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·83 .. 120 Decision No. . 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

In the Matter of the Application of PACIFIC 
GAS AND ELECTRIC COMPANY for an Order 
Modifying General Order No. 95 by Amending 
Rules 49.4-C(4); 58.3-C(3); 59.4-A(1); 
59'~4--A(2); 38, Table 2, Cases 4, 5 and 6, 
Column flG" and Case 7, Columns D, E~ F and G; 
38, Table 2" Case 9, Column riG" and the Guide 
for Installation of Temporary Decorations. 

OPINION -----------

Application No. 54714 
(F11ed March 6).. 1974; 
amended June 20, 1974) 

Pacific Gas and Electric Company (PG&E) seeks an order or 
the Commission modifying G.O. 95 by amending Rules 58.3-C(3); 
59.4-A(1); 59.4-A(2); 38, Table 2, Cases 4, 5, and 6, Column "G" 
and Case 7, Columns D, E~ F and G; 38, Table 2, Case 9, Column.uD"; 
The Guide for Installation of Temporary Decorations and, by amendment 
to the application, requests a dev1ation from Rule 49~4-C(4) under 
certain specified conditions. 

During the past six years, PG&E has been in the process of 
raising the nominal operating voltage of many of its eXisting distribu­
tion lines to 20.8 kv. This conversion has been necessitated by the 
constant increase in suburban load denSities and the related problem 
of supplying these loads at the former lower voltages. 

RULE 49.4-C(41 

This rule requires that conductors of voltages exceeding 
17 kv crossing conductors of less than 17 kv or crossing a public 
highway s~~ll have a strength at least equal to No. 4 AWG stranded 
medium-hard drawn copper. Many of the high voltage conductors 
involved in the conversions to 20.8 kv are No. 6 AWG solid medium-hard 
drawn copper. The present necessity of replaCing the existing 
No. 6 AWG copper when the line in question crosses a pub11c highway 
or other conductor of lesser voltage results 1n significant cost with 
~1ttle corresponding benefit. Rule No_ 44 requires that ,lines and 
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elements of lines proVide m1nimum safety factors as specified in 

Table 4. Under these limitations, a conductor equal 10 strength 
to No. 6 AWG can be uti11zed for all applications without any 
limitations 1n regard to voltage 1ncluding crossing major communication 
lines ~~d major railways. The only exception is when conductors over 
17,000 volts cross over public highways and/or conductors of a lower 
voltage~ in which case No.4 AWG is required. 

PG&E estimates that it would presently cost approXimately 
$500 to $550 to convert each crossing to No. 4 AWG stranded copper, 
when a distribution voltage has been converted to 20.8 kv. At this 
rate, the total cost of conversion of PG&E's existing system over the 
life of the conversion program would be in excess of $1,000,000. 
In addition, certain amounts of street traff1c and electr1c serv1ce 
interruption would be necessitated by the replacement work. 

In order to avo1d addit10nal expense and inconven1ence to 
the general public, PG&E requests to be allowed to deviate from the 
provisions of Rule 49.4.C(4) when convert1ng existing distr1bution 
lines to 20.8 kv. Such deviation would result in s1gnificant saVings 
to PG&E's cu~tomers and will not weaken the general order since the 
existing rule will still apply to new construction and all other cases 
except conversion from 12 to 20.8 kv. 

This deviation would apply onlY to PG&E. Other utilities 
in similar circumstances may w1sh to request deViation likewise. 

RUlE 28.3-C(3) 

PG&E seeks a revision of this rule to allow use of a metal 
bracket to support three transformers without the use of crossarms. 
The present rule requires that no transformer case shall be in contact 
with a metal crossarm or a metal beam attached to a wood pole or a 
wood structure. 

There 1s a danger that a transformer case might become 
energ1zed through insulation failure or other cause. A metal crossarm 
which became energized through contact with an energized transformer 
case might constitute a greater hazard than the transformer alone. 

