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BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA

In the Matter of the Application of RhondaCom, Inc., Application 98-08-024
a California Corporation, for a Certificate of Public (Filed August 17, 1998)
Convenience and Necessity to Provide InterLATA
and IntraLATA Telecommunications Service in
California as a Switchless Reseller.

OPINION

RhondaCom, Inc., a California corporation, filed an 'épplication on August 17,
1998, for a certificate of public convenience and necessity to provide intet - and intra-
local access and transport area services in California as a non-dominant interexchange
carrier. This application was filed pursuant to the registration process adopted in
Decision (D.) 97-06-107 and related decisions.

The applicant was qualified to use the registration process, complied with the
filing requirements for a registration application, and there were no 7protests to the
application. The applicant was qualified to and requested an exemption from tariffing
requirements. Applicant also agreed to abide by the consumer protection rules adopted
in D. 98-03-031, as modified from time to time. Therefore, pursuant to the authority

granted to the Executive Director by Decision 97-08-030, the applicant should be

granted a certificate of public convenience and necessity to provide this service.

Findings of Fact

1. The application was filed on August 17, 1998, and appeared in the Commission’s
Daily Calendar on August 21, 1998.

2. There were no timely prolests to the application.

3. The applicant was qualified to and requested an exemption from tariffing
requirements. Applicant also ageeed to abide by the consumer protectin;n rules adopted

in D. 93-08-031, as modified from time to tinte.
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Conclusions of Law
1. Applicant should be granted the requested certificate of public convenience and

necessity subject to the conditions in the attached appendix.

2. Applicant should be granted an exemption from the requirement to file tariffs.

ORDER

1T 1S ORDERED that:

1. A certificate of public convenience and necessity is granted to RhondaCom, Inc.

to operate as a switchless reseller of inter-Local Access and Transport Arca (LATA) and,
to the extent authorized by Decision 94-09-065, intra-LATA telecomnunications
services offered bj" communication comimeon carriers in California subject to the
conditions set forth in the attached appendices. Applicant is assigned corporate
identification number U-6060-C which shall be included in the caption of all ilings
made with this Commission.

2. Applicantis exempt fiom the requirenient to file tariffs subject to the conditions
set forth in the attached appendices.

3. Application No. 98-08-024 is closed.

This order is effective today.

Dated September 21, 1998, at San Francisco, California.

ity 1

WL‘SLE) M. FRA\!KL{N
Executive Director
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NON-DOMINANT INTEREXCHANGE CARRIER REGISTRATION

1. If you requested confidential treatment of the financial portions of your
application, it was granted and those materials will remain under seal for one year from
the date of the decision. If you wish to continue the seal on those materials beyond the
one year period, you must make a formal request no later than thirty days prior to the
expiration of the year explaining the reasons why you believe such extension is
necessary.

2. You are subject to the following fees which must be regularly remitted:

a. The current 2.4% surcharge applicable to all intrastate services except
for those excluded by Decision (D.) 94-09-065, as modified by
D.95-02-059, to fund the Universal Lifeline Telephone Service (Public
Utilities (PU) Code § 879; Resolution T-16098, December 16, 1997);

. The current 0.25% surcharge applicable to all intrastate services except
for those excluded by D.94-09-065, as modified by D.93-02-050, to fund
the California Relay Service and Communications Devices Fund (PU
Code § 2881; Resolution T-16090, December 16, 1997);

. The user fee provided in PU Code §§ 431-435, which is 0.11% of gross
intrastate revenue for the 1998-1999 fiscal year (Resolution M-1789);

. The current surcharge applicable to all intrastate services except for
those excluded by D.91-09-065, as modified by D.93-02-030, to fund the
Catifornia High Cost Fund-A (PU Code § 739.30; D.96-10-066, pp. 34,
App. B, Rule 1.C; set by Resolution T-16117 at 0.0% for 1998, cffective
February 19, 1998);

. The curcent 2.87% surcharge applicable to all intrastate services except
for those excluded by D.94-09-065, as modified by D.95-02-050, to fund
the California High Cost Fund-B (D.96-10-066, p. 191, App. B,

Rule 6.F.); and

. The current 0.05% surcharge applicable to all intrastate services except
for those excluded by D.21-09-065, as modified by D.95-02-030, to fund
the Cafifornia Teleconnect Fund (set by Resolution T-16165, effective
August 1, 1998).

These fees imay change periodically. You will be notified of such changes.
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3. You are exempt from Rule 18(b) of the Commiission’s Rules of Practice and
Procedure.

4. You are excmpt from PU Code §§ 816-830.

5. You are exempt from PU Code § 851 when the transfer or encumbrance serves to
secure debt.

6. You shall file a written acceptance of the certificate granted in this proceeding.

7. Prior to initiating service, you shall provide the Commission’s Consumer
Services Division with the your designated contact person(s) for purposes of resolving
consumer complaints and the ¢orresponding telephone number. This information shall
be updated if the name or telephone number changes or at least annually.

