
TdC'Com Di\'ision 

Dl'Cision 98-08-058 

BEFORE THE PUBLIC UTIUTIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

In the MaH(;,f of the Applk'1\ion of U.S. Network 
ServiCcs, fnc., " Delaware Corpor~1Hon, (or a 
Cerlific.lte of Public Convenience and NC'Ct"'SSit)' to 
Provide InterLATA anc.llnlr.1LATA 
TC'lccommunic.1tions Ser\'ice in California as a 
Switchless Reseller. 

OPINION 

Appli(,~1Hon 98-07-015 
(Filed July 6, 1998) 

U.S. Network Services, Inc., a Delaware corpor,1tlon, filett an application on July 

6, 1998, for a certificate of public cOlwenicnce and necessity to provide inter- and il'ltrd­

local access and tr.lnspolt area serviCC's in California as a (lon-dominant intetexch.Hige 

carrier. This applicatioli W,15 filed pursuant to the n:gistmtion process adopted in 

DcdsiOll (D.) 97-06-107 and rdatec.lltC'Cisions. 

The applicMlt was l}ualifiCtt to lise the registration process and compJiC'tt with the 

filing rClluirenlcnts for a reglstr~1tlon application; there were no llrotests to the 

application; and the dr.lft tariffs submitted wcre not rejected by the Conunission's 

Tdccon\mtmk.ltions Division. Therefore, pursuant to the authority grantell to the 

Executive Director by 0.97-08-050, the applic.lIlt should be gr.lntC(.t a cerlific.lte of 

public cOlweniencc and nccessity to provide this service. 

Findings of Fact 
1. The appJic.1tion \\',lS filed on July 6, 1998, and appc,ucd in the Commission's 

D.1ily Calendar on July 16, 1998. 

2. There were no timely protests to the application. 

3. The dr.l!t tariffs were not r('jcdcd by the Commission's TelccommUllic,1tions 

Division. 
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Conclusion of law 
ApplkM\t should he grM\tcd the rCtlucstcd certiCk.lte of publiC' cOlwcnicnce tlnc.1 

ncccssity subj('(t to the comtilions in the tlu.lChed tlppcndix. 

ORDER 

IT IS ORDERED llltlt: 

l. A certificate of public convenience aI'ut necessity is granted to u.s. Network 

Services, Int. to oper,lte as il s,,, .. itchtess rcscller of intet-Local Access and Tr,lnsporl Arc., 

(LATA) and, to the extent authorized by Decision 9-1-09-065, intr'l-LATA 

lel('(ommunk .. ,tions services offered by con\l1lunic,lliott (On\]'non c,urier's in California 

subject to the conditions set (orth it\ the aU,lchcd appendix. Applicml\ is assigl1C(.I 

corporate identific,1Uon number U-6011-C, which shall be induded in the c.lption of all 

filings 111adc with this Con\ll\issioll. 

2. Aplilic~ltion 98-07-015 is closet" 

This order is ('((('(tive today. 

D.lled August 17, 1998, at San Fr.Ulcisco, California. 

-2-

ExC('utlvc Director 



A.93·07-015 Tl'1l"'('\.)1l\ Di"ision 

APPENDIX A 
(P,'ge 1) 

NON-DOMINANT INTEREXCIIANGE CARRmR REGISTRATION 

1. If YOll r~lurst('(.1 confic.trnti.,llrc.ltment of the finandl1l portions of your 

applic.1U0l1, it Wi\S gmntCtI ami thosc matcri.1ls will remain under s('.ll for one y('.1T from 

the .. tatc of the .. tedsion. If you wish to continuc the SC'.,t on those materials bcyomt the 

one ycar pcri{)(I, you must make a forn'l,ll request no later than thirty days prior to the 

expir.ltion of the ye.lr explaining the rc.,sons why you belie"c such extension is 

n{'(:cs....~uy. 

