
A.98-10-036 Telecom Division 

Decision 98-12-002 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

In the Matter of the Application of Glob,ltcom, Inc., 
dba GCI GlobalcOln, Inc., an Illinois Corporation, lor 
a Certificate of Public Convenience and N~essity to 
Provide InterLATA and IntraLATA 
Telecommunications Service in California as a 
Switchlcss RescUer. 

OPINION 

Application 98-10-036 
(Filed October 28, 1998) 

Globakonl, hlC'J dba Gel Glob,lkonl, Inc., an Illinois corporation, filed an 

application on October 28, 1998, lor a t:ertificate of puhlic convenience and necessity to . 

provide inter - and hltr.l- local ac(css and tr.ll1sport area services in California as a 110n­

dominant interexchange carrier. This application was filed pursuant to the registration 

process adopted in Decision (0.) 97-06-107 and related dedsions. 

The applicant was qualified to usc the rcgistr.ltion process, complied with the 

fiJing requirements lor a registration applic~'tion, and there Were 1\0 protests to the 

application. The appHc~'nt \\\'5 qualified to and rCtluested an exemption from tariffing 

requirements. Applicant also agreed to abide by the consumer protection rules adopted 

in D. 98-08-001, as modified (rom time to time. Therdore, pursuant to the authority 

granted to the Executive Director by DC<'ision 97·08-050, the applicant should be 

gr,lllted a certificate of public convenience and nC<'essily to provide this service-. 

Findings of Fact 

t. The appJic.\tion was filed on October 28, 1998, and appeared in the Commission's 

Daily Calendar on October 29, 1998. 

2. There werc no timely protests to the applk.\lion. 

3. The applic(ll,t w.\s qualifictt to and rcquested an exemption Irom tariffing 

requirements. Applic.lnt also agreed to abide by the consumer protection rules adopted 

in D. 98-08-031, as modified from time to time. 
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Conclusions of Law 

1. Applicant should be granted the requested certificate of public convenience and 

necessity subject to the conditions in the attached appendix. 

2. Applicant should be gr.lnted an exemption from the requirement to file tariffs. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 

1. A certificate of public conveniellce and Ilccessity is granted to G)obakom, Inc., 

db .. , Gel Globakom, Inc., to operlltc as a switchless reseller of inter-Local ACcess altd 

Trimsport Atea (LATA) anll, to the extent authorized by Decision 94-09-065, intra­

LATA telecon\ll\unk~\tions ser"ices offered by ('ommunicatiol\ common carriers in 

California subject to the conditions set forth in the attached appendices. Applicant is 

assigned cOipor~\te identi(iccltion number U-6093-C which shall be included in the 

caption of all filings made with this Commission. 

2. AppJicant is exempt from the requirel'l.\enl to Hie tariffs subject to the conditions 

set forth in the ath"hed appclldices. 

3. Appliccltion No. 98-10-036 is dosed. 

This order is ('fi('(live today. 

D.lted December I, 1998, at S.1n Frllllcisco, California. 

Executive Director 
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NON·OOMINANT INTEREXCHANGE CARRJER REGISTRATION 

1. If you rlXluested confidential treatment of the finandal portions of your 

application, it was granted and those materials will remain under seal for one year (rom 

the date of the decision. If you wish to continue the seal on those materials beyOl1d the 

one yC'ar period, you must make a (ormal request no later than thirty days prior to the 

expircltion of the year explaining the reasons why you believe such extension is 

necessary. 

2. You arc subject to the following lees which must be regularly rcmitted: 

a. The current 2.4 % surcharge applicable to all intr,lstate services exccpt 
for those excluded by Dedsiori(D.) 9-:1-09-065, as modified by 
D.95-02-050, to fund the Universal Lifeline Telephone Service (Public 
Utilities (PU) Code § 879; Resolulion T-16098, December 16,1(97); 

b. The current 0.25% surcharge applicable to all intrastate services except 
for those excluded by D.9-:1-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund 
the California Relay Service and Communications Devices Fund (PU 
Code § 2881; ResoJutiol1 T-l6090, December 16, 1997); 

c. The user fcc provided in PU Codc §§ 431-435, which is 0.11 % of gross 
intrastate rc\'enuc [or the 1998-1999 nsc~,t ye.u (Resolution M-4789); 

