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BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STA R CALRSANA

In the Matter of the Petition of AT&T
Communications of California, Inc. for ,
Arbitration Pursuant to Section 252 of the Federal Application 96-08-041
Telecommunications Act of 1996 to Establish an | (Filed August 19, 1996)
Interconnection Agreement with GTE California, (Petition to Modify filed
Incorporated. January 13, 1998)

OPINION DENYING GTE CALIFORNIA INCORPORATED's (GTEC)
PETITION TO MODIFY DECISION 97-01-022

Summary
In Decision (D.) 97-01-022, we approved an agrecment between AT&T

Communications of California, Inc. (AT&T) and GTEC for the interconnection of
their leléc’ommunicaliolns services networks pursuant to the Teleconimunications
Act of 1996, Pub. L. No. 104-104, 110 Stat. 56 (1996) (the Act). Ina Petition to
Modify, GTEC asks us to change that decision to state that CTEC cannof be
required to provide unbundled network elentents to AT&T in an already-
bundled or pre-¢combined format. GTEC statés that this request is prompted by
the language in a recent decision of the Eightﬁ Circuit United States Court of
Appeals. We reject this request for two reasons. First, this issue was not raised
or was abandoned during the arbitration process and is therefore not
appropriately before us in this docket for consideration. Second, the issue will be -
considered in the current phase of Ruﬂlemaking (R)) 93-04-003 (see Administrative
Law Judge's Ruling in that docket dated March 4,1998). GTEC is a party to that

proceeding and can seek relief in that forum
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Background
GTEC filed its Petition to Modify on January 13, 1998. AT&T filed its

opposilion on February 13, 1998. Sprint Communications, Pacific Bell, and the
Telecomnunications Resellers Association (TRA) filed responses. TRA filed its
comments late. Its motion to accept a late-filed response is hwerebyr granted.
GTEC moved for leave to file a reply to AT&T's opposition and AT&T filed an
opposition to that motion. GTEC’s motion is granted. We will consider not only

the substance of GTEC's reply, but also the substantive response that was

included in AT&T’s opposition to the motion.

Discussion
Under Subsection 252(b)(4)(A) of the Act, an arbitration must be limited to

the resolution of issues raised by the negotiating parties at the time. Thus, we
must first determiine whether or not the issue of GTEC’s obligation to fu mish
AT&T with already-bundled or pre-combined network elements was before the
Commission during the arbitration. In supporting its contention that ithad
raised this issue, GTEC does not cite to the evidentiary record or its brief. It does
refer to an issue matrix that it offered at the beginning of the arbiteation process.
However, the matrix does not appear to raise this issue.

From an abbreviated version of the matrix, GTEC cites its assertion that it
would “unbundle the network and provide AT&T” with five specific unbundted
elements. Here, as it became clear during the hearings and subsequent briefs, the
question was not whether GTEC could be required to pre-combine or pre-bundle
the elements, but whether GTEC could limit its offering to five specific network
elements. AT&T argued that GTEC should be required to provide any
technically feasible element requested by AT&T. GTEC also argued that AT&T

should not be allowed to order the provision of network elements that could be




A96-08-041 ALJ/SAW/jva*

combined to replicate GTEC’s bundled services. None of these references raise
the issuie of pre-combination or re-bundling that GTEC now raises.

In its full matrix, GTEC stated that “AT&T must have the ability to
purchase individual or combinations of unbundled network elements (UNES)
from GTEC in order to provide local telephone service to AT&T customers by
which to serve its customers.” GTEC suggests that this language shows that it
had raised the rebundling issue. However, this statement does not speéiﬁc’ally
identify the rebundling issue. Even if it did, it merely characterizes AT&T’s

request and does not state an issue that GTEC was asking the arbitrator to

resolve, _ &
GTEC also argues that the Arbitrator’s Report contains a finding on the

issue of requiring GTEC to provide pre-combined or already-bundled elements.
However, the reporl makes no such finding. The portion of the report cited by
GTEC states: ‘

”Comlstent with other porhons of this feport, AT&T may
order, and GTEC will provide any combination of network
elements AT&T desires, so long as the combination is
technically feasible. This includes the right of AT&T to
replicate GTEC's retail service by purchasing the
appropriate combination of unbundled network elements.”

This portion of the report addresses the issue of swhether AT&T has'the
right to pufchasc any particular set or combination of unbundled elements, even
if the particular combination of clemeitts are offered by GTEC to its retailed
customers as bundled service. It does not address the issue of whether GTEC
must provide a platform with pre-combined or already-bundled elements. The

latter issue was not raised in the arbitration and was not resolved by the

arbitrator.
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Both GTEC and AT&T are of the opinion that the agreement approved by
the Commission in D. 97-01-022 does require GTEC to provide pre-combined or
already-bundled elements. In approving the agreement, the Commission
approved terms that were reached \?oluhlaril)' between the parties as well as
those that were derived from the results of the arbitration process. To the extent
to which the partics have resolved this issue in their agreement, they have done
so on their own. |

GTEC argues that even if it failed to raise the issue in arbitration, it cannot
be found to have waived its right.to raise it latet. GTEC relies 6n a doctrine
which states that a party cannot be found to have waived its right to raise an
issue over which the agency lacked the powcr to produce the desired result. The
implication is that at the t_lme of the arbitration, the Commission was powerless
to reject a request from AT&T to require GTEC to provide pre-combined
clemients but that the Cd‘mmie‘sion is now required to do'so. We will not explore
the direct applncabnhty of the waiver doctrine, or respond, here, to GTEC’s
suggestion that we must reject a pre- combmahon requirement. Evenif GTEC

might prevail on each of these points, we cannot adopt a position on an issue that

was not addressed in the arbitration. To do so would be unfair to AT&T, which

would have been denied an opportunity to state its case to the arbitrator.
However, the agreement between GTEC and AT&T remains “at all times
subject to changes, modifications, orders and rulings” by the Federal
Communications Commission or by this Commission (see Paragraphs 22.8 of the
agreement). Although we deny GTEC's Petition, GT EC may have another
opportunity to seek relief from its obligation to recombine UNEs. More

specifically, we plan to consider, in due course, the matter of recombining UNEs

in R.93-04-003.
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In light of all of these circumstances, it is appropriate to deny this petition

for modification.

Findings of Fact
1. Theissue raised by GTEC in this petition was not before the Commission

during the arbitration process.
2. The issue raised by GTEC in this petition will be before the Conumission in

R.93-04-003.

Conclusion of Law
The petition for modification filed by GTEC on January 13, 1998, in this

application, should be denied.

ORDER

IT IS ORDERED that:

1. The petition for modlfuatlon filed by GTE Cahforma Incorporated on

January 13, 1998, in this apphcahon, is denied.
2. Application 96-08-041 is closed
This order is effective today.
_ Dated June 18, 1998, at Sén Francisco, California.

RICHARD A. BILAS
~ President
P. GREGORY CONLON
JESSIE J. KNIGHT, JR.
HENRY M. DUQUE
JOSIAH L. NEEPER
Commissioners




