
A.9S-07-057 Td(\.""Om Division 

Dcdsion 98-09-O-tS 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

In the Malter of the AppJi("ltion of Comtc:..: 
Corpof(ltioll, a \Vi.lshington Corpor,lHoll, for a 
C('rtilicate of Public COIwenicncc allli NccC'SSity to 
Pro\'idc IntcrLATA and Intr,lLATA 
Telecomn\unications Scn'icc in California as a 
Switchlcss RescUer. 

OPINION 

ApptiC(ltion 98-07-057 
(HIett July 30, 1998) 

Comtcx Corpor.ltioll, a \Vashillgtoll corPOratiOll, fileti an appHC~llion 011 Juty 30, 

1998, for a certificate of public cOlwenience mld Ilccessity to pro\'ide inter- and intr,l­

local access and transport atea services in California as a Il.on-dominallt interexchange 

c.lcrier. This ;;lppHt.ltion was filedpursualll to the registr.1Hon process adopted in 

Decision (D.) 97-06-107 and relatetl decisions. 

The applk.ult was qualified to usc the registratiOll process and complied with 

the filing requirements for a registr.'ltiOl'l app1ic .. ltiOll; there were 110 protests to the 

application; 'alld the limft tariffs Sublllitted were not rcjcctCtt br the Com.mission's 

Telecommunications Division. Therefore, pursuant lothe authority gr.lntClt to the 

Executh'e Din.xtor by D.97-08-05O, the applic~lnt should be gr,lnted. a certificate of 

public cOlwcniencc and necessity to provide this service. 

Findings o.f Fact 
t. The application was med on July 30, 1998, and appearc..i in the Commission's 

D<lily Ca)endat on August 5, 1998. 

2. There were no tim(1)' protests to the application. 

3. The draft tariffs were not rejected by the Commission's Telecommunications 

Di\'ision. 
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1\.98-07-057 T(')C'Com Division 

ConclusIon of law 
App1ktmt should be gr~"\ted the {e-quested ('('rtirkate of public convenience and 

nC'Ccssity sublC'Ct to lhe conditions in the a\l,lchC\t app('nliix. 

ORDER 

IT IS ORDERED thai: 

t. A ccrtifictlte of public cOlwcnicncc and nc-ccssity is grim ted to Comic;..: 

Corporiltion, to opcr,\te as a switchlcss rescUer of inter-loctllAcccss and Tr~lI'L"lXlrt . 

Arc'l (LATA) and, to thc extent authorized by De<ision 9-1-09-065, ilitr,l-LATA 

teleeommunk.ltions scl'viccs offered by con'lmunicatioll. cOJ)ln\On carriers in Califonlia 

subject to the comliti()J\s set forth itl. the attached allllendix. APl-11ittlnl is assignCtt 

(or~x>ratc identificatioll ntimber U-6052-C, whkh shall be included in the (lplion of all 

filil\gS .'nade with this Con'ullission. 

2. J\ppHtaUon 98-07-057 is dosed. 

This otlier is effectivc today. 

D,lh~t.1 September 8, J998, at s..Ul Fr(lnciSco, Callfornia. 

Executh'c Dj[t."Ctor 
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T('}('('om Division 

APPENDJXA 
(P,1SC 1) 

NON-DOMINANT INTEREXCUANGH CARRIER REGISTRATION 

1. If you retlucsted confidcnti.ll tre,lhuNlt of the financial portions of your 

;,lpplimtioll, it was gr(ulted and thoscmaterials "'ill remain undcr se.,l for one ye.u (rom 

the llate of the ltccisioll. If you wish to cOllth'\Ue the se.ll 011 those mi\terials beyond the 

one yc(u'l'erioli, you mustllMkc a formal (('(luest no tater Ihall thirty days prior to the 

expiration of the },(,.It cxplahling the reasons why you believe such extension is 

neces.-.""\T y. 

2. You arc sl1bjN:t to the (oBowing fees which must be regularly rcmitted: 

a. The cl1Hcnt2.4% surcharge applicable to all hltrastatc services except 
for those excluded by Decision (0.) 94-09-065, as nlodified by 
D.95-02-050, to (und the Ullh'ersal Lifeline Tc1ephc)J\c Scn'ice (Public 
Utilities (PU) Codc § 879; Resolution T-I6098, Dcceillber 16, 1997); 

b. The current 0.25% surcharge al-~plk.lble to all inir.lstci.te services except 
for those excludCtt by 0.94-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund 
the California Relay Service and ComnlUntcatiOl'\s Oevices Fund (PU 
Code § 2881; ResolutiOll T-16090, December 16,1997); 

