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Application of PACIFIC GAS AND ELECTRIC 
COMPANY Fot Authority, Among Other Things, To 
Change Its Rates And Charges For Electric Service. 
(Electric and Gas) (U 39 ~1) 

Applk,ltion 9-1·12·005 
(Filed November 25, 1996) 

INTERIM OPINION IN 1997 RATE 
DESIGN WINDOW PROCEEDING 

Summary 

The Commission addresses 1\\'0 unrontested issues in Pacific Gas and Electric 

Company's (PG&R) 1997 Rate Design Window Proceeding: (l) providing notice to 

customers of possible termination on Match 31,2002 of PG&E's discou'nt for non·firm 

service under the existing tariffs; and (2) codifying in PG&E's tariffs a practice used to 

calculate bills for approximately ten standby customers, all hydroelectric projects \vhere 

it is not pracHea1 to install time-of·use (TOU) meters. 

Notfce of Termhiatlon of Discount 
for Non-Firm Service 

The Utilit}t Refonn Network (TURN) requests that the Commission direct PG&E 

to give notice to all of its non· firm tustorners that it will no longer provide a discount 

for non·firm service under the existing tariffs after March 31, 2002, and to do SO in a 

timely fashion such that service tetn\ination can occur on Match 31, 2002, if the then­

existing circumstances warrant such termination. TURN believes that these actions are 

necessary in light of the restructuring policy Decision (D.) 95-12-063, as modified by 

0.96-01-009, and Assemhl}' Bill (AB) 1890, the recently enacted legislative package 

addressing restnlcturing issues. 

PG&E currently provides service to a number of its customers, particularly 

industrial (llston\ers in the E·19 and E·20 classes" under tariffs that provide for 
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interruptible or curtailabJe 5('("vire.' In exchange for their willingness to have their 

scf\'ire interrupted on short noticc (and in thc case of curtailable customers, on virtu any 

no notice), these customers receive substantial discounts from the otherwise applicable 

tariff rates. For both E-19 and E-20 customers, the availability of the non·firm S('f\'icc 

program and the terms and conditions for that program are discussed in Section 11 of 

PG&E's tariff. The tariff language sets forth the noti((' that must be provided to PG&E 

by a custorner wishing to leave the non-firm program, but is silent as to the notice that 

PG&E must provide should it wish to no longer provide service to a particular 

customer under thatptogram. 

Sincc current non-firm incentive levels are frozen at their current levels by 

statutc until ~1atch 31, ~OO2/ TURN is conct-mOO that this recent legislative action might 

result in the perception on the Commission's part that no lurther action need be taken 

during the period between no\v and then to provide timely notice to these customers of 

possible termination of the diSCount. Since these customers ate arguably entitled to no 

less than three yearst notiCe, the same as PG&E, TURN wishes to avoid a situation 

whereby PG&E's customers rather than its shareholders ,,,,'ould be required to absorb 

any revenue shortfall resulting from failure to promptly terminate discounts after 

March 31, 2002, if circumstances require such action. 

\Ve agree. PG&H should givc notice to aU its non-firm custonlers that it will no 

longer provide a discount for non-firm service under the existing tarif(s afler Match 31, 

2002, and to do so in a timely fashion such that service termination can occur on 

l\farch 31, 200i, if the then-existing circumstances warrant. 

I The term "non-fiwl" includes customers that Me interruptible, ("urtaiJabJc, or both, . 
J AB 3153, enacted On September 23; 1996; amended § 743.1 of the Public Utilities (PU) Code to 
extend the already existing freeze of non-fiml pricing incenti\'es through March 31, 2002. 
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The OUice or Ratepayer Ad\'oC\ltcs (ORA) supports PG&E1s and TURN's ef(orls 

to provide notire to customers served by PG&B under the non-firm program. 

However, ORA has concerns about the darity of the notice proposed by PG&E and 

TURN. Accordingly, to avoid possible customer confusion, ORA proposes a 

modification to the notice which would delete all references to possible alternati\'es 

after March 31" 2002. 

On the other hand, PG&F. is anxious to convey to these customers the notion that 

the terms of the non-firm program will be different at the end of the restructuring 

transition period. 

TURN agrees with PG&E's roncern. After adopting part of ORA's proposed 

language" TURN recommends the (oJlo'wing: 

"Pursuant to the terms and condittons of the nonfirm contract, PG&E 
heteby gives notite that on March 31, 2002, the current nonfinn pricing 
incenth'e discOunt is terminated. The c~rrent level of nOhfinn pricing 
. irtcenth+es is frozen through March 31, 2002, purSuant to Public 
Utilities Code Section 743.1. The California Public Utilities Commission 
has determined in PG&E's 1997 Electric Rate Design \Vindo\V 
proceeding (D.97-xx-xxx) that PG&E's nonfirincust6mers should be 
made aware that at the conclusion of the statutory period the current 
nonfinn pridng incentive will be terminated. 

it A(ter March 31, 2002, nonfirm pricing incentives are likely to be based 
primarily on market conditions and can be expected to changed 
significantly. This notice is not intended to give nonfinn customers the 
impression that nonfinn service wlll be of no value after March 31; 
2002. Instead .. this notice is intended to make dear that aftet March 31 1 

2002., the value of nonHrm service will likely be evaluated based on 
market principles, and will most likely differ from nonHrm incenti\'es 
in effect at present.JI 

Keeping in mind that the above notice is intended (or interruptible customers, 

who are aware of the ongoing developments in the restructuring of the etec::tric service 

industry, we believe the above notite is reasonably dear and should be adopted. 
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Non-lOU Metered Standby Customers 

