
A.98-09-038 Telecom Division 

Decision 98-11-032 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

In the Matter of the Application of Advallced TclCon\ 
Group, Inc., a DeJaware Corpor;ltion, lot a Ccrtifi<.,<,te 
o{PubJic Convcnience and NC<.'cssity to Provide 
InterLATA and IntraLATA Tcleconihlunications 
Service ill California as a Facilities-based Canier. 

OPINION 

Application 98-09-038 
(Filed September 28, 1998) 

Advanced TclCotn Group, Inc., a Delaware corporation, filed an application 01\ 

September 28, 1998, lor a certificate of public convenience and necessity to provide inter 

- and intra- loc~,1 access and trartSl~ort area services in Cc'llifornia as a non-dominant 

intetexchange canler. This apJ.\licaHoI\ was filed pursuant to the registr.,tion process 

adoptcd in Decision (0.) 97-06-107 and related decisions. 

The applicalH was qualified to USc the registratioJt process, complied with the 

filing rtXIuirerllcnts for a registration application, and there were no protests to the 

application. The applicant was qualifjed to and requestcd an exemption from tariffing 

requiremen.ts. AppJiCt1l'lt also agreed to abide by the consumer protC(lion rules adopted 

in D. 98-08-0Jl, as modified from time to time. lhercfore, pursuant to the authority 

gr.1nted to the Exccutive Director by Dl.~ision 97-08-050, the appJle.Hlt should be 

gr<lnted a ~ertificate of public convenience and necessity to provide this service. 

Findings of Fact 

1. The appUc<1Uon W,lS filed on September 28, 1998, and appe<uCtt in the 

Commission's D.\Uy Calendar on October 5, 1998. 

2. There were no thilel)' protests to the application. 

3. The applicmlt \VaS quaJifiec.l to aItd requested an exemption from tariffing 

rCtluirelllents. Applicant also agreed to abide by the COltsulllcr protection rules a\lor)ted 

in D. 98-08-031, as modifled frOltl litlle to time. 

~ 1 ~ 



A.98-09-038 Telecom Division 

Conclusions of Law 

1. Applicant should be granted the requested certificate of public conveniellce alld 

nccessit}· subject to the conditions in the attached appendix. 

~. Applicant should be granted an exemption from the tcquiremellt to file tariffs. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 

1. A certifiCate of public convellience and neCessity is gr~1nted to. Advanced TetCon\ 

Group, Inc. to opefoltc as a facilities-based carrier of inter-Local Access and TranSpOrt 

Area (LArA) and, to the extent authorized by DeCision 94-09-065, intr~l-LATA 

tellXomn1tlllications services offered by commul\ic<1tion coml1\ol\ carriers in Caliiornia 

subjcct to the conditions set fOrth iI\ the attached appel',dices. Applicant is assiglled 

corpor.lte idel\lificalion number U-6083-c which shall be included it\ the caption of aft 

filings 1l1ade with this Commission. 

2. Applicant is exempt (rom the requirenlelH to file (Miffs subjC(t to the conditions 

set forth in the atMched appendices. 

3. AppHctltion No. 98-09-038 is dosed. 

This order is e(iective today. 

O.1ted November 9, 1998, at San Francisco, Californhl. 

Exc<:uth'e Director 
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NON.DO},tlNANT INTEREXCHANGE CARRIER REGISTRATION 

1. If you requested confidential treatment of the financial portions of your 

application, it was granted and those Jllaterials will remain under seal for one year from 

the date of the decision. If you wish to continue the scal 01\ those materials beyond the 

onc year period, you must make a formal requcst n() later than thirty days prior to the 

expiration of the year expJainitlg the reasons why you believe such extensioll is 

necessary. 

2. You arc subject to the following fees which must be.regularly renlittcd: 

a. The (urrent 2.4 % surcharge applicabJe to all intrastate services except 
for those excluded by Oecision (0.) 9.t-09~06S, as tnodified by 
0.95-02-050, t6 fund the Universal Lif(>H~le TdephOl\eService (Public 
Utilities (PU) Code § 879; Resolution T·16098, DC(ember 16, 1997); 

b. The current 0.25% sui'charge applicable to all intrastate servkes except 
'. (or thoseexclutlett by 0.94-09-065, as modified by D.95-02-05O, to fund 
the Ca1ifornia Relay Sen'ice and Con\munications Devices Fund (PU 
Code § 2881i ResoJution T·l6090, Decenlber 16,1997); 

c. The user fee provided in PU C<xt'e §§ 431-,135, which is 0.11 % of gross 
inh"lstate [e"emte lot the 1998-1999 fiscal year (Reso)ution 1"1-4789); 

