
A.98-08-03O TctecQOl Di\'ision 

BEFORE THE PUBLIC UTJUTIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

In the l\1attet of the Applic~'tion of Network Billing 
Systen\s, L.L.C., a New Jersey Undted Li"bility 
Company, for it Ccrti(i(",te of Public Convenience and 
Necessity to PrOVide InterLATA and h\tr~,LATA 
TelcconHliunk~ltions Ser\'ice in California as a . 
Switchless RescUer. 

OPINION 

Appliralion 98-08-030 
(Filed August 20, 1998) 

Network Billing Systell\S, L.L.C., a New Jersey limited liability CQlllll.ll'l}', filed an 

applic~ltioli. on August 20,1998, for a certificate of public CQlWeniel\ce at'llt necessity to 

proVide inter- alld h1tr~l- tOC<l} access altd tri .. \.sport area services in California as a non­

ltominant hltcrexchangc carrier. This applicatiol\ W.1S Cited pursuant to the registr.ltiQl\ 

process adopted hI Dt..'CislOll (D.) 97-06-107 and rc1.lted decisions. 

The applic.,nt W.lS qualified to use the registration process and complied with the 

filing requirements for a registr.\tion application; there were no protests to the 

applit.,tiOli; and the dr.,ft tarlf(s SUblllittcd were not rejected by the Commission's 

Tctccommunications Di\'isioll. Thereforc, pursll.lnl to the authority gr.ultcd to the 

E.xecuth'c Director by D.97-08-05O, the applicant should be gr.ulted a certific.,te of 

public conveniencc and necessity to provide this scn·icc. 

Findings of Fact 

I. The applk~'tion \\',15 filed on August 20, 1998, and appearc4.1 in the Commission's 

D'lily Calendar on August 26, 1998. 

2. There were no timely protests to the application. 

3. The tlmft tariffs were not rejected by the Commission's Telecommunic.ltions 

Division. 
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A .9S-OS-Q-W Telecom Division 

Conclusion of Law 
Applicant should be gr.lnted the requested certii{celte of pubHc com'cnicncc and 

neccssity subj('('t to the conditions in the <1U"ched app('ndix. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 

1. A certificate of public convenience and nccessity is gtan:tcd to Network Bming 

Systems .. L. L.C. to oper,lte as a switchless reseller of inter-toc"l Access and Tr,Ulsport 

Are., (LATA) and, to the extent authorized by DcdsiOl\ 9-1-09-065, h'ttra-LATA 

teleconuuun1ctUions scn'kes offered by COIl\nUlllic,ltioll cOI1\l1lonc,uriers in California 

subject to the conditions set forth in the attached al1pcndlx. Applicant is aSSIgned 

corpor.lte identification number U-6067-C, which shall be included ill the t(lption of aU 

filings made with this COll'lIl'lission. 

2. Application 98-08-030 is dosed. 

This order is cCfective today. 

Oelted Scptetnbcr 28, 1998, at San Fmncisco, CaHfonlia. 

Exccutive Dircctor 
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1\.98-08-030 T(')('('om Di\'ision 

APPENDIX A 
(P,lge 1) 

NON-DO~UNANr INTEREXCHANGE CARRIER REGISTRATION 

1. If you retlllestCtt confidential tr('.llinent of the financial portions of your 

appJic'tltioll, it was gc.lnt('(.l .md those Inaterials will remain under seo11 for one ye,u (rom 

the date of the decision. If you wish to continue the se,11 on those materl(lls beyonll the 

one yC'.lf period, you must make a formal retIuesl 1'\0 latcr thall thirty days prior to the 

expiratioll of the year explaining the rc.1sons why you believe such extcnsion is 

necessary. 

2. You arc subject to the following fees which must be regularly remitted: 

a. The current 2.4 % surcharge applicable to all intr.lstate services except 
for those excluded by DedsiOll (D.) 9-1-09-065, as 1110tlified by 
0.95-02-050, to fund the Uni\'ersal Lifeline TelephOlle Ser\'ice (Public 
Utilities (PU) Code § 879; Resolution T-16098, Occet'nbet 16, 1997); 

b. The curient 0.25% surcharge applicable to all intr.lstate services except 
for those excluded by D.9-1.-09-065, as n\odi£ied by 0.95·02-050, to fund 
the Califon\ia Relay Scrvice and Comt'nuniCations Oevices Fund (PU 
COtte § 2881; R(>soJution T-I6090, December 16, 1997); 

c. The user fee provided in PU Code §§ 431-435, which is 0.11 % of gross 
intr,lstale rc\"eJ1Ue for the 1998-1999 fiscal ye.u (Resolution M-4789); 

d. The current surcharge ;'lppJic,lbJe to ,,11 intrtlstate ser\'i(cs except (or 
those excluded by 0.9-1.-09-065, as mOtHfied by 0.95-02-050, to fund the 
California High Cost Fund-A (PU COtle § 739.30; 0.96-10-066, pp. 3-4, 
App. B, Rule I.C; set by Resolution T-16117 at 0.0% for 1998, effecti\'e 
February 19, 1998); 

e. The current 2.87% surcharge app1icable to all intrtlstate services except 
for those excluded by D.9-1.-09-065, as modified by D.95-02-050, to fund 
the CalHornia High Cost Fund-B (D.96-10-066, p. 191, App. B, 
Rule 6.1'.); and 

f. The current 0.05% surcharge applicable to all intrastate services except 
for those excluded by D.9-1.-09-065, as 1110<.tificd by 0.95-02-050, to fund 
the California Teleconnect Fund (set by Resolution T-16165, effective 
August 1,1998). 

