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A.98-09-031 Td\.,\om Di\'ision 
'..:, 

DC("ision 98·11-002 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

In the Matter of the ApplictlUOn of Premicr(om~ Inc., 
an IIIh\ois Corpor,ltionl for a CC'ltific.,te of Public 
Convenience and NCC\."'SSit)' to Pro\'ide InterLATA 
ilnd IntraLAT A TelC\.'Onlnlunications Service in 
California as a Switchless ReseUer. 

OPINION 

Appli('t'\tion 98-09-031 
(Filed Septcl'nbcr 28, 1998) 

Premicr(OIllI Inc., an Illinois corJlOr,ltion, filed an application OIl Scpten'tber 28, 

1998, for a certlficate of public convenience and Ii.ccessity to prOVide inter· and intra· 

local access and tr,'nsport arc", serviCes in Califonlia as a non~doll\inant intetexchange 

carrier. This application was filed pursuant to the registration process adopted in 

Decision (D.) 97-06·107 and rc1atCtt decisions. 

The applictlnt was tluaHfied to usc the registration process, complied with the 

filing rCtluir('ments (or a registration applicatiOl'l, and there were no protests to the 

application. The al'lpJic.lnl was qualified to and requested ail excni.ption (rom tariffing 

rcquirenlents. Applicant also agreed to abide by the consumer protection rules adopted 

in D. 98-08-031, as modified from time to time. Therefore, pursuant to the authority 

granted to the Exccuth'c Director by Decision 97·08-050, the applicant shvuld be 

grantoo a c('ftificate of public convenience and necessity to provide this service. 

Findings of Fact 
1. The appHcation was fiIetl on September 28, 1998, and (lppeared in the 

Commission's Daily Calendar on October 1,1998. 

2. There were no tiriicly protests to the applict'\tion. 

3. The applicant was qualifiett to and requested an exemption froni tariffing 

rcquirenicnts. Applicant also agreed to abide by the consunier protection rules adopted 

in D. 98-08-031, as n\OttifiCtl (rol1\ tillle to time. 
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Conclusions of law 
1. Applicant should be gr<lntcd the rcqucsteti certificate of public convenience and 

nC'('cssity subject to the conditions in the attached appc·ndix. 

2. AppJic41nt should be granted an exemption from the requirement to file tariffs. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 

t. A Certificate of public con\'enience and nccessity is granted to Premicrcom, Inc. 

to operate as a switchless rc-*ller of inter-Local Acct'ss and Transport Area (LATA) and l 

to the extent authorized by Decision 9-1-{)9-065, intra-LATA telecommunications 

services offered by conlmunication (ommOl} carriers in California subject to the 

conditions set forth in the attached appendices. Applicant is assigned corporate 

identification number U-6081-C which shall be included in the caption of all filings 

made with this Comrllission. 

2. Applicant is exempt fronl the rcquitclnent to file tariffs subject to the conditions 

set forth in the attached appendices. 

3. Application No. 98-09-031 is dosed. 

This onfer is effective today. 

D<lted No\'en\ber 2, t 998, at San Francisco, California. 

Executive Director 
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NON·DOMINANT INTEREXCflANGE CARRlER REGISTRATION 

1. If you requested confidential treatment of the financial portions of your 

application, it was granted and those materials will remain under seal for one ycar from 

the date of the decision. If you wish to continue the seal on those materials beyond the 

one year period, you must make a formal request no later than thirty days prior to the 

expiration of the year explaining the reasons \, .. hy you beJieve such extension is 

necessary. 

