
A.98-10-016 Telecom Division 

Decision 98-11-038 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

In the Matter of the Application of Ariana 
Telecommunication, flle., a Delaware Corporation, 
for a Certificate of Public Convenience and Necessity 
to Provide InterLATA and IntraLATA 
TelC(ol'nlnunications ServiCe in California as a 
Facilities-based Carrier. 

OPINION 

Application 98-10-016 
(Filed October 8, 19(8) 

Ariana TeI~omn\unication, Inc., a Delawarecorl"0ratiollj filed an application on 

October 8, 1998, fOr a certificate of public convenience and necessity to provide inter­

and {ntra- local access and. tr<lfisport arca seIvkes in Cali(omia as a non-dominant 

. interexchallge (Mrier. This applicat.ion w~,s liled pursuant to the registration pro<:css 

adopted in Decision (D.) 97-06-107 and related dC(isiollS. 

The app1ic~'mt was qualified to usc the registration pro<:ess, complied with the 

filing requiremelHs for a regislr.\Uon applk.,UOll, and there Were no protests to the 

appJication.l"he applicant Was qua1ilied to and requcstell an exeJ'nplion from tarilfing 

requirements. Applic~lnt also agreed to abide by the consumer protection rules adopted 

in D. 98-08-031J as modified (rom time to time. Therefore, pursuant to the authorit}' 

gr.1nted to the ExC(uHve Oinxtor by Decision 97·08-050, the app1k.\nt should be 

gr.1l1ted a certificate of public convcnience and necessity to provide this service. 

Ffndings of Fact 

1. The application was filed on October 8, 1998, and appe.ued in the Commission's 

O.lify Calendar on October 16, 1998. 

2. There were no timely protests to the appJic.,lion. 

3. The applicant W"s qualified to and requested an exemption (rom huiffing 

rcquiremel'lts. Appli(\lllt also agreed to abide by the consumer protection rules adopted 

in O. 98-08-031J as modified from time to time. 
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Conclusions of Law 

1. Applicant should be granted the requested certific.lle of public convenience and 

necessity subje<:t to the conditions in the atMched appendix. 

2. Al1plicant should be gr,lnled an exeIllptiOl\ front the requirement to file tariffs. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 

1. A certificate of public convenience and necessity is gr.ll1tcd to Arhlna 

Telceommunicationl Inc. to operate as a facilities-based cmrier of intet·Loc,ll Access and 

Transport Area (LATA) at'1.d l to the extent authorized by De<:ision 94-09-065, intra· 

LATA telc<:onununic,ltlons servkes o((ered by CO)\\n\unication common ('<\friers hl 

Cali£ornia subject to the cOflditions set forth hl the attached appendices. Applicant is 

assigl\cd corporate identi(icatiOl\ number U-6087-C which shall be h\duded in the 

caption of all filings made with this Commission. 

2. Applicant is exempt ftom the rCtluiremellt to file tariffs subject to the conditions 

sct forth in the attached appendices. 

3. Application No. 98-10-016 is dosed. 

This order is e((('(live today. 

DalCtI NOVCl\lber 16, 1998, at 5.1n Francisco1 California. 

Exccutive Director 

( 
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APPENDIX A 
P<1ge 1 

NON-DOMINANT INTEREXCHANGE CARRIER REGISTRATION 

I. If you requested confidential treatment of the financial portions of your 

application, it was gr<1nted and those materials will femain undef seal lor one year lronl 

the date of the decision. If you wish to continue the seal on those materials beyond the 

one yeat period, you must make a format request no later than thirty ltays prio( to the 

expir<1tion of the year explaining the reasons why you believe such extension is 

nccessary. 

2. You arc subject to the following fccs which must be regularly remitted: 

a. The current 2.4 % surcharge applicable to an intrastate services except 
(or those excluded b)' Decision (D.) 94-09-065, as modified by 
D.95-02-050, to fund the Universal Lifeline Telephone Service (Public 
Utilities (PU) Code §879i ReSolutio]'l T-16098, Dccember 16, 1997); 

b. The currel1t 0.25% surcharge applicable to all intrash,te services except 
for those excluded by 0.94-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund 
the California Relay Service and Communications Devices FllIid (PU 
Code ~ 2881; Resolution T-l6090, Dccembcr 16, 1997)i 

c. The user fcc provided in PU Code §§ 431-435, which is 0.11 % of gross 
inlrashlt~ re\'N\Ue for the 1998-1999 fiSC.ll year (Resolution 1\1-4789); 

