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BEFORE THE PUBLIC UTILITIES OO~~ISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

In the Matter of the Application of ) 
Pacific Gateway Exchange. Inc. for ) 
Authority to Provide IntraLATA ) 
Services. ) 
------------------------------------) 

OPINION 

Summary 

Application 96-09-048 
(Filed September 20, 1996) 

Pacific Gateway Exchange, Inc~ (PGE), a Delaware 
corporation that has qualified to do business in California. seeks 
to augment its existing authority .to provide telecommunications 
services within California. By Decision (D.) 93-09-020, we 
authorized PGE to ~esell interLATA services; in the above-captioned 
proceeding, PGE has applied pursuant to california Public .Utilities 
(PU) Code § 1001 for a certificate of public convenience and 
necessity (CPCN) to resell intraLATA telephone services within 
california. 1 In both capacities, PGE would operate as a 
"switchless reseller" and would be a nondominant interexchange 
carrier (NDIEe). PGE also asks for an exemption from some of the 
requirements of Rule 18(b) of our Rules of Practice and Procedure, 
relating to service of its application. We grant the applicant as 
set forth below. 
Discussion 

By D.84-01-037 and later decisions, we authorized 
interLATA entry generally. However, we limited the authority 

1 Califol.-nia is divided into ten Local Access and Transport 
Areas (LATAs) of various sizes, each containing numerous local 
telephone exchanges."InterLATA" describes services, revenues, and 
functions that relate to telecommunicatio!ls ol.-iginating. in one LATA 
and terminating in anothel..-. "IntraLATA" describes services, 
revenues, and functions that relate to telecommunications 
originating and terminating within a single LATA. 
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conferred to interLATA service, and we subjected the new entrants 
to the condition that they not hold themselves out to the public to 
provide intraLATA sel-vice. Subsequently, _by 0.94-09-065, we 
authorized competitive intraLATA services effective January 1, 
1995, for carriers meeting specified criteria. 

We have established financial and technical criteria for 
determining whether a CPCN should be granted to a carrier that is a 
switchless reseller. 2 Such a carrier must derr~nstrate that it 
has a minimum of $25,000 of cash or cash equivalent, as described 
in 0.91-10-041, reasonably liquid and readily available to meet the 
firm's start-up expenses. Such a carrier must also document any 
deposits required by LEes oi.- inlEn'exchange carriers (lEes) and 
demonstl"ate that it has additional resources to cover all such 
deposits.· See 0.93-05-010. In addition, the carl"ier is required 
to make a reasonable showing of technical expertise in 
telecommunications or a related business. 

To make the required showings, PGE has made various 
representations in its application. These representations are 
backed by appropriate documentation. 

PGE has submitted various financial statements in support 
of its application. These statements show substantial profits, 
cash flows, and cash on hand. PGE had revenues exceeding $30 

2 0.93-05-010 defined a switchless reseller as an NDIEC with the 
following characteristics: It uses the switch of another carrier; 
it usually, but-not always, uses access circuits that the 
underlying carrier purchases from a local exchange carrier (LEC); 
it provides sel-vice in its own name; and its customers view it as 
their telephone company for interLATA and interstate calls. 
0.92-06-069 noted that it is possible to control, operate, or 
manage telephone lines without owning them. The decision also 
notes that resellers that do not own or directly operate their own 
telephone wires may still have plant which is owned, controlled, 
operated, and/or managed in order to facilitate communication by 
telephone. 
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million for the quarter ending March 31, 1996 (the most recent 

period covered under the statements). In a letter submitted 
pursuant to an inquiry from the assigned Administrative Law Judge 
(ALJ) , PGE's executive vice president, Gail E. Granton, represents 
that PGE expects continued growth and that such growth will enable 

PGE to fulfill any future obligations under deposit arrangements 

with LECs or IECs. 
Regarding PGE's technical and managerial expertise, the 

application includes short biOgraphies of 11 members of its 
management team. This information shows the manage merit team to be 
well-qualified in many aspects of the telecommunications industry. 

