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Decision No.. _-....7_4_..34_2 ___ _ 

BEFORE THE PUBLIC UTn.ITIES COMMISSION OF !HE STATE OF CALIFORNIA 

In the Matter of the Application I 
of THE PACIFIC GAS AND ELECTRIC 
COMPANY for an order amending 
and modifying those provisions of 
General Order No. 95· herein . 
mentioned. ) 

(Electric) ~ 

Application No: .47929 .. 
(Filed Sep·tember 29, 1965-; 
Amended~February' 9,t'. ·1967; 
Amended MayS, 196·/) . 

SUPPLEMENTAL·OPINION 

Reason for Supplemental Deeision 
.' 

Pacific"Cas and Electric' Company (hereinafter referred to, 

as PG and E), on January 9, 1968, petitioned the Commission to modify 

its order effective 3anuary 6, 1968,. in Decision No. 73455 in the' 

following manner and for the following' grounds: 

1. By substituting "24ft for "30" iu Colwm. G of Case 20, in 
... 

the portion of Tabl~,2 which appears on page <15 of Appendix A attached 

to the decision. 
, 

PG and E's:' app1ic,ation .reCluested vertical spacing of . . 
11 1/2 inches in Coi;mn E, 17 1/2 inches in C~lumn F,' and 24 inches 

in Co1~ G. The staff proposed vertical spacing of' 24 inches. in each 

of the three columns: and the IBEW recommended, 24 inches. in 
.' 
".' 

ColllXllXlS E and F and 30 inches, in Column G. At"Cbe hearings evidence 

was offered tending to prove that. a 17 1/2-inch clearance, was' 

unsafe because of the length of metal ferrules on liveline tools: 

which approached 18 inches. In light of that evidence) PG and E 

supported the staff t s proposal of 24-inch spacings in ColumnsE and 

F. No evidence was offered in support of a SO-inch spacing in 
.' 

Col\1IllD. C and. ~:safety does not require such a spacing. because the 

."'" 

.I .... , 
., 

~- ' .. ~. 
~, ..... \1 _'" . 

. , :~:>:;C"; 
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arcing distance of the voltages in Column G does not exceed the 

arcing distance of voltages in Col\l1'Dn F by more tMQ. one, inch. 

!be same liveline tools are used' in both voltage ranges. " 

2. By adding the words "or neutral-supported service' drop 

cable manufactured in accordance with Standard No. WC-S-196l or 

Standard No. WC-3-l9S9 of :he National Electric Manufacturers, 

Association" after the word "sheath" in the amended version of 

Rule S4.8-:S(4).(b) which .s.ppears on page- 13 of Appendix A attached 

to the decision. 

Although the decision it;self, at page 25·, states that: 

"'Abrasion resistant cable having a grounded 
metallic sheath' is to be interpreted as 
referring to the same type of service wire . 
now permitted for reduced clearing crossings 
over swimming pools.. This wire is commonly 
called 'Triplex' .and is more particularly 
described in Commission Resolution No,. E-l109 
modifying. Rule 54.8-B(5)." 

The language incorporated in Rule 54.8-B(4)(b) does not describe 

what is commonly called "Triplex" in the industry. Persons only 

f&niliar with the general order and noe with Decision No. 734SS 

would not know that Triplex: was approved. The addition. of the 
. . 

suggested language~ which. is taken from the Commission's Resolution 

No. E-l109, would correct this. 
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3., By the addition of: 

"Table 7 

"Size and Material of Tie Wire 

"Ll.ne Conductor Tie Wire 
t~.aterial 

*** 

"Al\lmln\lm or 
ACSR.. 

Size -
*** 

4 AWe. or 
smaller 

"2 AWG or 
larger 

Size -
*** 

Same as line' 
conductor 
or 6""Xw('; 

or bAWG, 

Material' 

Soft:A1Uminum ' 
\ : or Aluminum " 

, ',Alloyo > '," 
Strong Alloy 
Aluminum*,' " 

Strong." Alloy:'­
Alumillum"*" 

* '~U1lltensile strength of 350 pounds. It 

to Appendix A attached to the decision. 