2. You arc subject to the following fees which must be regularly remittCtt: 

a. The currcnt 2.4% surcharge applicable toall intri\st.\te Ser" ices except 
for those ('xcludCtt by Decision (D.) 9-1-09-065, as u\odiHcd by 
D.95-02-050, to fund the Universal Ufelille TclephCHi.C Service (Public 
Utilities (PU) C<xtc § 879; Resolution T-I6098, December 16, 19(7); 

b. The current 0.25% surcharge applicable to aU intrdstate ser"ices except 
for those excludCtt b}' 0.9-1-09-065, as n\odified by 0.95-02-050, to fund 
the California Relay Service and Communic.1tions Devices Fund (PU 
Code § 2881; Resolution T-I6090, DCCeJllber 16, 1997); 

c. The user fcc provided in PU C<xtc §§ 431-,135, which is 0.11 % of gross 
intr~lst~\te re"enue (Of the 1997-1998 Cisc",11 ye<lT (Resolution M-47S6); 

d. The current surcharge applic'.lble to all intrtlsi<\te services except (Of 

those excluded by 0.94-09-065, as J'l\odified by 0.95-02-050, to (und the 
Cali£ornia High Cost Fund-A (PU Code § 739_30; 0.96-10-066, pp. 3-4, 
App.8, Rule t.C; set by Resolution T-15987 at 0.0% for 1997, effedl\'e 
Fehruary I, 1(97); 

e. The clirrent2.87% surcharge applk .. lble to all intrastate services cxcept 
(or those excluded by 0.9-1-09-065, as m{)(tified by 0.95-02-050, to fund 
the California High Cost Fund-B (0.96-10-066, p. 191, App. 8, 
Rule 6.P.); ami 

f. The current 0.05% surcharge applicable to all intrastate services except 
for those excluded by 0.9-1-09-065, as 1l1{)(lificd by 0.95-02-050, to fund 
the California Teleconncct Flll\d (D.96-10-066, p. 88, App. 5, Rule 8.G.). 

These fees may changeperiodicaHy. You will be notified of such changes. 

3. You arc exen\pt fron\ Ru!e 18(b) of the Commission's Rules of Practtce and 

PrOCCt.tufC. 
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(p,l!~e 2) 

4. You are exempt (rom PU Code §§ 816-830. 

5. You are excmpt from PU Code § 851 when the trclnsfcr or ellcumbrclllCC ser\'cs to 

StXUTC debt. 

6. You Sh.ll1 file a written acccpltU\cc of the certificate grantCt! in this procceding. 

7. a. You arc authorized to file with this Commission t.uiff schedules (or the 

provision of the services grelntcd in your cerlifk,lte of public convenience and n('(('ssit),. 

You lll.lY not offer these services until t.lriffs arc on file unless you havc unkss you havc 

separ.ltd}' been gr.1nted an excmpliOl\ from telfiff filings subjtXt to all of the conditions 

of such exemlHion. Your illitial filing shall be l'nade it\ accordance with General Order 

(CO) 96-1\, excluding Sections IV, V, and V., and shall be efftXtl\·c not less than one day 

after filing. You shaH comply with the prO\'isiollS iI\ your tariffs. 

b. The efftXtiveness of your fuh:trc tariffs is subject to thc schedules set forth in 

Ordering Pc"u.lgrclph 5 of 0.90-08-032 (37 CrUC2 .. ! 130 at 158), as I\\(){tified by 

D.91~12-013 (42 CPUC2d 220 at 231) and 0.92-06-03--1 (44 CPUC2d 617 at 618): 

"5. An NDIECs arc h{'ieby placed on J\otlce that their California tMiff 
filings will be processed in accordance with the following 
effectiveness schedule: 

"a. h,elusion of FCC-approved rales (or interstate services in 
California public utilities tariff schedules shall become 
c(ftXlh'c on one (1) day's nolice. 