PGE indicates that it will provide service to its 

subscribers by using existing facilities, and that it will not 
construct or extend any facilities in California to implement the 
requested CPCN. We conclude from this Information that PGE's 

operations would not have a significant adverse effect on the 

environment. 
PGE has not served its application on cities and counties 

within the proposed (statewide) service area, but since no 

construction or extension of facilities is proposed, such service 
requirement should be waived. See D.92-03~032 and D.94-0S~016. 

Pursuant to Rule S(c) of our Rules of Practice and Procedure, PGE 
has sel.-ved its application On a large number of its potential 

competitors. Notice of the application was also duly published on 
October 3, 1996, in the Commission's Daily Calendar. The protest 

period has expired, and no protest to the application has been 

filed. No hearing is ~ecessary. 
In conclusion, we 'will authorize the intraLATA services 

that PGE seeks to provide. 
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Findings.of Fact 
1. POE served a copy of its application on ~ large number of 

the telephone corpOrations with which it is likely to compete. 
2. A notice of the filing of the application appeared in the 

Daily Calendar on October 3, 1996. 
3~ No protests have been filed. 
4. A hearing is not required. 
5. By prior commission decisions, we have authorized 

competitive interL~TA telecommunications service and,effective 
Janti~n'y 1; 1995, competitive intraLATA services 'from carriers 
meeting specified criteria. 

6. PGE has demonstrated that it has adequate cash, 
reasonably liquid and readily available to meet start-up expenses 
for the addition of intraLATA services to those previously 
authOi.-ized • 

. 7. PGE has represented that it can pay any deposit 
obligations that may arise to underlying carriers. 

8. PGE has sUbstantial managerial and technical experience ~ 
in telecommunications. 

9. POE has represented that during the 12-m6nth period 
ending August 15, 1996, PGE has had no formal or informal 
complaints against it at the Commission. 

10. Since no facilities are to be extended or constructed, it 
can be seen with certainty' that PGE's pl:oposed 'expanded operations 
will not have a significant effect upon the environment. 

11. We have routinely granted NDIRes, such as PGE, an 
exemption fl,"om Rule 18 (b) where no construction is inVolved to the 
extent that the rule would require PGE to serve a copy of its 
application on cities and counties in the proposed service area. 
conclusions of Law 

1. PGE has the financial ability to provide the proposed 
intraLATA services. 
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2. PGE has made a reasonable· sho· .... ing of technical and 

managerial expel"tise in telecommunications. 

3. Public convenience and necessity require the intraI.ATA 

services to be offered by PGE. 

4. PGE is subject to: 

a. The current 3.2\ surcharge applicable to 
all intrastate services except for those 
excluded by 0.94-09-065, as modified by 
0.95-02-050, to fund the Universal Lifeline 
Telephone Service (PU Code § 879; 
Resolution T-15799, November 21, 1995); 

b. The current 0.36% surcharge applicable to 
all intrastate services except for those 
excluded by 0.94-09~065, as mOdified by 
0.95-02-050, to fund the California Relay 
Service and Communications Devices Fund (PU 
Code § 2881; Resolution T-15801, October 5, 
1995); 

c. The user fee provided in PU Code 
§§ 431-435, which is 0.11\ of gross 
intrastate revenue for the 1996-1997 fiscal 
year (Resolution M-4782); 

d. The current surcharge applicable to all 
intrastate services except for those 
excluded by 0.94-09-065, as modified by 
0.95-02-050, to fund the California High 
Cost Fund-A (PU Code § 739.30; 0.96-10-066, 
pp. 3-4, App. B, Rule 1.C.); set by 
Resolution T-15987 at 0.0\ for 1997 
effective February 1, 1997; 

e. The current 2.87% surcharge applicable to 
all intrastate services except for those 
excluded by 0.94-09-065, as modified by 
0.95-02-050, to fund the California High 
Cost Fund-B (D.96-10-066, p. 191, App. B, 
Rule 6.F.); and 

f. The current 0.41% surcharge applicable to 
all intrastate services except for those 
excluded by 0.94-09-065, as modified by 
0.95-02-050, to fund the California 
Teleconnect Fund (0.96-10-066, p. 88, 
App. B, Rule 8.G.). 

