
A.98-03-036 Telecom Djvision 

DlXision 98-0-1-074 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

In the Matter of the Applk.ltion of Aiinex 
Comn\Ul\ications, 'n~" a California Corporation, fot a 
Certificate of PubJic Convenience and Necessity to 
Provide IntcrLATAand IntraLATA 
Tclccon\munkationsScrvice in California as a 
Facilities-based Carrier. 

OPINION 

Application 98-03-036 
(Filed March 20, 1998) 

Aitnex Communications, Inc., a California corporation, filed an application on 

March 2(), 1998, fot a certificate of public convenience and necessity to piovlde inter­

and intra-local access and tnu\Sport area services in California as a non-dor\\inal\t 

interexchangc carrier. This application was filed pursuant to the registration process 

adopted in Decision (0.) 97-06-107 and refated decisions. 

The applicant was qualified to use the registration process Mid complied with the 

filing rec.}uirernents for a I'egistr.ltion application; there were 1\0 protests to the 

application; and the draft tariffs submitted were not rejected by the Commission's 

TclcconH'llUnications Division. Therefore, pursuant to the authority granted to the 

Executive Director by D.97-08-050, the applicant should be gmnted a. certificate of 

public convcnience and necessity to provide this scrvke. 

Findings of Fact 

I. The applic~ltion was filed on l\fard\ 20, 1998, and appcated in the Commission's 

O'lily Calel'H.far on .March 27, 1998. 

2. There were no timely protests to the application. 

3. The c.fr.lft tariffs were not rejected by the Comn\ission's TelecOllul\tmications 

Division. 
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ConclusIon of Law 

AppJicant should be granted the requested eel tificate of public convenience and 

necessity subject to the conditions in the Attached appendix. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 

1. A certificate of public convenience and necessity is granted to Airnex 

CommunicAtions, Inc. to operate as A tadlities-~lscd cMrier of itller·Local AcceSs .md 

Transport Area (LATA) and, to the extent authorized by Dedsiol\ 9-1-09-065, intra­

LATA td~01)m1Unications services offered by con\munication COn\1110)\ carriers in 

California subject to the conditions set forth in the attached appendi)(. Applicant is 

assigned corporate id eli. ti fica tiofi number U-5955-C, \vhich shall be included in the 

captiOl"l of all filings made with this Conu'nission. 

2. Application 98-03-036 is dosed. 

This order is e((ective today. 

Dated April 27, 1998, at San FranciS('o, California. 

Executive Djr~tor 
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APPENDIX A 
(Page 1) 

NON-IXlMlN ANT INTER EXCHANGE CARRIER REGISTRATION 

1. If you requested confidentiallrc.ltment of the financial portions of your 

application, it was granted and those materials will remain under se.ll for one ycar (rom 

the dMe of the decision. If you wish to continue the sc.,l 011 those materials beyond the 

one yc~'\r period, you must make a formal request no later than thirly days prior to the 

cxpiration of the }lCar explaining the reasons why you believe such extensiOll is 

necessary. 

2. You ate subject to the followitig fees which nlust be regularly rernitted: 

a. The currellt 2.4 % surcharge allplicable to aU intrastate services except 
(or those excluded b)t Decision (D.) 9.t~09-065, as modified by 
D.95-02-050, to fund the Universal Lifeline Telephone Service (Public 
Utilities (PU) Code § 879i Resolution T-16098, DeCember 16, 19(7); 

b. The current 0.25% surcharge applicable to aU intrastate services except 
(or those excluded by 0.9-1-09-065, as modified by 0.95-02-050, to lund 
the California Relay Scrvice and Communications Devices Puntt (PU 
Code § 2881; Resolution T-l6090, December 16, 1997); 

c. The user fcc provided in PU Code §~ 431-435, which is 0.11 % of gross 
intr~\sh'tc revenHe lor the 1997·1998 fisc.)) year (Resolution M-4786); 

d. The (L1rtent surcharge applkable to all intmstate services except (or 
those excluded h}J D.94-09-065, as modified by 0.95-02-050, to (und the 
California High Cost Fund .. A (PU Code § 739.30; D.96-10-066, pp. 3-4, 
J\pp. B, Rule 1.Ci set by I{csolulion T .. 15987 at 0.0% for 1997, effective 
February 1, 1997); 

c. The (urrent 2.87% 5urchJ.rgc applicable to all intmstate services except 
(or those excluded by D.94-09-065, as mOllified by 0.95-02-050, to fund 
the California Iligh Cosll~UI\d·n (D.96-10-066, p. 191, App. il, 
Rule 6.F.); and 

(. The cun:cnt 0.41 % surcharge appJkt)ble to all intrastate services except 
for those excluded by 0.9-1-09-065, as nl.odificd by D.95-02-05O, to (und 
the California Tclcc:onnect Fund (D.96·10·066, p.88, App. B, Rule8.G.). 

