
1\.98-09-017 T('}('('om Dh'ision 

D(x-isi(m 98·10-036 

BEfORE THE PUBUC UTIUTIES COMMISSION OF THE STATE OF CAUFORNIA 

In the MaHer of the Applict"\\ion of Public 
COll'lrnunic,ltions ServiC<'s, Incol a California 
Corpor,ltioll, for a CcrUfic,lte of Public Convenience 
and N\."'Ccssily to Provide InterLI\TA and Intr,lLATA 
TeJccommmiic\ltions Service in California as a 
Switchlcss RescUer. 

OPINION 

App1i('tltion 98-09-017 
(FiI('(t September 81 1998) 

Public COll'mlunic<,tions Sen'ices, Inc' l a California corpor.,tion, filed an 

application on Se~)tember 8, 1998, for a certificate of public com'eniellce and n<.'Cessity to 

provide inter - and intr.,·loc;ll access and tr.'tnsport Me.l services in California. as a nOl\­

dominant itUerexchangc tarriet. This application W,'5 filed l"ursliant to the registr.ltion 

process adoptec.i ill Decision (D.) 97-06-107 and rl'latec.i lkx-isions. 

The app1ic.,nt w.,s qualifiClt to usc the cegistr.ltion process, complied with the 

filing ret]uirements foc a registr.llion appllctltion, at'ld there were no ll[otests to the 

appJication. The applicant was qualified to and re'quested at\ cXCn\ptiOl't fron\ t<uiffing 

fequirt:n\ents. Applic.lnt also agreed to abide by the consumer protection rules adopted 

in D. 98-08-031, as modified (ron\ tinie to tinte. Therefore, pursu,lnt to the authority 

gr,lnted to the ExeCllti\te Director by Decision 97-08-050, the applic.lnt should be 

gr<lIlted a certificate of public convenience and necessity to provide this service. 

Findings 6f Fact 
1. The app1ic<1Uon waS filed on September 8,1998, and appe.uetf in the 

Commission's D.,ily Calendar OIl SeptemlX'r 14, 1998. 

2_ There were no lin\ely protests to the applic.ltion. 

3. The applicant was qualified to and reqt:ested an exenlpHon from huiffing 

requirements. ApJ-1lictint also agreed to ahide by the consumer prote<:tion rules adopted 

in D.98-08-031, as modified from time to time. 
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Conclusions of Law 
I. Applic~Ult should be grMltC'ti the rcqucst4Xt ccrtifi(\lt~ of pubJic cOll\'cnienre ami 

ncc('ssit)' suhj('Ct to the conditions hl the attached appendix. 

2. Applic'1llt shoulc..l be gr.mtcc..1 an exemption from thc n .. "'\luiren'lent to file ttUiffs. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 

1. A certificate of public com'cnicJ'lee and nccessity is gr,lnted to Public 

ConlJllunications Scn'tces, Inc. to o~)crate as it switchlcss rescller of inter-toc,ll Access 

and Transport Ar('a (LATA) and, to the extent authorized by Decision 9-1-09-065, intra­

LATA telecomnlunk.llions ser\'ices offered by communication common c~uricrs iIl 

California subject to the conditions set forth in the attached appendices. Applic,mt is 

assigned corpor.lte idenHfic,1tion number U-6075-C which shaH be included in the 

c.'pHon of all filings made with this Commission. 

2. Applk.1nt is ('xempt from the r('(luirement to file t.Hiffs subject to the conditions 

set forth in the attached appendices. 

3. Apptimtio1\ No. 98-09-017 is dosec..l. 

This oRler is effective toc..tay. 

D.ltcd October 15, 1998, at &11\ Fr.,ncisco, California. 

Executive Director 
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APPENDIX A 
r~lge 1 

NON-DOMINANT INTEREXCIIANGfi CARRIER REGISTRATION 

I. If you (equested confidentiallre~'tmcnt of the financial portions of your 

,'pplication, it was gr<lntC'tt and those materials will remain und('r s(,.11 for one y('~'r from 

the date of the dccision. If )'OU wish to continue the se~ll on those m.llerials beyond the 

one y('ar p('riod, you must make a formal (equest no lat(,f than thirty days prior to the 

expir.ltion of the ye.u explaining the (('.lS0115 why you belie\'c such extension is 

nccessary. 

