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Decision 90 02 029 FEB 23 1990 
BEFORE ~HE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF ~HE STATE 

In the Matter of the Application 
Extelcom, Inc., dba Express Tel, 
Amendment of its Certificate of 
Public Convenience and Necessity 
Provide Operator Services within 
State of California (U 5047 e). 

of ) 
for ~ 

to ) 
the ) 

) 

---------------------------------) 

Application 89-11-011 
(Filed November 13, 1989) 

OPINION 

Summary of Decision 
The decision amends the certificate of public convenience 

and necessity (epCN) granted to Exteicom, Inc., doing business as 
Express Tel (Extelcom or applicant), on July 15, 1984 by Decision 
(D.) 84-07-087 for authority to provide resale interLATA operator 
and associated services. 
Background 

By D.84-07-087, the Commission issued a CPCN to Extelcom 
to operate as a reseller of interLATA telecommunication service. 
Extelcom, by this application, requests an amendment to its epCN to 
authorize Extelcom to provide intrastate, interLATA operator and 
associa~ed services or alternate operator service (AOS). 

On December 21, 1989, Pacific Bell (pacBell) filed a 
protest requesting that Extelcom be subject to the same conditions 
imposed on other AOS providers in recent Commission decisions. 1 

No other party protested the application. 
On December 28, 1989, Extelcom amended its application 

and agreed to the conditions proposed by PacBell. These conditions 

1 See, e.g., U.S. Operators, Inc., Application 88-10-026, 
D.89-04-031; Payline Systems, Inc., A.88-10-044, 0.89-02-021. 
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are incorporated in Ordering Paragraph 3 and resolve the issues 
raised by PacBell. 

On April 13, 1988, seven months before the filing of this 
application, the Director of the Commission Advisory and Compliance 
Division (CACO) sent a letter directing all AOS companies which . 
provide intrastate services in California to file applications for 4 

certificates of public convenience and necessity and propose 
tariffs for their intrastate services within 60 days. This order 
provides that applicant's tariff schedules for the provision of AOS 
are subject to pre-filing review and approval of the Chief of the 
CACD's Telecommunications Branch. Upon receipt of a letter from 
the Chief of the Telecommunications Branch indicating CACD's 
approval of the AOS-related tariff schedules, applicant is 
authorized to file with this Commission its tariff schedules for 
the provision of such services. Applicant may not offer AOS­
related service until these tariffs are on file. 

Extelcom is placed on notice that this Commission may 
review issues affecting the AOS·industry in more general terms in 
1.88-04-029 or another appropriate proceeding. Nothing in today's 
decision should be construed as a prejudgement on our part of 
issues already in 1.88-04-029 or other generic issues, as such 
issues may ultimately affect applicant. 

This application is granted to authorize Extelcom, in 
addition to the authority to operate as a reseller of interLATA 
telecommunication service for which Extelcom is currently 
certificated, interLATA AOS, under the conditions specified, and to 
the extent the application may be construed as a request for 
authorization to provide intraLATA service, it will be denied. 
Findings of Fact 

1. By 0.84-07-097, the Commission issued Extelcom a CPCN to 
operate as a reseller of interLATA telecommunication service. 

2. Extelcorn requests an amendment to its CPCN which would 
authorize Extelcom to also provide interLATA AOS • 
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3. PacBell requests that Extelcom be subject to the same 
conditions imposed on other AOS providers in recent Commission 

decisions. 
4. Extelcom has amended its application to comply with 

PacBell's request. 
5. No other party has protested. 
6.' As a telephone corporation operating as a 

~elecomrnunication service supplier, Extelcom is subject tOI 
(a) the current 2.5% surcharge on gross intrastate interLATA 
revenues, (PU Code § 879), (b) the current three-tenths of one 
percent (0.3%) surcharge on gross intrastate inte~LATA revenues to 
fund Telecommunications Devices for the Deaf. (PU Code § 2881; 
Resolution T-13061), and (c) the user fee provi~ed in PU 
Code §§ 431-435. For the 1989-90 fiscal year the user fee is 0.1% 
of gross intrastate revenue. 
conclusions of Law 

This application should be 9ranted to the extent set 

forth below. 