c. The user fcc provided it\ PU Code §§ 431-435, which is O. t 1 % of gross 
intr.\state revenue for the 1998-1999 fiscal rear (Resolution M-4789); 

tt. The currellt surcharge applicable to all itllmshltc services cxcept for 
those ('xcludClt by 0_94-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund the 
California High Cost Fund-A (PU Code § 739.30; 0.96-10-066, pp. 3-4, 
App. B, Rule 1.Ci set by Resolution T-16117 at 0.0% for 1998, effectivc 
February 19, 1998); 

c. The current 2.87% surcharge applicable to all intrastate scn'ices except 
for those excludCtt by 0.9-1-09-065, as nlodified by 0.95-02-0.50, to fund 
the California Iligh Cost Fund-B (D.96-1O-066, p. 191, App. 8, 
Rule 6.F.); and 

f. The current 0.05% surcharge appJic.lbJe to all intr.lstatc services ex~ept 
lor those ('xcludCtI h}' 0.94-09-065, as modifiClI by 0.95-02-050, to lund 
the California Tcleconncct Fund (set by Resolution T-16165, effective 
August ., 1998). 

These fees may change pcriodicilUy. You will be notified of such changes. 
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APPENDIX A 
(P,lgC 1) 

NON-DO~ liN ANT INTEREXCHANGH CARRIER REGISlRATION 

1. If you TC'tlucstC'ti confidential I rc.l I nl('nl of the finandal porliolls of your 

applk.ltion" it W.1S gr.lnlC't1 and those m<\terials \, .. iII remain under s(,.11 for one yc<u (rolll 

the date (If the decision. If you wish to continue the sc,11 on those Ill<\terials beyond the 

one y(',u period, you must make a formal retlllCSt no later than thirty days prior to the 

expiration of the },e,u explaining the reasons why you belieye such extension is 

nC'Ces..c;.ary. 

2. You .lre subject to the (o)Jowing f~s which l\iust be regularly remitted: 

a. The curret1t 2.4% surcharge applicable to an intr,lst.lte services except 
for those excluded by Decision (D.) 9-1-09-065, as niO<.tificd by 
0.95-02-050, to fund the Ul'liversal Lifeline Telephone ScrviCe (PubJic 
Utilities (PU) Code § 879; Rcsolution T-I6098, DCccmber 16, 1997); 

b. The curtent 0.25% surcharge a}lpliCclble to all intrastilteS('f\'ices except 
for those excluded by 0.9-1-09-065, as modified by D.95-02-050, to flUid 
the California Relay Scrvice mid Comrnunic~ltions De\'ices }:und (PU 
Code § 2881; Resolution T-16090, December 16, 1997); 

c. The uSer (ee pro\'ided in PU Code §§ 431-435, which is 0.11 % of gross 
intr.lst.ltc rc"cnue (or the 1998-1999 fisc~ll ),c,u (Resolution l\(-4789); 

ti. The currcnt surcharge applicable to all intr~lst.'te ser\' ices c-xcept for 
those excluded by D.9-1-09-065, as modified by D.95-02-0:50, to fund the 
California High Cost Fund-A (PU Code § 739.30; 0.96-10-066, pp. 3-4, 
App. B, Rule t.C; sct by Resolution T ... 16117 at 0.0% fot 1998, e((cctl\'C 
I:ebruar); 19, 1998); 

c. The current 2.87% surcharge applic.,ble to all intrdstatc services exccpt 
for those excluded by 0.9-1-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund 
the California High Cost Fund-B (0.96-10-066, p. 191, App. B, 
Rule 6.F.); and 

f. The currcnt 0.05% surcharge applic;:,ble to all intr<lsltlte services except 
for those cxcluded by 0.9-1-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund 
the Californi.l Tclcconncct Fund (set by Resolution T-16165, c(fccth'e 
August I, 1998). 

The5(' (ees Illay change periodic~llly. You \vill be notified of stich changes. 



A.9S-07-057 Telccom Division 

APPENDIX A 
(P<lge 2) 

3. You me exempt from Rule 18(h) of the Commission's Rules of Pr,letleC "n\\ 

PrClC"t u re. 

4. You me exempt fronl PU Code §§ 816-830. 

5. You arc exempt from PU CO\te § 851 when the tr,lllsfl"r or encurllbr,lIlcc sef\'es to 

secure lleht. 

6. You shall file a written acceptance of the ccrtifk~lte gr,lnted ill this llrocCCtling. 

7. ". You arc authorized to file with this Comnlission tariff schedules for the 

provision of the services gr~lllt"t in your certificate of public cOIweniellce and ilcccssity. 

