
A.98·01-017 Telecom Division 

Decision 98-02-13c1 fIDOO~(W~~J'A\ 'I I!l [;\1L.~ 
BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

In the Matter of the Application of Tclstar 
InternationaJ, Inc., a Gcorgia corpor~ltion, for a 
Certificate of Public Convenience and Necessity to 
Provide InterLATA and IntraLATA 
Telecommunications Service in California as a 
Switchless RescUer. 

OPINION 

Application 98·01·017 
(Filed January 21, 1998) 

Tclstar International, Inc., a Georgia corporation, filed an application on January 

21, 1998, for a certific.ltc of public convenien<:e and necessity to provitle inter- and intra­

local access and transport area services in California as a non-dominant interexchange 

carrier. This application was filed pursuant to the registr.\tion process adopted in 

Decision (D.) 97-06-107 and related decisions. 

The applicant W.1S qualified to use the registr.ltion process mid complied with the 

filing requirements (or a registr,ltion application; there were no protests to the 

application; and the draft tariffs submitted were not rejected by the Conunission's 

Telecommunications Division. Therefore, pursuant to the authority gr,lnted to the 

Executive Director by D.97-08-050, the applicant should be granted a certificate of 

public cOlwcniellce and necessity to provide this service. 

Findings of Fact 

1. The appJiCc.ltion \\,<,s filed on January 21, 1998, and appe.ued in the Commission's 

D<lily Calendar onJanuary 26, 1998. 

2. There were no timely protests to the appJk.1Uon. 

3. The draft t.uiefs were not rejeded by the Commission's Tcleconununkations 

Division. 
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Conclusion of law 
AppHcant should be granted the requested certificate of public convenience and 

necessity subject to the conditions in the attached appendix. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 

1. A certificate of public convenience and necessity is granted to Telstar 

. lnternational, Inc. to operate as a switchless reseller of inter-Local Access and Transport 

Area (LATA) and, to the extent authorized by Decision 9-1-09-065, intra-LATA 

telecommunications services offered by communication common carriers in CaJifomia 

subject to the conditions set (orth ill the attached appendix. Applicant is assigned 

corpor"te identifimtion number U-59-18-C, which shall be included in the caption of all 

filings made with this Conllnission. 

2. AppHcation 98-01-017 is closed. 

This orc.ier is cffcdive today. 

Dated February 26, 1998, at San Fmndsco, California. 

Executive Director 

-2-
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APPENDIX A 
(P'lge I) 

NON·IX>MINANT INTEREXCHANGE CARRIER REGISTRATION 

1. If you requested confidential treatment of the financial portions of your 

application, it was granted and those materials will remain under seal for one year from 

the date of the decision. If you wish to continue the seal on those materials beyond the 

one year period, you must make a formal request no later than thirty days prior to the 

expiratioIl of the year explainh\g the reasons why you believe such extension is 

necessary. 

2. You arc subject to the (ollo\\,ting fees which must be regularly renlittcd: 

a. The current 2.4 % surcharge applicable to an intrastate services except 
for those excluded by Dedsion (0.) 94-09-065, as modified by 
D.95-02-OS0, to fund the Univer&11 Lifeline Telephone Service (Public 
Utilities (PU) Code § 879; Resolution T··16098, December 16,1997); 

b. The (UHent 0.25% surcharge applicable to all intrastate sCfvices except 
(or those excluded by 0.94-09·065, as modified by 0.95-02-050, to fund 
the California Relay Service and Communications Devices Fund (PU 
Code § 288lj Resolution T-l6090, December 16, 1997); 

c. The llser fcc provided in PU Code §§ 431-435, which is 0.11 % of gross 
intrastate revenue for the 1997-1998/isc~11 year ([{esolution M-4786)i 

tl The (Urrent surcharge applicable to all intnlstate services except (or 
those excluded by 0.9-t-09-065, as mOttified by 0.93·02-050, to fund the 
California lligh Cost l~und-A (PU Code § 739.30; 0.96-10-066, PI'. 3-4, 
App. B, Rule 1.Ci set by Resolution T-15987 at 0.0% (or 1997, effective 
February I, 19(7); 

c. The current 2.87% surcharge applicable to all intmshlle services except 
for those excluded by D.9-t-09-06S, as modified by D.95-02-050, to fund 
the California High Cost Fund-B (0.96-10·066, p. 191, App. B, 
Rule 6.V.); and 

f. The current 0.41 % surcharge applicclbJe to all inlr,lstate services except 
for those excluded by 0.94-09-065, as IllOtHfied b}' 0.95-02-050, to (und 
the CaJifornia Tcleconnect Fund (0.96-10-066, p. 88, ApI" B, Rule 8.G.). 

