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A.98-10-022 Telecom Division J 

Decision 98-11-071 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CAUFORNIA 

In the Matter of the AppJic'ltion of Rocky Mountain 
Broadband, Inc., a Colorado Corpor.ltioll, (Of a 
Certificate of Public Convenience and Necessity to 
Provide InterLATAand Intr~1LATA 
Telecommunications Scrvice in California as a 
Switchless ReseHer. 

OPINION 

Application 98·10-022 
(Filed October 15, 1998) 

Rocky l'-.fountait\ Broadband, Inc., a Co)or.ldocorporation, filed an application on 

October 15, 1998!, (Of a certificate of public convenil:~I\Ce and lle<'essity to provide inter -

and intr.l- local access and tmnsport area services in California as a non·dominalU 

h\terexchange cMricr. This applic.ltion was filed pursuant to the registration process 

adopted in Decision (D.) 97-06-107 and related decisions_ 

The applk'i:lllt was (lUalified to usc the registration process, com pJi cd with the 

filing requirements (or a registr~\Hon application, and there were no protests to the 

application. The applicant w • .\s qualified to ar\d requested an exemption fron) tariffing 

requirements. Applicant also agreed to "bide by the consumer protection rules adopted 

in D. 98-08-0)1, as modified (rom lime to time. Therefore, pursuant to the authority 

gn\nted to the Executive Director by Decision 97·08-050, the "ppJiC"Ult should be 

gr,mted a certificate of public convenience and necessity to provide this service. 

Findings of Fact 

1. The applict\lion was filed on October 15, 1998, and appeared in the ConlInission's 

Di\ily Catendar on October 21, 1998. 

2. There were no timely protests to the application. 

3. The applicant was qualified to and (Ctlttested an exemption from tariffing 

requirements. Applicant ,,)so agreed to abide by the consumer protection rules adopted 

in D. 98-08-0.31, as modified (ron\ time to time . 
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Conclusions of law 

1. Applicant should be granted the requested certificate of pub1ic convenience and 

necessity subject to the conditions in Ihe aUached appendix. 

2. Applicant should be granted an exemption from the requirement to file tariffs. 

ORDER 

IT IS OHDERED that: 

1. A certificate of public cOJ\Venierlce and neCessity is granted to Rocky Mountain 

Broadband, Inc. to operate as a switchless reseller of inter-Local A((:css and Tmnsport 

Area (LATA) and, to the extent authorized by Decision 9-1-09-065, intra~LATA 

tclecommunic.ltions services offered by comntunkalion common cMeiers in California 

subject to the conditions set forth in the .lUached appcndkes. Applicant is assigned 

corporate identification nuntbcr U-60SS-C which shall be included in the caption of aH 

filings made with this Commission. 

2. Applic.lnt is exempt (ront the requiren\ent to file h\riffs subject to the conditions 

set forth in the attadlc(i appemlites. 

3. AppJk"lion No. 98-10-022 is dosed. 

This order is e((cclive today. 

D~lted No\'embcr 23, 1998, at San Fr.ll1cisco, CaJi(ornia. 

ExC('utivc Director 
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NON-fX)MINANT INTEREXCHANGE CARRIER REGISfRATION 

1. If you fCtlltested confidential tre.ltment of the financial portions of your 

application, it was granted and those materials wiJI temain under seal for one year from 

the date of the decision. If you wish to continue the seal on those materials beyond the 

one year period/ you must make a formal request n~ laler than thirty days prior to the 

expiration of the year explaining the r(>asons why you believe such extension is 

necessary. 

2. You arc subjtX't to the followit\g fees which must be regularly remitted: 

a. The current 2.4% surcharge applicable to all intrastate services except 
for those excluded by DtX'ision (D.) 94-09-065, as rnodified by 
0.95-02-050/ to fund the UniverSe'll Lifeline Telephone Service (Public 
Utilities (I'U) Code § 879i Resolution T-I6098, DC(ember 16,1997); 

b. l'he current 0.25% surcharge applicable to all intrastate services except 
for those excluded by 0.94-09-065/ as modified by 0.95-02-050, to fund 
the California Relay Service and Communications Devices Fund (PU 
C<xtc § 2881; Resolution T-16090, December 16, 1997); 

c. The uscr fce provided in PU Co..te §§ 431-4351 which is 0.11 % of gross 
intr~lstate revenue for the 1998-1999 fiscal ye.u (Resolution M-4789); 