2. You arc subject to the foHowilig fees which mllst be (egularly remittC'tl: 

a. The current 2.4 % surcharge a}iplic.lble to aU intr.lstatc sc(vi('('S except 
for those excluded by Dcdsion (D.) 9-:1-09-065, as lil0difiC't1 by 
0_95-02-050, to fmid the Universal Lifeline Telephone ServiCe (Puhlic 
Utilities (PU) Code § 879; Resolution T-l6098, December 16, 1997); 

b. The current 0.25% surcharge applicable to all itilr.\stale services eXcel'll 
for those exdudC't1 by 0.9-1-09-065, as n\()(tifiCtI by 0.95-02-050, to fund 
the California Rday Se(vite and Comnilmic~ltions Devices Fund (PU 
Code § 2881; Resolution T-I6090, DC'C~mbcr 16, 1997); 

c. The user fee pro\'idC't1 in PU Code §§ 431-435, which is 0.11 % of gross 
intrastate revenue for the 1998-1999 fiscal },(>.u (Resolution M-4789); 

\t. The current surcharge applicable to all intr.lshlte sc(vic\."'s except for 
those excluded by 0.94-09-065, as lluxlWed b}' 0.95-02-050, to (mttl the 
California High Cost Fund-A (PU Code § 739.30; 0.96-10-066, pp. 3-4, 
Api). B, Rule 1.Ci set by Resolution T-16117 at 0.0% for 1998, dfecti\'e 
February 19, 1998); 

c. Thc current 2.87% surcharge applicable to aU intr.,state scn'ices except 
for those excluded by 0.94-09-065, as modified b}' 0.95-02-050, to fund 
the Ca1i(ornia High Cost FlII\d-B (0.96-10-066, p. 191, App. B, 
Rure 6.F.)j and 

f. The current 0.05% surch.uge applic.lble to all intr .. \statc services except 
for those excluded by 0.9-:1-09-065, as mOttificd by 0.95-02-050, to fund 
the California Tetcconncct Fund (set by Resolution T-16165, dfecti\'c 
August 1, 1998). 

These (t'('s nlay change periOtlic(l.lly. YOlt will be notified of such changt.--s. 
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APPENDIX A 
P~lge 2 

3. You arc ('xempt (ronl Rule 18(b) of the Commission's Rules of Pr<lcticc and 

Procedure. 

4. You arc ('xempt from PU Code §§ 816-830. 

5. You are ('xempt from PU Code § 851 when the tr,lnsfer or ellcumbrclllcc ser\'es to 

secure debt. 

6. You Shi'\U file a written acceptance of the ccrli£icclte gr,lnted in this procCCt.Hllg. 

7. Prior to initiating service, you shall prO\'ide the COJ'nmission's Consumer 

Servic('s Division \,~·ith the your desigl'l:ated cont,lct person(s) {or pur~'Ioses of resoh·ing 

consumer cOI'npJaints and the correspOJ'lding telephone numbec. This information s}",11 

be updated if the nat'ne or telephone ntll~,bec changes or at le .. "\5t annually. 

8. You shall notify this Commission ill writing of the date interLATA s('fvicc is first 

r('ndcted to the pubJic within fivc dilYS a(tec servicc begins and ag<lin within fi\"c days 

of when intr,lLAT A service begins. 

9. You shall kccp youc books and rt."conts in accordance with the Uniform System 

of Accounts specified in Title 47, Code of Federal Regulations, PM' 32. 

10. In the c\"('lll your books and records are required for inspection by thc 

Con'tn\ission or its staff, you shall ('ithec produce such records at the Commission's 

offices Of reimburse the Commission for the reasonable costs incurred in haVing 

Comn\ission staff tr.1\'('1 to YOUf office. 

11. You shall file an annual report, in compliancc with GO 1000·A, on a c.:llendar·yeaf 

b.1Sis lIsing the information retluest form developed by the Con'tmission Staff and 

contained in Appendix B. 

