
AW/PAB/jt 

• Decision 90 10 037 OCT 12 1990 

• 

• 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CAI.IFORNIA 

In the Matter of the Application of ) 
SAN JOSE WATER CO~PANY, U-168-W, ) 
a corporation, for an order ) 
authorizing it to (1) increase ) 
rates charged for water service, ) 
and (~) revise and add to its Rules ) 
on file with the Public Utilities ) 
Cowmission. ) 
---------------------------------) 

FINAL OPINION 

((0 r 0; t-'r-~1 n n~l 9[1 
ll'oI J-uu~LliJ\JiAl_n 

Application 88-09-02~ 
(Filed Soptember 14, 1988) 

In Decision (D.) 89-10-038, the interim decision in this 
proceeding, the Commission rejected both San Jose Water Company's 
(SJW) and the Commission Water Branch's (Branch) method for 
calculating SJW's gain on the sale of utility property no longer in 
rate base. This property was transferred to an S~ affiiiated land 
company in 1987 in exchange for $2,242,000 of contributed plant • 
As a result of this transaction, the Commission ordered SJW to 
develop a competitive bidding process for disposing of this land 
and similar transactions in the future. The Commission cited 
D.86-01-026, pacific Bell's general rate case decision, as 
precedent for requiring arm's length dealin9 of a(liliated 
companies in such sales transactions. Branch was directed to 
review the Pacific Bell competitive bidding procedure and present 
any revisions of the prOcedures and the tax treatment of proceeds 
applicable to SJN in Phase II in this proceeding. 

After review of the Pacific Bell procedures, SJW contends 
that its bond debenture agreement requires that the proceeds from 
the sale of the subject land must be applied to the bond debt. 
Therefore, SJW and Branch recommend that competitive bidding be 
replaced by a method of appraisal by three MAl-certified 
appraisers. The parties also agree on the tax treatment for the 
proceeds of such sales. In petitions for modification of the 
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interim order, SJW and Branch (petitioners) request that a jointly 
proposed valuing method be adopted to replace Ordering paragraph 9 
of 0.89-10-038 which requires competitive bidding. If the parties' 
agreement is adopted, no further hearings arc necessary and the 
only matter disputed is the date from which an appraisal of the 
transferred property should be made. 

We will grant the parties' re"quest. Our cOncern in 
requiring a competitive bidding process was to enforce the policy 
of arm's length dealing between affiliated companies. S~i's and 
Branch's proposed appraisal method satisfies this concern. 
Therefore, we will adopt it to replace our requirement for 
competitive bidding in such transactions. 

Branch contends that SJW's transfer of property without 
Commission authorization violates Public Utilities (PU) Code § 851 
and is void. Branch uses this argument to suppOrt its contention 
that the valuation should be made as of the date of a final 
decision in this proceeding. 

We reject Branch's argument that a violation of PU § 851 
has occurred. This section requires that a utility must obtain 
prior Commission authorization to transfer utility property which 
is used and useful. For property which is not used or useful, 
there is no such requirement. At no time during the proceeding did 
Branch contest SJW's contention that this property had been remOved 
from rate base. Branch may not do so after all evidence has been 
submitted. Accordingly, it is more reasonable to assess the value 
of such property within a reasonable time of the transfer since 
Commission approval is not required. 

Accordingly, we grant petitioners' request for 
modification of 0.89-10-038 and in this final opinion order tha 
transferred property to be appraised according to factors existing 
in 1987 at the time of the transfer. 
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Findings of Fact 
1. Petitioners request modification of Ordering paragraph 9 

of D~89-10-038 to replace the competitive bidding process with a 
stipulated appraisal procedure. 

2. Petitioners agree to determine the fair market value of 
land once in rate base to be transferred to an SJW affiliate in the 

future as foilowsl 
a. If the value of the land to be transferred 

exceeds $500,000, SJW would obtain three 
independent appraisals from MAl-certified 
appraisers. The average of the valuos set 
forth in the three appraisals would bo 
deemed to be the value of the land for 
purposes of determining the amount of any 
gain or loss. 

b. If the value of the land to be transferred 
is $250,000 or more but less than $500,000, 
SJW would obtain two independent appraisals 
from MAl-certified appraisers. The average 
of the values set forth in the two 
appraisals would be deemed to be the value 
of the land for purposes of determining the 
amount of any gain or loss. 

c. If the value of the land to be transferred 
is more than $5,000 but less than $250,000, 
SJW would obtain one independent appraisal 
from an MAl-certified appraise~. The value 
set forth in the appraisal would be deemed 
to be the value of the land for purposes of 
determining the amount 6f any gain or loss. 

d. If the value of the land to be transferred 
is $5,000 or less, SJW could use any 
reasonable valuation method to determine 
the value of the land for purposes of 
determining the amo~nt of any gain o~ loss. 
Since an appraisal from an HAl-certified 
apprai~er generally costs between $5,000 
and $10,000, there is little cost-benefit 
in requiring an appraisal for such sales. 

e. If mains, facilities, buildings, or other 
fixtures are part of the land to be 
transferred by SJW to an affiliate, the 
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f. 

g. 

appraisal shall take into account any value 
for these items as well. 