d. The current surcharge applici.lble to all intr.lstate sen'iccs cxccpt for 
those excluded by D.94-09-0651 as modified by 0.95-02-050, to fund the 
C.llifornia High Cost Fund-A (PU Code § 739.30; 0.96-10-066, pp. 3-41 
App. BI Rule 1.C; set by Resolution T-161l7 at 0.0% for 1998, clfe<:tive 
Februi'lr)' 19, 1998); 

c. The current 2.87% surcharge applicable to all intr~lstate services except 
(or those excluded by 0.94-09-065, as modified by 0.95-02-030, to fund 
the C"lifornia High Cost Fund-B (0.96-10-066, p. 191, App. 8/ 
Rule 6.P.); and 

f. The current 0.05% surch.ugc appJic"bJe to all intr~lsh'te services except 
for those excluded by D.94-09-065, as mOllified by D.95-02-050, to fund 
the California Tcleconncct I~und (set hy Resolution T-t6165, c(fective 
August ., 1998). 

These fees may change pcriodic.l1ly. You will be notified of such changes. 
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3. You arc exempt (ron\ Rule 18(b) of the Commission's Rules of Pmctice and 

Proced u re. 

4. You ate exempt (rOll\ PU Code §§ 816-830. 

5. You arc exempt (rom PU Code § 851 when the tr .. msfer Or encumbrance serveS 10 

secure debt. 

6. You shall file a written acceptance of the certificate granted in this proceeding. 

7. Prior to initiating servi(e"you shaH provide the C01l1mission1 s Consttn'ler 

Services Division with the your designated contact persoJ\(s) for purposes of resolving 

consumer complaints atllt the corresponding telephone number. This infotrnation shall 

be updated if thename or telephOl\e (lumber changes or at least annually. 

8. YOll shall nolify this Comn\isSiol) in writiI\g of the lfatc interLATA service is first 

rendered to the public within fivc days after service begins ,llld ag.lin withit\ fivc days 

of when intraLATA service bcghts. 

9. You shall keep your books and records in accordance with the Uniform System 

of AC(~ounts specified in Title 47;' Codc o( Fcder,l.l Regulations, I'art32. 

10. 11\' the cvent your books "nd r<,<ords arc required (or insptXtion by thc 

COn\illission or its staff" ~'Oll shall eithet ptOltucc such records at the Commission's 

offices or reimbursc the Commission (or the reasonable costs incurred in having 

Comrnission Shlff tr,wel to )'our office. 

11. You shall file an annual report, ill compliance with CO IM·A, on a cil)end,u'-year 

basis using the jnformaHoll request (orm dcvctopclt by the Co)"nJ)\ission St,lff and 

conta(ned in Appendix B. 

12. You sha1l ensure that your en\ployccs comply with the provisions of Public 

Utilities (I'U) COllc § 2889.Sreg"ulting solicihltion of cllstomers. 

13. The certific.ltc gr,lIlted and the authority to render service under the mtes, 

charges, and rules authorized \vili expire jf not exercised witllin 12 months after the 

effectivc date of this order. 
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14. \Vithin 60 days of the effective date of chis order, you sllall con\ply with PU Code 

§ 708, Employee Identification Cards, and notify the Dire<tor of the 

Telecon\Inunk~ltions Division itl \vritlt'lg of its compliance. 

15. If you arc 90 days or n\ore late in filhlg an alUlUal report or ill remitting the (ecs 

listed above, Telecommunications DivisiOll shaH prepare fot Commission consideration 
_. . 

n resolution that l'eVok(>s your CI'eNJ unless you have r~cived lhe \vriUen pCIl1\ission 

of Telccomn\tlllications Divisioll to file or tetnit late. 

16. You have requested an cXcfnplion (rOnl the requirenlellt to file tMills and have 

represented to the C6ntmissioil that you arc qualified (or stl~h al\ exemption and 

further that you will abid,£' by the COlllmtssion's consufticr'protectionrules adoptct. itl 

D.98-08-031 as nlOc.lific..t (r<lItl Un\e to·time. 

17. You must abide by the Comn\issiol1~S COnSltI\\cr protcetionrulcs adopted in 0.98-

08-031" as lllOc.tificd (rom time to th\\e. A copy of the curcclltlycffcctivc Jules is 

Appendix C to this tf~isi()n. 

(END OF APPENDIX A) 
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TO: ALL INTEREXCI-IANGE TELEPHONE UTILITIES 

Article 5 of the Public Utilities Code grants authority to the Calilornia Public Utilities 
Com.mission to require an pubJic utilities doing business in California to file reports as 
specified by the Commission On the utilities' California operations. 