d. The current surcharge applic.,ble to aU intrastilte services except (or 
those exdudcd by 0.94-09-065, as Il.uxiified by 0.95-02-050, to fund the 
California High Cost Funlt·A (PU Codc § 739.3Oi 0.96-10-066, pp. 3-4, 
App. 8, Rule l.Ci set by Resolution T-16117 at 0.0% lor 1998, cCfectivc 
February 19, 1998); 

c. The current 2.87% su r('h~rge applicable to all intrastate services except 
for those excluded 9)' 0.94-09-065, as modifkd by D.95-02·050, to (und 
the California High Cost FUl\d-B (0.96-10-066, p. 191, App. B, 
Rule 6.F.); and 

f. The curtent 0.05% surcharge applic.lble to all intrastate services except 
(or those excluded by 0.94-09-065, as 1l1Oc.tilicd by D.95-02-05O, to fund 
the California TclC(onIlccl Fund (set by Resolution T-16165, effective 
August I, 1998). 

These (ees may changc pcrioe.Hcally. You will be notified of such changes. 
t 
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3. You arc exempt from Rule 18(b) of the Commission's Rules of PriKtice and 

Proccd u re. 

4. You arc exempt ftom PU Code §§ 816-830. 

5. You arc exempt from PU Code § 851 Whel\ the tr~11\Sfer or ellcun\br.1l'lce ser\'es to 

secure debt. 

6. You shall file a written acceptance of thecerlificate granted iil this proceeding. 

7. Prior to iflitiating service, you shaH provide the Conln\ission#s ConsUI'net 

Services Division with the your designated (on fad person(s) for purpOscs Of resolving 

COJlsun\er complahlts and the cortespollding tetcphoric 11Ulllbet.This hUOi'llla-tlon shaH 

be updated if the nanle ortdephOllc nun\bcr chal\ges\)r at least annually. 

8. You shall notify this Con\n\issionh\ writlngof the date interLATA service is first 

tendered to the public Within five days after service ~gins and again within five days­

of when intr~lLATA service begins. 

9. You shall keep- your books and records in a¢cotdarice with the Uniform Systen'l. 

of ACCOUl\ts specified in Title 47, COtte of Federal Regulations, Part 32. 

to. It\ the evcnt your books and records arc rC<)uired for ialSpc<tiO)'\ by the 

Commission or its staff, you shall either produce sudl records ttl the Commission's 

offices or rdmburse the Commission for the reasonable costs h\<::urred ir't having 

Commission staff tr.wd to your offi('e. . 
11. You shan file an annual report, in compliance with GO 1Q..t·A, on a (,alelldat-ye.u 

b.1sis using tlw information request (onn developed by the Commission staff and 

cont'l.ined in Appendix 8. ' 

12. You shall ensure that your employees conlply with the provisiol\s of Public 

Utilities (PU) Code § 2889.5 regarding solicihltiol\ of customers. 

13. The certifi<.'<lte gt~'nted and the ttuthorit}' to rendet service under the rates, 

chatges, ttnd rules authorized wifl expire H not exercised withh\ 12 months after the 

effective lillie o( this order. 
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14. \Vithin 60 days of the effective date of this orlter, you shall ~omply with PU Code 

§ 708, Emplo)'ee IdClllificatiol\ Cards, and nOlify the Dire<tor of the 

Telecommunications Division in writing of its compliancc. 

15. If you arc 90 days or more late in filing an annual report or in remitting ihe fces 

listed aboVe, Tclecomniunkations Division shall prepare for Comn\ission (onsideration 

a resoJution that revokes your CPCN, unless you have received the written permission 

of Te!c<omn\unk.,Uons Division to tilc Or remit late. 

16. You have requested an exenlptioil Cron\ the requirellicnt to file tariffs atld have 

represented to the CommissiOl\ that you atc qualified for such at} exemption and 

further that you wiJI abide by the Commissiol\'s consumer protection rules adopted in 

D.98-0EI-031 as modified ff()Il\tinic to tinie. 

17. You must abide by the Con\missiol,iS consunlcr ptotcdion rules i:ltioptcd in D.98-

08-031 as n\odi(ied (rom time to Hille. A (Opy of the currently cift"Ctive rules is 

Appendix C to this lledsion. 

(END OF APPENDIX A) 
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TO; ALL INTEREXCHANGE TULEPHONE UTILITiES 

Article 5 of the PubJk Utilities Code grants authority to the California Public Utilities 
Commission to require all public utilities (Ioing busineSs in California to file reports as 
spedfied by the Commission on the utiHties' California operations. 