-2-



A-547l4 FG 

In a letter dated October 30, 1967, the staff indicated that three 
transformers would not be permitted on a single metal bracket unless 
the transformers were insulated from the bracket by means of' a 
nonmetallic insulating spacer providing a minimum of It'' creepage 
distance. The assumption was that if a transformer case were to 
accidentally become energized the insulators would prevent the bracket 
from also becoming energized. 

In tests conducted in 1968 PG&E found that the spacers 
insulating the transformer from the bracket had a tendency to 
deteriorate. Due to this deterioration, dirt and carbon tracking, 
the effectiveness of isolation 1nsulators on transformers was found 
not to be dependable. PG&E feels, and the staff agrees, that it 
is safer to fasten the transformer solidly to the bracket and to 
approa.ch the bracket and transformers with as much caution as would 
be utilized when approa.ching the normal pole-mounted single 
transformer. 

The bracket that PG&E proposes to use supports the two outer 
transformers well away from the pole. They are actually further away 
from the climbing and working space than when mounted on crossarms. 
PG&E states that use of the proposed bracket would improve the 
appee.rance of their overhead lines and would be more compatible with 
their new construction which uses horizontal and vertical post 
insulators and brackets. The proposed bracket is similar to a 
two-transformer bracket which has been used by PG&E for many years. 
PG&E states that there have been no acCidents attributed to the 
two-transformer type of bracket. 

RULE 59.4 ... A(1) 

This rule presently requires that a ground1ng conductor 
equal in strength to No. 1 AWG be run from the grounding electrode 
to the base of' the pole. The conductor runn1ng up the pole must 
be splice-free and equal in strength to No. 4 AWG copper. PG&E is 
requesting that splices with an approved type of compression connector 
be allowed and that the strength reqUirements for the conductor from 
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the grounding electrode to the base of the pole be reduced to 
No. 4 AWG. 

The present rule requ1res that the conductor from the 
grounding electrode to the pole be ouried a m1n~um of 12 inches 
below the ground. PG&E states that th1s provides sufficient 
protection against damage for a conductor of s1ze No. 4 AWG and 
that there is no longer any reason why the size and strength 
specifications for the gxounding conductor extending from the ground 
electrode to the base of,the pole should differ from those for the 
grounding conductor on the pole. One splice is already required at 
the base of the pole between the No. 1 AWG conductor and the No. 4 AWG 
conductor. When properly installed, the strength of a modern 
compression type connector is equal to or greater than that of the 
conductor with which 1t 1s used. PG&E states that very often when 
reconstruct1ng~ rearranging~ or repairing faci11ties~ full length 
grounding conductors must be replaced because they are just inches 
short and the rule w1ll not allow a second sp11ce. 

Permitting the same size conductor to be used from the 
grounding electrode to the common neutral line conductor will) in 

many c~ses, permit the grounding conductor to be run splice-free 
saving the labor and expense of a splice at the base of the pole. 
Permitting more than one splice in a conductor will save the labor 
and expense 1nvolved 1n replacing the entire grounding conductor 
when making repairs or rearrangements. The safety and electrical 
effectiveness of grounding installat10ns will not be adverselY 
effected by the proposed changes. 

RULE 59.4-A(2) 

The rule presently requires that all ground rods used on 
common neutral circuits be placed at least two feet from the base of 
the pole so that they will be in undisturbed earth. PG&E proposes 
to limit this requirement to branch circuits extending from the common , 
neutral grid without a loop return. 
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The importance of low resistance grounds on the common 
neutral grid where there are two or more metallic return paths is 
less than on branch circuits where there is no loop return. On branch 
circuits a broken or high resistance ground could allow the buildup 
of d,a.ngero".s voltage levels on the neutral conductor. This is far 
less likely where there are at least two metallic return paths as 
required for the common neutral grid. 