These fees may change periodic'<llly. YOlt will be notified of such changes. 

3. You arc exempt (rom Rule lS(b) of the Commission's Rules of Pr~'ctice and 

Procedure. 
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4. You arc exempt (rom PU Code §§ 816--830. 

5. You arc exempt (rom PU Code § 851 when the transfer or encumbrance serves to 

secure debt. 

6. You shall file a written acceptance of the certificate granted in this proceeding. 

7. a. You arc authorized to file with this Commission tariff schedules for the 

provision of the services granted in your ccrtific.lte of public convenience and necessity. 

You nlay not OUN these services until tariffs arc on file unless you ha.ve unless you have 

separately been granted an exemption fronl tariff filings subject to aJl of the conditions 

of such exel'nption. Your initialliling shall be made in accordance with General Order 

(GO) 96-A, excluding Sections IV, V, and VI, and shaH be e((cctive not less than one day 

after filing. You shall comply with the provisions in your tariffs. 

b. The efiectiveness of your (uture tariffs is subj(>(t to the schedules set forth in 

Ordering Parisgr.lph 5 of 0.90-08-032 (37 CPUC2d 130 at 158)1 as modified by 

0.91-12-013 (42 CPUC2d 220 at 231) and 0.92-06-034 (44 CPUC2c.l617 at 618): 

"5. All NDJECs are hereby placed on notice that their CaliCornia tMiff 
filings will be processed in accordance with the following 
effectiveness schedule: 

"a. Inclusion of FCC-approved f.1tes for interstate services in 
California public utilities huif( schedules shall become 
effcctive on one (1) day's notice. 

lib. Uniform f.lte reductions (or existing services slMIl become 
effcctive on five (5) days' notice. 

tIc. Uniform (;;It(' incre.lscs, except (or minor nlte incre.lses, (or 
existing services Sh<111 become effective on thirty (30) llays' 
noticel and shall r<Xluire bill inserts, a mess.lge on the bill 
itself, or first class mail notice to customers of the pending 
incre.lscd mtcs. 

lid. Uniform minor r.lte increases, as defined in D.90-11-029, for 
existing services shan bc<:ome effective on not less than five 
(5) working days' notice. Customer notification is not 
rCt.luired for such minor r.lle incre.lses. 

"c. Advice letter filings for new serviccs and lor all other types 
of tariff revisions, except changes in text not affecting r.ltes 
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or relocations of text in the tariff schedules, shaH become 
effective on forty (40) days' notice. 

"f. Advice letter filings merely revising the text or location of 
text material which do not cause an increase in any rate or 
charge shall become e((ective on not less than five (5) days' 
notice." 

8. You may deviate frorll the following provisions of GO 96-A: 

(a) paragraph 1I.C.(I)(b), which requires consecutive sheet liumbcring and ptohibits the 

reuse of sheet nunibers, and (b) paragraph 1I.C.(4), which requires that "a separate sheet 

or series of sheets should be used fot each rulc." Tariff filings incorporating these 

deviations shall be subject to the approval of the Commission's Telecommunications 

Division. Tariff filings shall reflect aU lces and surcharges to which applicant is subject, 

as noted above. You arc also exemptfcom GO 96-A, paragraph III.G.(I) and (2) whkh 

requires service of advice letters on competing and adjacent utiHties, unless such 

utilities ha\'e specifically requested such service. 

9. You shall file as part of your initial tariff, after the effective date of this order, a 

service Mea niap. 

