
A.97-09-o.t8 Telecom Division 

Decision 97-11-039 

BEFORE THE PUBLIC UTIUTIES COMMISSION OF THE STAlE OF 
CALIFORNIA 

In the Matter of the Application of TCI Telephony 
Services of California, Inc., dba People Link, a 
Colorado corporation, lor a Certificate of Public 
Convenience and Necessity to Provide InterLATA 
and InttaLATA TclecommunkationsService in 
California as a Facilities-based Carrier. 

OPINION 

Application 97-09-o.t8 
(Filed September 30, 19(7) 

TCI Telephony Services of California, Inc., dba People Link" a Colorado 

corporation, filed an application 011 September 30, 1997, for a certificate of public 

convenience and nC(essity to provide inter- and intra-local access and transport area 

services in Califomia as a non-dominant interexchange carrier. This application was 

filed pursuant to the registration process adopted in Decision (D.) 97-06-107 and related 

ttcdsiol\s. 

The applicant \ ... ·,1sl}ualified to use the registration pr<X'ess and complied with the 

filing relluirements for a registmtion application; there were no protests to the 

applic,1Uon; and the dr.lft tariffs submitted were not rejected by the Commission's 

Telecommunications Division. Therefore, pursuant to the authority gmnlcd to the 

ExC(uli\'e Dircc:lor by 0.97-08-050, the applicant should be gf<1nted a cerlific<1tc of 

public convenience and necessity to provide this service. 

findings of Fact 

1. The applic<1Uon wa.s filed on September 30, 1997, and apPCilfCti in the 

Commission's D"il}' Calendar on October 3, 1997. 

2. There were no timely protests to the application. 

3. The draft tariffs were not rejected by the Commission's Tdccomn\unici:ltlons 

Division. 
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A.97-09-O-lS Telecom Division 

Conclusion of Law 

Applicant should be granted the requested certificate of public convenience and 

necessity subject to the conditions in the attached appendix. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 

1. A certificate of public convenience and m~cssity is granted to Tel Telephony 

Services of California, [nc., dba PeOple Link, to operate as a facilities-based carrier of 

inter-~al Access and TrmlSport Area (LATA) and, to the extent authorized by 

Decision 94-09-065, intra-LATA tek"Comnlunications services offered by communication 

common carriers in Califomia subject to the conditions set forth in the attached 

appendix. Applicant is assigl'loo corporate identification nurnber U-569S-C, which shall 

be included itl the caption of all filings made with this Commission. 

2. Application 97..()9-()18 is dosed. 

This order is ef((>(tive today. 

Dated November 7,1997, at San Francisco, Calif ofilia. 
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APPENDIX A 
(p(\gc 1) 

NON-OOMINANT INTEREXCHANGE CARRIER REGISTRATION 

I. If you requested confidential treatment of the financial portions of your 

application, it was granted and those materials will remain under seal for one year from 

the date of the dedsiott. If you wish to continue the seal on those materials beyond the 

one year period, you must make a (ormal request no later than thirty days prior to the 

expiration of the year explaining the reasons why you believe such extension is 

necessary. 

2. You are subject to the following fees whkh n\ust be regularly remitted: 

a. The current 3.2% surcharge applicable to an intrastate services except 
for those excluded by Decision (D.) 9-1-09-065, as modified by 
0.95-02-050, to fund the Universal Lifeline Telephone Service (Public 
Utilities (PU) Code § 879; Resolution T-15799, November 21,1995); 

b. The current 0.36% surcharge applicable to all intrastate services except 
for those excluded by D.9-1-09-065, as modified hy D.95-02-050, to (uI,d 
the California Relay Service and Comll\unkalions Devices Fund (PU 
Code§ 2881; Resolution T-16017, April 9, 1997); 

c. The user fee provided in flU Code §§ 431-435, whkh is 0.11 % of gross 
inlr'lslate revenue for lhe 1997-1998 fisc.ll year (Resolution M-4786); 

d. The currellt surcharge applicable to all intr.lstate services except for 
those excluded by D.9J-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund the 
California High Cost Fund·A (PU Code § 739.30; D.96-10-066, pp. 3-4, 
App. H, I{ule I.C; set by Resolution T·15987 at 0.0% for 1997, ef(ective 
February I, 1997); 

e. The current 2.87% sur.:hMge appJic<lbJe to aU intrastate services except 
for those excluded by 0.9-1-09-065, as modified by D.95-02-05O, to fund 
the California High Cost Fund·B (D.96-10-066, p. 191, App. B, 
Rule 6.F.); and 

C. The current 0.41 % surcharge appJk.lble to all intr.lstate services except 
for those excluded by D.9-1-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund 
the California TcJeconnectl~und (D.96-1O-066, p. 88, App. 5, Rule B.G.). 

