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BEFORE THE PUBLIC UTII,ITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

In the Matter of the Application of ) 
National Brands, Inc" dba Sharenet ) 
Communications company, for a ) 
certificate of public convenience ) 
& necessity to operate as a reseller ) 
of interLATA telecommunications ) 
services within California. ) 
---------------------------------) 

OPINION 

llfi}"m\i"\'1~ 
APp~lt~f&£~: ~ 
(Filed June 2S, 1990) 

National Brands, Inc., dba Sharenet Communications 
company (applicant), seeks a certificate of public convenience and 
necessity under Public utilities (PU) Code § 1001 to permit it to 
operate as a reseller of telephone service offered by communication 
connon carriers providing telecommunication and automated operator 
assisted service in california. 

On June 29. 1983, the comnission issued order Instituting 
Investigation (011) 83-06-01 to determine whether competition 
should be allowed in the provision of telecommunication 
transmission service within the state. Many applications to 
provide competitive service were consolidated with 011 83-06-01. 
By interim Decision (D.) 84-01-031 and later decisions ~e granted 
those applications, limiting the authority conferred to interLATA 
service and subjecting the applicants to the condition that they 
not hold themselves out to the public to provide intraLATA service, 
pending our decision in 011 83-06-01. 

On June 13, 1984 we issued 0.84-06-113 in 011 83-06-01, 
denying the applications to the extent not previously granted. We 
also directed persons not authorized to provide intra LATA 
telecommunication service to refrain from holding out the 
availability of such service: we required them to advise their 
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subscribers that intraLATA calls should be placed over the 
facilities of the local exchange cQnpany. 

There is no basis for treating this applicant differently 
than those that filed earlier. Therefore, we will authorize 
interLATA service: but to the extent that the application seeks 
authority to provide intraLATA service, we will deny it. 

On April 13, 1988, the Director of the Commission 
Advisory and Conpliance Division (CACO) sent a letter directing all 
AOS companies which provide intrastate services in California to 
file applications for certificates of public convenience and 
necessity and proposed tariffs for their intrastate services within 
60 days. CACO should contillue its review, since this order 
provides that we required an applicant's tariff schedules for the 
provision of AOS operator services be subject to pre-filing review 
and approval of the Chief of the CACD's Telecomnunications Branch. 
Upon receipt of a letter from the Chief of the Telecommunications 
Branch indicating CACD's approval of the AOs-related tariff 
schedules, an applicant is authorized to file with this commission 
its tariff schedules for the provision of such services. An 
applicant nay not offer AOS-related service until these tariffs are 
on file. We shall require that applicant in this proceeding follow 
this tariff pre-filing review. 

Applicant is authorized to file with this Commission, 
five days after the effective date of this order, tariff schedules 
for the provision of other interLATA service, unconnected with its 
proposed AOS-related service. HONever, applicant may not offer 
such service until tariffs are on file. 

This application is granted to authorize interLATA 
service, including interLATA AOS services, subject to the same 
terms and conditions as those we have imposed on similar 
applications. The four conditions on service previously applied to 
approvals of CPCN for AOS and interLATA reseller services appear in 
Ordering Paragraph 3. A minor amendment has been made to 
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subparagraph b, however. As in prior conmlssion decisions, 
(D.8S-12~043, Intellicall, et al.), the applicant may provide 
interLATA oporator-handled calls. This decision requires the 
persons who provide operator service on behalf of the applicant to 
clearly identify themselves as a Sharenet communications operator 
to the caller. This notice to the end user is a reasonable way of 
alerting the consumer to the fact that operator services are not 
being provided by the dominant carrier or the LEe and that charges 
nay vary from those assessed by the dominant carrier/LEC. 
significant differences in rates are quite possible when the caller 
is not using a pay phone, such as when the call is placed from a 
hotel room, since the Commission has only linited the rates charged 
for AOS services provided at pay telephones. Operator 
identification will also facilitate the resolution of customer 
complaints, if any occur. 

Applicant is placed on notice that this Commission may 
review issues affecting the Alternate Operator service industry in 
nore general terms in 1.88-04-029 or another appropriate 
proceeding. Nothing in today's decision should be construed as a 
prejudgment on our part of issues already identified in 1.88-04-029 
or other generic issues, as such issues may ultimately affect 
applicant. 
Findings of Fact 

1. By 0.84-01-037 the Commission authorized interLATA entry 
generally. 

2. By 0.84-06-113 the Commission denied applications to 
provide competitive intraLATA telecommunication service and 
required persons not authorized to provide intraLATA 
telecommunication service to refrain from holding out the 
availability of such service and to advise their subscribers that 
intraLATA calls should be placed over the facilities of the local 
exchange company. 
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3. This applicant should be treated in the same way as 
others who seek to provide AOS ~nd to originate and terminate 
interLATA calls within California, except that the applicant shall 
direct porsons who provide operator service on its behalf to 
identify themselves clearly as a ·Sharenet Communicati.ons Operator" 
to the caller ~hen first connected to the caller. This require~ent 
should become a part of the standard conditions of approval of 
applications such as this one. 

