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Decision No. 72984 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF '!HE STATE OF CALIFORNIA 

In the mat~er of the appliea~1on ) 
of PACIFIC GAS AND ELEC1R.IC ) 
COMPANY for an order amending ) 
and modifying thOS2 provisions of ) 
General Order No. 95 herein ) 
mentioned. ) 

(Electric) ) 

--------------------------~) 

Applica~ionNo. 49527 
(Filed July 77 1967) 

OPINION AND ORDER 

Pacific Gas and Electric Company (Applicant) requests an 

order amending and tI:Odifyiug ce:'tain provisions of Ge:leral Order 

No. 95. 

The Commission bas from time to time granted various 

utility companies deviations from specific provisions of the 

gener al order. 

Exhibit A attached to the application proposes changes 

in the general order which have already been authorized by the 

Commission as deviations from the order for one or more utilities. 

As stated in ~be application, the reasons for which the deviations 

were originally granted apply equally eo all companies. Amending 

the general order as proposed will (1) pro~ote uniformity and 

safety in overhead line construction practices, (2) permit all 

companies to use the practices some are now permitted to use, (3) 

simplify the general order, and (4) eliminate duplicate requests 

for devia~ions from the general order. 

The Cotmnission finds that nutllerous d(~viations from the 

general order granted heretofore should be contained in the order to 

provide un1formiey in the provisions applicable t~ all utilities 
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thereby simplifying administration and compliance. The application 

shov.ld be granted. A public hearing. is not necessary .. 

11 IS ORDERED that this Commission's General Order No. 95 

"Rules for Overhead Electric Line Construction" is hereby tCOd1f1ed 

to the extent set forth in Appendix A attached to tbisorder, said 

modifications to become effective on the effective date of tb1s 

oreer. 

IT IS FURTHER ORDERED that the Secretary shall cause a 

copy of this order and its Appendix to be served upon each electric 

and telephone utility subject to the jurisdiction of tbis Commission 

and, furth~r, to cause a suitable number of copies to be made 

available for distribution eo sueb other utilities and the general 

public as may request the same. 

The effective date of this order shall be twenty days after 

the elate hereof. 

Dated at S= Fr:U1ciseO , California, this 

..?f~ day of AUGUST II 1967 • 

c;;& )t. ':;;;f>4 

~4/f::< .. 6,:-,. 
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Tbe rules of General Order No .. 95 are n:odified, amended 

or added eo as set forth below: 

1.. Rule 12.3 

this rule is amended by adding the following paragraph: 

"Lines or portions of lines constructed or reco:lstructed 
before July 1, 1942, may conform to and be maineained 
in accordance wi tb the requirements of this order, 
instead of the requiremetlts in effect at the time of 
such construction or reconstruction." 

2. Rule 22 .. 2-B 

'this rule is amendecl by adding the following paragraph: 

"Douglas Fir moulding ?s-incb in thickness shall be 
considered as mee~ing tbe requirements of this rule 
for suitable protection of ground .and bond wires. tf 

3. Rule 37 

This rule is amended as follows: 

Add footnote (0) to Columns D and E of Table 1 

Case 
No. 
8 

D 
Is in. (0) (aa) (aa) 

Revise footnote (0) to read: 

H(O) ••• 

E 
15 or 18 in. 

(0) (dd) (ee) (jj) 

Rule Page 

1) Transformer Leads 5S.3-B 147 
2) Regulator or 

capacitor Leads 5S· .. 4-B· 153" 

4. Rule 38 

This rule is amended as follows: 

R.evise lable 2, Case 19, Column C to read: "3 (bb)" 

R.evise footnote (bb) -to read: U(bb) May be reduced 
for guys and cOtDmunicat:1on conductors $upporte<1on 
the same pole: 

ttl. Supply 
2. Co~nication 

Rule Page 

56.4-C 
86-.4-C 

132 
219. 11 
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5.. Rule 49 .. ,4-C(7)(a.) 

This rule is amended as follows: 

Add to last sentence: 
fI .('> .... except ~or multiple conductor service drop ca.ble 
with a. ba.re neutral conductor proVided that the attachment 
of such cable a.t the pole and bUilding ends shall be by 
means of an 1nsulator~ TT 

Delete:. 