You may not offer these scr\'ices until t.uiffs are on file unless you have unless you have 

separ,ltcly t)(,(,ll granted "I) exelllplion from tariff filings silbject to "n of the COl1dltiOllS 

of such exell1pti0J1. Your initial filing shall be made in accordance with General Order 

(GO) 96-A, excluding Sections IV, \', al'ld VI, and shall be effective not less than 011(' dal' 

after filing. You shall cOillply with the pro\'isiOl\S in your tariffs. 

h. The effectiveness of your future tariffs is subject to the schedules set forth in 

Ordering P,uc1graph 5 of 0.90-08-0.32 (37 CPUC2c.l130 all58), as 111Ot.lifiec.l by 

0.91-12-013 (42 CPUC2d 220 at 2~~1) anti 0.92-06-03--l (44 CPUC2d 617 at 618): 

"5. All NOJECs are hereby placed on notice that their California. t<uiff 
filings will be processed in accordance \ .... ith the foHowing 
cffecti\'cness sc hetlu Ie: 

"a. Inclusion of FCC-appro\'cc.l rates for interstate services in 
Californi.l public utiliHes tariff schedules shall becon\c 
effective on one (1) liay's notite. 

lib. Uniform relic reductions for existing services shall become 
effective on five (5) days' notice. 

"e. Uniform rate it\Cre.lses, except for minot rate incrc.lscs, for 
existing services shall OCcOll'le e(fcclh'e OIl thirty (30) days' 
notice, ilild shall require billinscrts, a mes..<'>age on the bill 
itself, or first class mail notice to customers of the pending 
incrc .. lsec.l mtes. 

ltd. UniCorn) minor f<ltc_ hicreascs, as defined in D.90-11-029/ for 
existing services shall bc<:ome effective OJ\ not less thaI'l five 
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APPENDIX A 
(P,'ge 3) 

(5) working days' noHre. Customef notific.llion is not 
r"'tluir('ti for such miJ\Of r"le incre,lS~. 

"('. Ad\'ire )('tter filings for new scr\'it('S nnd (or all other types 
o( tMif( rcvisiol\S, ('x('('pt challgcs in lext not a((('(tit'g r.lt('s 
Of rc1oe.ltiol',S of t('xl in the tMiff sch<xiulC's, shall bc('oJ'ne 
d(('(th'c on forty (40) tfays' notice. 

"f. Ad\'ice I('tter filings merely rcvising the text or IOCtlliotl of 
text n'taterial which do not cause an h\cre,lse in any r,lle or 
charge Shilll become cf(cctive on not less th('\1\ five (5) days' 
notire." 

8. You may deviate from the foJlowing llfovisiollS of GO 96-A~ 
(a) l'l,u,lgr,lph II.C.(I)(b), which r('tIlIires consecutive' sheet nun\bering alld prohibits the 

reuse of sheet J\umbers, and (b) p.u,lgr"l)h II.C(4), which rcqnires that "a scpar.lte sheet 

or s('ries of sh('('ts should be used (Of e.lch rule." Tariff filings incorpor.lting these 

dcvi,\tions shaH be subjcct to the approval 01. the Con~mission's Telecommunications 

Division. Tarif( filil\gs shaH reflect all (ees and surcharges to which applic.mt is subjcctl 

as noted aboyC'. You arC' also exempt (rom GO 96-A, ~)aragrdph III.G.(I) and (2) which 

f('tl11ires s('[\'ice of advice letters on compcting and adjilcent utilitics, unless such 

lItilitks ha\'c specifically retlllCSt<xi sllch service. 

9. You shall fifc as part of your initial t,uiff, after the e((ectivc date ot this ordef, a 

service are~, map . 

. 10. Prior to initiating service, you shan provide the Conlnlission's Consumer 

Scrvices Division with the your desigl\ated (OnhlCl person(s) {or purpoS('s of resolving 

consumef complaints .lntl the corresponding telephone number. This information sh,\11 

be u~ldated if the nan\c or Ide phone number (h~llg('s or at least annually. 

11. You shall notify this Commission in writh\g of thc date inter LATA service is first 

render~i to the public within fivc days af(('f s('fvice begins and ag.lin within fiye 

days of whel\ intmLATA S('rvice begins. 
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APPENDlXA 
(Pase 4) 

12. You sh~1l k~p your books and r\.'Cor\ls ill. acrordilnce with the Uniform Syslcll\ 

of A(Xounts specified in Tille 47, Code of Feder.,1 Reguliltions, Peut 32. 