"b. Uniform r~\te fcducliollS for eXisting services shall become 
effecli\'c on five (5) days' notice. 

lie. Uniform r~lte increases, except for minor r.llc incrc.lses, (or 
existing services shall become erfective on thirt), (30) days' 
notice, and shall rCtluire bill inserts, a ll1e5...'lge on the bill 
itself, or first class mail notice to customers of the pending 
i nCl'c.lsed r.l tes. 

"d. Uniforn\ minor rcUe increases, as ltefined in D.90-11-029, for 
cxistiI\g services shalt become ef(cctive 01\ nolless than fivc 
(5) working days' notice. Customer nOlific.lllOl\ is not 
rCl}uircc.l for sllch n\inot rille incrc.1SCS. 
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(P.l~~C 3) 

"c. Advicc leU('r filings (or new scfvic(>S and (Of all other types 
of t.uiff TCvisions, ex('('pt changl .... s in text not affecting riltes 
or rd()('tlUons of t('xl in the t.uiff schedul('s, shall become 
effecti\'c on fOfty (40) days' notice. 

"f. Advice leU(,f filings n\etc1y rcvising the text Of loc.ltion of 
t('xt material which .. to not <\1USe an incrc.lse in any r.'lte or 
charge shall beconi.e cffccti\'c on not less than five (5) days' 
notic('." 

8. You may .. tevi.lte from the follo\,.:ing provisions of GO 96-1\: 

(a) p,u.lgr.lph 1I.C.(I)(b), which rCt.luir('s consccuth'e sheet nunlt~ring and prohibits the 

reuse of sheet numbers, aI\d (b) par.lgr.lph II.C.(4}, which icc.luir('s that Ita separate shcct 

or series of sheets should be used for each rule." Tariff filings incorpor.lting these 

ltcviatiol\S shall be subjed to the a})prov.ll of the COlluuission's Tclecoll\n\unications 

Division. Tariff filings shaH iC'nect all (ees al,d surcharges to which applic.lnt is subject, 

as noted abovc. You are also exell'lpt (ron\ GO 96-1\, paragr.lph I1I.G.(I) and (2) which 

rCtIuircs servicc of ~,d"ice letters on com}'>cting and adj,lcC'nt utilities .. unless such 

utilities have spccific.llly rC'quest('(t such service. 

9. You shall file as p.ut of your' initial tariff, after the cffedive liate of this orc.ter, a 

service aft".l map. 

10. Prior to initiating s('f"icc, you shan provide the ComI'nission's Consumer 

Scrvices Division with the your c.tesignatcc.t contact person(s) (or purposes of resotvitlg 

consmuel' complaints and the corresponding telephone number. This itlfonllatioll shall 

be updated if the name ot telephone number changes or at least mUluall)'. 

II. You stl<lll notify this Commission in writing of the date interLATA servicc is 

first rendered to the public within five days aftcr service begins and agaitl within fi\'c 

days of wh('n intr,1LATA service begins. 

12. You shall kCC~l your books and rt.~otds in accordance with the Uniform System 

of Accounts specified in Title 47, Code o( Feder". Regulations, Part 32. 

13. Itl the event your books and (('Cords are l('c.luirl"t.t (or itlspcctioJ\ by the 

Commission or its staff, you shall either produce such t('('ords at the Comnlission's 
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officcs or reimburse the Commission fOf the (C.lsOIl.lble costs incurred in htwing 

Commission st.l(( tr.w('1 to your office. 

H. You shall file an annual (eport, in compliance with GO to-I-A, on .. , c.llC'ndar­

yC'.u l-"lSis using the information r('(lll('st form de\'('}opett by the Commissiol'\ St.lff and 

cont.linC'tl in Al'lpC'nliix B. 

15. You shall ensure thai your C'mplo)'C('s comply with the provisions of Public 

Utilities (PU) Code § 2889.5 regarding solicitation of customers. 