IINOTE • .. - Resolution No .. 756 effective May 29, 1951 
authorized the use of multiple conductor service drop 
cable With a. bare neutral conductor for service drops 
of 0-150 volts provided that the attachment of SUCA 
cable a.t the pole and building ends shall be by means 
of an insUla.tor .. TT ' ' 

6. Rule 52.7-D 

This rule is amended to rea.d a.s follows: 

liD. Separa.tion from meta.l pins and dea.d-end hArdware. 

ltTh.rough bolts, metal Signs, conduits, metal braces, 
mounting bolts and hardware for cutouts or other 
a.pparatus, meta.l street light fixtures, meta.l pole 
top extensions end metal arm extensions supported 
by or attached to the surface' of wood poles ~~d wood 
crossarms shall ha.ve a clearance of not less than It 
inches fro~ metal pins and dead-end hardware. Bolts 
and hardware of line equipment and bolts and hard­
ware of ~~sula.tors, all of which are associated 
with the same circuit and on the same crossarm, may 
be metallically interconnected provided a positive 
electriC contact is made.. . 

"This rule need not be a.pplied to through bolts and. 
dead-end hardware of ~ single circuit of more than 
7,500 volts constructed. at the top of a pole in any 
configuration.. On a rela tee. buckarm portions of 
through 'bolts ~~d dead-end hardware ~ the cl1m'b~ 
spa.ce which do not conform with the rule must be 
covered with a suitable nonconducting materia.l 
having an insulation value equal to the insulation 
vs.lue of the insulators on the associa.ted circUit .. 

"Guys and s~ace bolts shall have a clearance of not 
less than It inches from metal pins and dead-end 
hardware unless contact is intend.ed, 1n which case a. 
positive electrical contact shall be made. Any guy 
contacting or connected to a metal pin or part or 
dead-end hardware shall not 'be placed in the cl1mb1ng 
space.. No part· of any @XY may be nearer than 1, 
inches to a:ny through bolt which is metallically 
interconnected. to. dead-end hardware." 
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This rule is amended as set ~orth below: 

The first sentence of Rule 53.4-A(2) is amended to read: 

, "BELOW TOP OF POLE: Bond wires of anY' circuit below 
the top circuit position of the pole shall be covered 
by a suitable protective covering (see Rule 22.2) 
except where such cond wires are installed on the 
underside of crossar.ms or where bonds (wires or straps) 
are installed vertically between crossarms at 
different levels or between and approXimately 
perpendicular to the indi vid.ua.l arms ot a double 
crossarm at a distance of not less than 30 inches 
from center line of pole. 11 

The first· 3entence of Rule 53.4-A(3) is amended to read: 

"Where conductors of more than one circuit are a.t the 
same level, bond wires shall be covered by a suitable 
protective cover1ng (see Rule 22.2) except Where sucb 
bond. Wires are i."'lstalled on the under side of cross­
arms or where bonds (Wire or straps) are installed 
vertically between 'crossarms or between and 
approximately pe~endicular to the individual armz or 
a double crossar.m at a distance of not less than 
30 inches from center line of pole." 

Rule 53.4-A(3)(a) i$ amended to read: 

"(a) SEPARATELY BONDED CIRCUITS: VJhere conductors of 
not more than two Circuits are at the same level and 
~eparately bonded~ such bond wires shall be separated 
on crossarm an~ on surface of pole by not less than 
6 1nches. Neither circuit shall be worke~ on while 
de-energized unle~s the de-energized conductors are 
shorted and securely gro\U').ded. and the 'bond. Wire or the 
de-energized circuit on which work is 'betng performed 
is connected to the ground conductors on the. pole 
where work is done. 

"Where both circuits are de-energized~ shorted a.!'ld 
all cond.uctors securely gro~~ded, then bond wires or 
either circuit need not be connected to the de­
energized and grounded conductors, provided that before 
work. commences the bon~ ~~res are tested tor and 
drained of any potential difference between themselves 
and the de-energized and securely grounded conductor$." 

8. Rule 54.4-D(7) (0) 

This rule is amended by the addition or the following: 

"The clearance between the center line of the :pole 
a.nd the energized :portion of the middle conductor of a 
s1ngle three-Wire circuit of more than 7,500_vol~ 
dead-ended1n horizontal co~gurat1on need not be 
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8. Rule S4.4~D(7)(b) (Continued) 

more than the clearance specified in Table 1, Case 8, 
Column E, provided: there is no circuit on the pole 
above the circuit so constructed; no tr~~sfor.mer or 
other apparatus shall be connected to such a circuit; 
all portions of the middle line conductor so dead­
ended, and jumpers connected thereto, are at least 18 
inches radially from all points on the boundaries or 
the cl1mbing spa.ce at the level of the conductor con­
cerned; none of the exceptions of Rule 36, !able 2, 
may be used for Circuits so constructedr ff 