d. The ('lutent surcharge applicable to all inlrastate services except for 
those excluded by 0.94-09-065, as modified b)' 0.95-02-050, to fund the 
California High Cost Fund-A (PU Code § 739.30; 0.96-10-066, pp. 3-4, 
App. 8, Rule I.Ci set by Resolution T-16117 at 0.0% for 1998, e((cdive 
February 19, 1998); 

c. The current 2.87% surcharge appJi(,<1ble to all intrast,lte services except 
for those cxctudett by D.9-1-09-065, as modified by D.95-02·030, to fund 
the CaHfornia High Cost Funtl-B (D.96-1O-066, p. 19., App. H, 
Rule 6.11.); and 

f. The current 0.05% surcharge appli("lbJe to all inlr,lst,lle services except 
fOf those excluded b}' 0.94-09-065, as modified by 0.95-02-030, to fund 
the California Tcleconncct Fund (set by Resolution T·16165, ef(ective 
August I, 1998). 

These fees may change periodic.lUy. You will be notifhxl of such changes. 
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3. You are exel'npt from Rule 18(b) of the Commission's Rules of Pr.lctke and 

Procedure. 

4. You arc exempt (ron\ PU Code §§-S16-830. 

5. You arc exempt frOlll PU Code § 851 whel\ the tral\s(er or encUlnbrance serves to -

secure debt. 

6. You shall file a written atceptallcc of the certificate granted In'tllis proceeding. 

7. Prior to initiating serviC(~, you shall provide the Conul1issiol'1's COnsun\et 

Services Division \vith the your designated contact person(s) for purposes of resolving 

consulllcrcomplaints and the corresponding telephone nUl'nber. This huormalion shall 

be updated if the name or telephOl\C nUl'llber changes orat least annually. 

S. You shall notify this COil\l'llission In writing of the date interLATA service is first 

rendered to the public within five days after serVice begins and again within five days 

of when intr .. 1LATA service ~gins. 

9. You shall keep your books and rc<ords in accordance with the Uniform System 

of Accounts specified in Title 47, Code of Pedenl. Regulations, Part 32. 

10. In the event your books al\d (ecords arc (CtJuired (or inspection by the 

Commission or its staff, you shall either produce such records at the Con\mission's 

offices or reimburse the Commission for the rc.lsonable costs incurrcd in having 

Commissiofl sta(( travel to your office. 

11. You shall file.\I\ annual report, in compliance with GO 104·A, on n c.llcndar-ycM 

b.'\sis using the information rCtlucst form developed by the Commission Staff and 

conh'\incd ill Appendix B. 

12. You shaH ensure that )'our employees comply with the provisions of Public 

Utilities (PU) Code § 2889.5 regardh)g solicitation of customers. 

13. The certificate gmnted and the authority to render service under the Mtes, 

charges, and rules authorized will expire if not exercised within 12 months .l(ter the 

effective date of this order. 
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14. Within 60 days of the effective date of this order, you shaH comply with PU Code 

§ 708, Employee Identification Cards, and notify the Direc:IOr 61 the 

Telecommunications Division in writing of its compliance. 

15. If you arc 90 days or nlote late in filing an annual report or in remitting the ices 

listed above, TelcconullUnitatiohS Division shaH ptepare lor Con\mission consideration 

a resolution that tevokes your CPCN/unless you have received the Writtel\ petrilission 

of Telccon\munications Divisioil to file or rcrilit I<\te. 

16. You have requested an exemption fronl the requirement tome tarilfsand have 

represented to the Commission that you are qualified for such al\e>.:enlpHon and 

further that you will abide by the C(m"u'nission's consumer prot~tiOl\ rules adopted in 

0.98-08-031 as modified (roin tln'le to tinle . 

. 17. You l}~usl abide by the CommiSsion's-,ol1Sunler protection rules adopted in 0.98-

08-031 as modified frortl HOle to tirlle. A copy of the currently cf((>(:tive rules is 

Appendix C to this deCision. 

(END OF APPENDIX A) 
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TO; ALL INTEREXCf-IANGfi TELEPHONE UTILITIES 

Article 5 of the Public Utilities Code grants authority to the California Public Utilities 
Commission to require an public utilities doing business in California to file repOrts as 
specified by the Commission on the utilities' California opct~\tions. 

A specific annual report (orn\ has not yet been prescribed iotthe California 
intcrexchange telephone utilities. However, YOll are hNcbtdiicdcd to submit an 
original and two copies of the informaHoll requested in Attachment A no latcr than 
March 31 sl of the year foJlowing the calendar year (or which the minua} rcport is 
subn\itted. 