10. Prior to initiating s~rvice, you shaH provide the Commission's Consumer 

Services Division with the your designated cont.,ct person(s) lor purposes of resolvilig 

consumer conlpJaints and the corresponding telephone number. This informaHon shall 

be updated if the name or telephone number changes or at least annually. 

11. You sh(\l1 notify this Commission in writing of the date interLATA service is 

first rendered to the pubJic within five days after service begins and again within five 

days of when intmLATA service begins. 

12. You shaH keep your books and records in accordance with the Uniform System 

of Accounts specified in Title 47, Code of Feder.ll Regulations, Part 32. 

13. In the event your books and reconls are required for inspection by th~ 

Commission or its staff, you shall either produce such records at the Couimlssion's 
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offices or reimburse the Commission (or the reasonable costs incurred in having 

Commission staff travel to your office. 

14. You shall file an annual report, in cOl1'1pliance with GO 1M-A, on a calendar­

year b.1Sis using the information request (orm developed by the Commission Staff and 

contained in Appendix B. 

15. You shall ensure that your employccs comply with the provisions of Public 

Utilities (PU) Code § 2889.5 regarding solicitation of customers. 

16. The certificate granted and the authority to render service under the rates, 

charges, and rutes authorized will expire if not exercised within 12 months after the 

e((ccti\'e date of this orlier. 

17. \Vithin 60 days of the effective ltate of this order, you shan comply with PU 

Code § 708, Employee Identification Cards, and notify the Director of the 

Telecommunications Division in writing of its compliance. 

18. If you arc 90 days or more late in filing an annual report or in remitting the fees 

listed above, Telcconlmunic,ltions Division shall prepare (or Commission consideration 

a resolution that revokes your CPCN, unless you have r('('civet! the written permission 

of Telecommunications Division to file or remit late. 

(END OF APPENDIX A) 
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APPENDIX B 
(Pi.lge 1) 

TO; ALL INTEREXCf-IANGllTELEPHONE UTIUTlfS 

Article 5 of the Public Utilities Code grants authority to the California Public Utilities 
Commission to require all public utilities doing business in California to file reports as 
specified by the Commission on the utilities' California operations. 

A specific annual report form has not yet been prescribed for the California 
intetexchange telephone utilities. However, you arc hereby directed to submit an 
origitlal and two copies of the information requested It\ Attachment A no later thatl 
March 31 $t of the year following the calendar year for which the annual report is 
submitted. 

Address your report to: 

California Public Utilities Commission 
Auditing and CompHance Branch, Room 3251 
505 Van Ness Avel\ue 
San Francisco, CA 9-1102·3298 

Failure to file this information on tinle may result in a penalty as provided for hi. §§ 2107 
and 2108 of the Public Utilities Code. 

If you have any question concerning this matterl please c.,l1 (415) 703·1961. 
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APPENDIX B 
(p.lge 2) 

Information Requested of California Interexchange Telephone Utilities. 

To be filed with the California Public Utilities Commission, 505 Van Ness Avenue, 
Room 3251, &1n Francisco, CA 94102-3298, no later than March 31st of the year 
following the calendar year for which the annual teport is submitted. 

1. Exact legal name and U # of reporting utility. 

2. Address. 

3. Name, title, address, altd telephone number of the person to be contacted 
concerning the reported iruormation. 

4. Name and title of the officer having custody of the gener.,. books of account 
and the address of the office where such books arc kept. 

5. Type of organization (e.g., corporation, p,\rlnership, sole proprietorship, etc.). 

If incorporated, specify: 

a. Date of filing artides of incorporation with the Secretary of State. 

h. State in which incorporated. 

6. Commission decision number gr<tnting operating authority and the date of 
that decision. 

7. D,lle operations were begun. 

8. Description of other business activities in which the utility is engaged. 

9. A Jist of all affiliated companies and their relationship to the utility. State if 
affiliate is a: 

a. Regulated public utility. 

b. Publicly held corporation. 

10. Balance sheet as of DC'(cmbcl'31st of the year for which information is 
submitted. 

11. Income statement (or California opcr.'Hlons for the c.ltentiar ycar for which 
information is submitted. 

(END OF APPENDIX B) 