9. Rule S4.6-F 

This rule is amended by revising the second paragraph to 
read: 

ffAt the upper end of vertical ~~s or risers on wood 
poles, any terminal or tercinal fitting within 
distances from center line of pole less than as 
specified in Table 1, Case 8, shall be protected by a 
crossarm or wood block placed above it at a distance 
not exceeding 4 inches. The wood. block may be 
omitted it the terminal or terminal fitting at the 
upper end of a vertical run or riser of 150 volts or 
less is on the same side or a pole as, ~~d not more 
than 1 toot below a transformer or not more t~ 
6 inches and not less than 3 inches below the: lowest 
conductor of a rack, and such terminal fittings shall 
be apprOximately centered in the vertical pl3ne under 
the rack, or where the conductors of a vertical run 
or riser are enelozed in plastiC pipe (see Rule 
22 .. 2-C) and do not term1na te in a grounded terminal 
or ter.Q1nal fittings." 

10. Rule 54.1-A 

This rule is amended as set forth below: 

Add to Rule 54.1-A(2): 

"The cl1mb1ng space required by th1s rule may be 
shifted laterally not more th~'"l 5 1nches under the --­
condition that (a) the mid-po1nt of the side of the 
climbing space coinciding with the center line of the 
pole shall be not more than 5 inches from the center 
line of the :pole, and (b) that full climbing s:;>a.c:e 
dimensionc shall be mai.'"lta,1ned, but Without the use 
of the 2%. reduction where the shift is more than 
2 inches. If 

Add to Rule 54.1-A(3)(b): 

HWhere a s1ngle circuit of more than 7,500 volts 1:; 
in horizontal configuration at the top of the pole, 
climbing space ha.s to be. proVided only up to and not 
through the top level and the No. 1 pin position need 
not be left vacant. f1 
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10. Rule 54.7-A (Continued) 

FolloWing the third paragraph of Rule 54.7 -A (4 ) add the 
folloWing: 

"Space bolts used for the attachment of dead-end 
hardware of a circuit of any voltage located below a 
circuit at the top ot the pole may project into the 
climbing space proviaed they are protected With e. 
~u1table insulat1ng cover~ having an insulating value 
equal to the insulators on the associated Circuit, and 
further that the area of the cl1mb1ng space on e. 
horizontal plane is not reduced 'by more than 10%." 

11. Rule 54.8-B(4)(b) 

This rule is· amended to add the following sentence to the 
la.st paragra.ph: 

TlService drope above a horizontal plane through the 
top extre:ni ty of an opening should m.e.1n ta.1n 'i.;.he ma.ximm 
practical radial clearance ~ which in no event shall . 
be less than 1 foot.'f 

12. Rule S4.9-E(1) 

This rule is amended to read as tollows after the first 
paragraph: 

itA wood gua.rd arm not less than 48 inches long shall 
be installed directlY above and approXimately parallel 
to the top l1ne conductor of such a rack-group; or 
where the conductor of a rack group dea.d-ends·~ the 
guard arm may be placed above the rack a.t a right 
angle to the line conductor~ prov1~ed that no service 
drop conductor attached to a rack so guarded makes a 
hor1zontal angle greater than 90 degrees With the 
vertical plane ot the line conductors; 
~conductors in such a rack group> which are so guarded 
shall not be attached to more then one side (there 
'being tour sides) of a:n:y pole; and 
fino service drop conductors supported on So rack with 
the guard a.r.m ~stalled directly above and approx-
1mately parallel to the top line conductor ot a rack 
group shall pass between the surface or pole and the 
vertical plane of the li..'"le conductors.. MY service 
drop conductors attached to and supported ~y the line 
conductors shall have a clearance of not less than 
15 inches from. surface 01' pole (see App.. G.. Fig.. 43) .. 

"Each. guard arm and its pole attachments aJ:'e required by .' 
Rule 46 to w1 thstand a. vertical load of" 200 pounds· at 
e1 ther end. fI . . 
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13'. Rule 56 .4-C(4) (b) 

This rule 'is amended by adding the following: 

"The clearance "between anchor g.;.ys and communica.tion 
conductors and/or cable attached directly to surface 
of pole~ may be less than 3 inches as specified in 
Table 2~ Case 19~ Column C provided: the;J;J:Y is not a 
tguy in proxim1tyf or all parts or the guy are not 
less than 6 feet below 0-150-volt supply conductors 
supported on same pole and a. wood guard is ;placed on 
ca.ble; a.lso a. f!}lY atta.ched to a. pole which supports 
supply conductors a.t a distance of not less than 6 f~ 
a.bove communica.tion messenger and/or cable shall (1) 
have an insulator placed in the guy at a distance of 
not less than 6 feet horizontally from the pole~ or 
(2) have an insulator placed not less than 3 inches 
nor more than 6 inches a.bove the messenger and/or 
ca.ble~ and a suitable wood guarQ. placed on the 
~essenger or cable." 