2. You are subject to the following lees which must be regularly remitted: 

a. The curtent 2.4% surcharge applicable to all intrastate services except 
for those excluded b}· Decision (D.) 94-09-065, as modified by 
0.95-02-050, to fund the Unh'ersal Lifeline Telephone Service (Public 
Utilities (PU) Code § 879; Resolution T-l6098, December 16, 1997); 

b. The current 0.25% surcharge applicable to all intrastate services except 
for those cxcluded by D.9-1-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund 
the California Rela}' Scrvice and CommuniCations Devices Fund (PU 
Code § 2881; Resolution T-l6090, Oe<:cmbcr 16, 1997); 

c. The user fee provided in PU Code §§ 431-435, which is 0.11% of gross 
intrastate re\'enue (or the 1998-1999 fiscal year (Resolution ~i-4789); 

d. The current surcharge applicable to aU intrastate services except (or 
those exduded by D.9-1-09-065, as fllcxiified b)' D.95-02-05O, to fund the 
California High Cost Fund·A (PU Code § 739.30; D.96-10-066, pp. 3-4, 
App. B. Rule I.C; set by Resolution T .. 16117 at 0.0% (or 1998, effectivc 
February 19, 1998); 

e. The current 2.87% surcharge applicable to all intr,lstate services except 
for those excluded by 0.9-1-09-065, as modified by D.95-02-05O, to fund 
the California High Cost Fund-B (0.96-10-066, p. 191, App. B, 
Rule 6.F_); and 

f. The current 0.05% surcharge applicable to all intrastate services except 
for those excluded by D.9-1-09-065, as n\odified by 0.95-02-050, to lund 
the California Teleconned Fund (set by Resolution T·16165, effective 
August I, 1998). 

These fees may change pcri<xiicatly. You will be notified of sLlchchanges. 
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3. You arc exempt (rom Rule 18(b) of the Commission's Rules of Pr,lCtice and 

Proccd U fC. 

4. You arc exempt from PU Code §§ 816-830. 

5. You are exempt from PU Code § 851 when the transfer or encumbrance serves to 

sccure debt. 

6. You shall file a written acceptance of the certificate granted in this proceeding. 

7. Prior to initiating service, you shall provide the Commission's Consumer 

Services Dh'ision with the your designated contad person(s) for purposes of resolving 

consumer complaints and the corresponalng telephone number. This information Sh,l11 

be updated if the name or telephone number changes or at least annually. 

8. You shall notify this Commission in writing of the date interLATA service is fitst 

rendered to the public within five days after service begins and again Within five days 

of when intraLATA service begins. 

9. You shall keep your books and records in accordance with the Uniform System 

of Accounts spccified in Title 47, CO<.ie of Federal Regulations, Part 32. 

10. In the event your books and records are required for inspection by the 

Commission or its staff, you shaH either produce such records at the Commission's 

offices or reimburse the Commission for the reasonable costs incurred in having 

Commission staff travel to your office. 

11. You shalllile an annual report, in compliance with GO lOt-A, on a calendar-year 

basis using the information request font\ developed by the Commission Staff and 

contained in Appendix B. 

12. You shall ensure that your employees comply \\'ith the provisions of Public 

Utilities (PU) Code § 2889.5 regarding solicitation of customers. 

13. The certificate granted and the authority to render service under the rates, 

charges, and rules authorized wilt expire if not exerdsetl within 12 months after the 

effective date ofthis order. 
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14. \Vithin 60 days of the cffC'Clive date of this order, you shall comply with PU Code 

§ 70s, Employee Identification Cards, and nolif}' the Director of the 

TeJC'Communications Division in writing of its compliance. 

15. J( you are 90 days or more late in filing an annual report or in remitting the fees 

listed above, TcJecomn'lunications Division shaH prepare for Commission consideration 

a resolution that (e\'okes your CPCN, unless you have received the written permission 

of Telecommunications Division to file or remit late. 

16. You have requested an exen\ption from the requirement to file tariffs and have 

represcntCli to the ComrnissiOll that you are qualified for such an exemption and 

, further that you will abide by the Commission's consumer protection rules adopted in 

0.98-08-031 as n\odified from linie to time. 

17. You must abide by the Conunission's consumer protection rules adopted in 0.98-

OS-031 as modified from time to tiene. A copy of the currently cffedive rules is 

Appendix C to this dcdsion. 

(END OF APPENDIX A) 
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TO~ ALL INTEREXCI-IANGE TELEPHONE UTILITIES 

Article 5 of the Public Utilities Code gr,lnts authority to the California Public Utilities 
Commission to require all public utilities tloing business iIl California to file reports as 
spcdfied by the Commission on the utilities' California oper,lotions. 