These fees may change periodically. You will be notified of such changes. 
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APPENDIX A 

(P,lge 2) 

3. You arc exempt (rom Rule lS(b) of the Commission's Rul('s of Pc,lCticc MH.' 

ProcCtt u re. 

4. You arc exempt CrOlll PU Code §§ 816-830. 

5. You arc exer"l)l from PU Code § 851 whell the triHlsfer or ellcllInbr,1l1cc servcs to 

secure debt. 

6. You shall file a written acccptancc of the certificate gr,lnted in this procceditlg. 

7. a. You arc authorizCti to HIe with this Commission tariff schedules for the 

provision of the services gr,ultCtt ill your certificate of l-:)llblic convenience al'ld 11CCCSSity. 

You may not offer these s('fvices UI\tiI tariffs are on lite unless you have unless you have 

scpar<ltcly been gmnted an exemption fron\ tariff filings subject to all of the conditiOllS 

of such exelllption. Your initial filing shall be nlalie in accordallcc with Gelleral Or\ter 

(GO) 96-A, exdudingScctions IV, V, and VI, aild shaH be cffcclh'c not less thaIl one day 

after filing. You shall comply with the prOVisions ill. your tariffs. 

b. Thc dfectivelless of your luture t<lriffs is subject to thc schedules set forth itl 

Orderlfig Pil(,lgtaph 5 of 0.90-08-032 (37 CPUC2d 130 at 158), ilS n'lodified by 

0.91-12-013 (42 CPUC2d 220 at 231) atld 0.92-06~03-1 (44 CPUC2d 617 at 618): 

"5. All NDIECs are herch)' placed on notice that their California tariff 
filings will be proccssed ill accordancc with the following 
c((ecth'clless schedule: 

"a. 

"b. 

"C. 

II t t. 

Inclusion of FCC-approvcd rates for interstate scrvices in 
California public utilities tariff schedulcs shaH bCCOll1.C 
effectivc Oil onc (1) day#s noticc. 

Uniform r,lte reductions for cxistitlg sefviceS shall become 
effectivc on fivc (5) days' llotice. 

Unifornl r .. ltc increases, cxcept for mirlor fatc incrca·scs, for 
existing serviccs shall tx~omc effecti,'c 01\ thirty (30) tfays' 
notice, and shalt require bill inserts, a message on the hill 
itself, or first class maill'loticc to customers of the pending 
increasCtf r .. ltes. 

Uniform mitior rate increases, as defined in 0.90-11-029, (or 
existing services shaH lX'Con\c effectivc on 1'\0\ less than fivc 
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APPENDIX A 

(Pi\gc3) 

(5) working d,,),s' I\otice. Cllstomcr notific~,tion IS not 
required (or such Il\lt\or ("Ie increases. 

"l'. Advicc letter filings for li.ew s('(vices and for all oth~r types 
of Mrilf rcvisions,exccpt ch.mges ill text not affC<'ting r,lles 
or rdoc"Uons of text hl the l,uHf schedules, shall tX'Comc 
ef('(ti\'c on torly (40) days' notice. 

"(. Advicc lettcr filings Illerdy revising the text or loctlHon of 
lext material which do not cause aJllncreasc in any r,lle or 
charge shall bccoll\c effective on not less thall five (5) days' 
notlte." 

8. You Iliay deviate frotn the following provisions of GO 96-A: 

(a) part'gr.'ph 1I.C.(I)(b), which requites consecutive sheet nuntbering and prohibits the 

reuse of sheet nun'tbers, at\tl(b) patclgraph n.c.(4), which requires that "a separMc sheet 

or series of sheets should be used foreaCtt rute." Tariff filings 111('oq.lOrating these 

deviations shall be subject to the approval of the ComJ'llissiori's TclcconlIlllllliCations 

Oivision. Tariff filings shall reflect all fces and surcharges to which applicant is subjcct, 

as noted above. You arc also exempt front GO 96-A, pardgraph III.G.(I) and (2) which 

requires service of advice letters on competing and adjacent utilities, un1ess such 

utilities have specifically request&t such service. 

9. You shall fife as p.1rt of your initial tariff, after the effccti\'e datc of this (lnler, a 

service an'.l map. 

10. Prior to it'titiating service, you shall providc the Cominission's Consumer 

Sen,kes Di\'ision with the your designated contact person(s) (or purposes of resolving 

consumer complaints and the corresponding telephone number. This information shall 

be updated if the nante or telephone number cIl<lnges or at least anmutlIy. 