Thesc fees may change periodfc~'tlly. You will be notified of such changes. 

3. You Me exempt from Rule 18(b) of the Commission's Rules of Pr.'tctice and 

Procedure. 
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4. You ate exempt (rom PU Code §§ 816-830. 

5. You are exempt (rom PU Code § 851 when the transfer or cncun\brance scrves~to 

secure debt. 

6. You shall file a written accephmce of the certificate gr<Hltcd in this procccding. 

7. a. You arc authorized to fife with this Comn\ission tariff schedules (or the 

provision Of the services granted in your certificate of publicconvcnicncc' and l\cccSSity. 

You n\ay not offer thcse'scrvkes until tariffs are onfilc'unlcss you haveunlcss you hAve 

Scp~1r'ltefy ~l\ granted an exemption front tariEl filings subj~tto ('ttl of the cortditi6J\s 

of such exemption. Your initial-filing shall be n\ade in' accordance with General Oider . 

(GO) 96-A, excluding Sections IV, V, and VI, and shall be effedive not less than one day 

after filing. You shaH comply with the provisions in your tarl((s. 

b. the elfeeti\;ene$S of }'<>ur future tariUs is subject to the schedulcs set forth in 
, "". " 

Orderin:g Paragraph 5 of 0.90-08:032 (37 CPUC2d 130 at 158)1 as modilicd by 

D.91·12·013 (42 CPUC2d 2~Oat 231) a.nd 0.92-06·034 (44CPUC2d 617 at 618): 

"5. All NDIECs ate hereby pla~ed on rtoticcthat their OtHlorriia tariff 
filirigs will be pt()Cess~t iI\ aCCOI' .. fante with the following 
cHediveness schedule: 

"a. h,dllSton of FCC.approved r.'ttes (Of intershlte services in 
Ca.lifonlia public utilities Mrilf schedules shatllxxomc 
ef(ectivc 01\ onc (1) .. fay's notice. 

lIb. Uniform n.llc reductions (or existhlg services shall bccoIlle 
dfedive on five (5) days' notice. 

"C. Uniform f~lte h\ae~1Ses, except for minor r.lte tnct("lscS, (or 
existing scr\'i~es shall become effective on thirl)' (30) days' 
notice, and sh .. ,11 f('quire bill inserts, it me~1ge on the bill 
itsct(, or first class mail notice to (Ustoll\crs of the pel\ding 
increased rIlles. 

lid. Uniform minor r.lte increases, as defined in D.90·11·029, fOf 
existing services shall become c.((ective on not less than five 
(5) working days' notice. Customer notific'1tion Is not 
required for such minot r~'te increases. 
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lie. Advice letter filings (or ne\v services and for all other types 
of tariff revisioJ\S~ except changes in text not a(fectiIlg rates 
or rcloc,ltions of text in the t.'riff Schedules, shall becon'e 
effective on (orly (40) days' notice. 

"f. AdviCe letter filings merely revising the text or location of 
text material which do "not cause an increase in any r,\te or 
charge shall become effective on not less than five (5) days' 
notice." 

8. You may deviate from the foHowing provisions of GO 96~A: 

(a) paragraph 1I.C.(l)(b), which requires consecutive sheet numbering and prohibits the 

reuse of sheet numbcrs~ and (b) paragraph 1I.C.(4), which requires that "a Separate sheet 

or series ot sheets should be used lor e~dl rule." Tariff filings incorportlting these 

deyiatiOl'lS shall besubjed to the approval of the Commission/s TelccOll\lllurtications 

Division. Tari(( filings shall tefll"'(t all lees and surcharges to which applkan~ is subject, 

as noted above. You arc also exempt fr~n\ GO 96~Aj par"graph IIl.G.(I) and (2) which 

requites service of advice letters 0]\ ~onlpCting aild adjacent utilities, unless suth 

utilities h<\vc sp«ifically requested such service. 

9. You shall file as pMt of your initial tariff, ,,(ter the dfcctive date of this order, a 

servicc area map. 

to. Prior to initiatiflg service, you shall provide the Commission's Consumer 

Services Division with the your designated contact person(s) (or purposes of resolviJig 

consumer complaints and the corresponding telephone number. This information shall 

be updated if the Il<.lmc or telephone numbt:r changes or at le.1st annually. 

