
A .98-06-0-13 Td('('om Division 

D('Cision 98-03-001 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA -

In the Matter of the AppBc,ltion of Japan Tdccom . 
Amcrica~ Inc" dl'-.,ITJ Americ(,~ Inc., a Delaware 
COrpOI\ltion~ for a Certifica.te of Public COI\VClllcnce 
and Nc('ssity to Provide InterLATA and IntraLATA 
Telccomn\unkations Scrvice in California as a 
Facilitics-based Carricr. 

OPINION 

Al)P1i(\ltion 98-06-013 
(FilcdJunc23,1998) 

Japan Telecom An\cric<l, Inc., dba ITJ An\Cri<\l, Inc., a Delaware corporation, 

filcd an applicatioI'l on June 23, 1998, lor a certificate of public convenicnce and 

necessity to provide inter- and intra~ IOCtll access and transport area services in 

California as a Ilon-dominant interexchange tarrier. This application was filed pursuant 

to the registration process adc;>pted ill. Decision (D.) 97-06-H)7 and related decisions. 

The applicant was qualified t() use the registrati()n process and complied with the 

filhlg requirements for a registr'tltlon application; there ;,,'ere no protests to the 

application; alld the draft tariffs subIllitted \,'ere not tejected by the Commission's 

TelecommunicatiOllS Division. Therefore, putsuatll to the authority grallted t() the 

RXCcutive Director by 0.97-08-050, the applicant should be granted a certifitille of 

public conVenieIlce and necessity to provide this service. 

Findings 6f Fact 
1. The application \,'as filed OIl June 23, 1998, and appe~ued in the Commission's 

D<lily Calendar on JUlle 29, 1998. 

2. There were no timely protests to the ai>pliCtltlOll. 

3. The (Iraft tariffs were not rejected by the Comm.ission's Telecon\munications 

Division. 
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Tclecom Division 

Conclusion of Law 
Applicclnt should be gr~lntcd the requested rertificate of public con\'cni('nre and 

Il(.'('cssily subj<.'<:t to the conditions in the aU.lchc..t appendix. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 

t. A ccrtificelte of pubHc c{)lweniencc and neccssity is grantc..t to Japan Telecom 

Amerie~l, Inc., lill,;, ITJ Amerieel, Inc., to operate as a facilities-based carrier of hlter-lOCell 

AIXcss (1Jld Tr.u\Sport Areel (LATA) aIld, to the extel)t authoriz('(t by Decision 9-1-09-065, 

intra-LATA telccoll\mtlllications services offered by (On\tnunic.ltion C0l111ll0n carriers in 

California subject t6 the cOlidiliol'\s set forth in the attached appendix. Applkallt is 

assignet! corpOrate identifk,1UOll number U-60)2-C1 which shall be it\ctuded in the 

('c.lption of all filings made \\'ith this Conhnission. 

2. AppJic(.ltion 98-06-O-t3 is dosed. 

This order is effective today. 

D.lted August 3, 1998, at Sail Francisco, California. 

Executive Director 
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A.98-06-0-l3 Te)C'Com Division 

APPENDIX A 
(P,lgC 1) 

NON-DOMINANT INTERfLXCIIANGR CARRIER REGISTRATION 

1. If you requcsted confic.i('I'\tial tre,llment of the financial portions of your 

applk,ltioIl, it was grant('(t and those materi,lts will remain under seal (or one yeM from 

the date of the decision. If you wish to continue the scat on those materials beyond the 

one year period, you Il\Ust make a (ormal request no later than thirty liays prior to the 

expir(ltion of the year explaining the r.:>asons why you believe such extension is 

ncc('SS<lry. 

2. You are subject to the (ollO\,dng (~S which must be regularly renlitted: 

a. The current 2.4% surcharge applicable t6 all intrastate services except 
(or those excluded by Decision (D.) 9-1-09-065, as n\odlfied by 
0.95-02-050, to furid the Universal Lifeline TetephOl\e Service (public 
Utilities (PU) Code § 879; Resolution T-16098, December 16, 19(7)i 

b. The current 0.25% surch'i.rge applicable to all intrastate services except 
for those excluded by 0.9-1-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund 
the California Relay Service and COllln\uni(\ltions Devices Fund (PU 
Code § 2881; Resolution T-l6090, Occelllbcr 16, 1997); 

c. The user lee provided ill PU COtic §§ 431-435, which is 0.11 % of gross 
intr~lst~lte revenue (or the 1997-1998 fisc(ll year (Resolution 1\t-4786); 