d. The current sur~harge "pplicable to an intr.lst.\le services except (or 
those excluded by 0.91-09-0651 as modified by 0.95-02-050, to fund the 
California High Cost Funtl-A (PU Code § 739.3Oi 0.96-10-066, pp. 3-4, 
App. B, Rule 1.Cj set by Resolution T-16117 at 0.0% for 1998, e((cclive 
l;ebruar}'19, 1998); 

e. The current 2.87% surcharge applic.lble to an intmst.lte services except 
(or those excluded by 0.9-:1-09-065, as l\\<Ktificd by D.95·02-05O, to (und 
the California I Hgh Cost Fund·B (0.96-10-066, p. 191, App. B, 
Rule 6.F.); and 

f. The current 0.05% surcharge appJic.lblc to all in I r,l5 hlte services except 
for those exc1udCtI by D.9-1-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund 
the California Tclcconned Fund (set by Resolution T-16165, eUcctive 
August IJ 1998). 

'fhese fees may change periodk<llly. You wiII be notified o( such Ch"'lgCS. 
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3. You are exempt from Rule 18(b) of the Conunission's Rulcs of Practice and 

Procedure. 

4. You arc exempt from PU Code §§ 816-830. 

5. You arc exempt from PU Code § SS1 whcn the transfer or cncllInbrance serves to 

secure tiebt. 

6. You shall file a written acce"ptance of the certificate granted itl thts proceeding. 

7. Prior to initiating service, you sha"U provide the COIi\mission's Constlll.\cr 

ServJces Divisi(")}1 ,vith the your designated contact person(s) lor purpos('s of tesolvillg 

consumer complaints and the corresponding telephone number. This infoTlllatiOl\ shalt 

"" be updated if the IMme or telepholu'! number changes or at least annually. 

8. You shall notify this Commission in writing of the tfate interLATA service is first 

rendered to the pubJic within five days after service bcgit\S and again within live days 

of whe'll intraLATA service begins. 

9. You shall keep your books and r('('ortis in accordance with the Uniforn\ Systcm 

of Accounts specified in Title 47, Code of Federt\ll{egulaHons, Part 32. 

10. In the event your books and records arc required (or inspl.'Ction by the 

Commission or its staff, you shall either produce such records at the Commission's 

offices or reimburse the Commission for the reasonable cosls incurred in having 

COl1\mission sh1(f tmvel to your office. 

11. You shall file an annual report, in compliance with GO l().1·A, on a c,11endar-yeM 

b.1Sis lIsing the information request (om\ developed b}' the Commission Still( and 

conh1ined in Appendix B. 

12. You shall ensure that your employees compl}' with the pcovisiOl\S of Public 

Utilities (PU) Code § 2889.5 regarding solicitation of customers. 

13. The certificale grc:lJlted altd the authority to reilltcr service under the r,1tes, 

charges, and rules authorized will expire j( not exercised within 12 months after the 

effective date of this order. 
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14. \Vithin 60 days of the effcctive date of this orderl you shaH comply with PU Code 

§ 70s, Employee Identification Cards, and notify the Dircdor of the 

Tc1cconlmunicatiolls Division in writing of its compJiance. 

15. If you ate 90 days or more late in filing an annual report or in remitting the fees 

listed above, Telecommunications Division shall prepare for Commission consideration 

a resolution that revokes your CPCN, unless you have received the written pcrn"lission 

of Teleconllllunic.1.tions Division to file or reinit late. 

16. You have requested an excl'nptiOil (rom the requirement to file tariffs and have 

represented to the Commission that you are qualified (or such an e)(ell"lption and 

further that you will abide by the Cotllluissionis consu~nerprotcction rules adopt~t in 

0.98-08-031 as modified fron\time to time. 

17. You 1\\Ust abide by the COnllll.issiofl'S conSUnl.er ptotcdion rules adopted in D.98-

08-031 as modified (rom time to time. A copy of the curtentlycffective rules is 

Appendix C to this decision. 

(END OF APPENDIX A) 
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TO; ALL INTEREXCHANGE TELBPHONE UTILITIES 

Article 5 of the Public Utiliti('s Code grants authority to the Califonlia Public Utilities 
COIl1mission to requite all public utilities doing business in California to file reports as 
specified by the Cor'nmission on the utilities' California operations. . 

A specifiC annual report form has not )'et been prescribed for the California 
interexchange telephone utilities. However, YOli are heteby directed to submit an 
original and two copies of the infonnation requested in AUadlJ'nent A no later than 
March 31 sl of the year following the (',llendar )'ear for which the alU'lUal report is 
submitted. 