11. You shall notify this Commission in writing of the date interLATA service is 

first rendered to the public within five days "fter service begins and again within five 

days of when intr.,LATA service begins. 

12. You shall keep your books and reCords in accordance 'with the Uniform System 

of Accounts specified hl Title 47, Code of Pederal Rcgulatiolls, Part 32. 
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(P~lge4) 

13. In the C\'ent your books and r('Corlls arc required (or insp\."'('lion by the 

Commission or its sltlffl you shall either prOliuce such reCords at the COJ'nmission's 

offices or reimburse the Commission for the {(\lsonable costs incurred in havil\g 

Commission st.lf( lr,wcllo your office. 

14. You shall fife an annut\1 report, in conlpHimte with GO 10-l-A, OIl a ('tllemtar­

},£".u b..lsis using the information request form dC"elopcd by the Conlmission Staff and 

cont.lined in Apl1endix B. 

15. You shall ensure that rour cmployC{'s conlpl)' with the provisions of Public 

Utilities (PU) Code § 2889.5 regarding solicitation of customers. 

16. The certificate granted and the authority to render service under the rates, 

charges, and Iulcsaulhorized will expire if no"t exercised within 12 n\onths after the 

effective date of this order. 

17. \Vithin 60 days of the e((cdive date of this order, you shall co);nply with PU 

Code § 708, Employee Identification Ca'rc.tsl and 110tify the Director of the 

TcltXommunications Division in writing of its compliance. 

18. If you arc 90 d,1YS or Ilioee late it\ filing an annual report or in remitting the fees 

listed tlbO\'c, Telccomn\unic.ltions Di"isionshall prepare for C0J111l1ission consider.,tion 

a resolution that re\'okes your CPCN, unless )'OU h,1\'c reech'cd the written permission 

of TelccOn\mllllic.\tions Division to file or renlit late. 

(END OF APPENDIX A) 
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APPENDIX B 
(P~'ge 1) 

TO~ ALL INTEREXCHANGfi lELEPllONH UTI LlTlf.S 
, 

Article 5 of the Public Utilities Code gr~'nts authority to the Cati(on~ia Public Utilitks 
Commission to requir~ all public ~tilities .. toh\g busineSs hi Califon\ia to (He reports as 
specified by the Conlillission on the utilitiest California opcratiO)ls. 

A specific annual report (onn has-not yet beel) ptcscribcti (ot the California, , 
h\tcrexchange tcl,ephone_utifities. Howevcr, you 'arc hereb};'ditcded tosub.\\itan 
original mid two COPICS of the it1formation requested itlAtta~hnlcnt A no later than 
March 31$-1 of the year following the caler'lc.iar'year for \\'hichthc annual report is 
su bmittCtt. ' 

Address your report to: 

Califoi'rtla Public Utilities Commission 
Audithl& ami Con'ipHance Branch, Roon\ 3251 
505 Van NeSs Avenue 
San FrtUlcisco, CA 94102-3298 

Failure to file this iilfornl<ltiol'\ Oil time nlay result in a pCIlalty as provided (or in §§ 2107 
mllt 2108 of thc Public Utilities COtie. 

If YOll have any qllcstiOll concerning this matter, plt'ase call (415) 703-1961. 
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APPENDIX B 
(P,1gC 2) 

Information R('(lucsted. of Californhl Interexchange Telephone UtilitiC'S. 

To be filed \\'ith the California Publk Utilities CllI'm:nission~ 505 Vatl. Ness A\'emte, 
Room 3251, San Fr,'\ncisco, CA 9-1102-3298,110 later thall March 31st of the ye.u 
following the c.llenrlar year for which the annual report is submitteti. 

I. E.xact leg.'" name and U # of reporting uUllty. 

2. Address. 

3. Name, title, addresS, and telephone ll.umbcr of the person to be cOllt.ltted 
concerniIl.g the reported inforill:atioll.. 

4. Naine ami titlc of the officer having custody of the gener,11 books of account 
and the address of the office where such books arc kept. 

5. Type of orgc1niz<1tion (e.g., col'por,ltio11, partnership, sole proprietorship, etc.). 

If incorpor,lted, specify: 

a. D.lte of filing artidrs of iIlcorpor.1tion with the ~retary of Shlte. 

b. State in which incorpor.1te...1. 

6. Commission decision number gr.1ntitig oper'1ting authority ~1.nd the {tate of 
that decision. 

7. D.'\te opemtions werc begun. 

8. Destription of other busitiCSs activities in which the utility is ('ng.1gCtI. 

9. A list of all affiliated companies and their relationship to the utility. State if 
affiliate is a: 

i.1. Regulated public utility. 

b. Puhlicly held corpor,'\tion. 

10. Balance sheet as of December 31st of the year for which information is 
submitted. 

11. hlcome st.ltement (or California opemtions for the CalCl'ldar ye.u (or which 
information is suhmittCtI. 

(END OF APPENDIX B) 


