
A.98-07-009 TelN'om Di\'ision 

D~"'('isi(ln 98-08-057 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

In the M,1Uer of the AppJk.ltion of Gourmet Express, 
Inc., db..l QuhllC'SScntilll Telecom, a Ne\'(lc.ia 
Corpor(ltioll, (or a Certifk<lte of Public Con\'eniellce 
and Ncccssity to Provide IntC'lLATA and Inlf<lLATA 
Tcl('Communic.lUons Scrvice in California as a 
F<lcilitics-base<.t Carrier. 

OPINION 

Applic.lUon 98-07-009 
(Filed July I, 1998) 

Gourmet Express, Inc., c.tb." Quintc:~ntial Telecom, a Ne\'all,l corpor.ltion, file<.t 

an applk.ltion 011 Jul}' 1, 1998, for a certificate of public convenience ,lnd nC('cssily to 

provide inter - and intra-loc.l111CCCSS tttld tr.1llSport arc.l services in Clllifornia ns a nOn­

c.lcnnin,lnt irHercxchange <,.urier. This applicatiotl \v.1S filet. pursuarll to the registr.1tion 

process adopte<.t in Dccisiol1 (D.) 97-06-107 nnd rdated decisions. 

The applic.lnl was qualified to usc the registr.1Uon process, compliCt.t with the 

filing rClluiremenls (or a registration applic.lliofl, and there were no protests to the 

appHC<1tion. The app1kclnt WclS qualified to and requested an exemption (rmit tariffing 

n..'(.l\lir~ments. Applicant also agreed to abide by the consumer prolC"Clion rules adopt~d 

in D. 98-08-031, as modified from time to time. Therefore, purSUal\t to the authority 

granted to the E.xecutive Director by Decision 97-08-050, the nppliccml should be 

grclnted a certificate of public convenience and necessity to provide this service. 

Findings of Fact 
1. The appJktltion WtlS filed 011 July 1, 1995, and appecued in the Conlmission's 

D.1i1y Calendar onJuly 15,1998. 

2. There were no timet)' protests to the appHc.ltion. 

3. The applic.lnt was quatifiec.1 to tllld rcqucstec.t an ex~mplion froul tariffing 

r&luircments. Applicant also agreed to abitfe by the consumer protc<tion lules adopted 

in D. 98-08-031, as modifiett (rom time to time. 
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Conclusions of Law 
I. AppJic'lnt should be gr,lntcd the rcqu('stett ('('rtificatc of public convcnicnce and 

n('('cssit)' subjC'(t to the conditions in the attached appendix. 

2. Applk.lnt should be grill1tcd elll ('xemplion from the fetluirement to file tMiffs. 

ORDER 

IT]S ORDERED th.ll: 

1. A ccrtinc.lte of lltlblic convenience aill. ncccssity is gr<llltclito Gourmet Expr(>SS, 

Inc., db" Quintessential Telecom, to opcr(-ttc as a f.1ciHlies-b .. lsed carder of inh:r-local 

Access and TrM\Sport Are.l (LATA) Mtd, to the extent authorized b)' Decision 9-1-09-065, 

intr .. l-LATA teJccomnltlIlic(ltions services offered by commllIlic.ltion common carriers ill. 

California subject to the conditiOl\S set lorth itl. the attached appendices. Applic(lnt is 

assigned corpor.lle identifictltion number U-6038-C which sh.,U be included in the 

c<,pHon of all filings ma.de with this Commission. 

2. AppJktlnt is exempt (rom the fCtluiremellt to file tMiffs subject to the conditions 

set forth in the attached appendices. 

3. Applic.ltion No_ 98-07-009 is dosed. 

This order is cffecth'c today. 

D.lted August 17, 1998, at 5..'\n Francisco, CaJifornia. 

Executh'c Director 
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APPENDIX A 
P,lge 1 

NON·DOMINANT INTEREXCIIANGE CARRIER REGISTRATION 

1. If you rl'qltcstcc.t confilf<.'ntil\l treatmcnt of thl' financi,ll portions of your 

appJic,'tion~ it W,lS gr,mtcc.l and those materials will [e1114'in under $e.ll for one yeM (rom 

the ,tate of the decision. If you wish to continue the 5('('\1011 those materials beyond the 

onl' yc.u period~ you must m4'ke a formal request no Jater than thirty days prior to thl' 

expiration of the yc.u explaining the rc,,'SOllS why you beJic\'e such extension is 

necessary. 