Address your report to: 

California Public Utilities Commission 
Auditing and Conlpliance Branch, Roon\ 3251 
505 Van Ness Avenue 

. Sln Francisco, CA 9-1102-3293 

Failure to filethis infon"natiOl\ on linle may result in a penalty as prOVided (or in §§ 2107 
artd 2108 of the Public Utilities Code. 

I( you have any l]Uestion COllccrning this malter, ple<lse call (415) 703·1961. 
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Information Requested of California Intcrcxchangc Telephc)J\c Utilities. 

To be filed with the California Public UtilitiesCommissioJi, 505 Van Ness Avenue, 
Roon\ 3251, San Francisco, CA 94102-3298, no latcrthan March 31st of the year 
following the calendar year for which the annual report is submitted. 

1. Exact legal nanle and U # of reporting utility. 

2. Address. 

3. Nan\e, title, address, and telephonc number of the person to be <:o]ltacted 
concerning the reported information. 

4. Namc and titlc of the officer having custody ()( the gcneral books of account 
and the address'of the office where such books are kept. 

5. Type oforganizatiol\ (e.g., c:orporatic)Il" partnershlp" sole proprietorship, etc.). ' 

If incorporatett, speCify: 

a. Date of filing articles of incorporation with the &x-retary of State. 

b. St.\te in which incorpor.lted. 

6. COlllmission dedsiol\ ntunber gl'.lnth\g OPCI\lthlg authority and thc date of 
that decision. 

7. Date operations were bcgllll. 

8. Description of other business acHvities in which thc utility is engaged. 

9. A list of all affiliated comp"nics and their relationship to the utility. Statc if 
affiliate is a: 

a. Regulated public utility. 

b. Publicly held corporlltion. 

10. Balance sheet as of December 31st of the }'ear for which infornlaliOll is 
submitted. 

h\('on\c statement for California operations for thc calendar year for which il\formalion 
is submitted. . 

(END Of APPENDIX B) 
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CortSUtltcr Protection Rules 

DetarHled Services (Contract Option) 

a. Rate infon\lation and iluormation regarding the te[11\5 and 
conditions of service shall be provided in \'/riting upontcquest by a 
eurrel'lt or potential custon\er. All of the rates, ternis alld 
conditionsof S('rvi~cmust be stated 1.1 a (o)\tn,a thalowst be 
signed by the tustoJ'llerand otherwise be enforceable. Although no 
tern\smay be iti.~orporated by referellCCI (ointulae olay be used to 
calculate rates orchatges, \vhcrcthe components of the (orn\uJae 
can be rea:dilya~crtain(>d from a public source. All antbiguities 
will be construed against the carrieI'. A carrier shall fl\akc a\;ailablc 
to allY custon\erl who I'equests hi writin&t iniornlation about <jther 
service plallS pertaining to the piOtiu'd(s) or serviCe(s) the custonler 
is orc.fering and (or which 'the CtistOnler is eligible.· 

b. The contract rilust provide for writtel\notk~ to the custon\cr 
at least 1 caJelldardays prior to ternlirtaHori of Service by the 
carricrl and refund of allY customer dcposits within 30 days after 
service has been ternlinatcd. 

Rule 2: No change in the rates, terins, and conditions of any service 
specified in such a contract shall beellfot('eable unless such change 
is set forth in a writing signed by the customer who sigllcd the 
origh\at conh",ct, or that customer's dul}' authorized agent. As 
currently provided in D.97-06-096 (as Illay be amended or 
superceded), customers must be notified of any change of 
oWltership of thc.company.ptoviding service to the customer as 
(o))ows: 

a. The notke must be in writing; 

b. The carrier must provide it to customers no later than 30 days 
before the proposed trclilsfef; 

c. The notice ['llust contain a str~1ight(on""at\t description of the 
UpC<:Hllhlg transfer, any (ees thecustOlller will be expcch.~lt to pay, a 
sh1tcment of the customer's eight to swhchto m\other carrier, and A' 
toll· Cree telephone number for questions; and . 
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d. The notke and the carrier's description of service to customers 
must be included in the <,dvice tetter seeking approval of the 
change in ownership. 

a. Pursuant to Public Utilities Code § 2889,S, no carrier or art}' 

persoll, firm, or corporation representing a carrier, shall change a 
customels presubscribcdtelephonc service provider without the 
custon\er's authoriz,atlon. All carriers shall comply with the 
provisions of § 2889.5 as well as other applicable state and federal 
taWas they maybe an\endell or superceded (rOll\ time to titne. 
Carriers shalt be held liable for any violation of § 2889.5 indudhlg, 
but not limited to, the ullauthorized termination o( it customer's 
sefvke with an eXisting ('airil?r and the subsequent unauthorized 
tmnsfer of the customer to the carrier's OW1\ sclvice. Violations 
may incur a penalty or fine pursuant to Public Utilities Code §2t07 
as welt those allowed pursuant to other law and Commission 
policy .. 