8. You shall notify this Commission in writing of the date interLATA service is first
rendered to the public within five days after service begins and again within five days
of when intral,ATA service begins.

9. You shall keep your books and records in accordance with the Uniform System
of Accounts specified in Title 47, Code of Federal Regulations, Part 32.

10. In the event your books and records are required for inspection by the
Commiission or its staff, you shall either produce such records at the Commiission’s
offices or reimburse the Commission for the reasonable costs incurred in having
Commission staff travel to your office.

11. You shall file an annual report, in compliance with GO 1(H-A, on a calendar-year

basis using the information request form developed by the Commission Staff and

contained in Appendix B.

12. You shall ensure that your employees comply with the provisions of Public
Utilities (PU) Code § 2889.5 regarding solicitation of customers.

13. The certificate granted a»nd the authority to render service under the rates,
charges, and rules authorized will expire if not exercised within 12 months after the

effective date of this order.
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14. Within 60 days of the effective date of this order, you shall comply with PU Code
§ 708, Employce ldentification Cards, and notify the Director of the
Telecommunications Division in writing of its compliance.

15. If you are 90 days or more late in filing an annual report or in remitting the fees
listed above, Telecommunications Division shall prepare for Conunission consideration
a resolution that revokes your CPCHN, unless you have received the written permission
of Telecomniunications Division to file or remit late.

16. You have requested an exemption from the requirenent to file tariffs and have

represented to the Commission that you are qualified for such an exemption and

further that you will abide by the Commission’s consumer protection rules adopted in
D.98-08-031 as modified from tinme to time. |

17. You must abide by the Commission’s consumer protection rules adopted in D.98-

08-031 as modified from time to time. A copy of the currently ef fective rales is

Appendix C to this decision.

(END OF APPENDIX A)
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TO: ALL INTEREXCHANGE TELEPHONE UTILITIES

Atticle 5 of the Public Utilities Code grants authority to the California Public Utilities
Conimission to require all public utilitics doing business in Californiato file reports as
specified by the Commission on the utilities” California operations.

A specific annual report form has not yet been prescribed for the Califorania
interexchange telephone utilities. However, you are hereby directed to submit an
original and two copies of the information requested in Attachment A no later than
March 31st of the year following the calendar year for which the annual report is
submitted.

Address your report to:

California Public Utilitics Commission
Auditing and Compliance Branch, Room 3251
505 Van Ness Avenue .

San Francisco, CA 94102-3298

Failure to file this information on tinie may result in a penally as provided for in §§ 2107
and 2108 of the Public Utilities Code.

If you have any question concerning this matter, please call (115) 703-1961.
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Information Requested of California Interexchange Telephone Utilities.

To be fited with the California Public Utilities Commission, 505 Van Ness Avenue,
Room 3251, San Francisco, CA 94102-3298, no later than March 31st of the year
following the calendar year for which the annual report is submitted.

1. Exactlegal name and U # of reporting utility.
2. Address.

. Name, title, address, and telephone number of the person to be contacted
concerning the reported information. :

. Name and title of the officer having custody of the general books of account
and the address of the office where such books are kept.

. -Type of Or‘ga:nization (e.g., corpor#lion, partnership, sole proprietorship, etc.).
If ilxcorpdratéci,'spcrif)':
a. Date of filing articles of incorporation with the Secretary of State.
b. State iln which incorporated.

. Comimission decision number granting operating authority and the date of
that decision.

. Date operations were begun.

. Description of other business activities in which the utility is engaged.

. Alist of all affiliated companies and their relationship to the utility. State if
affiliateis a:

a. Regulated public utility.
b. Publicly held corporation.

10. Balance sheet as of December 31st of the year for which information is
submitted.

Income statement for California operations for the calendar year for which information
is submitted.

(END OF APPENDIX B)
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Appendix C
Consumer Protection Rules
Detariffed Services (Contract Option)

a. Rate information and information regarding the terms and
conditions of service shall be provided in writing upon request by a
current or polcnhal customer. Al of the rates, terms and
conditions of service must be stated in a contract that must be
signed by the custonier and otherwise be enforceable. Although no
terms may be incorporated by reference, formulae nay be used to
calculate rates or charges, where the components of the formulae
can be readily ascertained froma public‘ source. All ambiguities
will be construed against the carrier. A carrier shall make available
to any customer, who requests in writing, | information about other
service plans pertaining to the product(s) or service(s) the customer
is ordering and for which the customer is eligible.

b. The contract must provide for written notice to the customer

at least 7 calendar days prior to termination of service by the
carrier, and refund of any customer deposits within 30 days after
service has been terminated.

