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Decision No. 89166 JUL 251918'. 
------------------

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF 'I'HE STATE OF C~IFO:RNIA. 

Application 0.£ Pacific Southwest ) 
Airlines unaer the Shortened ) 
Procedure Tariff Docket to change ) 
stopover provision in its California ) 
Intrastate Loc~l Passenger Tariff No.1) 

". 

OPINION - ........... ----

(SP'I') Applicat.'ion No. 5e064 

(Filed ~.ay 10, 1978) 

" By this application Pacific Southwest Airlines, ("PSA"), 

requests authorizat.ionto change :Rule II relating to stopov~rs in 
its current California Intrastate Local Passeng,er Tariff No.1. 

In support of i~s application the carrier cites' th~ following 
facts ana circumstances: 

tlA. Oriaination of eurrent Rule 11 - Stopovers. 
, 

Rule II covering stopovers was included in PSA's original 
tariff filing effective May 3, 1949. From that date forward 
until November 21, 1969 PSA fares for long haul flights were 
additive of ~he fare for each leg of the journey. Service 
between Sacramento and San Francisco was instituted in 
November,1969. PSAwas then able to offer connecting service 
between Sacramento and Burbank or Ontario via San Francisco. 
The fare between Burbank or Ontario anc Sacramento was not~he 
accitive of 'the Burbank/San Francisco or Ontario/San Francisco 
fare and the San Francisco/Sacramento fare. Even with that 
change the other fares continued to be additive,namely,those 
between San Diego and the San. Francisco Bay Area. On May 21, 1973 
and from that date forward fares between San Diego and the 
San Francisco Bay Area were no longer additive. 
liB. Rule 11 - Stopovers should be·changed. 

Rule 11 has been in PSA's tariff since it started operation 
in California in 1949 and in actuality it relates to a bygone era 
when PSA's long haul fares were equal to the total of the fares 
of the intermeciate segments. 
years eliminated the additive 
rule now causes confusion and 

Various fare changes have over the 
nature of PSA' s fares. This outdated 
gross inequality-~~~;g."" · .. ·p:.sssensers: ~ 
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All passengers traveling on an inaiviaual flight shoula pay 
the same fare when using only one flight at a time. A select 
group of passengers should not be able to pay a lower fare 
because their itinerary called for breaks in their journey. 
(Breaks which coula last from several hours up to one year 
auration.)II 

PSA further states that it aoes not want to eliminate 
reasonable connections between flights for a passeng~r to reach his final 
aestination. The carrier asserts that what shoula be eliminatea is the 
ability to h~e an unreasonable layover(s) where a passenger ean purchase 
a ticket at one fare level and can thereby use multiple flights at a 
lower total fare than the total fare for the segments flown. To elarify 
its intent PSA proposes that the current Rule 11 be eliminatee ane a 
new Rule 11 be substitutea as follows: 

Rule 11. Stopovers 
Stopovers at an intermediate point will not be 

permitted. Stopover means a deliberate interruption 
of a journey by the passenger, on a carrier at a point 
between the place of departure and the place of aestinatio~. 

A stopover, as used herein, will occur when a passeng~r 
arrives at an intermediate transfer point and fails to depart 
from such intermediate transfer point on 

(a) the first flight on which space is available; or 
(b) the flight that will provide for the passenger' s 

earliest arrival at intermediate transfer point(s) 
or destination point. 

Provided, however, that in no event will a stopover occur 
when the passenser departs from the intermediate transfer point 
on a flight shown in PSA's official general schedules and/or 
service patterns as departin9 within four hours after his 
arrival at such point. 
In further support of this application, PSA alleges that 

stopovers are not allowed by other carriers. It states that the tariffs 
of other California intrastate operators as well as the interstate 
tariffs of federal carriers ao not allow sto~overs without the payment of 
additional eharges. PSA is the only carrier with such a rule. 
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The carrier informs us that a survey was taken for the period 
February 25, 1978 through March 3, 1978 of the originating stations that 
issue the most PSA Connecting Passes (a connecting pass is used by tbe 

passenger to board another aircraft at an intermediate point). The 
result of this survey indicates that with the new proposed Rule 11, 
PSA's passenger revenue would increase on an annual basis less then 
$100,000. Inasmuch as PSA's passenger revenue in 1977 exceeded 
$144,000,000, the inc=ease in revenue as a result of revising the 
stopover rule would result in an increase in passenger revenue of 
less than one-tenth of one percent. 

The application was filed on May 10, 1978 and appeared 
on the Commission calendar for May 11, 1978. No protests or requests 
for a publie hearing have been received. 

After due consideration, the Commission finds that the 
application of PSA to revise its tariff regarding stopovers is 
reasonable and should be granted. A public hearing is not neeessary. 

ORDER 
IT IS ORDERED that: 

1. PSA is authorized to revise Rule 11 in its California 
Intrastate Loeal Passenger Tariff No.1 as proposed in this 'application. 

2. Tariff publications authorized to be made as a result of this 
order may be made effective on not less than ten days' notiee to the 
Commission and to the public. 

3. The authority shall expire unless exercised within ninety 
days after the effective date of this orde=. 

4. The tariff filings made pursuant to this order shall comply 
w~th the regulations governing the construetion and filing of ta:iffs 
set forth in the Commission's General Order lOS-Series. 
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8 
after the date hereof. 

The effective date of this order shall be thirty days 

Dated at Sm 'Fr2.n~ , California, this __ 1.;~fC!:=_' __ day 

of ____ "wJ..;"c,ut ... y"--__ , 1978. 

"'" .! 