d. The current surcharge applic.lble to all intrastate Services except (or 
those excludCti by 0.9-1-09-065, ~'s fllOttified by 0.95-0i-050, to fund the 
California High Cost Fund-A (PU Code § 739.30; D.96-10-066, pp. 3-4, 
App. B, Rule 1.Ci set by Resolution T-15987 at 0.0% for 1997, effective 
February 1, 1997); 

c. The current 2.87% surcharge applicable to all hltTtlshlte services except 
for those excluliCti by D.9-1-09-065, as modifiCtt by 0.95-02-050, to lund 
the Califon\ia High Cost Fund-B (0.96-10-066, p. 191, App. B, 
Rule 6.F.); and 

f. The current 0.0.5% surcharge applicable to all intrastate services except 
(or those exc1udCtt by D.9-1-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund 
the California Teleconnect Fund (0.96-10-066, p. 88, App. B, Rule 8.G.). 

These fees Il\ay change periodically. You wilt be notified of such changes. 

3. You are exempt from Rule 18(b) of the Con\n\ission's Rules of Practice and 

Procedure. 
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(P,lge2) 

4. You are exenlpt from PU Code §§ 816-8..~. 

5. You are cxempt fronl PU Code § 851 when the tr,lnsfer or encumbmnce SCr\'C'S to 

SC(lIrc debt. 

6. Vou shall file a writtell acceptance of the ccrtific .. ,te granted in this l"rocCCtiing. 

7. a. You are authorizcd to file with this Conlmission tMiff schedules (or the 

provision of the services gr,mtcd in your certificate of public convC'nience and nC(essity. 

You nla), l\ot offer these services until t,"lriffs arc 0)\ file unlC'ss }'OU have unless you have 

separately been granted an CXC)llptiOl\ (rom tMiff tilings subj{'Ct to all of the conditions 

of such exeOll'lti6n. Your initial filing shall be nlade itl accordance with Gener .. ,1 Order 

(GO) 96-AI excluding Sections IV, V, and VI, and shall be effective not less than one day 

aftl't filing. You shall comply with the prOVisions in your tariffs. 

b. The effectivcness of your future tariffs is subject to the schedules set forth in 

Ofticring Paragraph 5 of 0.90-08-032 (37 CPUC2d 130 at 158), as Illodificd by 

0.91-12-013 (42 CPUc2d 220 at 2..':\1) and D.92-06-03-1 (44 CPUc2d 617 at 618): 

"5. All NDIECs arc hereby placed 01\ notice that their California tarif( 
filings will be processeti in accordance with the following 
effectiveness schetiule: 

"a. Inclusion of FCC-appro\,eti rat~ (or interstate setvicl'S in 
Ce:l1ifornia public utilities tariff schedules shalllx-come 
cffcdh'e on one (1) day's notite. 

lib. Uniform fate reductiOlls for existing Services shall bcconte 
effective on five (5) days' notice. 

lie. Unifornt rate increases, except (01' o\inor rate increases, for 
eXisting services shall become effective 01\ thirty (30) days' 
notice, and shall require bill inserts, a message 01\ the bill 
itself, or first class mail notice to customers of the pl'nding 
increased rates. 

lid. Uniform minor rate increases, as defined in D.9O-11-029, for 
existiIlg services shall beCon\e effective on not lesS than five 
(5) working days' n:otke. Custonter notification is not 
required lor such minor fate increases. 
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(p'lge3) 

"c. Advice letter filings (or new scn'ices and lor all other types 
of t,uiff revisions, except changcs in text not afCeding r('t~ 
or rclocatlons of text in the tariff schedules, sh"n becomc 
effedivc on fort)' {<to} days' notice. 

"f. Advice letter fmogs merely revising the text ot location of 
text material which lto not ('ause an incre,lSC in any fate or 
charge shall become effeclivc 01\ not less than five (5) days' 
notice." 

8. You lilay deviate from the (ollowing provisiOns of GO 96-A: 

(a) paragraph J1.C.(l)(b), which requires consecutive sheet numbering and prohibits the 

reuse of sheet nUl'nbers, a,nd (hi paragr'lph II.C.(4), which requirt."S that lIa separate sheet 

or series of sheets should be used for each rule.n Tariff filings incorporating these 

deviations shall be subject to the approval of the Con\n\ission's Tdecori\llltmications 

Dlvision. Tariff filings shalfreflect all fees and surcharges to which applicant is subject, 

as noted above. You are also cxell1pt fronl GO 96-A, paragraph III.G.(l) and (2) \vhich 

requires sen-icc of advice letters On con\peting and adjacent utilities, unless such 

utilities have specifically requested such sendee. 

9. You shaillile as part of your initial tariff, after the eifcdive date of this olllef, a 

service area map. 