A specific annual report form has not yet been prescribed for the California 
interexchange telephone utilities. However, you arc hereby directed to submit an 
original and two copies of the infornlation requested in Attachment A no later than 
l\iar(h 31 s1 of the year following the calendar year for which the annual report is 
submitted. 

Address your report to: 

California Public UtiHties Commission 
Auditing and Compliance Branch, Room 3251 
505 Van Ness Avenue 
San Francisco, CA 9-1102-3298 

Failure to file this ir'tforn\ation on time may result in a penalty as provided (or in §§ 2107 
and 2108 of the Public Utilities Co..te. 

If you have any question concerning this matter, please caU (415) 703-1961. 
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Information Requested of California Interexchange Telephone Utilities. 

To be filed with the California Public Utilities Commission, 505 Van Ncss Avenue, 
Room 3251, 5.1n Fr,'mcisco, CA 94102-3298, no later than ~farch 31st of the ye.u 
folloWing the calendar year (or which the annual report is submitted. 

t. Exact legal name and U # of reporting utility. 

2. Address. 

3. Name, title, address, and telephone number of the person to be contacted 
concerning the reported information. 

4. Name and title of the officer having custody of the gener,,) books of account 
and the address of the office where such books aie kept. 

5. Type of organization (e.g., corporation, partnership, sole proprietorship, etc.). 

If intorporated, specify: 

a. Date of filing articles of incorporation with the Secretary of State. 

b. State in which incorporated. 

6. Commission decision nUluber granting opcri\ting authority and the date of 
that decision. 

7. Date operations were begun. 

8. Description of other business activities in which the utility is engaged. 

9. A list of all affiliated companies and their relationship to the utility. State i£ 
affiliate is a: 

a. Regulated pubHc utility. 

b. Publici}, heM corporation. 

10. Balance sheet as of Dffember 31st of the year for which information is 
submitted. 

Income statement for California operations for the calendar year for which inforn'tation 
is submitted. 

(END OF APPENDIX B) 
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Consumer Protectlon Rules 

Detarifled Services (Contract Option) 

Rut! 1: 

a. Rate iruornlation and iruonnation regarding the terms and 
conditions 01 service shall be provided in writing upon request by a 
curtent or potential customer. All of the rates, terms and 
conditions of servke rilust be stated in a contract that muSt be -
signed by the customer and othenvise be eruOiccable. Although no 
terms may be incorporated by reference, formulae may be used to 
calculate rates or charges, where the components of the fortnulae 
can be readily aScertained [rom a public sOurce. All ambiguities 
will be construed agah\st the carrier. A carrier shall make available 

_ to any customer, who requests In writing, information about other 
service planS pertaining to the piOduct(s) of seivke{s) the customer 
is ordering and for which the customer is eligible. 

b. The contract must provide for writtell notice to the ~uston\er 
at least 7 calendar days pliotto termination of service by the 
carrier, and refund of any customer deposits within 30 days after 
service has lx~n terminated. 

Rull' 2: No change in the rates, ternlS, and conditions of any service 
specified in such a contract shall be enforceable unless such change 
is set forth in a writing signed by the customer whosigiled the 
original cOlltract, or that custon\~r'$ duly authorized agent. As 
currently provided iii 0.97..06-096 (as may be amended or 
superceded), customers must be notified of any change of 
ownership of the.company_providing service to the customer as 
follows: 

a. The notice must be in writing; 

b. The carrier 1l1ust provide it to customers no later than 30 days 
before the proposed transfer; 

c. The notice must contain a straightfon\'atd description of the 
upComing transfer, any fees the t:uston\~r will be expe<:ted to pay, a 
stalemel'tl of the custouler's fight to switch to another carrier, and a 
toll·(ree telephone number for questions; and 
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d. The notice and the carrier's description of service to customers 
lilust be included in the advice letter seeking approval of the 
change in ownership. 