- 5 -



A.96-09-048 ALJ/KOT/rmn 

5. POE should be exempted, as described in Finding of Fact 
11, from the requirement of service of its application on cities 
and counties in the proposed service area. 

6. The application should be granted to the extent set forth 
below. 

7. Because of the public interest in competitive intraLATA 
services, the following order should be effective immediately. 

o R n- E R 

IT IS ORDERED that: 
1. A- certificate of public convetlience and necessity (CPCN) 

is granted to Pacific Gateway Exchange, Inc. (PGE) to operate as a 
reseller, to the extent authorized by Decision (D.) 94-09-065, of 
intraLocal Access and Transport Area (intraLATA) telecommunication 
services offered by communication common carriers in California. 

2. PGE shall file a written acceptance of the CPCN granted 
in this pl.-oceeding. PGE shall also serve a copy of its written 
acceptance on the Director of the Telecommunications DiVision. The 
CPCN, and the authority to render service under the rates, charges, 
and rules authorized, will expire if not exercised within 12 months 
after the effective date of this order. 

3. a. PGE is authorized to file with this commission tariff 
schedules for the provision of intraLATA services. PGE may not 
offer intraLATA services until tariffs are on file. PGE's initial 
filing shall be made in accordance with General Order (GO) 96-A, 
excluding Sections IV, V, and VI, and shall be effective not less 
than one day after filing. PGE shall comply with the provisions in 
its tariffs. 

b. PGE is a nondominant intet"exchange carrier (NOIEC). 
The effectiveness of its future tariffs is subject to the timing 
schedules s~t forth in Ordet"ing Paragraph 5 of 0.90-08-032, as 
modified by D.91-12-013 and 0.92-06-034: 
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"5. All NDIECs are hereby placed on "notice 
that their California tariff filings 
will be pi.-ocessed in accoTdance with 
the following effectiveness schedule: 

"a. Inclusion of FCC-apPl.'oved rates for 
interstate services in California 
public utilities tariff schedules 
shall become effective on one (1) 
day's notice. 

lib. Uniform rate reductions for 
exis~ing services shall become 
effective on five (5) days' notice. 

"c. Uniform l-ate increases, except fol.' 
minor rate incl-eases, for e)Cisting 
services shall become effective on 
thirty- (30) days' notice, and shall 
require bill inserts,a message on 
the bill itselfi or fir~t class 
mail notice to -customers of the 
pending increased rates. 

"d. Uniform minot' l-ate incl'eases, as 
defined in D.90-11-029, for 
existing services shall become 
effective on not less than five (5) 
working days' notice. CUstomer" 
notification is not required for 
such minor rate increases. 

lie. Advice letter _ filings fOl' new 
services and for all other types of 
tariffrev~sions. except changes in 
text not affecting rates or 
relocations of text in tha tariff 
schedules, shall become effective 
on forty (40) days' notice. 

"f. Advice letter filings mel-ely 
revising the text or location of 
text material which do not cause an 
increase in any-rat~ or charge 
shall become effective on not less 
than five (5) days' notice." 

4. PGE may deviate from the following provisions of GO 96-A: 
paragraph II .C. (1) (b), which requires consecutive sheet numbering 
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and pl"ohibits the reuse of sheet numbers, and paragraph II .C. (4), 

which requires that a separate sheet or series of sheets should be 
used for each rule. Tariff filings incorporating these deviations 
shall be subject to the approval of the Telecommunications 
Division. Tariff filings shall reflect al) fees and surcharges to 
which PGE is subject, as reflected in Conclusion of 'Law 4. 

S. PGE shall file as part of its initial tariff, after the" 
effective date of this order and consistent with Ordering 
Paragraph 3.a, a service area map. 

6. Prior 'to initiating service, PGE shall provide the 
Consumer Services Division with the names and telephone numbers of 
PGE's designated contact persons for purposes of resolving consumer 
complaints. This information shall.be updated at least annually, 
and whenever there is a change of name or telephone number. 