16. The certifk.,te gr.,ntCtt and the authority to (ender service under the r.lles, 

ch.ug('S, and rules authorized will expire if not exercised within 12 months after the 

effective date of this order. 

17. \Vithin 60 c.iars of the effective c.iate of this order, you shall COlllply with PU 

Code § 708, Employee ldentifk.,Uon Cards, and notify the Director of the 

TelecolluuunkaUOIls Division in writing of its compli.,ncc. 

18. If you arc 90 days or more late in filing an annual [eport or in relh.ittillg the fees 

listed above, Telecomnlunic.,Uons Divisiol"\ shall prep,ue for Commission consideration 

a resolution that re\'okes your CPCN, uilless you ha\'c received the written pClIi.lissioll. 

of Tdeconununic(ltions Division to file or remit late. 

(END OF APPENDIX A) 
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APPENDIX B 
(P,lge 1) 

TO; ALl.lNTEREXCIfANGHTELEPHONE UTILITIES 

,\rUde 5 of the Public UtililiC's Code gr,lnts'nuthority to 'h~ California Public Utilities 
Commission to r~luire all public utilitl('S ,loing businC'ss in California to file reports as 
specified by the Commission on the utilities' California. oper(llions. 

A specific annual report forn\ h<\s not yet 0Cc1\ prescribed for the CaHfornia 
interexchange telephone utilities. Howe\'er, you arc hereby directed to submit all 
original and two copie's of the infoflllalion ft."qucsted in AU<lchmcnt A no latcr th<lll 
Match 31!>1 of the ),ca'r following the calendar }'C<1T for which lhe annual report is 
sllbmitt~t 

Address your report to: 

California Public Utilities CoJ'nniissioll 
Auditing and Compliance Brc.U1ch, Room 3251 
505 Van Ness Avenue 
5.111 Fr,lncisco, CA 9-1102-3298 

Failure to fife this information on time may result in a. penally as pro\'ided for in §§ 2107 
and 2108 of the Public Utilities Co...ic. 

If )'OU ha\'c any lluestion conccrnhlg this matter, ple.\se «11l (415) 703-1961. 
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APPENDIX B 
(P,,~~e 2) 

Information RCt.lu('stC'1.t of Cal i (orni., Intl'rexchange Telephone Utilities. 

To be fi}C'1.1 with the C~,lifornia Public Utilities Commission, 503 Van Ness I\\'CI'HI(', 
Rool\\ 3251, &In Fr.lncisco, CA 9-1102-3298, no 1.,ter than ~ latch 31st of the },e.u 
follo\",ring the calendar ye~1r (or which the annual report is suhmitteti. 

1. Ex,let legal name and U It of reporting utility. 

2. Address. 

3. Name, titlc, address, anti telephone number of the person to be conl;;lctCtt 
concerning the rel10rted infoTlllatioli. 

4. Name and title of the officer h.wing custOt.ty of the gCller.11 books of account 
and th" address of the offiCe where such books are kt'pt. 

5. Type of orgc.mization (e.g., corlXlr .. \UOn, partnership, sole proprietorship, ctc.). 

If incorporcltCtI,spcdfy: 

a. O.\te of filing articles of incorpor,1Uon with the Sc<:n:tary of St.lte. 

b. St.lte in which incorpor,ltCti. 

6. Commission ttcdsion number gr .. ulling operclting authority anti the "late of 
that decision. 

7. Date oper~Uions wefC begun. 

8. Description of other business aclivitiC's in which the utility is cng"lge~l 

9. A list of all affiliated comp.lIlies and their reJationship to the utility. State if 
.lffiliale is a: 

a. Regulated pubJic utility. 

b. Publicly held corpor~llion. 

10. 8 .. 1lance sheet as of December 31st of the }'C~lf (or which information is 
submiltCtt. 

11. Income statement (or California oper~ltions (or the CellelulM ye.lr for which 
information is submitted. 

(END OF APPENDIX B) 