The proposed change would allow u~e of existing ground 
electrodes when converting to the 20.8 kv common-neutral distribution 
system. PG&E states that the cost of replacing an existing ground 
rod is approXimately $35 where pavement does not need to be broken 
or three-times that where concrete must be broken. PG&E states it 
has encountered considerable customer resistance to the necessary 
pavement breaking and excavat10n involved 1n replac1ng eXisting 
ground electrodes. 

~;lloW1ng use of ground rods placed less than two feet from 
the base of the pole on common neutral grid systems will not materially 
affect the safety of workmen or the general public and will result in 

significant saV1ngs on conversion costs. 

RULE 38.. 'rABLE 2 

PG&E proposes to reduce the clearances between conductors 
below 22.5 kv and not supported on the same poles from 96 1nches to 
72 inches. These clearances appear in Table 2) Cases 4> 5> and 6 
for Column "G" and Case 7> Columns "D> E> F and G". 

Twelve kv distribution conductors are requ1red to have a 
radial clearance of 12 inches from trolley contact conductors and 
communication'conductors and 48 inches from supply conductors> service 
drops and trolley feeders,. Supply conductors opera.ting between 20 ltv 
and 35 KV must have a 96-inch clearance in the same cases. Converting 
eXisting distribution lines from 12 kv to 20.8 kv frequently requires 
increasing clearances by 2 feet resulting in considerable expense 
and numerous pole replacements. PG&E proposes to allow a 72-inch 
clearance for conductors operating between 20 kv and 22.5 kv. 
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Present 12 kv distribution lines are requ1red to have a 
vertical clearance of 48 inches from supply conductors and service 
drops operating between 0 and 750 volts as shown in Table 2, Case 9, 
Col'umn G. Aga.1n, increa.sing the voltage to above 20 kv requ1res 
increasing the clearance by 24 inches. Considerable additional 
costs are incurred and pole replacement 1s frequently requ1red. 
PG&E proposes to apply the 48-1nch clearance to conductors operating 
between 20 kv and 22.5 kv. 

PG&E states that safety would not be sacrificed by the 
reduction in clearance because the same live-line tools, protective 
eqUipment, operating procedures and rigging devices are used for 
construction, operation and maintenance of overhead lines carrying 
voltages of 750 volts to 75 kv. 

PG&E states that in Application 47540 the Commission decl1ned 
to reduce any clearances in Table 2 because of the necessity tor 
keeping certain clearances for 20.8 kv conductors greater than those 
for 12 kv conductors; however, vertical clearance between 20.8 kv 
conductors and 0-750 volt conductors was not an 1ssue. 

Reducing the clearances for conductors below 22.S kv as 
proposed will not materially jeopard1ze safety of the general public 
or workmen and will result in considerable savings during conversion. 

GUIDE FOR INSTALLATION OF TEMPORARY DECORATIONS 

PG&E proposes to revise the current "gu1de lt to a.llow 
energized decorations, on non-climbable poles to be less than 
15 inches from the center l1ne of the pole. 

The Guide for Installation of Temporary Decorations is 
an informal 1nterpretive document prepared and revised from time to 
time by the staff. No formal action is required by the CommiSSion 
in 1ts revision. 

Decis10ns Nos. 70489 and 71094 issued in 1966 revised 
General Order No. 95 to permit FG&E to utilize the 12/20.8 kv four wire 
common neutral distr1bution system. The present application follows 
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6 years of experience with this system. The purpose of most of the 
proposed rev1sions is to effect econom1es in conversion without 
affecting safety of workmen or the general pub11c. 

PG&E submitted its proposals to: Southern Ca11forn1a Edison 
Company, San D1ego Gas & Electric Company~ Pacif1c Power and Light 
Company, Los Angeles Department of Water and Power, Sierra Pac1f1c 
Power Company, Sacramento Mun1cipal Ut1lity District and the 
Internat10nal Brotherhood of Electr1cal Workers, AFt-CIO. No 
object1ons to the proposed modifications were received. 