A specific al\l)uat report (ornl has not yet been prescribed for thc California 
interexchange telephone utilities. However, YOll arc hereby dircctedto submit an 
original and two copies of the information requested in Attachment A no latcr than 
l\farch 31 st of the year following the calt'ndar year for which the annual report is 
submitted. 

Address your rcport to: 

California Public Utilities Commission 
Auditing and Complimtce Branch, Room 3251 
505 Van NcSs AVel'lu·e 
San Francisco, CA 9-1102-3298 

Failure to file this information on time lilay result in a pcnalty as provided for in §§ ~107 
and 2108 of the Public Utilities Code. 

If you have any question concerning this matter, please ('all (415) 703-1961. 
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Information Requested of California Intercxchange Telephone Utilities. 

To be filed with the California Public Utilities Commission, 505 Van Ness Avenue, 
Room 3251, San Francisco, CA 9-H02-3298, no later than Match 31st of the year 
following the calendar ye<'\r for which the annual report is subJ'nitte(.{ 

1. Exact legaillamc and un of reporting utility. 

2. Address. 
- . 

3. Naille, litle, address, anlltclephone iUlmbet of the person to be contacted 
concerning the reportet.f inforniation. 

4. Name and title of the officer baving custody of the genera] books of account 
and the address of thcoflice where such books are kept. 

s. Type of org<lllizatlon (e.g.) corporation, pcUh\etship, sole proprietorship~ etc.). 

If incorporated, specify: 

a. D,lte of filing artides Of incorpo,ratioll with the Secretary of State. 

b. State in which incorporated. 

6. Commission dedsion tiumber grailting opemting authority and the date of 
that dedsio)l. 

7. Date operations were bcgUll. 

8. Descriptiol\ of other business activities in which the utility is eng<lgCtt 

9. A Jist of all affiliated_ companies and their relationship to the utility. St,ltc if 
affiliate is a: 

a. Regulated public utitity. 

b. Publkly held cotpor.\tioll. 

to. Balance sheet as of December 31st of the y(>,u for which information is 
submitteti. 

Income shlten\ent lor California opcl<ltions for the calendar year for which information 
is submitted. 

(END OF APPENDIX B) 
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Detarj((ed Servi(es (Contract Option) 

Rule 1: 

a. Rate information and information regarding the terms and 
conditiOllS of service shall be provided in writing upon request by a 
current or potential custOnler. All of the rates, terms mid 
conditions o( service must be stated in a contract that nlllst be 
signed by the customer alld otherwise be enforceable. Although no 
terrns ma}' be incorporated by reference, formulae may be used to 
cakulate rates or charges, where the components of the formulae 
can be readily ascertained from a public sour.:c. All ambiguities 
will be construed against the carrier. A carrier shall make available 
to any customer, who requests in writing. information about other 
service plalls pertah\ing to the lHoduct(s) or servicc(s) the customer 
is ordering and for which the customer is eligible. 

b. The contract must provide for written notice to the customer 
at )e.15t 7 c<1lendar days prior to termination of sen'kc by the 
carrier, and refund of any customer deposits within 30 days after 
service has ht."'Cn terminated. 

R"lt' i: No change in the r.1tes, terms, .'nti conditions of any service 
specified in such a contmct shall be enforceable unless such change 
is set forth in a writing signed by the customer who signed the 
original contract, or that customer's duly authorized ,'gent. As 
currently pro\'ided in 0.97-06-096 (as may be Mnent.led or 
superceded), cllstomers must be notified of any change of 
ownership of the.company_provit.ling service to the customer as 
foHows: 

<1. The notice must be in writing; 

b. The courier must provide it to Cl~stomers no J<1ter th<1)\ 30 t.lays 
before the proposed tr.msfcr; 

c. The notice must contain a stmightforwanJ description of the 
upcoming tr,lIlsfer, any fees the customer will be eXl)ccted to pay, a 
statement of the customer's right to switch to another (\urier, and a 
toJl·frce telephone number for questions; and 
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d. The notice and the carriees description of service to customers 
must be included in the advUe letter seeking approval of the 
change in ownership. 

a. Pursuant to Public Utilities Code § 2889.5, no carrier or ailY 
person, finll, or corporation rq\tcsenting a carrier, shaH change a 
customer's presubscribcd·tclcl-\hone service provider without-the 
custblller's authorizalioI'l .. All carriers shaH cOlllply with the 
provisions of § 2889.5 as wen as other applicable state aI\d (ederal 
law as they filaY be amended or supercededfrori\ timcto time .. 
Carriers·shall be hel~t liable tOt any violation of § 2889.5 iilcluding, 
but not limitCti to, the unauthorited ternlinationol a customees 
serviCe with an existing carrier and -the subsequent unauthorized 
transler of the customer to the carrier's own servke. Violatiol\s 
may incur a penalty orfine p_ursu~nt to Public Utilities Code § 2107 
as well those allowCtI pursuant to other law Mld Con\miSsion 
policy .. 