12. You shall ensure that your ('mployecs compl)' with the provisions of Public 

Utilities (PU) Code § 2889.5 regardiI\g solicit.,tiOll of cllstomers. 

13. The certificate grMlted and the authority to tcnti('r service und('r the mtes, 

charges, and ru}esauthorized will expire if not exercised within 12 months after the 

effectivc c.tate of this order. 
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APPENDIX A 
r~'ge3 

14. \Vithin 60 days of the cf(('(th'c lillte of this on.tec, you shall comply with PU Code 

§ 70s, Employcc Idcntific,,\ion Cards, and notify the Din~'dor of the 

Tel('('ommunic"tions Dh'ision in writing of its comillianc~. 

15. If you "re 90 days or more late in filing an aJi.nUal report or in remitting the (res 

listed a1.x)\'c, Tdccomn\lmicatio)'ls Division shall prepare (or Commission considec(1Uon 

a resolution that revokes your CPCN, unless you have reeeh'ed the written permission 

of Tcleconlnlunicalions Division to file or remit late. 

16. You ha\'e fCc..luested an exen'lptiorl frotn the requirenlent to file t(uitfs cUll! ha\'e 

represented to the Commission that you are qualified for such all. exemption at\d 

further that you will abide by till' COn\ll\issioJ\'s consumer protedion rules adoplC'tt in 

D.98-08-031 as n\odified from titne to tin\l'. 

17. You must abille by the COlllmission's consurl\cr protection rules adopted in D.98-

08-031 as modified from tin\c to Hnle. A copy of the currently cf(cctl\,c full's is 

Appendix C to this decision. 

(END OF APPENDIX A) 
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APPENDlX B 
P,lge 1 

TO: ALL INTEREXCHANGE TELEPIIONE UTILITIES 

Article 5 of the Public Utilities Code gr"nts authority to the California Public UtillUcs 
Commission to require aU public utilities .. loing bushlCSS in CaJifornia to file (eports as 
specificd b)' the Commission on the utilities; Californi'l opcr.ltions. 

A specific annual {cllort fonh has not yet been llr('scribcd (or the California 
intC'Ccx('haIlgc telephone utili tics. Howcver, you arc her(>by directcd to submit an 
original and two copies of Ihe informatiol\ requested in Attachment A no latcr than 
March 31st of the yc.u following the c.,lcndar ycarlor which the aIll\ual report is 
submitted. 

Address )'our report to: 

CaU(ornia Public UtiHties CotlH'nission 
Auditil'lg and COlllpfiance Br.'ll('h, RooJ'n 3251 
50.5 Van Ncss Avenue 
Sail Fr.ulcisco, CA 9-1102-3298 

Failure to file this informatioil on lilllC Ilia), result in a penalty as provided for hl §§ 2107 
and 2108 of the Public Utilities Co..ie. 

If you have an}' t.lueslion contenting this matter, ph~.1se c.ll1 (415) 70..1-1961. 
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APPENDIXB 
P,lge2 

Information RC'tluested of Californi.l Intcrexchangc Telephone Utilities. 

To be filett with the Califon\ia Public Utilities Conlmissioll, 505 Van Ness Avenue, 
Room 3251, &In Fc,lncisco, CA 9-U02-3298, no later than ~farch 31st of the ye.-u 
following the calendar ye.lf for which the an~llIa' report is subJ'nitted. 

1. Exact legal name and U # of rcporting utility. 

2. Address. 

3. Natne, title, addr('ss, aJ'ld telephone number of the persorl to be contactC'tt 
concerning the reported information. 

4. Nan\e and title of the officer ha\'ing cllstody of the gel\er,ll books of account 
cUld the addrt:'SS of the office where such books arc kept. 

5. Type of otg.lnizaHon (c~g" corpor.)tioll, p.ulneiship, sole 'proprietorshi~), elc.). 

If incorporatCtI, specify: 

a. Dllte of filing articles of incorporation with the Secretary of State. 

b. State iJ\ which incorporated. 

6. Commission decisioi'\ IlUl'l.lber gr.fnting opcratil\g authority and the date of 
that decision. 

7. Date opcr.ltions were bcgUll. 

8. Description of other busin.ess activities in which the utility is engaged. 

9. A Jist of all affiliated companies and their rclatiol\ship to the utility. State if 
affiliate is a: 

a. Regulated public utility. 

b. Publicly held corpor.ltioi'l. 