S1nce it appears that the proposed rev1s1ons will not affect 
the safety of workmen or the general public and significant economies 
can be obtained thereby and since the proposals were reviewed by other 
electric utilities and representatives of the workmen involved and no 
objections were raised, the Commission finds that the application 
should be granted and that a public hear1ng is not necessary. 

o R D E R 

IT IS ORDERED that: 

1. The Commission's General Order No. 95 "Rule's For Overhead 
ElectriC tine Construction" is hereby amended to read as set forth 
in the appendix attached to this order.' 

2. PacifiC Gas and ElectriC Company is hereby authorized ,to 
deviate from the provisions of Rule No. 49.4-C(4) of General 
Order No. 95 to the extent that existing conductors may be used in 

crossing conductors of less than 17 kv, or crossing a pUblic highway 
when 12 kv distribution circuits are being converted to operate at 
20.8 ltv. 
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3. The Secretary shall cause a copy of this order and 1ts 
appendix to be served upon each electric and telephone utility 
operating Within Californ1a and the State Division ot Industrial 
Safety. 

day of 

The effective date of th1s order is the date hereof. 
Dated at San FrucillcO Califom1a." th1s //;;:J..." 

sEprENeER " 1974. 

.'l 
" . ./ 

' ....... 
-,~~~--~~~~~~~~~~--,­

'-. ::--
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Comm!s81oners 

Comm1 ~~1one!' Wlllinm Svm012'5" .1r •• ,be1121 
n ... ,.p,,:I'::'\"'U":' :'l"M~t .. d!d not ~T"t.1e1pat. 
in the 41s~os1tion ot th1, proa •• d1Ds. 

Co_1ss1oner thomas Koran. 'b.1n8 
u.ee3sar11y Ab~Qnt. did not part1c1,at. 
1D tbe ~6~.1~1oD ., ~is ,roceed1ns. 
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APPENDIX 
Page 1 of 2 

The Commission IS Gel:leraJ. Order No. 95, "Rules For Overhead Electric 

LiDe Construction," is smellded to read as follows: 

RULE 58.3-C3 (Last sentence, second paragraph) 

No trSIlsformer case shall 'be in contact with a metal !!Upport 

(crossarm. metal 'beam, metal bracket) attached to a, wood pole 

or wood structure, exceptiog when DO portion of a transformer 

case or its metal support extends ~JOnd a vertical plane throusP 

the CeIlter line of 'Dole. 
* 

ROlE 59.4 Grounding 

A. MATERIAL AND SIZE 

(1) Gro\mding conductors: The grounding conductor from each 

gro\mO electroee to the base of pole shall be not less than 

1 foot below the surface of the ground and shall h8ve not less 

conductivity and mechanical strength then the grounding 

conductor 1'rom the ba,ee of the pole to the common neutral 

line conductor. The grounding conductor to the common neutral 

line condJ.ctor shall 'be continuous. unless ~u1ta.ble electrical , 

compression connections are used and shall be not less than 

No. 4 Awe copper. 

RULE 59.4-A2 (First sentence, second paragraph) 

On branch circuits extending from the grid, where return metallic 

paths are not evs1lable, the driven groUIld rod, pipe or equivalent 

shall be located not less than 24 inches from the surface of the 

pole. 

I 
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APPENDD: 
Po.ge 2 ot 2 

Add a footnote *(nIl) in refereIlce to Ca.se 9, Colunm "G" which 

'Would permit s. reduced vertico.l separs.t10D. bet'WeeIl supp~ 

conductors sDd service drops of 0-150 volts tor 20,OOO-22,500-volt 

supp~ conductors. 

*(l:Ill) The vertical sep8l'stion betweeIl supply conductors 8Jld service 

clrops of 0.7S0 volts and 20"OOO .. 22"Soo .. volt conductors may be 

reduced to 48 inchee. 

Add s footnote *(00) in rei'erel:lce to Csee:r i4, 5, end 6" 

Col\lm%l "G", and Case 7, Columns D, E, F, ettd G. 

*(00) May be reduced to T2 1nche~ 'tor conductors of 20,000 ... 22,,500 

volts. 
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