The reasonable cost of the appraisals shall 
be deducted from the sale price as one of 
the costs of the sale. 

When SJW uses a particular MAl-certifIed 
appraiser to appraise land that was once in 
rate base and is to be transferred to an 
affiliate, SJW cannot use the same 
appraiser again for five years. By 
limiting ongoing employment, the 
independence of the Y~I-certified appraiser 
is further assured 

3. Petitioners agree to the following procedures for 
valuation of the land transferred to SJW's affiliated land company 
in 1987t SJW will obtain three independent appraisals from MAI­
certified appraisers of the value of the property. The average of 
the three appraisals will be the purchase price for purposes of 
determining the gain on the sale. The reasonable cost of these 

• appraisals will be deducted from the sales price as an authorized 

• 

cost. 
4. Petitioners agree that if the approach above in 

Finding 3 is adopted, the commission may use $2,242,000 as the 
selling price for the property even if the average appraisal price 
derived is less than this value. 

5. Petitioners agree that the gain from this 1987 
transaction will inure to the benefit of its ratepaye~s only. 

6. Petitioners dispute the date from which the property 
should be appraised. SJW recommends an appraisal valuing the 
property at the time of the transfer. Branch recommends an 
appraisal valuing the property at the time of 0.89-10-038. 

7. Petitioners propose that the deferred taxes arising as a 
result of the 1987 lAnd sale be treated as a temporary reduction to 
rate base. If and when these deferred taxes are paid, SJW will 
eliminate this rate base reduction. 
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S. No further hearings in this proceeding are necessary. 

Conclusion of I~w 
sJW should be required to use its proposed appraised 

valuation method for property transferred in 1981 and similar 

transactions in the future. 

FINAL ORDER 

IT IS ORDERED that * 
1. Ordering paragraph 9 of D.89-10-038 is rescinded and 

replaced by the appraisal method below. 
2. SJW shall obtain three independent appraisals from YAI-

certified appraisers of the value of the property transferred to 
its affiliated land company in 1987. The appraisal shall evaluate 
the property as of the date of the transfer. The average of the 
three appraisals will be the purchase price for purposes of 
determining the gain on the sale. The reasonable cost of these 
appraisals may be deducted from the sale price as an authorized 

cost. 
3. The Commission may use $2,242,000 as the selling price 

for the property even if the average appraisal price derived is 

less than this value. 
4. The gain from this 1981 transaction will inur~ to the 

benefit of SJW ratepayers only. 
5. The deferred taxes arising as a result of the 1981 land 

sale will be treated as a temporary reduction to rate base. If and 
when these deferred taxes are paid, SJW will eliminate this rate 

base reduction. 
6. For future transfers of property to affiliates which is 

no longer used and useful in rate base, SJW shall abide by the 

following procedure! 
a. If the value of the land to be transferred 

exceeds $500,000, SJN would obtain three 
independent appraisals from KAI-certified 
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appraisers. The average of the valuos set 
forth in the three appraisals would be 
deemed to be the value of the land for 
purpOses of determining the amount of any 
gain or loss. 

b. If the value of the land to be transforred 
is $250,000 or more but less than $500 000, 
SJW would obtain two independent appralsals 
from MAl-certified appraisers. Tho average 
of the values set forth in the two 
appraisals would be deemed to be tho value 
of the land for purposes of determining the 
amount of any gain or loss. 

c. If the value of the land to be transferred 
is more than $5,000 but less than $250 000, 
S~i would obtain one independent appraisal 
ftom an MAl-certified appraiser. Tho value 
set forth in the appraisal would be deemed 
to be the value of the land for purposes of 
determining the amount of any gain or loss. 

d. If the value of the land to be transferred 
is $5,000 or less. SJW could use any 
reasonable valuation method to determine 
the value of the land for purpOses of 
determining the amount of any gain or loss. 
Since an appraisal from an MAI-certifie~ 
appraiser generally costs between $5,OQO 
and $10,000, there is little cost-benefit 
in requiring an appraisal for such sales. 

This order is effective today. 
Dated OCT 12 J990 ,at San Francisco, California. 

G. MITCHELL WllK 
, President 

FREDERIcK R. DUDA 
STANLEY W. HULETT 
JOHN B. OHAN!AN 
PATRlCtA M. ECKERT 

CommiSsioners 

I CERTIFY THAT TUlS'DECfSfOf.J 
VIAS APPROVfD B~( °n~E 'ABOVE 

C~)MM!SS:C NU~S'TOf)AY 
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