b. No carrier whose service has be<>n terminated by a customer 
shall re-cshlbJish servke for that customer without the e>:prcss 
consent of the customcr, which conscnt nla), not be founded upon 
any purported term in an agrccn\ent (or service that binds the 
customer to t~lke service from the carrier lor a specified term, or 
continually. 

c. All solicitations by carriecs or their agents provided to 
custon\ers must be legible and llrinted in 10 point type at a 
minimum. 

d. AU promotional and marketing materials used in the 
offering of dct,lCif(cd telecommunications services shall w wholly 
Scp,uolte (rom the written conlr,lcl the customcr signs. All terms 
must be plainly stclted in underst.lndabJe language, and rnust be in 
the same language employed when the ('.urier negotiated the 
contract with the customer. 
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A. Each bHl n\ustpron\inently display a toll-free number (or 
service or billing inquiries, along with an address where the 
(Ustonler niay write to the ('arricr~ 

B. In cMeofa billing dispute bch ... ccna custon\er and the carriet, 
the carrief\viHcomply\vith,any (ustorner lequestfot,the carrier 
to undertake an investigation a11d revie,\' of the disput~d ' 
amount. 

C. J( a (ustoiner (ails to pay the undisputed portion 'Of the bill by 
the Due ByDatc (no sooner than fifteen days of the dat~of 
prescl\tatlon)shown on the biB, the c .. 'rrier nlay notify the 
customer in \<{ritingof such delinquency and indkate that 
scrvke may be ten\linated , 

D. A carrier l11ay not disconnC(t service to a tusloJnet, who has 
submitted a Claim to (SD for investigationand (iecision, has 
'either paid the disputed amount 01' has ((eposited the an\ount itl 
dispute with the Conlmiss'iort withhl. seven caletldar days after 
the' date the carrier notifies the cliston\Cr that the carrier's 
investigalior'l and rcvie\v are completed. However, bl no event 
shaJllhe carrier disconllect scr\'kc prior to the Due By Date ' 
shoWI\ on the bill .. 

n. In no event shall a carrier tlisconnect service to a customer who 
has deposited the full al)lOUJlt in dispute with the Comn\ission 
so long as the undisputed amount Is paid. 

Rule 5: Carriers arc restrkted (rOl)\ releasing nonpubIlc customer 
information in accordance with PU Code §§ 2891, 2891.1, and 2893, 
and any other applk.lble state or (cder(,1 statutes or rcgulations, as 
they nlay be amended from time to til\\c, thM pertain to cllstomer 
priv"cy. Carriers shall also comply, so long as those rules remain 
gcner"Uy applicclble to other carders, with the C0n1111ission's rules 
set forth in Appendix B of Decision Nos. 92860 and 93361, as 
modified, which gcner,,1ly prohibit, with certain exceptions, the ' 
release of c.,Hing records and ('(cdit inJorl'nation of all subscribers­
bOth residential and business -absent the rC(cipt of a search 
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warrant under federal OJ' state or in responSe to it subpoena Or 
subpOena duces tc<:um authorized by a federal or state judge. 

Rrtle 6: Consistent with our authority oVer aU other ~Mriers, lEes 
offering' detad((cd service are dirtXted to cooperate lully by 
responding in a tiolCly(ashi6n loan)' request bytheCommissioI'l ' 
ot its staff lot docuntentsindudit\g but not lin'litcd to the customer­
'carrier contract, billing rccotds,custon\cr calling rcCords, 
solidtatiol\s and correspondence (ronlth~carrier to the cush'mlctj 

applicable third party verifi<;ations, and",ny OlIler infoffilation or 
dOCufilcntation regafliing a customer complaint:' The carrier shall 
fully comply \vit'ha requ~t for such docun\entsot Inloffl,1ationby 
the COJ)tfl\iSsion OJ' its staff no latei' than len busine$Sdays ftoi1Hhe 
date of request. -Failure b)' an lEe to cOn\ply\vith this rulcmay -
result in pcnaltieS<ls set forth in PU Code §§ 2107,2110, and 2111. 7. 

Any Jimitatioll of liability provi~ionc()ntaincd ill a contract lor 
detariHcdscrvkes shall in no way linlit the ability of a complainant 
to recover rcparetlioJ\s before the Commission. 

(END OF. APPENDIX C) 