10. Balance sheet as o( December 31st of the ye~\f fot which informatlon is 
submitted. 

Income statemcnt for Califofl'lia operatiOlls for the c.ltelldar ye.lr for which information 
is submitted. 

(END OF APPENDIX B) 
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Appendix C 

Consumer Protection Rules 

DetariHed Services (Contract Option) 

Rrdt' 1: 

a. Rate information (\I\ll inforn\ation regarding the terms and 
conditions of service shall be 'prO\,ided in Weitiilg UpOl\ r('(luest by a 

. current or potential custofilct. An of the ftltesl ternlS a,nd 
conditions of service Illust be stated ii\ il contr,lCt that imlst be 
signed by the custOl:ncr and othen\'iSc be eMorccable. Although no 
tenlls maybe incorpoI"t1ted by rderel'lCel fotil\ulae may be used to 
calculate rilleS or chargesl where the corllpoli.ents of the fonl\ulae 
can be rc.llHty as('ert.lil\('(t fronl. a public sou tee. All an\biguities 
will be constnted agaillst the (.lrrier. A carrier shall nlake availabJe . 
to any custonle(, who requests ill writin~ infofl)\(\tt6n about other 
service plans pcrlairling to the product(s) or scrvice(s} the customer 
is ordcritlg and lor which the customer is eligible. 

b. The contract must provide fot writtcn notice to the custOnler 
at least 7 calendar tfays prior to termination of service b}' the 
carrierl alld tefUIld of any custon\et deposits within 30 days after 
service has been tenniIlated. 

Rliit' 2: No change in the rat~sl tennsl and ~oJ\ditions of any service 
specified ill such a contract shall be ellforceable UJ\tess such change 
is set forth ill a writit\g signed by the customer who sigl\edthe 
original contractj or that customer's duly -authorized agent. As 
currently proVided in D.97-06-096 (as nlay be mi.\cl'ldClf or 
superceded)1 customers must be l\oHfieti of any change,of 
ownership of the_comp(lny.pro\,iding service to the customer as 
follows: 

a. The notice n\ust be in writing; 

b. The c .. \trier must provide it to customers no later thaIl30 days 
before the proposed transfer; 

c. The notice n\ust (Onhlin a slr.\ight(onvatli deScription of the 
. upcon'lIng t.ransler, ill}}, fees the custOl~ler win be expccte..i to p.lY, a 
statemcillo( the custoli\er's right to s\vitch to ill\olher (.uderl aJ'ld a 
toll-frt..'C telephone ntimbCr for qUCStiOllS; aJ'\d 
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AppendixC 

, \1. The notice and the carrier's description of ser"ice to cllstomers 
must be included in the advice leUer SC<'king appro\,tl} of the 
change in ownership. 

Rille 3: 
a. PUfsuantlo Public Utilities Code § 2889.5, no c.urier or any 
person, lim'l, or corllor.ltic))\ representing a carrier, shall change a 
customer's prcsubscribcd tc1el1hone service provider without the 
Cuslol'ner's tllithoriz<oltion. All c.uriers shaH comply with the 
provisions of § 2889.5. as well as other applicable state and federal 
law as they may be an\cnded or supcrc('(ted from tiai.\c to time. 
Carriers Sh<lB be held liable for i'H\}' violation of § 2889.5 including, 
but not limited 10, the unauthorized termination of a customer's 
service with an existing carrier and the subsequent un.authorized 
\r.lnsfer of the (ustotner to the courier's own service. Violations 
may incur a penalty or fine pursuant to Publie Utilities Code § 2107 
as well those a1l0wl."'(1 pursuant to other law and Commission 
policy .. 

b. No carrier whose service has been terminated by a cllstomer 
shall re-establish service for that clistOiner without the express 
consent of the customerl which consent may not be fOUl'lded upon 
an}' purported term in an agreement (or service that binds the 
custom.er to take service from the courier (or a specified teflll, or 
continually. 