Address your report to: 

California Public Utilities Commission 
Auditing and Compliance Branch, Room 3251 
505 Van Ness Avenue 
Sail Fr.,ncisco, CA 94102-3298 

Failure to file this information on time n'ay result in it penillty as provided for in §§ 2107 
and 2108 of the Public Utilities Code. 

If ),ou have any {luestion concerning this nliltter, ple.1sc ('all (415) 703·1961. 
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Information Requested of California Interexchange Telephone Utilities. 

To be filed with the CaHfornia Public Utilities Commission, 505 Van Ness Avenue, 
Room 3251, San Francisco, CA 94102-3298, no later than March 31st of the year 
following the calendar year (or which the annual report is submitted. 

1. Exact legal name and U # of reporting utility. 

2. Address. 

3. Nanle, title, address, and telephone number of the perSon to be contacted 
concerning the reported information. 

4. Name and title of the officer having custody of the general books of account 
and the address of the of (ice \"here such books are kept. 

5. Type of organization (e.g., corporation, partnership, sole proprietorship, etc.). 

If incorpomhxlJ specify: 

a. Date of filing articles of incorporation with the Secretary of State. 

b. State in which incorpor~lted. 

6. Comn\ission decision number gr.mtillg operating authority and the date of 
that decision. 

7. Date oper.lUons were begun. 

8. Description of other business activities in which the utility is engaged. 

9. A list of all affiliated companies and their relationship to the utility. Shlte if 
affiliate is a: 

a. Regulated public utility. 

b. Publicly held corporation. 

10. Balance sheet ilS of December 31st of the yeM for which information is 
subm.iUcd. 

I.\come sbltcment (or California operations for the cillendar year (or which information 
is subnlitted. 

(END OF APPENDIX B) 
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ConsuJt\er Protection Rules 

Detari((cd Services (Contract Option) 

a. Rate information and inforolatiohtegardirig the tero\S and 
conditior\s of service shaH be provided in writiilg upon request by a 
current or potential custon'er. All of the rates, terl1\sa.nd 
conditions of service n\ust bestatc'd iil a.contraCt that niust be 
signed by the customer and otherwise be enfOI'ceabte. Although nO 
terms may be incorpOrated byrefetencc, forihidae may be used to 
calcuhlte rates or charges/\v~eic th~ corl\poncnts of the fornuilae 
call be readily asCertained fronl a public source. All ambiguities 
wiJ] bc construed agail\5t thecatrier. A carrier shall Blake available 
to a;lycustomet/who requests itl \VritiIig, inforit.ation about other 
servicepJans pertaining to the product(s) or servicc(s) the customer 
is ordering and (ot which the customer is eligible. 

b. The contract must provide lor written notice to the cllstomer 
at least 7 catel\dar~days prior to termination of service by the· 
carrier, and rdund of any customer deposits withh\ 30 days <\iter 
service has beel' terminated. 

RlIl~ 2: No change in the ratcs, terms, and conditions of any service 
specified in such a contr.lct shall be enforceable unless such change 
is set forth in a writing signed by the customer who signed the 
original contract, or that customer's duly authorized agent. As 
currently provided in 0.97·06·096 (as may be amended or 
superceded), custOll'ers nlust be notified of any change of 
ownership o( the.companY.providing service tolhe custonler as 
(o)lows: 

a. Thenotke must be in writing; 

b. The carrier must provide it to customers no later than 30 days 
before the proposed transfer; 

c. The notice must confail\. a straightCorward description of the 
upcoming (rarisfer, any fees the customcr wiIJ be expected to pay, a 
statement of the customer's right to switch to another cartierl and a 
toU-free telephone number for questions; and 
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d. The notice and the carriers description of service tocllstoillcts 
must be hi.dudcd in the advke tetter sceking approval of the 
change in ownership. 

a. Pursuant to PUblk -Utilities Code§ 2889.5, no carrier or any 
person, firm~or corporation representing a carrier, shall change a 
customer's piesub5(ri~d 'te!cphOl)e scrvice provi~tet without the 
custon\er's authorization. AU carriers shall (omply with the 
provisions of § 2889.5 as well as other applicable state and letletat 
law as they may be aJ)\cndcd or superceded from Hn\e to tin\e. 
Carriets shall be held liable for anyvioJation of §2889.5 b\duding. 
but not lin\ited to, the unauthorized terli.linatiOl\ of a custonlers 
scn'ice with an existing carrh:~r and the subScqUCllt unauthorized 
transfer of the customer to the carrier's own service. Violations 
may h\cur a penalty or (ine pursuant to Public Utilities Code § 2107 
as well those allowed pursual'll to other law and Comn\ission 
policy .. 