ORDER 

IT IS ORDERED thatt 
1. The application of Extelcom, Inc., doing business as 

Express Tel (Extelcom or applicant) to amend its certificate of 
public convenience and necessity issued by Decision 84-07-087 for 
authority to provide, in addition to the authority to operate as a 
reseller of interLATA telecommunications service for which it is 
currently certificated, intrastate, interLATA operator and 
associated services or alternate operator service (AOS), is hereby 
granted under the conditions specified. 

2. To the extent that the application may be construed to 
request authorization to provide intraLATA telecommunications 
services, the application is denied. 
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3. In connection with the provision of AOS, applicant shall 
adhere to the following four conditions! 

a. All intraLATA calling shall be directed by 
Extelcom to the local exchange company for 
completion by the local exchange company as 
intraLATA calling. As used herein 
-intraLATA calling- shall mean all calls 
that originate and terminate within the 
same LATA. The routing of intraLATA calls 
to the local exchange carrier requires that 
(1) all such calls, as dialed by the end 
user customer, be routed as dialed to the 
local exchange carrier and may not be 
routed to any person or entity for call 
processing, billing, transmission, or 
completion, and (2) all such routing be 
accomplished in a manner that permits 
application of the local exchange carrier's 
charges for intraLATA calling by the local 
exchange carrier from the central office 
where the call originates to the central 
office or wire center serving the device 
where the call terminates. In addition, 
the routing of intraLATA calls to the local 
exchange carrier shall be done in a manner 
which permits the performance by the local 
exchange carrier of functions for which a 
local exchange carrier charge applies 
(including, without limitation, all 
intraLATA operator and operator surcharge 
functions). By way of example, and without 
limitation, Extelcom, shall not, by itself 
or in conjunction with any other entity or 
person, permit, allow, or hold out the 
availability of any routing arrangement 
that directs intraLATA calls as dialed by 
an end user customer to any person or 
entity other than the local exchange 
carrier. 

b. Extelcom shall not offer, hold out, . 
provide, or otherwise make available 
intraLATA operator-handled calls. As used 
herein intraLATA operator-handled calls 
(also referred to as ~non-sent paid 
calls·), whether handled mechanically or 
manually, includes all intraLATA credit 
card, bill third number, collect, Station 
to Station, Person to Person, conference 
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calls, or any combination thereof. The 
routing of intraLATA operator-handled calls 
(non-sent paid calls) by the local exchange 
company requires that (1) all such calls as 
dialed by the end user customer be routed 
to the local exchange company and to no 
other person or entity, including Extelcom, 
(2) routing shall be accomplished in a 
manner that permits applicatioD of the 
local exchange company's operator charges, 
and (3) such non-sent paid calls shall be 
billed by the local exchange company to the 
number or account designated by the calling 
person and acceptable by the local exchange 
company. InterLATA operator-handled calls 
may be provided by Extelcom. 

c. Extelcom shall inform all customers who 
inquire that intraLATA calls and intraLATA 
operator-handled calls are to be provided 
by the local exchange company. In 
addition, Extelcom shall take all necessary 
action to ensure that such calls are 
returned to the local exchange company 
central office serving the calling party 
for completion and billing by the local 
exchange company as an intraLATA call. 

d. For completion of calls from non-utility 
pay phones, Extelcom will charge customers 
no more for interLATA intrastate calling 
than the tariffed rates of AT&T­
Communications, Inc., plus any additional 
amounts permitted by the Commission. 

4. Applicant shall provide tariff schedules for the 
provision of interLATA AOS to the Commission Advisory and 
Compliance Division (CACD) for its review. Upon review of these 
tariff schedules and the written approval of them by the Chief of 
CACD'a Telecommunications Branch, applicant is authorized to file 
with this Commission tariff schedules for the provision of 
interLATA AOS. Applicant may not offer such services until these 
tariffs are on file. 

5. Applicant may deviate from the following provisions of 
GO 96-At (a) paragraph II.C(l)(b), which requires consecutive 
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sheet nur.~ering and prohibits the reuse of sheet numbers, and 
(b) paragraph II.C(4), which requires that -a separate sheet or 
series of sheets should be used for each ru1e.- ~ariff filings 
incorporating these deviations shall be subject to the approval of 
the CACD's Teleco~®unications Branch. Tariff filinqs shall reflect 
the surcharges in Findings of Fact. 