2. You arc subject to the following fccs which ri.mst be regularl)' ren'littcc.t: 

a. The current 2.4% surcharge applk'lblc to all intr"siate services except 
(oJ' those excluded by Dedsiotl (D.) 94-09-065, as n\o..tified by 
0.95-02-050, to fund the Unh'ers.ll Lifeline Telephone Scrvice (Public 
Utilities (PU) Code § 879; Resolution T-l609S, DtXember 16, 19(7); 

b. The curtent 0.25% surcharge applic .. lble to all intr\lshlte services except 
for those exc1udcc.l by D.9-}·09-065, as lllo..lificc.t by D.95-02-050, to fm'u{ 
the California Relay Scrvice and CommuniCc.ltions Devices Fund (PU 
Code § 2881; Resolution T-t6090, Dccember 16, 1997); 

c. The user fcc pro"ilicc.t in PU Code §§ 431-435, which is O.t t % of gross 
intr'lstate re\'enuc (or the 1997-1998 fisc~i.l yC~lf (RcsoluUol1 ~{-4786); 

d. The current surcharge applic,lble to all intr .. lst.lte services except for 
those excluded by D.9-1-09-065, as modified by 0.95-0i-050, to fund the 
California High Cost Fllnd~A (PU Code § 739.30; 0.96-10-066, pp. 3-4, 
App. B, Rule t.C; set by Resolution T-1S987 at 0.0% for 1997, dfccth'e 
February I, 19(7); 

e. The current 2.87% surcharge applicable to all intr .. lstate services except 
(or those excluded by D.9-t-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund 
the California High Cost Fund·B (0_96-10-066, p. 191, App. B, 
Rule 6.F.); and 

f. The current 0.05% surch.lfge app1ic~lb!e to all intrastate services except 
(or those excluded by D.9-1-09-065, .. lS Il\Otlificd b)' 0.95-02-050, to (und 
the California Tclcconnect Fund (0.96-10-066, p_ 88, App. B, Rule KG.). 

These fees may change periodically. You will be notified of such cha1lges. 

3. You arc exempt (rom Rule 18(b) of the Comn\ission's Rules oC Pr .. 1Ctke and 

Procedure. 
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APPENDIX A 
P"ge 2 

-t. You ar~ ('xC'l'npt from PU Code §§ 816-&.'0. 

5. You ar~ ('xC'mpt from PU Code § 851 wllC'n the tr"nsfer or ('n(lllnbr.'lKe s('n'C's to 

sc<:ure dC'bl. 

6. You shaH file a writtC'n accept.,nec of the certificate gr.,nted in this proccc(ling. 

7. Prior to initiating scn-1c(" you Sh'lll provide the Commission's ConsumC'r 

Services Division with the your (t('Signaled contact person(s) (or purl'lOses of resol\-ing 

COllSUIllC'r comph,inls and the cortespotllting tdC'phone number. This information shall 

b~ updated if the name or tdephone nUIl'lher changes or nt IC'ast annually. 

8. You shall notify this Commission in writing of the (tate interLATA service is first 

render~t to the puhlic within fivc (lays aftC'r servicc begins anti agt,in within five days 

of when intraLATA scn-ice l~gins. 

9. You shall kccp your books and records in a(coTtlanec with the Uniform System 

of Al'Counts specified in Title 47, Code of Feder." RcgulaHonsl P.ut 32. 

10. In the cvcnl your books and records are requircc.1 for inspection by the 

Commission or its sttlrE, you shall dther pnxtuce such records at the Commission's 

offices or reimburse the Comnlission for the reasonable costs incl1rrl."'lt in having 

Commission st.,ff tran~l to your office. 

It. You shaH file an annual report, in compliance with GO 10-l-A, on a catendar-yC'.u 

hasis using the information request form (!c"eloped by the Commission St.,(f and 

conttlined in Appendix 8. 

12. You shall ensure that your employees comply with the provisions of Public 

Utilities (PU) C<xte § 2889.5 regtuding soJicit.,Uon of cllstomers. 

13. The certific~'te gr~'nted and the authority to render service under the rates, 

charges, and rules authorized will expire if not exercisClt within 12 months after the 

e(fec:tive d .. \te of this orttet. 
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APPENDIX A 
P,'ge3 

1-1. \Vilhin 60 days of the ('((('(li\'e d.lte of this Of\tcr, you shall comply with PU Code 

§ 70S, Emplo)'l'C identific(ltiOl\ Cards, and notify the Dir('('tor of the 

TclC'Communic(lliolls Di\'ision in writing of its conlpliancc. 