h. No cArrier whose service has been t{'rminated by A custOll\Cr 
shaH rc-estabHsh service for that customer without the express 
consent of the clistomerJ which consent may not be fOUl\ded upon 
any purported temt hl an agreement for service that binds the 
custon\er to take service from the c~urier for a specified terlll, or 
contitlually. 

c. AU solidtatiOl\S by carriers or their agents provided to 
custont('(S must be legible alltl printed in 10 point type At a 
minimum. 

d. All prOIi.lotionat and marketing materia1s used in the 
offeritlg of detariiied tc1ecofl\n\unicalions services shall be wholly 
sep.uatc from the written ~ontract the customer signs. AU tenns 
must be pJainly stated ill llndcrstarldable language, and must be ill 
the sante language cmployctt when the cArriernegotiated the. 
contract with the custoIHer. 
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A. Each bill must ptominently display a toll-free number for 
service or billing inquiries, along with iU\ address \ ... ·here the 
custon\el' Illa), \"rite to the carrier. 

B. In case of a billing dispute bch .. 'ccn a ~ustomer and the carrier, . 
the carrier \ ... HI con\ply with any custOll\er request fot the carrier 
to Ui'u.tertake an irivesligatiOl\ and review of the disputed 
anlount. 

C. If a custon\et fails to p,'y the Ul\disputed portion of the bill by 
the Due B)' pate (no SO(n\er than fifteen days of the date Of 
ptesentation) showJron the biJI, the carrier may notify the . 
(ustomer h\writing of such deliIlquency and indicate that 
servke Il\ay be terminated 

D. A carriet nlay J\oldisconnccl $crvkc.to a cUsto!''l\er who has 
subIl1itt('(i a daiI~\ 10 CSD (or invcstigatiOI\ and dccisiol'l, has 
either paid the disputed amount or has deposited the atllount in 
dispute with the Commission' within seven caleJ\dar llays after 
the date thecartiet notifies the customer that the carrier's 
hwesligation and review are ~omplcted. Howcver, ill. no evcnt 
shall the carrier di~oI\ncct service prior to the Due By Date 
ShOW1\ 01\ the hill .. 

E. In no event shall a carrier lliscOI\Ilcct servIce to a cttstomer who 
has dcposited the (ull amount in dispute with the Commission 
so long as the undisputed amount is paid. 

Rule 5: Carriers are restricted {rom releasing nonpublic customer 
infornMtion in accordance with PU Code §§ 2891, 2891.1, and 2893, 
and "ny other applicable state or feder.lt statutes Of regulations, as 
they may be amended (tom time to thl\e, that pertah\ to Ctlstonlcr 
privacy. Carriers shall also ~om~)lYI so long as those rutes remain 
generally applicable to olher cMriers, with the Commission's rules 
set forth in Appendix B of Dccision Nos. 92860 alld 93361, as 
modified, which g('ner.lIt}, prohibit, with certain cxccptiOJ1S, the 
rele,l5e of calling records and credit information of all subscribers -
both residential and business -abseI\t the fe<:cipt of a search 
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Warral'll under federal or state or in rcsponsc to a subpoena or 
subpoena du(cs teem'l) authorized by a fedcral or statc judge. 

Rule 6: COnsiStCllt with our authority <Wet aU other carriers, IECs 
offering dCtarifted service are direCted to cooperatc fully by 
rcsponding in a timely (ashionto any request by the Commission 

. or its staff for dOC':lnlents including but not 1iini~ed to the custOnler­
carrier (oJi.tr~,ct, billitlg records, customer callbtg records" 
solicitations and corrcspondencc(ron\ the carrier lothe customer, 
apptic'lbte thint party verilic.ltiorls, and any other in(onliation or 
documentation tegarditlS a (ustonier ttmtplaint. The carrier shall 
tully(oll\ply with a request for such docuntenls Or iruormatioll by . 
the ConullisSioh or its staf(no later than ten busineSs days ((om the 
date of request. Fa~lurt~ by an lEe to comply wJththis rule may 
result in penalties as ·set fOrth in PU Code §§ 2101, 2110, and 2111.7. 

Any Iin\it~tio1\ of liability provision contained in a contl'act for 
dehuiffed services shall iI\ no way Iilnit the ability of a ('on-iptainant 
to recover reparations before the Commission. 

(END OF APPENDIX C) 