h. No c~rriet whose service has bccl\ terminated by a customer 
shall tc-esh,bJish service for that customer without the exptess 
consent of the ('ustomer, which consent, may not be founded upon 
any purported terfn in an agl'ccm~nt for service that binds the 
customer to hlkc service from the carrier (or a specified t~rn\, Or 
contiilUally. 

c. All solicihltiOl1S by (arriers or their agents provided to 
cllstomers must be legible and prInted in 10 point ty~ at a 

. . . 
mmunum. 

d. All prol"notional and markctit\g materials used in the 
offering 01 dctiuHfed telccclI)\l\\unfcations services shall be wholly 
sepamte from the written (ontmct the clistomer sigl\s. All terms 
must be plainly stated in undetshlndable langu<lgc, and must be in 
the same language employed when the carriet negotiated lhe 
contract with the customer. 
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A. Each bill must prominently display a toJl~free number for 
service or biJIing inquiries~ along with an address where the 
CUslOlller Illay write to the carrier. 

B. In C.1se of a hilling tiispute between a customer and the carrier, 
the carrier will comply with an}' customer request (or the carrier 
to undertake an iJwestigation and review of the disputed 
anlounl. 

C. If a customer fails to pay the undisputed portion of the bill by 
the Due By Date (no soon~r th('\n fifteen days of the dale of 
presentation) shown on the biIJ~ the carrier may notify the 
custon\er in writing o( such delinquency and indicate that 
servi(e III a)' be ten'l\inatcd 

D. A carrif.'r may not disconnect service to a customer who has 
submitted a dahn to CSD for investigation alUi lteclslon .. has 
either paid the displlt('(l amount or has deposited the anlount in 
l~ispute with the Commission within sevcn calendar llays after 
the date the ccurler notifies the customer that the cMeier's 
hw(>stigation and review arc cOll)pletcd. However, in no event 
shall the ('<urier disconnlXt service prior to the Due By D.lle 
shown on the bill .. 

E. In no event shall a carrier (lisconllect service to a customer who 
has tteposiled the fun amount in dispute with the Con\mission 
so long as the undisputed amount is paid. 

Rule 5: Carriers arc restricted (rom rcl(><lsing nonpubJic clistomer 
information in accordance with PU Code §§ 2891,2891.1 .. mid 2893, 
and any other applic.,ble state or federitl statutes or regulatio)\s~ as 
lhey may be amenlied (rom time to time, that pertain to customer 
privacy. Carriers s'laH also comply, so long as those rutes remain 
geller.,ll), appJic,lblc to other carriers, with the Commission's rules 
set forlh in Appendix B of Decision Nos. 92860 and 93361, as 
modified, which generlltly prohibit, with certain exceptions, the 
rel(>,15(, of ('<lHillg r('('orlls and credit information of all subscribers -
both residential anlt busin(>ss -absent the receipt of a S('arch 
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warrant under federal or stale or in response to a subpoena or 
subpoena duces tecum authorized by a federal or state judge. 

Rule 6: Consistent with our authority oVer aU other carriers, IECs 
offering dctari(fed service are directed to cooperate fully by 
respoJ\dh\g in a tin\ety fashion to any request by the Commission 
Or its stal( for do<:un\ents including bitt not limited tothecuslon\er­
carrier contrdct, billing tccords, custon\er GlUing rcc6ttls, 
solicitations and corresp()(\d€:'l'tce ftom the carriei' to the custcHl\er, 
applicable third party verifications, Mid any other informatiOl\ or 
do<:umentati6J'1 regarding a cuslon\ei cOI1\plairit. Thecarrier shaH 
fully con\ply with a retluesl for such doc ume,\tsor in(Ormatiotl by 
the Comn\ission or its slal( no Jater th:.n ten business days (ron\ the 
date of request. Failure by an lEe to COlllPI}' ,...ith this tule may 
-result iI\ pellalties as set forth ill PU Code §§~107 .. 2110, and 2111. 7. 

Ally 1i~·nitatiOl\ of liability provlsioncont.li!\ea in. a contmct for 
(tehuiffed services shall in no way limit theabi1ily of a cOJ'nplainal\t 
to reCover reparations bCforcthe Comn\issioll. 

(END OF AIJI'ENDIX C) 