7. PGE shall give written nbtice to the Director of the 
Telecommunications Division of the date intraLATA service is first 
rendered. Such notice is due within five days after service 
begins. ~ 

8. PGE shall keep its books and l·ecords in a.ccordance with 
the Uniform System of Accounts specified in Title 47, Code of 
Federal Regulations, Part 32. 

9. In the eVent PGE's books and records are required for 
inspection by the Commission or its staff, PGE shall either produce 
such records at the Commission's offices or reimburse the . 
Commission for the reasonable costs incurred in having Cbmmission 
staff traVel to PGE's office. 

10. PGE shall file an annual report, in compliance with 
GO 104-A, on a calendar-year basis using the information request 
form developed by the Commission staff and contained iii 
Attachment A. 

11. PGE shall ensure that its employees comply with the 
pl"ovisions of Public Utilities (PU) Code"§ 2889.5 regal·ding 
solicitation of customers. 
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12. Within 60 days of the effective date of this order, PGE 

shall comply with PU Code § 708, Employee Identification Cards, and 
shall notify the Director of the TelecoIT~unications Division in 
writing of its compliance. 

13. PGE is exempted from the Rule 18(b) of the Commission's 
Rules of practice and Procedtu'e to the extent ~ that the rule would 
require PGE to serve a copy of its application on the cities and 
counties in which it proposes to operate. -

14 .If PGE is 90 days or mOl"e late in filing an annual report 
or in remittin-g the fees listed in Conclusion of Law 4, the 
Telecommunications Division shall prepare for-Commission 
consideratiOJl a resolution that revokes PGE's CPCN, unless PGE has 
received the written permission of Telecommunications Division to 
file or remit late. 

15. The application is granted, as set forth above. 
16. Application 96-'-09-048 is closed. 

This order is effective today. 
Dated February 19, 1997, at San Francisco, California. 
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TO: ALL INTEREXCHANGE TELEPHON8 UTILITIES 

Article 5 of the Public Utilities Code grants authority to the 
California Public Utilities Commission to require all public 
utilities doing business in California to file reports as specified 
by the Commission on the utilities' California operations. 

A specifio annual report foi-m has not yet. been prescribed fOl~Othe 
California intel'exchange telephone utilities. However._ you aloe 
hereby directed to submit an original and two.copies of the 
information requested in Attachment A no later than March 31st of 
the year following the calendar year for which the annual report is 
submitted. 

Address your-report to: 

California Public Utilities Commission 
Auditing and Compliance Branch, Room 3251 
505 Van Ness Avenue 
San Francisco, CA 94102-3298 

Failure to file this informatiori on ti~~ may result in a penalty as 
provided for in §§ 2107 and 2108 of the Public Utilities Code. 

If you have.any question concerning this matter, please call 
(415) 703-1961. 



1\.96-09-046 ALJ/KOT/rmn 

ATTACHMENT A 

Information Requested of California Interexchange Telephone 
Utilities. 

To be filed with the California Public Utilities Commission,.· 50s 
Van Ness Avenue, RoOm 3251, San Francisco, CI\ 94102-3298, no later 
than March 31st of the year following the calendar year for which 
the annual report is submitted. . 

1. Exact legal name and U " of reporting utility. 

2. Address. 

3. Name, title, address, and telephone number of the 
person to be contacted concet-ning the reported 
information. 

4. Name·and title of the officer having custody of the 
general books of account and the address of the 
office where such books are kept. 

5. Type of organization (e.g., corporation, 
partnership, sole proprietorship, etc.). 

If incorpOrated, specify: 

a. Date of filing articles of incorporation with 
the Secretary of state. 

b. State in which incorporated. 

6. Commission decision number granting operating 
authority and the date of that decision. 

7. Date operations were begun. 

8. Description of other business activities in which 
the utility is engaged. 

9. A list of all affiliated companies and their 
relationship to the utility. State if affiliate is 
a: 

10. 

11. 

a. Regulated public utility. 

b. Publicly held corporation. 

Balance sheet as of December 31st of the year for 
which information is submitted. 

Income statement for California operations for the 
calendar year for which information is submitted. 

(END OF ATTACHMENT A) 