15. If you are 90 days or more late in filing an aJlnuat report or in fcmitting the fC'<'s 

listed abo\'c, TdC'Communk.\tlons Division shall!llCpare fOf Conullission ('onsidefdtiO}\ 

a r('solutio}' th.1l r('\'OkC5 your CPCN, unt('ss you havc rccei\'cd the written lX'rmission 

of TdC'Communic(1tions Dh·ision to fife or {cmill,ltc. 

16. You ha\'c requested ,111 CXCll\plion [rOll) the r\."'(lllirell1cl'\t to file tariffs and hiwc 

rcpr("S('ntcd to the Commission that you arc llualified for such an cXempliOl\ and 

further that you will abide by thc Commission's COllsUl1ler protection fules adoptClt in 

0.98-08-031 as modified fro)'), timc totinie. 

17. You must "bide hy the Commission's ConSlIlllec proh.x:tion rulcs adoptClI in D.98-

08-o..U as mOltifiClt (ron\ lillle to tin1e. A copy of the curre1111y cflectivc lules is 

"llPCllllix: C to this dC('ision. 

(END OF APPENDIX A) 
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APPENDIX B 
P~lge 1 

TO; ALt. INTEREXCIIANGE TELEPIIONE UTILITIES 

Artide 5 of the Public Utiliti~s Code gr,lnts authority to the CaHforni,l Public UtiHti('s 
Conlmission to "('(luire all public utilities doing business in California to file lelXlrts as 
spC'Cified by the Commission on the utilities' Californi,l opeMtions. 

A specific annual report fonn h,lS not yet been prescribed for the California 
intelexchallge telephone utilities. Ilowe\'er, you arc hereby directed to submit an 
origin.l1 and two copies of the inforil1tlUOn requcsll."'t{ in AtttKhment A no Itlter than 
l\farch 31 st of the yetu followiIig the c.llcndar yeo"f for which the annual report is 
submitted. 

Address your report to: 

California Public Utilities Com1\\ission 
Auditing aIllt COlllpli.lnce Bfanchl Room 3251 
503 Van Ness AvellUe 
San Fr.lI1cisco, CA 9.t 102-3298 

F.lilufC to file this information 01\ til'ne may result in il penalt}' as provided for in §§ 2107 
and 2108 of the Public Utilities·Code. 

If you have im)' llltestion concerning this matter, ple,lsc c.\U (415) 703-1961. 
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APPENDIX B 
P.lge 2 

Inform'ltion Retlu('Ste\l of CaHforni~ Int~rexch.lnge Tdcphone Utilities. 

To 11C filett with the California Public Utilities Commission, 505 Vcln N('ss Avenue', 
Room 3251, $.ln Fr.1llcisco, CA 9-1102-3298, no later than Man:h 31st of the yc,u 
following the {'~lcnd,u yc,u for which the allml<ll feport is submitted. 

l. EXilet leg<ll llilme and U # of reporting utility. 

2. Address. 

3. NilIlle', title', address, Mld tele'phone 1l1lmlX'( of the petSOll to be cont.lctCtt 
concerning the repOrlett informatiOI'l. 

4. N,mle and title of the officer ha\'ing custody of the general books of account 
and the address of the office where such lx~ks arc kept. 

5. Type of org"lniz~\tioll (c.g., corpOr.ltioll, p.utnership, sole proprietorship, etc.). 

If incorpor<lted, spL"Cify: 

a. D.lte of filing articles of incorpor.1UOl\ with the Sccrctar}' of St.lte. 

b. St.lle in which incorpor.l\cd. 

6. Coml'nissiotl dL"CisiolllUlIlltX'f gr.lIlting opcr.lting authority and the date of 
that lledsiol'. 

7. D.lte opcr .. ,tions were begun. 

8. Description of other business activities in which the utility is Cllg.lgcd. 

9. A list of all a fiilia tetl comp.mies ilnd their relationship 10 the utility. St.lte if 
affiliate is a: 

a. Reguhlted public utility. 

b. Publicly held corpor.,tion. 

10. Bal.lnee sheet as o( Dcceillber 31st of the )'C'.lr for which information is 
submitt~t. 

Incon\e statement for California opcr.ltions for the c.llendar )'c.lr for which infOflll<ltion 
is submitted. 