No change in the rates, terms, and conditions of any service
specified in such a contract shall be enforceable untess such change
is set forth in a writing signed by the customer who signed the
original contract, or that customer’s duly authorized agent. As
currently provided in D.97-06-096 (as may be amended or
superceded), customers must be notified of any change of
ownership of the_ company providing service to the customer as
follows:

a. The notice must be in writing;

b. The ¢arrier must provide it to customers no later than 30 days
before the proposed transfer;

c. The notice must contain a straightforward descriptionof the
upcoming transfer, any fees the custonier will be c\pccted to pay, a
statement of the custonmer’s right to switch to another carrier, and a
toll-free telephone number for questions; and
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d. The notice and the carrier’s description of service to customers
must be included in the advice letter seeking approval of the
change in ownership.

Rule 3:

a. Pursuant to Publi¢ Utilities Code § 2889.5, no carrier or any
persen, firm, or corporation representing a carrier, shalt change a
customer’s presubscribed telephone service provider without the
customer’s authorization. All carriers shall comply with the
provisions of § 2889.5 as well as other applicable state and federal
law as they may be amended or superceded from time to tinie.
Carriers shall be held liable for any violation of § 2889.5 including,
but not lintited to, the unauthorized termination of a custonter’s
service with an existing carrier and the subsequent unauthorized
transfer of the customer to the carrier’s own service. Violations

may incur a penaliy or fine pursuant to Public Utilities Code § 2107
as well those allowed pursuant to other taw and Commission

policy..

b. No carrier whose service has been terntinated by a customer
shall re-establish service for that customier without the express
consent of the customer, which consent may not be founded upen
any purported term in an agreement for service that binds the
customer to take service from the carrier for a specified term, or
continually.

c. All solicitations by carriers or their agents provided to
customers must be legible and printed in 10 point type ata
minimumn.

d. All promotional and marketing materials used in the
offering of detariffed telecommunications services shall be wholly
separate front the written contract the customer signs. All terms
must be plainly stated in understandable tanguage, and must be in
the same language employed when the carrier negotiated the
contract with the customer.
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Rule 4:

A. Each bill must prominently display a toll-free number for
service or billing inquiries, along with an address where the
customer may write to the carrier.

B. Incaseof a blllmg dispute betwedn a customer and the carrier,
the carrier will comply with any customer request for the carrier
to undertake an investigation and revietv of the disputed
amount.

. If a customier fails to pay the undisputed portion of the bill by
the Due By Date (no sooner than fifteen days of the date of
presentatlon) shown on the bill, the carrier may notify the

- customer in writing of such delinquency and indicate that

- service may be terminated

. A carxier may not discoruect service to a custonter who has
_ submitted a clain to CSD for m\‘estlganon and decision, has
either paid the disputed amount or has deposited the amount in
dispute with the Conumission within seven calendar days after
the date the carrier notifies the customer that the carrier’s
‘ mveshgahon and review aré completed. However, in no event
shall the carrier disconnect sen'xce prior to the Due By Date
shown on the bill. .

. Inno event shall a carrier disconnect service to a custonier who
has deposited the full amount in dispute with the Commission
so long as the undisputed aniount is paid.

Rule 5: Carriers are restricted from releasing nonpublic customer
information in accordance with PU Code §§ 2891 2891.1, and 2893,
and any other applicable state or federal statutes or regulations, as
they may be amended from time to time, that pertain to customer
privacy. Carriers shall also coniply, so long as those rules rentain
generally applicable to other carriers, with the Commission’s rules
set forth in Appendix B of Decision Nos. 92860 and 93361, as
nodified, which gerierally prohibit, with certain exceptions, the
release of calling records and credit information of all subscribers -
both residential and business -absent the receipt of a search
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warrant under federal or state or in response to a subpoena or
subpoena duces tecum authorized by a federal or state judge.

Consistent with our authority over all other carriers, 1ECs
offering detariffed service are directed to cooperate fully by
respondmg ina tlmely fashion to any request by the Commission
or its staff for documents including but nét limited to the custonier-
carrier contmct, blllmg rocords, customer calling records,
solicitations and correspondeiice from the carrier to the customer,
applicable third party verifications; and any other information or
documentation regardmg a customer complaint. The carrier shall
fully comply with a request for such documents or information by
the Conimission or its staff no later than ten business days from the
date of request. - Failute by an IEC to comply wvith this rule may
result in pcnaltles as set f0rth in PU Code §8§ 2107, 2110, and 2111. 7.

Any limitation of llablhty provlsmn contairied in a contract for
detariffed services shall in no way linit the ability of a complainant
to recover reparations before the Commission.

(END OF APPENDIX C)