4. Applicant's income statement shows net income after taxes 
as of December 31, 1989 of $943,871, returned earnings of $3 
million after dividends, and an unsecured short-term revolving line 
of credit of $2 million. 

5. As a telephone corporation operating as a 
telecommunication service supplier, applicant is subject to: 
(a) the current 3.4% surcharge applicable to service rates of 
intraLATA toll and intrastate interLATA toll (PU Code § 879), 
(b) the current 0.3% surcharge on gross intrastate interLATA 
revenues to lund Telecommunications Devices for the Deaf (PU 
Code § 2881; Resolution T-13061), and (c) the user fee provided in 
PU Code §§ 431-435, which is 0.1% of gross intrastate revenue for 
the 1989-90 fiscal year. 
Conclusion of Law 

This application should be granted to the extent set 
forth below. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 
1. A certificate of public convenience and necessity is 

granted to National Brands, Inc. (applicant) to operate as a 
reseller of the interLATA telecommunication service offered by 
communication common carriers in california, subject to the 
following conditions: 
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a. Applicant shall offer and provide its 
services only on an interLATA basisl 

b. Applicant shall not provide intraLATA 
services: 

c. Applicant shall not hold out to the public 
that it has authority to provide, or that 
it does provide, intraLATA services; and 

d. Applicant shall advise its subscribers that 
they should place their intraLATA calls 
over the facilities of the local exchange 
conpany. 

2. To the extent that applicant requests authority to 
provide intraLATA teleconnunication service, it is denied. 

3. In connection with its provision of AOS, applicant shall 
adhere to the following four conditions: 

a. All intraLATA calling shall be directed by 
applicant to the LEC for completion by the 
LEC as intraLATA calling. As used herein 
"intraLATA calling" shall mean all calls 
that originate and terminate within the 
sane LATA. The routing of intraLATA calls 
to the local exchange carrier requires that 
(1) all such calls be routed either 
directly or indirectly as dialed by the end 
user custoner to the local exchange carrier 
and may not be routed to any other person 
or entity for call processing, billing, 
tra~smission, or completion, and (2) all 
such routing be accomplished in a manner 
that permits application of the local 
exchange carrier's charqes for intraLATA 
calling by the local exchange carrier from 
the central office where the call 
originates to the central office or wire 
center serving the device where the call 
terminates. In addition, the routing of 
intraLATA calls to the local exchange 
carrier shall be done in a manner which 
permits the performance by the local 
exchange carrier of functions for which a 
local exchange carrier charge applies 
(including, without limitation, all 
intraLATA operator and operator surcharge 
functions). By way of exanple, and without 
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linitation, ap~licant shall not, by itself 
or in conjunct1on with any other entity or 
person, permit, allow, or hold out the 
availability over its network of any 
routing arrangement that directs intraLATA 
calls as dialed bV an end user customer to 
any person or ent1ty other than the local 
exchange carrier. 

b. Applicant shall not offer, hold out, 
provide, or otherwise ~ake available 
intraLATA operator-handled calls. As used 
herein intraLATA operator-handled calls 
(also referred to as -nonsent paid calls"), 
whether handled mechanically or manuallY, 
include all intraLATA credit card, bill 
third nunber, collect, station-to-station, 
person-to-person, conference calls, or any 
combination thereof. ~he routing of 
intraLATA operator-handled calls (nonsent 
paid calls) by the LEC requires that 
(1) all such calls as dialed .by the end 
user customer be routed to the LEC and to 
no other person or entity, including 
applicant, (2) routing shall be 
accomplished in a manner that permits 
application of the LEe's operator charges, 
and (3) such nonsent paid calls shall be 
billed by the LEe to the nunber or account 
designated by the calling person and 
acceptable by the LEe. InterLATA operator-
handled calls may be provided by applicant, 
so long as those who provide operator 
service on behalf of applicant clearly 
identify themselves as applicant operators 
when first connected to the caller. 

c. Applicant shall inform all customers who 
inquire that intra LATA calls and intraLATA 
operator-handled calls are to be provided 
by the LEe. In addition, applicant shall 
take all necessary action to ensure that 
such calls are returned to the LEe's 
central office serving the calling party 
for completion and billing by the LEe as an 
intraLATA call. 

d. For completion of calls from nonutility pay 
phones, applicant will charge end users no 
more for interLATA intrastate calling than 
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the tariffed rates of AT&T communications, 
Inc., plus any additional amounts permitted 
by the commission. 

4. Within 30 days after this order is effective, applicant 
shall file a written acceptance of the certificate granted in this 
proceeding_ 

5. Applicant is authorized to file with this commission, 
5 days after the effective date of this order, tariff schedules for 
the provision of interLATA service. 

6. Applicant/s preliminary statement in its tariff shall 
include the following: 

Sharenet communications company has been 
qranted authority by the California Public 
utilities commission to provide interLATA 
service within the state of California. 
Sharenet communications company does not hold 
itself out as offering intraLATA service. 
IntraLATA communications should be placed oVer 
the facilities of the local exchange company. 