PG&E propoS('$ to rodif}' in its tarifis a practiCe used to calculate bills (or a 

limited number of standby (ustomers where it is not cost-cfle<tl\'c to install a TOU 

meter. Out of approximately 400 total standby customers, PG&E has approximately ten 

standby customers, all hydrOelectric projects dating from the 19205, where the service 

pane) is so built into plant operations and equipment that it is vlrtually impossible to 

install a TOtJ meter, or to do so would be at an inotdinate cost. ' 

\Vhile standby accounts 01\ Schedule S are generally billed based 01\ TOU energy 

charges, the standby tarill from July 15, 1993, through December 31, 1995, contained a 

provision for equivalent non-TOU energy rates until such time as a TaU meter could be 

installed. However, e(fedivcJanuary 1, 1996, those equivalent flat or non-TOU energy 

charges were deleted from the Schedule 5 ta~ifl. Accordingly, since January I, 1996, 

PG&B has been billing these standby accounts without TaU meters by applying the 

standby TOU charges to eStimated k\Vh usage by TOO period, where the usage by TOU 

period is estimated by assigning theIr total kWh usage to each TaU period based on a 

percentage breakdown using the number of hours in each TOU period in the billing 

cycle. 

Accordingly, PG&E proposes to add the (ollowing special condition to 

Schedule 5, Standby Service: 

"11. NON-TIME-OF-USE ~iETERING: In those cases where the utility 
deems it is not cost-elfective to install a time-of-use (TOU) meter, 
PG&E will estimate the (ustomer's k\Vh usage (or each TaU period, 
and apply all TaU charges to the estimated k\Vh usage by TOU 
period. PG&E will estimate the custOrner's total k\Vh usage in the 
billing period to k\Vh usage within each TOU period based on a 
percentage breakdown using the ratio of the number of houTs in each 
TOU period to total hours in the hilling period.1I 

\Ve agree. This new tariff language will codify the practice PG&E has 

used since January I, 1996, and will avoid the need to install TOU ineters 

where it is not cost-eflectiveto do so. However, consistent with the intent 

spffified in 0.93-06-087 inPhase 2 of PG&E's 1993 general rate casc, all 
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sti'ndby accounts , .... ill be required to install TOU meters except (or those cases 

where the utility deems it is not cost-effectivc to install a TOU meter. 

Findings of Fact 

1. TURN proposes that PG&B be required to give timely notice to its interruptible 

customers of possiblc termination of discounts after March 31,2002, if then-existing 

drcumslan<X's warrant such termination. AC<'Ording to TURN, failure to give timely 

notice could cauSe ratepA)'ers, rather than shareholders, to absorb any resulting le\'enue 

shortfall. 

2. PG&E requests that it be allowed to codify in its taril(s a practice used to 

calculate bills for approximately ten standby customers, all hydr6eledric projects where 

it is not practical to install TOU meters. 

Conclusions of Law 

1. PG&E should provide timely notiCe to its interruptible customers o( possible 

termination of discounts after March 31, 2002, i( then-existing circumstances warrant 

_ such termination. 

2. PG&E's request to rodlfy its current practice for billing approximately tcn 

standby hydroelectric customers should be adopted since it is not ('05t- effective to 

install TOU meters at these installations. 

INTERIM ORDER 

IT IS ORDERED that: 

1. Pacific Gas and Electric Company (PG&E) shall provide notice to customers now 

under non-firm program contracts that these contracts will be terminated on March 31, 

2002, and that the terms of the non-firm program will be di(ferent at that time. Such 

notice shall be as follows: 

"Pursuant to the terms and conditions of the nonfirrn contract, PG&B 
hereby gives notiCe that on March 31,2002, the currenl n~nfinl\ pricing· 
incentiv~ discount is terminated. The current level of r'lonfim\'pricing 
incenth'cs is (rozen through March 31 t 2002, pursuant to Public 
Utilities Code Section 743.1. The California Public Utilities Commission 
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has determined in PG&E's 1997 EI~'ric Rate Dl'Sign \Vindow 
proceeding (D.97-xx-xxx) that PG&E's nonfirm customers should be 
made aware that at the conclusion of the statutory period the current 
nonfirm pridng incentive will be tem)inatoo. 

"After ~farch 31, 2002, nonfiml pricing ineenli\'es arc likely to be based 
primarily on market renditions and can be exp€Xtcd to changoo 
significantly. This notice is not intended to give nonfirm customers the 
impression that nonfirm service will be of no value after ~1arch 31, 
2002. Instead, this notice is intended to make dear that after Match 31, 
2002, the value of non firm service will likely be evaluated based on 
market principles, and wiH nlost likely differ from nonfirm incenth,cs 
in effcct at pf€'SCnt." 

2. PG&E is authorized to file tarifl sheets to codify its current practice for biBing ten 

standby hydroel€Xtric customers, as set forth below. 

"11. NON-TIME-OF-USE METERING: In those cases where the utility 
deems it is not cost-effective to install a tim~of-use (TOU) Illetert 

PG&E will estimate the customer's k\Vh usage lor each TOU period, 
and apply all tou charges to the estimated k\Vh usage by TOU 
period. PG&B will estimate the customer's total k\Vh usage in the 
billing period to k\Vh usage within each TOU period based on a 
percentage breakdown using the ratio of the number of hours in each 
TOU period to total hours in the billing period." 

3. This proceeding shan renlain open (or purposes of taking evidence on the 

remaining contested issues in PG&E's 1997 Rate Design \Vindow PrO<:'Ceding. 

This order is effecti\'e today. 

Dated June 11, 1997, at S<l.n Francisco, Califon)ia. 
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