11. You shall nolify this Commission in writing of the date interLATA service is 

first rendered to the public within live days a(tcr sc[vicc begins and ag"lin within five 

days of when inlraLATA service begins. 

12. You shall keep your books and records in aCcohtance with the Uniform System 

of Accounts specified ill Title 47, Code of Fe\ter.,l Regulations, PMt 32. 

13. In the event your books and tecotds are rcquircd tor inspection by the 

Commission or its st. ... ff, you shaH either produce such records at the Commissio)\'s 
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offices or reimburse the Commission for the reasonable costs incurred in having 

Commission staff travel to your office. 

14. You shaH file an annual report, in compliance with GO lQ..t-AJ on a calcndar­

)'ear basis using the information request {orn\ lievelopcd by the Commission Staff and 

contained in Appendix B. 

15. You shall ensure that your employees comply with the prOVisions of Public 

Utilities (PU) Code § 2889.5 regarding solicitation Of customers. 

16. The certificate granted and" the authority to render scrvice'under the r,ltes, 

charges, and rules authorized wIll expire if not cxercisCt.t within 12 montils after the 

effective date of this onler. 

17. \Vithin60 days of the effective date of this order, you shall comply with PU 

Code § 708, Employee Identification Cards, and notify the Diredor of the 

Telccon'tnlUnications Divisiort in writing of its compliance. 

18. If you are90 days or n'tore late in filing "n al\Iluat report or in remitting the tces 

listed above, Tek'Communkations Divisiort shaH prepare tor COlnnlission consider,ltion 

a resolution that revokes your CPCN, unless you have received the written permission 

of Tetccommu nic., Uons Division to file or rClll.it late. 

(END OF APPENDIX A) 
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TO: ALL INTEREXCIIANGE T~LEPIIONn UTILITIFS 

Article 5 of the Public Utilities Code griU)ts authority to the California Public Utilities 
Commission to require all pubJic utilities doing busincss in California to file reports as 
specified by the Commissionon the utilities' California opcre:'\Uons. 

A specific artnual repOrt (orn\ has not yet been prescribed for the ~aJifC)tnia 
intcrexchange telephone utilities. Ho\vever,you arc hereby direded to submit an 
original and two copies of the informatloll requested in Attachn\enl A no later thall 
Match 31 st of the year (o)lowing the calendar year for which the annual report is 
submitted. 

Address your report to: 

California Public Utilities Comn'liSSlon 
Auditing alld Compliance Branch, Room 3251 
505 Vt'nl Ness Avenue 
5.11\ Fmndsco, CA 94102-3298 

Failure to file this information on time may result in a penalty as providCtt for in §§ 2107 
and 2108 of the Public Utilities Code. 

If you have any question conccming this rnaHcr, please call (415) 703·1961. 
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I nformation Requested of California I nterexchange Telephone Utilities. 

To be filed with the Califon1ia Public Utilities Commission, 505 Van Ness Avenue, 
Room 3251, 5.111 Fr~lncisco, CA 9~102-3298J no later than March 31st of the year 
following the calendar year for which the aI1nual report is submitted. 

1. Exact legal name and U # of reporting utility. 

2. Address. 

3. Nall)e, title, a~tdress, and telephone number of the person to be ~o",tacted 
concerning the reported fnforn\atioll. 

4. Name and title ofthe officer ha\'iJ\g custody of the general books of account 
and the address of the oHke where such bOoks Me kept. 

5. Type of organizatlon (e.g./ corporationJ partnership, sole proprietorship, etc.). 

If incorponlted, specify: 
. .. 

a. D,lte of filing articles c)f incorporation with the Sccretarr of State. 

b. State h'l which incorpor~\tcd. 

6. Commission decision number gr,mting operating authority and the date of 
that decision. 

7. Date opet,1tions were begun. 

8. Description of olhel business activities in which the Ulility is eng.lged. 

9. A list of all affiliated comp~n\ics ai'ld their relationship to the utility. State if 
affiliate is a: 

a. Regulated pubHc utility. 

b. Publicly held corpor.1Uon. 

10. Balance sheet as of December 31st of the yc.u (or which information is 
submitted. 

11. Income st.ttement (ot California opcr,ltions (or the C<llellliar ye.u (or which 
information is submitted. 

(END OF APPENDIX B) 