7. Applicant may not offer service until tariffs are on 
file. If applicant has an effective FCC-approved tariff, it may 
file a notice adopting such FCC tariff with a copy of the FCC 
tariff included in the filing. such adoption notice shall 
specifically exclude the provision of intraLATA service. If 
applicant has no effective FCC tariffs, or wishes to file tariffs 
applicable only to California intrastate interLATA service, it is 
authorized to do so, including rates, rules, regulations, and other 
prOVisions necessary to offer service to the public. such filing 
shall be made in accordance with General Order (GO) 96-A, excluding 
sections IV, V, and VI, and shall be effective not less than 1 day 
after filing. 

8. Applicant may deviate from the following provisions of 
GO 96-A: (a) paragraph II.C.(l)(b), Which requires consecutive 
sheet numbering and prohibits the reuse of sheet numbers, and 
(b) paragraph II.C.(4), which requires that Ua separate sheet or 
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series of sheets should be used for each rule. n Tariff filings 
incorporating these deviations shall be subject to the approval of 
the Commission Advisory and Compliance Division's (CACO) 
Telecommunications Branch. Tariff filings shall reflect all 
s~rcharges to which applicant is subject, as reflected in Finding 
of Fact 4. 

9. ~he requirements of GO 96-A relative to the effectiveness 
of tariffs after filing are waived to the extent that changes in 
FCC tariffs may become ~ffective on the same date for California 
interLATA service for those companies that adopt the FCC tariffs. 

10. Applicant shall file as part of its individual tariff, 
after the effective date of this order and consistent with Ordering 
Paragraph 4, a service area map. 

11. Applicant shall notify this commission in writing of the 
date service is first rendered to the public within 5 days after 
service begins. 

12. Applicant shall keep its books and records in accordance 
with the Uniforn System of Accounts specified in Part 32 of the FCC 
rules. 

13. Applicant shall file an annual report, in compliance with 
GO l04-A, on a calendar-year basis using the information request 
forn developed by the CACD Auditing and Compliance Branch and 
contained in Attachment A. 

14. The certificate granted and the authority to render 
service under the rates, charges, and rules authorized will expire 
if not exercised within 12 months after the effective date of this 
order. 

15. Applicant shall send a copy of this decision to concerned 
local permitting agencies not later than 30 days from today. 

16. ~he corporate identification nUmber assigned to applicant 
is U-5222-C which shall be included in the caption of all original 
filings with this commission, and in the titles of other pleadings 
filed in existing cases. 
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17. Nithin 60 days of the effective date of this order, 
applicant shall comply with PU Code § 70S, Employee Identification 
Cards, and notify the Chief of CACD's Telecommunications Branch in 
writing of its cornpiiance. 

This order is effective today. 
Dated November 21, 1990, at San Francisco, California. 

G. MITCHELL WILK 
President 

STANLEY W. HULETT 
JOHN B. OHANIAN 
PA'I'RICIA M. ECKERT 

commissioners 

commissioner FrederiCK R. Duda, 
being necessarily absent, did not 
participate. 
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TO: ALL INTEREXCHANGE TELEPHONE UTILITIES 

Article 5 of the Public utilities Code grants authority to the 
California PUblic utilities commission to require all public 
utilities doin? business in California to file reports as specified 
by the Connisslon on the utilities' California operations. 

A specific annual report form has not yet been prescribed for the 
California interexchange telephone utilities. However, you are 
hereby directed to submit an original and two copies of the 
information requested in Attachment A no later than March 31st of 
the year following the calendar year for which the annual report is 
submitted. 

Address your report to! 

California Public utilities commission 
Auditing and compliance Branch, Room 3251 
505 Van Ness Avenue 
San Francisco, CA 94102-3298 

Failure to file this information on time may result in a penalty as 
provided for in §§ 2107 and 2108 of the Public utilities code. 

If you have any question concerning this matter, please call 
(415) 557-2484. 
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ATI'ACHMENT A 

Information Requested of California Interexchange Telephone 
utilities. 

To be filed with the California Public utilities Commission, 505 
Van Ness Avenue, Room 3251, San Francisco, CA 94102-3298, no later 
than March 31st of the year following the calendar year for which 
the annual report is submitted. 

1. Exact legal name and U I of reporting utility. 

2. Address. 

3. Name, title, address, and telephone number of the 
person to be contacted concerning the reported 
information. 

4. Name and title of the officer having custody of the 
general books of account and the address of the 
office where such books are kept. 

5. Type of organization (e.g., corporation, 
partnership, sole proprietorship, etc.). 

If incorporated, specify: 

a. Date of filing articles of incorporation with 
the Secretary of state. 

b. state in which incorporated. 

6. Commission decision number granting operating 
authority and the date of that decision. 

7. Date operations were begun, 

8. Description of other business activities in which 
the utility is engaged. 

9. A list of all affiliated companies and their 
relationship to the utility. state if affiliate is 
a: 
a. Regulated public utility. 

b. Publicly held corporation. 

10. Balance sheet as of December 31st of the year for 
which information is submitted. 

11. Income statement for California operations for the 
calendar year for which information is submitted. 

(END OF ATTACHMENT A) 