(END OF APPENDIX B) 
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Rut", I: 

Tel('('om Division 

Appendix C 

ConsunlN I'lOtection Rules 

Det.uifted Services (Contract Option) 

tl. Rtlte infofll'l<ltion and information rcg,utUng the tern\s and 
conditions of service shaH be 1-1fOvidc"tt ill writing upon retluest by a 
current or potential cllston\et. All of the ft\tesl ternlS tllut 
COil~titi()l\s of scn'ire must be st.lted ill acontl',lct that must be 
signed by the customer and otherwise be cJl£onx',lbte. Although no 
terms 11\<\)' be incorporatett by reference, (ormulae Ill"), be llscd to 
calculate r(lt(>s or charges, where theton\p6nents of the formulae 
(\In be te.lliil), ascertained (ron\ a public source. All aIl1biguities 
will be tOIlstrUett ag.'inst the carrier. A (\lrriet shall Il'ake available 
to an)' customer, who retluests iIl wriliI\s, inforn\atIOl\ about other 
service plans pcrtab\h\g to the product(s) or scn'ice(s) the customer 
is ordering ati.d for which the clIstomer is digible. 

b. The contr.lCt Illust provide fot written notice to the ClistOll\er 
at least 7 c(deilliar days prior to tcn'l\ination of service h}' the 
c.urier, and refltli.d of any ClistOi'l\er tle~losits within 30 days after 
service has been terminated. 

Rule 2: No change In the r.,tesl lcnns, and conditions of any service 
slled(ied in such a contr~lct shall be cnfotce.\blc urlless stlchchallge 
is set forth in tl writing signett by thecustomet \vho sigllC't.lthe 
original cOI1lrdct, or that custoll1er's ttuly aHthorizett agent. As 
curreli.tly provided ill 0.97-06-096 (as 11M)' be amended or 
superceded}, customers n\ust be notified of an)' change of 
ownership of the_comp<lny_providing service to the custon\er as 
follows: 

a. The notice rnust be in wrtting; 

b. The c.urier (llUst provide it to cllstomers no later thm' 30 days 
before the proposed tr,lIlsfer; 

c. The notice Il\USt conh,hl a str.lightforwtlfd descriptiol\ of the 
upcoming tr.ulsfcr, ,U1Y fees the customer ,,-ill be expected to pay; a 
st.ltemelH of the clIstoI'ner's right to switch to another c.urier, alld a 
toll·free telephOile ntlll\bcr for qttesHol\s; and 
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R"rt" 3: 

Appendix C 
p.lge 2 

ll. The notice and the cMrier's llC'SCription of service to custonlers 
must be includec..t in the altvicc letter seeking ,1ppro\',11 of the 
ch.lIlge irl ownership. 

a. Pursui.lIlt to Public Utilities COtle § 2889.5, no cturier or any 
perso)'" firm, Of corpor.ltion fcprescnthlg a cMriec, shall change a 
cllstomec"s pcesubscribctl tdephone sCl"vice provider without the 
customec's authoriztltion. An cMriers shall comply with the 
provisions of § 2889.5 as well as other' appJic.lble shlte mi.d (edec'll 
law as they may be amenltcd or Sl1pc rc('(tCtt fronllime to time. 
Carriers sh.tll be held liable for any violation of § 2889.5 includilig, 
but li.Ot limited to, the U1iauthorizCtt termination of a customec's 
scrvice with al\ existing c,urier and the subsCtluent unauthorized 
tr.lIlsfec of the clistoniec to the c,uricris own service. Violations 
may incur a pen.llty or fine pursuant to PubBc Utilities COtte § 2107 
as well those allowCll pursuant to other t,l'" anti Comni.ission 
poBc), .. 

b. No c.urier whose scn'icc has been terminated by a cllstomer 
shaH rc-est.\hlish 5('fvice for that cllstomer without the express 
consent of the cllston'ler, which consent ma), not be fountfCll upon 
any purportec..t term in an .lgrecment (or service that binds the 
cllston'\ec to take SC[\'lce (rom the c,urier (or a sp(."'(ified term, or 
continually. 

c. All solicit.ltions by c.uciers or their agents proVided to 
customers n\usl be legible and printed in 10 point type al a 
minimum. 

d. All promotional and marketing n'l.lteri.lls used in lhe 
offering of lielariffl."'tltelecommunic<llions services shall be wholly 
sep.u.lte (ron\ the written contr.lct the customer signs. All terms 
must be plainly st,lh~ll in understa.ndable langu,lge, and must be in 
the &lme langu.lge employed when the carrier negoti,lted the 
contr.lct with the customer. 