A spedfic annual report (ornl has not yet been prescribed forthc California 
intercxchan.gc telephone utilities. However, you arc hereby directed to subinit an 
origin<\t and two copies of the infornlCltiOJ'l requesttxl in Attachment A no later than 
March 31st of the yeM following the calendar year for which the annual reporl is 
subn\lttcd. 

Address your rc})ort to: 

California Public Utilities Commission 
Auditing and Compliance Branch, Room 3251 
505 Van Ness Avenue 
San 1~fi:\lldsco, CA 94102-3298 

Failure to file this infornMtlon on time may result in a penalty ('\5 provided for in §§ 2107 
and 2108 of the Public Utilities Code. 

If you h~\\'e an)' question concerning this matter, pte.\sc c;;111 (415) 703-1961. 
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Information REXluested of California Interexchange Telephone Utilities. 

To be filed with the California Public UtilitiesCommissioll, 505 Van Ness Avenue, 
Room 3251, S.'m Francisco, CA 94102-3298, no later than March 31st of the year 
following the calendar year for which the anrlual reporl is submitted. 

1. Exact ]egalllante and U # of reporting utility. 

2. Address. 

3. Name, title, address, and telephone number of the person to be contacted 
concerning the reported information. 

4. Name and title of the offiCer haviIlg custody of the general books of account 
mtd the address of the office where such books are kept. . 

5. Type of organization (e.g., corpor~'tion/partilershipi sole proprietorship, etc.). 

If incorporated, specify: 

a. Date of filing articles of incorpor~ltion with the Secretary of State. 

b. State in which incorpor.\ted. 

6. Conlmission decision number gr"lnting opemting authority and the date of 
that decision. 

7. Date oper"ltions were begun. 

8. DescriptiOI'l of other business activities iIl which the utility is cng"lged. 

9. A list of all affiliated companies and their relationship to the utility. State if 
affiliate is a: 

a. Regulated public utility. 

b. ·PubJicly held corpor.ltion. 

10. Balance sheet as of DccC'mber 31st of the year (or which information is 
submitted. 

Incomc statement for California opcr"ltions for the c.llendtll yc~u (or which information 
is submitted. 

(END OF APPENDIX B) 
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Consumer Protection Rules 

Detarj((ed Services (Contract Option) 

Rule 1: 

a. Rate infornlation mld infonil..Hion regarding the terms and 
conditions of service shaH be provided in writing upon request by a 
curtent or potential customer. All of the rates~ terms and,' 
cOIiditiOIlS of service n\ust be stated ill'a contraCt that 11\Ust be 
signed by the customer and otherwise be enforceable. Although I\() 

ternl.s nlay be incorporated by rderenceJ formulae may be uS('d to 
calculate ri\tes or charges~ where the (omportents of the fornmlae 
~an be readily ascertair\(~(.~ (ron\ a public sOurce. AU al)\biguities 
will be construed against the carrier. A carrier shall rl\akc available 
to arlY customer, wJ'to requests hl wrlting, in(oifl"ation about other , 
service plal\S pertah\ing to theproduct(s) or,Scrvice(s) the (listOI1\er 
is orderiI'lg alld (or which the customer is eligible. 

b. The contract must provide for writtel\ l\otkc tOthe customer 
at least 7 calendar days prior to terminatioJl of selvke by the. 
carrier} and rdll1\d of any nistoiller depOSits within 30 days alter 
service has'been tern\inated. 

Rule 2: No change itl the r~\t~s, tern\s, and conditions of any service 
specified in such a contrArt shall be enforcc(\ble unless such changc 
is set (orth in a writing signed by the CUstolller who signed the 
original contr,\ctJ or that customers duly authorized agent. As 
currelltly provided in D.97·06-096 (as may be an\ended or 
superceded), Cllst011lers n\ust be notified of al'Y change of 
ownership of the.compal\y.providing service to the custon\er as 
follows: 

a. The Ilotice must be it\ writing; 

b. The carrier must provide it toclistomers 1\0 latcr than So days 
be(ore the propo~d trims(crj 

c. The notice must cOlltain a str.\.lghtforward description of the 
upcoming tr.\1\sfer, any fees the customer will bcexpc<:ted to l')ay, a 
shltemcnt of the clistomer's. right to switch to another c.'!frier, ai1d a. 
toll·(ree telephone number (ot questions; and 
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d. The notice and the carrier's descripHon of service to customers 
must be includetl in the advice letter s~king approvttl of the 
change in ownership. 