These fees may change periodica1ly. You wiJI be notified of such changes. 

3. You arc exempt from Rule 18(b) of the Commission's Rules of I'r.lctkc and 

Procedure. 
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4. You arc exempt from PU Code §§ 816-830. 

5. You Me exempt from PU Code § 851 when the transfer or encumbrance serves to 

secure debt. 

6. You shall file a written acceptance of the certificate granted in this proceeding. 

7. a. You are authorized to file with this COn\mission tariff schedules for the 

provision of the services granted in your certificate of public convenience and nctessity. 

You nlay not oUer these services ul1tH tarilfs are on file unless you have unless you have 

separ,ltcly been granted an exemption (ron\ tariff filings subject to all of the conditions 

of such exemption. Your initial filing shall be made in accordance with Gej'leral Order 

(GO) 96-A, excluding Sections IV, V, and VI, and shall be effective not less than one day 

affer liJillg. You shall comply with the provisions in your tariffs. 

b. The cf(('(tivencss of your (uture tariffs is subject to the schedules set forth in 

Ordering Pa(.\gr,lph 5 of D.90-08·032 (37 CPUC2d 130 at 158)1 as r\lodified by 

0.91·12-013 (42 CPUC2d 220 at 231) and 0.92-06-034 (4,1 CPUC2d 617 at 618): 

"5. All NDIECs are hereby placed on notice that their California tariff 
filings will be processed in ac(ortlance with the following 
c{fectivencss schedule: 

"a. Indusiol\ of FCC-approved r.lies for interstate services in 
California public utilities t.uiff schedutes shall bc<ome 
cffedive on one (1) (lay's notice. 

lib. Uniform r .. ,le reductions (or existing services shaH bL~ome 
e((ective on five (5) days' notice. 

lie. Uniform rate increases, except for minor rate increases, for 
existing services shall become e((eclive on thirty (30) days' 
notice, and shall I'Ctluirc bill inserls, a n\cssage on the bill 
itself, or first class mail notice lo customers of the pending 
increased rates. 

"d. Uniforn\ rninor r.lte increases, as defin.ed in D.90-11-029, for 
existing services shall become C{fC'Ctive on not less than five 
(5) working days' notke. Customer notific.ltion is not 
required for such n'linor mte incce.1SCS. 

"e. Advice letter filings for new services and for all other types 
of tariff revisions, except c11anges in lexi not affecting rates 
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or relocations of text in the tariff schedules, shan become 
effectivc On forty (40) days' notice. 

"f. Advice letter filings merely revising the text or location of 
text material which do 110t calise af\ increase in an}t tate or 
charge shall become effective on Ilot less thalllivc (5) days' 
notice." 

8. You may deviate from the [o)lowing provisions of GO 96-A: 

(a) paragraph 1I.C.(l)(b), which requires cOIlSC<:utive sheet numbering and pI'ohibils the 

reuse of sheet nun'\bets, and (b) paragraph 1I.C.(4), which requites that "a separate sheet 

or series of sheets should be used for each rule." Tariff filings incorporating these 

deviations shall besubjcct lathc approval of thc Commission's Telecommunications 

DivisiOll. Tariff filings shall rcfleCt all fees artd surcharges to which applicant is subj('(:t, 

as noted above. You ar~ alsoexelllpt front GO 96-A, paragraph I11.G.(1) and (2) which 

requires service of advice Ictters on cOlllpcting and adjacent utilities, unless such 

utilities have specifically requested such service. 

9. You shall file as part of your hlitial tariff, after the effedh'e date of this order, a 

service are.l lllap. 