13. In the c"ent your books and records arc requircd {or Inspection bylhe 

Cotnmission or its shtff, you shall cither produce such rccoft.is at the COl'nn'lission's 

offices or r('imhurse the Commissioll. for the rC"lsOn~b)e costs incurred in having 

Commission Stilf{ (r.wel to your office. 

14. You shall me an annual n:port, in COmpliilllCC with Co 10-1-A, OIl .. 1 catcntiar­

ye.lf basis using the information request tOll'll. lte\'eJopcd by the Commission St.lff and 

contain&t in Appendix B. 

15. You shilll t:llSUfe that your en\plor~s COll1ply with the provisions of Public 

Utilities (PU) Code § 2889.5 I'cgar\ling so1icihlttOI\ of customers. 

16. The certificate grtulted <'\I\d the authority to (emier service under the r.ltes, 

charges, and rules authorized will expire if not cxerds\."'t.i within 12 months after the 

cffectiyc date of -this order. 

17. \Vithin 60 days of the cf(ccti\'(~ ltale of this order, you shall compl)' with PU 

Code § 708, Enlployt.:c Identifitcltion Cards, and notify the Director of the 

Telecommunications Divisiozl in wrilia'lg of its compliance. 

18. If you arc 90 days or more late in filhlg an annual report or in reHlittia'lg the fees 

listed aboye, Telecommunications Division shall prep.uc for Comm-ission consideration 

a resolution that re\'okes your CPCN, unless you have rcceivC\t the written permission 

of Tdccommunic .. ,tions Division 10 file or remit late. 

(END OF APPENDJX A) 



A.98-07-057 

APPENDIX a 
(P,lge I) 

TO; ALL INTEREXCHANGE TEI.EPIIONH UTILlTIR) 

Artide 5 of the Public Utilities Code gr,mts llttthoril}' to the California Public Utilities 
Commission to (('(Iui(e all public utilities lioing business in California to me (eports as 
specified by the Commission on the utilities' California opcr.\tions. 

A specific anJ'mill (elXlrt form has not }'4:t bcen prescribCtt for the California 
interexchange telephone utilities. Ilow('\'e(, you atc hereby tHrccted to submit all 
origin,l' and two copies of the information re·questCti in Att,lchmcnt A no latef than 
l\tarch 31st of the year following the c<l1cndar }'C,U for \\'hich the annual rl~~x>rt is 
submitted. 

Address your report to: 

CaHfornia Publk Utilities COl'llmission 
Auditing and ConlllJiance Br,ulch, Roon13251 
505 Van Ness Avenue 
San Fr,u'lciSCO, CA 9-1102-3298 

Failurclo file this h'lformation on time lllay (esult in a penalty as provided (or in §§ 2107 
and 2108 of the Public Utilities COode. 

If you ha\'c i.llly question concerning this matter, ple.lse c.,l1 (415) 703-1961. 



A98-07-057 Td('("olll Di\'ision 

APPENDIXB 
(P.lgC 2) 

Information RequC'Ste..t of Californi.l Inter('xch.lnge Tdepholle Utilities. 

To be file..t with the C,llifornia Public Utilitics C{)mmissioll, 505 Vnn Ness I\\'cl1u<', 
Room 3251, &In FrllnciscQ, CA 9-1102-3298, no lat('t th.U1 M.uch 31st of the },('.1r 
following the c,llel1dar YC.1r for which the annual rer"ort is suhmittl"d. 

1. Ex."l leglllllanlC and U # of reporting utility. 

2. AddrC'SS. 

3. Name, title, addr('ss, and telephone lwmbcr of the l'>crson to be contactC'(t 
concerning the rel~rte..t infonnatiol1. 

4. Name and title of the officcr h.wing custody of the gener,l. books of account 
and the address of the office where such books are kept. 

5. T}l'lC of org<uliz<)tion (e.g., corpor,ltioll, partnership, sole proprietorship, ctc.). 

a. Dllte of filing articles of incorpor.1tiOl\ with the 5c(rchuy of Stale. 

b. St.lle in which incorpor.lte..1. 

6. Conunission decision number gr.mtingopcr'lting authority mi.d the date of 
that decision. 

7. D.lte opef,ltions were begun. 

8. Description of other business acti\'ities in which the utility is eng<1g('(.t. 

9. A list of all affiliated comp<lnies anti their relationship to the utility. Stllte if 
affiliate is a: 

a. Regulah."t.t public utility. 

b. Publicly held corporlltion. 

10. Balance_sheet as of DC'Ccmbcr 31st of the re.lf for which inforn'ation is 
suhmitted. 

11. Income st.lteillent (or California op-er.llions for the ("lcllda£ }'c."\t fot which 
iMonnalion is submitted. 

(END OF APPENDIX B) 