The COmmission r s decision at page 26 approves PG' and E's 

proposed revision of Table 7 but Appendix A attacheclto.the,decisiot:. 

does not include t:he revision sought. Unless the app,end1x is' 

modified by the addition of the above, the general order ,:i:tself will 
, '-" 

not include the approved change to the table. I"C .. ,. 
, "',t,,; , 

, '~~ 

4. 
.'::; ::~ 

By ~e removal of the words, "Dimension Dff and the ':: ... 

substitution therefor of the :word "diameter" u .. Rule 54.ll-G,';which 
, , 

appears on page 7 of Appendix A attached to the dec1si.on. 

"Dimension D"'origiually referred to a drawing which 

PG .and E proposee be added to Appendix G of General Order No-.9's 

as Figure 89. Because the decision did not adopt the proposed 
". t. 

) 

Figure 89:. the dimension D has- nothing, to which to'refer. 
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s. By the removal of the words "is not limited" and the 

substitution therefor of the words ftshall be limited to:'~f~ur" in 
, , I 

Rule 54.4-D(6) (b) which appears on page 8" of Appendix'A attached to 

the decis ion. 

Rules S4.4-C(4) (b) and S4.4-D(6)(b) originally conta,ined' ' 

identical language permitting unlimited numbers of conductors in 

circuits of more than 5,000 volts. The former rule was modified in 

the decision by ltmiting suCh circuits to no more than four 

conductors. The latter rule should be similarly modified," to, 

conform therewith. 

6. :sy the removal of the numbers n54~6-D(1) and ,S4.5-D(2) " 

and substituting therefor the u\Jmbers "S4 ... 6-D(2) and 54.6 ... D(3)" in 

Rule S4.6-D(S) which appears on page 11 of Appendix A attached to' 

the decision. 

PG and E's application contained the numbers as they 

appear in Appendix A, but the reference was to the rules which now 

Appear as Rules 54.6-D(2) and 54.6-D(3).. 'the difference arises 

because the decision adopted the staff's addition o,f a new 

Rule S4.6-D(1) which. was not proposed. by PG and E .. 

7.. By the removal of the ,words and numbers 

"Top Ci.rcuit 
Below 

Top. Circuit 

24" 
36" 
3&": 

. ' 

frOUl Appendix G, Figure 15 of General Order No. 95 .. 

the words and numbers to be removed were included' in 

Figure 15 because of the second paragraph of ,Rule 54.4-D(6)(b) 

which was removed from that :rule as rewritten which' appears on 

page 8 of Appendix A attached to the decision.. Figure 15 should be 

modified to confor.m to the rule as changed .. 
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The petition was served upon all parties to the proceed1D.g.. 

No par1:y bas objected to PG and E's proposed changes • . . 
F1n~ .and Conelusion 
~ 1M _ • 

Granting petitioner's req,uest will clarify certain . '. 
paragraphs contained in Appendix A of Decision No. 734S5 as well 

as adding certain material inadvertently omitted from Appendix A. 

We f1nd and conclude that petiti01ler' s request should be granted 

and that public hearing on this petition is not· necessary. 

SUPPLEMENTAL ORDER 

IT IS ORDERED that this Coumission' s General Order No·. 95-,. 

"Rules for Overhead Electric Line ,iConstruction", be and it is hereby 

modif1e<l to the extent set forth in Appendix Aattacbed to this order,. 

said modifications to become effective on the· effective date 0;£ this 

order. 

IT IS FUR"XBER. ORDERED that the Secretary shall cause a copy 

of this order and ita Appendix to be served upon each electric and 

upon each telephone utility subject to the jurisdiction of this 

Cocm1ssion and, further, to cause a suitable number of copi.es to be 

made available for distribution to such of the general public as may 

reques t the same. 

The effective date of this order shall be twenty days after 

the date hereof. 