a. Pursuant to Public Utilities Code § 2889.5, no carricr or any 
person, firm, or (Orpor.l\ion representing a carrier, shall change a 
custon'lels presubscribed telephone service provider without the 
custonleeS authorization. All carciersshall (om ply with the 
provisions of § 2889.5 as well as other applicable state and fedent) 
Jaw as the}' Ili.ay be amended or superceded (rom time to time. 
Carriers shan be held liable for any violation of § 2889.5 including, 
but not limited to, the unauthorized terrilination of a customer's 
service with an ('xlsting carrier and the subs('quent unauthorized 
tr,lllsf('r of the custoll\cr to the carciees own service. Violatiolls 
may incur a penalty or fiI\c pursuant to Public Utilities Code § ~t07 
as \\tcllthose allowed pursuant to OthN law and Commission 
policy .. 

h. No carrier whose service has been terminated by a customer 
shaH re-establish sen'lee (or that customer without the express 
consenl of the (ustom~r, which consent may not be founded upon 
any purported tern\ in an agreement for service that binds the 
customer to take service from the carrier for a spc.:ified term, or 
cOlllinually. 

c. All soJicihltions by c.uriers or their agents provided to 
cllstomers must be legibJe and printed in 10 point type at .l 
minimuill. 

d. All promoUoll.ll and marketing materials used in the 
offering of detariffed telecommunications services shaH be wholly 
sepamte from the written contr.let the customer signs. All terms 
mllst be plainly shlted in understandable language, and must be in 
Ihe S<'lnle language employed when the carrier negotiated the 
contr.,d with the customer. 
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A. Each bill must prominently display a toll-free nUn\ber for 
service or billing inquiries, along \"ith an address where the 
custon\er may write to the carrier. 

8. In c.lse of a billing dispute bctiveen a customer and the carrier, 
the cMrier will comply with ~H\Y custOn\er request forthe carrier 
to underhlkean investigaliOll. and review tif the disputed 
an\ount. 

C. If a custonlet fails to pay the undisputed porlio!'l of the bill by 
the Due By Date (no sooner than fifteen days of the date of 
presciltation) shO\vn on the bi1J, the carrieI' may notify the 
Cust(Hll.er in writing of such delinquency and hl.dicate that 
service n\ay be ternlinatcd 

D. A c.lrtier n\ay I\ot disconneCt service to acustonlei \"lto has 
submitted a dain\ to CSD for investigation and decision, has 
either paid the disputed amount or has deposited the amount in 
dispute with the Conlmissiol\ \\'ithhl seven calendar days after 
the date the carrier notifies the customer that the cMrier's 
investigation al\d review are completed. However, in no c\'cnl 
shall the ~arrlet di~onnect service priof to the Due By D.,te 
shown on the bill .. 

E. 11'1\0 event shal1 a (,~lIrier disconnect service to" customef who 
has lteposited the full amount in ltiS})ute with the Conl.lnissiol\ 
so long as the Ul\disputed amount is paid. 

Rule 5: Carriers arc restricted from releasing llonpubJic customer 
information. in accordance with PU Coc.te §§ 2891, 2891.1, and 2893, 
at,d an)' olhet applicable shlte or feder.,l shltutes or regulations, as 
they may be amended fron'\ thue to time, that pertain to customer 
privacy. Carriers shall also comply, so long as those rules remain 
gener~,tly applicable to other ('~uricrs, with the Commission's rules 
set forth in Appendix B of Decision Nos. 92860 and 93361, as 
moc.Ufled, which gencr.llly prohibit, with cerlair\ exccptions, thc 
release o(c~lllii'g r.xotds and credit information of all subscribers -
both residential and busil\e$s -absent the receipt of a sC.lrch 
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warrant under federal or state or in response to a subpoena or 
subpocna duces tecun\ authorizell by a federal or state judge. 

'-

Rule 6: COl\sistent with our authority OVer aU other cMriers, IECs 
offering detariffed service arc dh'cded to cooperate (ully by 
responding in a linlely fashion to any request by the Commission 
or its stale for documel\ts iI'tcluding but not liI'nited to the customcr-

, carrier contract} billing IC(ords, custontcrcalling records, 
solicitations and correspondence (ron1 the carrier to 'the custoillcr, 
applicable third party verifications, and anyothet hUornlation or 
c.foculllentat(on regarding a (uston\er cOl'nplaint.thcC4l(rier shall 
fully (it'nply with a rCt}tlcstior such documeilis or il\(oIllM.tion by 
the Commission or its staff no later than ten business days (rOll\ the 
tlale of request Failure by an ]Ee to COl)lply with this rule nlay 
result in penalties as sct lorth in PU Code §§ 2107, 2110, and 2111. 7. 

Any IimitatioJ\ of liability provisiOll contahletl in" contr.lct for 
dctari((etl services shall in no W~ly linlit the ability of a complainant 
to rc(over reparations before the Commission .. 

(END 017 APPENDIX C) 