10. Prior to initiathlg service, you shall provide the ConH'nission's Consuil\er 

Services Division ''lith the your designated contact person(s) (or purposes of resolving 

consumer con\plaints and the corresponding telephone nunibct. This information shaH 

be updated it the narne or telephone number changes or at least annually. 

11. You shaH notay this Commission. in writing of the c.late interLATA service is 

first rendered to the public within five days after service begins and again within fivc 

(lays of when intra LATA service begins. 

12. You shall keep YOUf books a.nd records in accoftiaa\ce with the Uniform System 

of Accounts spedfiCti in Title 47, Code of Federal Regulations, Parl32. 

13. In the event your books and rccorlis are required for inspection by the 

COn'lmission or its staff, you shall either produce such rC('ords at the Commission's 
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offi\.~s or reimburse the Con,mlssion for the r(>clsonable costs incurred hl having 

Commission stolf{ tra\'cl to your office. 

14. You shaH me an annual report, in compliance with GO 1M-AI on a c,llendar­

},CM basis using the information requcst (orm devcl0l-1-C\i by the CommissiOil Stclff ,lnd 

contained in Appendix B. 

15. You shall ensure that your employccs c<>n'I-»)), with the provisions of Public 

Utilities (PU) Code § 2889.5 regarding solicilt,Uon of customers. 

16. The certificate granted and the authority to render service under the rates, 

charges, and rules authorized will expire if not exercised within 12 months after the 

eiCcctive date of this ol\icr. 

17. \Vithin 60 ltays of the effective date of this order, you shall conlply with PU 

COde § 70s, Employee Identific<ltion Cards, and notify tllC Director of tht' 

Tclecon\I1'tunications Divisiol'l in writing of its con'pJiance. 

18. If YOll arc 90 days or nlore late in filil'g an atlnual repOrt or in tcnlitting the fees 

listed above, Tetecon\n\unications Division shall prepare for Commission consideration 

a resolution that revokes your CPCN, unless you have received the written permission 

of Telecon'\Il\unk<ltions Dlvlsion to file or remit late. 

(END OF APPENDIX A) 
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APPENDIXB 
(Pclge 1) 

TO: ALL 1 NTERfiXCHANGB TELEPHONE UTILlilffi 

Article 5 of the Public Utilities C~e grants authority to the California Public Utilities 
Con\n\iSSion to require aU pubJie utilitieS doing business in California to file reports as 
specified by the Commission on the utilities" California operations. 

A spedne aMual report (orn't has not yet been l)r~ribed for the CaliCorn.ia 
interexchangetelephorte·utHltics. Howe\'er~ you are hereby directed tosu~il\it an 
original and two (opies of the information requested in Attachnlent A no later than 
l\iarch31~l of the year following tlle calendar year for which the annual report is 
submitted. 

AddreSs your report to: 

California Public Utilities Con\Il\ission 
Auditing arid Compliance Branchl Roon13251 
50S Van NesS Avenue. 
San Ftariciscol CA 94102-3298 

. , 

Failure to file this in[orn\atiol\ on tinle may result in a penalty as provided lor in §§ 2107 
and 2108 o( the Public Utilities Code. 

If you have any question concerning this mattet, please caU (,1t5) 703-1961. 
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APPENDIX B 
(P~lge 2) 

Infornlation Requested of California Interexchange Telephone Utilhies. 

To be filed with the CnHfornia Public Utilities Cornmission, 505 Van Ness A \'enue, 
Room 32St,San Fr(lncis<o, cA 94102-3298, no later than ?\f a r('h 31st of the year 
following the calendar year (or which the annual report is subnlitted. 

1. Exact legal nan\c and U Ii of reporting utility. 

2. Address. 

3. Nanlc, title, addrcss, and. telephone number of the person to be contactCti. 
conCerning the rcporte..i inforn\ation. 

4. Name and title of the officer havIng custody of the general books of account 
and the address of the office " .. here such books are kept. 

5. Type of organization (e.g., corporation, partnership, sole proprietorship, etc.). 

If incotpOr~lted, sjX."Cify: 

a. Delte of filing arlicles of incorporation with the Secretary of State. 

b. Slate in which incorporated. 

6. Conunission decision number granting operating authority and the date of 
that dccisiOll. 

7. D.l.le operatioI\S were ~gun. 

8. Description of other business activities in which the utiJit}· is engaged. 

9. A list of aU affiliated companies and their rcJatiOl\Ship to the utilit}·. State if 
affiliate is a: 

a. Regulated public utHit},. 

b. Publicly held corporation. 

10. BilJallce sheet as of Dffember 31st of the year (or which information is 
submitted. 

11. Income statement for Cati(ornia operations lor the calendar year for which 
information is submitted. 

(END OF APPENDIX B) 