This rule is amended as set forth .'below: 

Add to Rule SS.3-B(5): 
fI'l'b.e minimum clearance of It inchee need. not apply to 
through bolts in metallic contact with transfor.mer 
cases or metal parts thereof nor to' through bolts 
support1ng heel arms, provided the portion of such 
through bolts extending into the climbing space is 
covered with a suita.ble protective covering, ~~d. 
provided that such coverings are made of seasoned 
Douglas Fir ~~d are installed in a workmanlike menner~ 
or, 1n the a.lterna.tive~ with a. suitable nonconducting 
shield or covering ha.Ving the insulating efficiency 
and mechanical strength of impregnated fiber 
5/l6 1nchec thick." 

Add after first paragraph of Rule 58.3-~(7): 

"The clearance specified in Table 1, Ca.se 8, ColttmrlS D 
and E need not apply to a.pparatus installed on poles 
consist1ng of single pole structures or on crossarms 
attached thereto provided tha.t teminals and lead 
wires are not less tha.~ 6 inches from surface of pole 
instead of 3 inches specified in Table 1, Case 9~ 
Columns D and E, and have as much as possible of the 
clearances specified in Table l~ Case 8, Columns D and 
E. No reduction of the clearances specified in Table 1, 
Case 8, Columns D and E, is per.oitted tor inter­
connection w1r~ ot polyphase 1nstallations nor to 
any lea.d wire passing between pole- and appa.ra.tus .. " 

l5. Rule S8.4-B(6) 

This rule is amended as set forth below: 

Add the following a.:ter the second sentence: 

"Vertical and lateral leads between cutouts or fuse holders 
and regulator bushings, or leads directly between line 
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15. Rule SS.4-B(6) (Continued) 

conductors and such bushings may have cle3rances less 
then those specified in Table l, Case 8, Columns E and 
F~ but not 1033 than 6 inches from the surface of. the 
pole; such leaes shall not be over 12 inches in leng~" 

Add following the first paragraph: 1_--_ .... -.......... _ . ..---,- ....... -

"The clearance specified in Table l~ Case 8,., 
Col'l.lI:ms :0 and E, need not a.pplY to apparatus installed 
on poles consisting of single-pole structures or on 
crossarms attached thereto proV1ded that terrn1nn1s 
and lead Wires are not less than 6 inches trom surface 
of pole L~stead or 3 inches specified in Table l~ 
Case 9 ~ Columns D and E, and have as :ruch as possible 
of the clearances specified in Table 1, Case 8, 
ColUlllns D and E. No reduction of the clearances 
specified in Table 1,., C~se 8,., Columns D and E is 
permitted for interconnection W1ring of polyphase 
installations nor to any lead wire passing between 
pole and apparatus." 

16. Rule 58. 5-D 

This rule is rev1sed to read as follows: 

"Switches and cutouts shall be so located that,., when 
in either the open or closed pOSition, all energized 
parts thereof are not less than 15 or 18 inches from 
the center line of pole as required by Table 1,., Case 8,., 
and no pa.rt ot such equipment shall be in the climb­
ing space. Such appa.ratus is permitted to be wholly 
or in pa.rt 'Wi thin the working space. The clearances of 
15 or 18 inches need not apply to ~onfus1ble poletop 
Switches connected to circUit of 7,500 volts or more, 
provided the switches are installed substantially in 
the same vertical plane as the conductors to which 

;~~i~;~ ~~~=dk~~b~~e c;~~e~p~~e s~; !~ ~~hes.ft 
17.. Rule 86:4-C(4) (0) 

This rule is amended to add the following: 
"The clearance between anchor guys and commun1cation 
conductors and/or cable attached directly to surfaceof 
pole~may be less than 3 inches as specified in Table ~ 
Case 19, Column D, prov1ded: The guy is not a 'guy in 
p-roXimityf or all parts o~ ~~e guy are not less than 
o teet below 0-750-volt supply conductors supported on 
same pole and a wood guard is placed on cable; also,., a 
guy attached to a pole which supports supply conduc­
tors at a distance of not less than 6 feet above 
communication messenger and/or cable shall 1,1) have a.~ 
insulator placed in the guy at a. distance o. not less 
than 6 feet horizontally from the pole, or (2) have an 
insulator placed not less t~~ 3 inches nor more tha~ 
6 inches above the messenger and/or cable, and a suit-' 
able wood guard placed on the messenger or cable .. " 

18. Rule 92.2' 
The first sentence of th1s rule is revised to read as ~ 

"Police and fire alarm. circuits, and governmental 
agency control circuits Which are carried on 
crozsarms ...... " -