A.98-07-009 

Rrtft' 4: 

TdC'Com Dh'ision 

AppendIx C 

A. F~1Ch billlilllSt prominently display a toU-free number for 
service or billing inquiries, along with an mtdr('ss whert~ the 
customer may write to the c,urier. 

B. hi (\lSC of a hillillg dispute between a Cllstomer and the fourier, 
the c,uricr will cOIliply with any clistomer r('quest (or the c,urier 
to undertake an investig .. llion and review of the disputed 
amount. 

C. If a custol'ner (,litS to l~ay the undisputed portion o( the bill by 
the Due By Dllte (no sooner thall fiftEX'n days of the ltate of 
presentati()n) shoWI'1 011 the hill, the c~urier may notify the 
cllstomer iIl. writhlg of such delinquency and hi.dk~lte that 
service may be terminated 

D. A carrier Illa}, not diSCOI'mCCI service to a customer who has 
subnlittec.:t a clainl to <=SD lor invcslig.,tion <U'\d d.ecisioll, has 
either p.lid the displltClI all\(>unt or has d.epositClt the an\omi.t it\ 
dispute with the Comil'issicnl within SCV(,11 (\llendatltays after 
the ltatc the c~1Trier notifies the cllston,et that the catrier's 
itwcstig<ltioil'U,d review are t:OIl1plcted. H()wcve~, in 1\0 event 
shalllhe c.\rrier ltisconnect service prior to the Due By Dllte 
shown on the bill .• 

E. III no event shall a carrier discOllncct service to a custon\cr who 
has deposited the full an\()unt in dispute with the Con\mission 
so long as the undisputed amount is paid. 

Rule 5: Carriers arc restricted (rOll' relc<lsil''1g nonpublic customer 
information itl "ccordallce " .. ith PU Code §§ 2891, 2891.1, and 2893, 
and .. lny othcr applicable st,He or (eder.ll statutes or regUlations, as 
they may re amended from time lolil'lle, that pert,lin to custOIl\Cr 
privacy. Carriers shall also comply, so long as those rules remain 
gcncrcllly applic .. lblc to other c,uriersl with the Commission's rules 
set forth bl Appelldix B of DeCision Nos. 92860 and 93361, as 
modified, which genei.lll}t prohibitl \vith cerli.lin exccptioilS,the 
rele.lse of c,llth\g records <lIld (rCltlt iMorn\atiOll of all subscribers -
both residcl\tial and business -absent the receiptor .1 5('Mch 
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Appendix C 

W.lrr,mt under fec.ler~11 or st~lte or in rc-sponseto a subpoen<l or 
subpoena duces tecum authorized b}' a fcder~11 or st~lte judge. 

Eule 6: Consistent with out authority over all other carriers .. IECs 
offering detari((cd ser\'ice atc dirCch.~i to coopcr"te tully by· 
responding h\ a timety fashion to M\y request by the ~onlI'l\is.sion 
or itsstaf( for documents indudingbut 110t lin\ited to the cliston\cr­
cMrier contr~lctl billhlg recotds, customer callh\g fceort.fs,· 
so) icihllions and c~rrespond('ll(e ftoll\ the carrier to· the (Ustonler, 
applicable third party verifications~ and ailY other infOTI\\atiQll or 
dOClln\ent<ltion ~l'g<'lrding a tustoil\~t coniplaitlt. The carrier shall 
fully (Olllply \\'ith a f(,(}lleSt (or sud" dOCUllWlltS or iJ\formation b); 
the COi"nnlissioil or its staif no later than ten bUSitlCSs \iays (rOl'1\ the 
date of request. FilHurc by an lEe to COJ1\ply with this rute nlay . 
result it'pcnalties as set forth ill PU Code §§ 2107, 2110, and 21 i 1.7. 

Any limit,\tion of liabiHty llTovision coilt.,lti.cd in a contract fot 
dct.uiifcd scnrlc~s shaH in no W<ly liniit the ability of a conlplainant 
to r-x-o\'er r~par~'tions before the COllili'lission. 

(END OF APPENDIX C) 