10. Prior to initiating servke, you shall providc the Commission's Consumer 

Services Division with thc your d~signated contact p~rson(s) foc pmposcs of resolving 

consumer complaints and thc correspOnding telephone number. This information shall 

be updatC'd if the namc or telephone numUcr changes or at least annually. 

11. You shall notify this Commission in writing of the date interLATA service is 

first rendered to thc public within five days after scrvice begins and ag<lin within five 

days of when intr.lLATA scrvice begins. 

12. You shall keep your books and records in accoctlancc with the Unifon1\ Systell\ 

of Accounts specified in Titlc 47, Code of Fedec.ll l{cgulations, Part 32. 

13. In the event your books and records are rt.'quircd (or inspection by the 

Commission 01' its staff, you shall either produce such records at the Commission's 
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offices or reimburse the Commission for the reasonable costs incurred in having 

Commission staff travel to your office. 

H. You shall file an annual report, in compliance with GO 1O-t-A, on a calendar­

year basis using the information request forn\ developed by the Commission Staff and 

contained in Appendix B. 

15. Vou shall ensure that your employees comply with the provisions of Public 

Utilities (PU) Code § 2889.5 regarding 50lidtatiOl\ of customers. 

16. The certificate granted and the authority to render service under the rates, 

charges, and rules authorized will expire if not exercised within 12 n\onths after the 

cf(lxtive date of this oider. 

17. \Vithin 60 (Jays of the effective date of this order, you shall comply with PU 

Code § 708, Employee IdelltificatiOl\ Cards, and notify the Dirl'Ctor of the 

Telecommunications Division in writing of its cOIl\pliance. 

18. If you arc 90 days or n\ore late in filing an annual report or in remitth\g the fees 

listed a.bove, Te!('("onll1lUnications Division shaH prept1te for Com. mission consideration 

a resolution that revokes your CPCN, unless you have received the \,'riUell permission 

of Telecommunications Division to file or remit late. 

(END OF APPENDIX A) 
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TO; ALL INTEREXCHANGE TELEPHONE UTILITIES 

Article 5 of the Public Utilities Code grants authority to the Califonlia Public Utilities 
Conullission to require all public utilities doh\g business in California to file reports as 
specified by the Commission on the utilities' CaHfornia operations. 

A specific annual report form has not yet been prescribed (or the California 
intctexchange telephOllc utilities. However, you are hereby directed to submit an 
original and two copies ofthe information requested in Attachment A no later than 
March 31st of the year following the calendar year for which the annual report is 
submitted. 

Address your report to: 

California Public Utilities Commission 
Auditing i:'uld Conlpliance Branch, Room 3251 
505 Van Ness Avenue 
San Frandsco,CA 94102-3298 

Failure to lite this inforn'lation on time Illay result in a penalty as provided for in §§ 2107 
and 2108 of the Public Utilities Code. 

If you have any question concerning this maUer, p)ease caU (415) 703-1961. 
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Information Requested of California Interexchange Telephone Utilities. 

To be filed with the California Public Utilities Commission, 505 Van Ness Avenue, 
Room 3251, 5..1n Fnui.cisco, CA 9-H02-3298, 1\0 later than March 31st of the year 
followiIlg the cateIi.dar year for which the anI'mat report is submitted. 

1. Exact legal name and U # of reporting utility. 

2. Address. 

3. Name, title, address, and telephone number of the person to be contacted 
concerning the reported infonnation. 

4. Name and title of the officer having custody of the general books of account 
and the address of the office where such books are kept. 

5. Type of organization (e.g., corporation, partnership, sole proprietorship, etc.). 

If incorporated, spC('Uy: 

a. D.lte of filing articles of incorporation with the &x-retary of Sh.lte. 

b. State in which incorpor.ltcd. 

6. Commission decision number gmnting oper.lting authority and the date of 
that ltecisiOJi.. 

7. D.lte oper.ltions were begun. 

8. Description of other business activities in which the utility is engaged. 

9. A list of all a((iliated comp.lnies and their relationship to the utility. Shlte if 
a(filiate is a: 

a. Regulated public utility. 

b. Publicly held corpor.lfion. 

10. Balance sheet as of December 31st of the year (or , .... hich information is 
submitted. 

It. Income shltement (or California oper.,Uons (or the c.llendar year (or which 
information is submitted. 

(END OF APPENDIX 8) 