Dated at S&n Francisco • California, this 
--------------------------!fr.d day of ___ ~ _____ ....... -~--
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APPENDIX A 
Page 1 of 3 

The rules of General Order' No.. 9'5 are modified) amended or 
acced to as set forth below: 

TABLE 2 

Table 2 is XXlOdified as follows: 

I I A fB-I-c-l D t E F G H i I 
-r . . 
, I I I 

Case Nature of clearance I I I I 
No.1 and class and *\* '" ",[ 750- 7)500- 20 ~ 000- ·35-)000- Over 

voltage of wire , 7500 20,000 35,,000 ! 63,.000 68-,000 
[ cable or conductor 

j I : concerned I I j ! I 
- *Ie I "Irk'k *'*1*:'*1 * I * * * -* , 

I I I I 
, 

0' I 20 I Vertical clearance I i l 

4&(g)j 
I , 

~ between conductors I I 

I I 0 f the same c:1rcui t I 24 24 24 36 
I on borizontal po-st I 

I i insulators i 

(g) 1. 
2 •. 

I 

3. Conductors supported on post insulatox"s 54.4-C(7) (c) 

Rule 54 .. 8~B(4) (1)) 

'Ibis rule is modified as follows·: 

the current-carrying conductors consist of 
abrasion-resistant cable having a grounded 
metallic sheath or neutral-supported service 
drop cable manufactured in accordance with 
Standard No. WC-5-196l or Standard No .. WC-3-l959 
of the National Electric Manufaecurer Association 
and are insulated for tbe voltage being supplied 
and the roof 1s metallic or nonmetallic, noo­
walkable overhang or patio cover. 

", 

I 
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APPENDIX A 
Page 2 of 3 

Add Table 7 

: 

Tablet· 

Size 3.nd Material of Tie Wire 

tine Conductor 

Material 

*** 

Size -
*** 

4 PJilG or 
smaller 

2 Awe or 
luger 

fie wire 
Size -
*** 

Same as liDe 
cenductor 
0.: 6 AWG 

l,. AWe 
er 6 AQ<; 

* M1:nimum tensile strengtb ef 350 po~ds. 

Material 

*** 
Soft · ..• AluminUm 
or Aluminum . 

'Alle .... 
Streng, 111ey 
Alum!num* 

50.£1: . Aluminum 
or Alumi1'lum' 

Str~iOnioy . 
Alumnum* . 

Rule 54.1l-G 

Ibis rule is modified as fellews: 

G. AllOWABLE CLIMSL~G SPACE OBSTRUCTIONS 

Pest-type insulators and their attaching 
brackees whi,ch support liDe cond'lcters of 
over 750 volts may extend not more than 
ene-balf of their diame1:er into. the climbing 
space. 

Rule 54.4-D(6) (b) 

This rule 1s modified as follows: 

Net more than two. conductors of a circuit of 
750-5000 velts shall be attached directly te's 
pole in vertical cetlfiguration without tbe use 
of cross.arms. !he nutrll>er ef conductors c-f a 
cir~it ef mere ~han 500p volts so. supperted on 
a pole sba.ll be 11mi:ecl to. feu:. B:<l.Dcb circuits 
may be ~en from such cot!struction withou~ the 
use of crossarms provided a, cl'imbing and 'Working 
space as ~pecif!ed in Rules 54.7 and 54.11 is 
maintained .. 

'.,., 
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Rule 54.6-0(5) 

APPENDIX A 
Page ~ of 3 

Ibis rule is modified as follows: 

(5) RUNS WItHIN S. FEET OF GROUND: Vertical 
conductors in'stalled as specified in 
Rule 54.6-D(2) and 54.6~D(3)" and which 
extetld within 8 feet of,the :ground sball 
be treated as risers., .. Runs: which ·termina.te 
in the top of enclosures, which afford ample 
mecbac1cal proeectioD to the runs ·may 
extend within 8 feet of the ground but not 
less than 6 feet of the ground· without 
being treated as risers. 

Appetld1x Gz Figure 15 

'Ibis rule is modified "as follows: 
, '~. 

Tsy removal of the wrds"and numbers 

Top Circuit 
Below 

Top Circuit 

24"'" 
3611

, . 

36" 