c. All solicitations by ci.uriers or their agents proVided to 
customers must be legible and priMed in 10 point type at .. l 
minimum. 

d. All promotional and marketing materials used in the 
offerialg of detari((ed telecommunic.ltions services shall be whoB}' 
separ.lte from the written contr,l(\ the (ustm'ner signs. All terms 
must be plainly shl.ted in understtlildable languagc1 and must be it\ 
the same language enlployed when the c;urief negotiated the 
contr.let with the customer. 
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Rrt/t~ 4: 

TC'lc-com Division 

Appendix C 
P~lge3 

A. Each bill must prominently display a toU-free number (or 
scf\'ire or billing inquiri~s, along with an address where the 
customer may write to the cMeier. 

B. In c.lse of a billing dispute between a clistomer and the ceurit'r, 
the c<urier will compl)' with any customer R~quest for the c.urier 
to undert'lke an itwestig.ltiml and review of the disputed 
.. lmoUllt. 

C. If a customer ( .. ,its to p.lY the undisputed portion of the bill by 
the Due By Date (no sooner than fiftCCll days of the llate of 
prescntation) shown Oil the bill, the carrier may I)olify the 
custolller in writing of such delinquenc), and itldk.lte that 
service may be tern\inatcd 

D. A c.urier may not disconncd service to a customer who has 
submitted a dain\ to CSD for inv('Stigation and decision, has 
either paiti the ltisputed amount or has deposited the amount in 
c:lispute with the Commission within se\'en ci;llendar days after 
the date the c.urier notifies the cliston'ter that the carriels 
ilwestigdtion and review are COIllplctcd. Howc\'er, in no cvent 
shall the carrier disconnect service prior to the Due By Date 
shown 01"\ the bill .. 

E. In no e"cnt shall a carrier ttisconncd service to a customer who 
has deposited the full amount in dispute with the Conlnlission 
so long as the undispnted amount is paid. 

Rule 5: Carriers arc restricted from rdeclsing nonpubJic customer 
information in accordance with PU Code §§ 2891,2891.1, and 2893, 
and any other appHcable stille or feder.ll statutes or regulations, as 
they mal' be amended from time to time, that pertain to customer 
privacy. Carriers shall also comply, so long as those rules remain 
gencr.1Uy appJic.lble to other carriers, with the Commission's rutes 
set forth in AppendiX B of Decision Nos. 92860 and 93361, as 
Il\OtiiCieti, which gencr .. tlly prohibit, with ccrt.lin exceptions, the 
rcJcasc of c<llling R"'COI\is and credit information of all subscribC"rs -
both residential and business -absent the receipt of a search 
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P(lge .. 

w.ur.lnt under federal or sl(lte or in response 10 a subpoena or 
subpocn.l duC('S tt."'Cunl authorizcd by a (eder.ll or st.lte judge. 

Rill£" 6: Consistent with our authority o\'er all other (\uriers, IECs 
offering lietcUi((cc..i ser"ice arc dirC'<ICtt to cooperate fully by 
responding in a timely ( .. lshiOl' to atl)' request by the COllu'nission 
or its st.lff (or liOCllnlents itlclulfing but not Iimiteti to the custO)'l\er­
c.uri"r contr.lct, hillilig records, custon'lcr c.llling records, 
solicihltions and correspOli.dentc f£Ot1\ the c .. uricr to the customer, 
applic"ble third llarly verifications, and ~m)' other itlfofl'llatlon or 
dOCUlllcnt.ltion teg<udhlg a customer compJaiIlt. The cMrier shall 
(ully COJl\ply with a requcst for such docun\ents or ili.fol'n'tatioli. by 
the Commission or its staff J\O later than tell busitlcss days fronl the 
date of fCt]U('St. Failure by an IEC to cOl'nply with this rule Il)a), 
result in penalties as set forth itl PU Cod:e §§ 2107, 2110, and 2111. 7. 

Any Jimitation of liability pro\'ision conf<lined in a conti.let for 
detarif(ed services sh.,11 in no W.lY lin\il the ability of a con'tplainant 
to recover rep.lr.ltlO}\S before the Con\mission. 

(END OF APPENDIX C) 