6. The requirements of GO 96-A relative to the effectiveness 
of tariffs after filing are waived to the extent that changes in 
Federal Communications Commission (FCC) tariffs may become 
effective on the same date for California interLATA service for 
those companies that adopt the FCC tariffs. 

7. Applicant shall file as part of its individual tariff, 
after the effective date of this order and consistent with Ordering 
paragraph 4, a service area map. 

S. Applicant shall notify this Commission in writing of the 
date service is first rendered to the public within 5 days after 
service begins • 

9. Applicant shall keep its books and records in accordance 
with the Uniform System of Accounts specified in Part 32 of the FCC 
rules. 

10. Applicant shall file an annual report, in compliance with 
GO 104-A, on a calendar year basis using the information request 
form developed by the CACD Auditing and Compliance Branch and 
contained in Attachment A. 

11. The certificate granted and the authority to render 
service under the rates, charges, and rules authorized will expire 
if not exercised within 12 months after the effective date of this 
order. 

12. Within 30 days after this order is effective, applicant 
shall file a written acceptance of the certificate granted in this 
proceeding. 

13. Extelcom has been assigned the corporate identification 
number (CIN) U 5047 C. Extelcom shall include the CIN in the 
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caption of all original filings with this Commission, and in the 
titles of other pleadings filed in existing cases. 

14. Within 60 days of the effective date of this order, 
applicant shall comply with PU Code § 708, Employee Identification 
Cards t and notify the Chief of CACD's Telecommunications Branch in 

wri ting of its comp;J-lance. 
This order is effective today. 
Dated fEB 23 1990 , at san Francisco, California. 

N 
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G. ~~ITCHELL WiLK 
PrEsIdent 

FREOERlCK n. DUDA 
STANLEY W. HULETT 
JOHN B. OHANIAN 
PATR:<;IA M. ECKERT 

Commisslooers 

I CERTIFY THAt THIS DECISION 
WAS APPROVED BV THE ABOVE 

COMMISSfONERS TODAY 
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TOt ALL INTEREXCHANGE TELEPHONE UTILITIES 

Article 5 of the Public Utilities Code gran~s authority to the 
California Public Utilities Commission to require all public 
utilities doing business in California to file reports as specified 
by the Commission on the utilities' California operations. 

A specific annual report form has not yet been prescribed for the 
California interexchange telephone utilities. However, you are 
hereby directed to submit an original and two copies of the 
information requested in Attachment A no later than March 31st of 
the year following the calendar year for which the annual report is 
submitted. 

Address your report tot 

California Public Utilities Commission 
. Auditing and Compliance Branch, Room 2151 

505 Van Ness Avenue 
San Francisco, CA 94102-3298 

Failure to file this information on time may result in a penalty as 
provided for in §§ 2107 and 2108 of the Public Utilities Code. 

If you have any question concerning this matter, please call 
(415) 557-2484. 

Very truly yours, 

lsI KENNETH K. LOUIE 
Kenneth K. Louie 
Auditing and Compliance Branch 



• 
A.89-11-011 ALJ/AVG/pC 

ATTACHXENT A 

Information Requested of California Interexchange Telephone 
Utilities. 

To be filed with the California Public Utilities Commission, 
50S Van Ness Avenue, Room 3251, San Francisco, CA 94102-3298, no 
later th~n March 31st of the year following the calendar year for 
which the annual report is submitted. 

1. Exact legal name and U I of reporting utility. 

2. Address. 

3. Name, title, address, and telephone number of the 
person to be contacted concerning the reported 
information. 

4. Name and title of the officer having custody of 
the general books of account and the address of 
the office where such books are kept. 

5. Type of organization (e.g., corporation, 
partnership, sole proprietorship, etc.) 

• If incorporated, specifY. 

• 

a. Date of filing articles of incorporation with 
the Secretary of State. 

b. State in which incorporated. 

6. commission decision number granting operating 
authority and the date of that decision. 

7. Date operations were begun. 

8. Description of other business activities in which 
the utility is engaged. 

9. A list of all affiliated companies and their 
relationship to the utility. State if affiliate 
is, 

a. Regulated public utility. 

h. Publicly held corporation. 

10. Balance sheet as of December 31st of the year for 
which information is submitted. 

11. Income statement for California operations for the 
calendar year for which information is submitted. 

(END OF ATTACHMENT A) 