Ruff 3: 

a. Pursuant to Public Utilities Code § 2889.5, no carrier or any 
person, firm, or corporation representing a carrier, shall change a 
custon,er's presubstribedtelephone service provider without the 
customees authorizat,ion. AU carriers shall comply with the 
prQ"isions of § 2889.5 as "'ell as other applicable state and federal 
law as the}' lilay be amended or superceded ftom time to time. 
Carriers sh~1I be held liat)le (or an}' violation of § 1889.S including, 
but' not limited to, the unauthorized termination of a custoil\er's 
seJ'vice with an existing carrier and the subsequent u'nauthorized 
transfer of the customer to the carrier's own service. Violations 
may incur a penalty or fine pursuant to Public Utilities Code § 2107 
as well thOSe allowed pursuant to other law and Comluission 
policy .. 

b. No carrier Whose service has been terminated by a customer 
shall re-establish sen'ice (or that (ustomer without the expreSs 
consent Of the customer, which conSent may not be founded upon 
any purported terrilh\ an agreement (or Servke that binds the 
customet to take service from the carriet for a spl"Cified term, or 
continually. 

c. All solicitations by carriers or their agents provided to 
customers nlust be legible and printed in 10 point type at a 
minimum. 

d. All promotional and marketing rnaterials used in the 
offering Of delarified telecommunications services shall be wholly 
separate (ron\ the Written contract the customer signs. All terms 
must be plainly stated in understandable language, and must be in 
the SaIile lallguage employed when the car~iet negotiated the 
contract \vith the customer. 
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Rrtlt' 4: 
A. Each bill must prominently display a toll·free number for 
service Or billing inquiries; along with an address where the 
customer may write to the carrier. 

B. In case of a billing dIspute between a customer and the carrier, 
the carrier will comply with any customer request (or the carrier 
to undertake an investigation and teview of the disputed 
amount. 

C. If a customer fails top~y the ·undisputed portion of the bill by 
the Due By Da~e (no sooner ,than fifteen days of the date of 
presentation) sho\vn on the bill, the carrier may notify the' 
customer in writhig o! such delinquency and indicate that 
service may be terininatoo. 

D. A carrier may not discoI\rtect service to a customer who has 
submiHed a Claim to <=So for investigation and decision, has 
either paid the disputed amount or has deposited the an'tount in 
dispute with the Commission within seven calendar days after 
the date the carrier notifies the clistomer that the carriees 
investigation and review cirecollipleted. HmAiever, in no event 
shall the carrier disconnect service prior to the Due By Date 
shown on the bill .. 

E. In no event shalt a carrier disconnect service to a customer who 
has deposited the full amount in dispute With the Commission 
so long as the undisputed amount is paid. 

Rutc 5; Carriers are testrkted from releasing nonpublic CUS\Onler 
information in accordance with PU Code §§ 2891, ~891.1, and 2893, 
and an)' other applicable state ot federal statutes or regulations, as 
they may be amended ftom time to time, that pertain to customer 
privacy. Carriers shall also comply, s610ng as those rules remain 
gcnerall)' applicable to other carriers, with the Commission's rules 
set forth in Appendix B of Decision Nos. 92860 and 93361, as 
modified, which generally prohihi!, with certain exceptions, the 
release of calling reCords and credit information of all subscribers -
both residential ilnd business -absent the ftxeipt of a sean:'h 
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warrant unliN federal or state or in response to a subpoena or 
subpoena duces tccum authorized by a feder~,l or state judge. 

Rule 6: Consistent with our authority over all other carriers, IECs 
offering detariffed serviCe are directed to cooperate (ully by 
responding in a Hnlet)' fashion to any request by the Commission 
or its staff for documents including but not limited to the custOlller­
carrier contract, hilling records, customer calling records, 
solicitations and correspondellce from the carrier to the customer, 
applicable third party verifications, and any other information or 
documentation regarding a customer complaint. The cMrier shall 
fully cOi1\plywith a request for such docunlents or information by 
the Commission or its staff no later than ten business days front the' 
date of request. Failure by an lEe to comply \\tith this nIle may 
result in penalties as set forth in PU Code §§ 2107, 2110, and ~111. 7. 

Any linlitation of liability provision contained in a contract for 
dctariffed serviCes shall in no way linlit the ability or a complainant 
to recover reparations before the Conunission. . 

(END OF APPENDIX C) 


