
A.98-tO-039 Telecom Division 

Decision 98-12-030 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

In the Malter of the Application of Acccss One, Inc., 
an Illinois Corporalion~ for a Certificate of Public 
Convenience and Necessity to Provide InterLATA 
and Intr<'lLATA Telecommunications Service in 
California as a Switchless RescUer. 

OPINION 

Application 98-10-009 
(Filed October 28~ 1998) 

Acccss OtiC, Inc., an Illinois corporation, filed an application on October 28, 1998, 

for a certificate of public convenience and nccessity to providc inter - and intra-local 

access and transport area services in California as a non-dominant intcrex:change 

carrier. This application was filed pursuant to the registration process adopted in 

Decision (D.) 97-06-107 and related decisions. 

The applicant was qualified to use the registmtion pr()('css, complied with the 

filing t("(luiren\cnts for a registration applicatioll, and there were no protests to the 

application. The applicant was qualified to and requested an exemption from tariffing 

requirements. AppJic.1nt also agreed to abide by the consumer protection rutes adopted 

in D. 98-08-031, as modiHed from time to tinte. Therefore, pursuant to the authority 

gr.lnted to the Executive Director by Decision 97-08-050, the applic(lnt shoultl be 

granted a ('ertificate of public cOlweniencc and ll('(essily 10 provide this service. 

Findings of Fact 

1. The application W,lS filed on October 28, 1998, and appeared in the Commission's 

D~,i1y Calendar on November 2,1998. 

2. There were no timely protests to the application. 

3. The applicant was qualified to and fl."Xluested an exemption from tariffing 

requirements. Applicant also agreed to abide by the consumer protection rules adopted 

in D. 98-08-031, as modified from time to time. 
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ConclusIons of Law 

1. Applicant should be granted the rt.'quested certificate of public conveniencc and 

necessity subject to the conditions in the attached appendix. 

2. Applicant should be granted an exemption from the requirement to file tariffs. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 

1. A certificate of public convenience and necessity is granted to Access Onc, Inc. to 

opcmte as a switchless reseller of it'lter-locAI Access and Tr~\nsport Area (LATA) and, to 

the cxtent authorized by Dedsiol\ 9-1-09-065, intra·LAT A tclecomll\Ullications services 

offered by COnUl\Ulli<'ation conlmol\ carriers in California subject to the conditions set 

forth in the attached appendices. Applicant is assigllett corporate identification Ilumbcr 

U-610-1-C which shaH be included iil the caption of alllilings made with this 

Commission. 

2. Applicant is exeinpt from the requirement to file tariffs subject to the conditions 

set forth in the attached appendices. 

3. App]ic",tion No. 98-10-039 is dosed. 

This order is effective today. 

D.,ted December 3, 1998, at San Francisco, California. 

ExC(utivc Director 
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NON-OOMINANT INTEREXCHANGE CARRIER REGISTRATION 

l. If you rcquestetl confidential treatment of the financial portions of your 

application, it was granted and those materials will remain under seal for one year from 

the date of the decision. If you wish to continue the seal on those materials beyond the 

one year period, YOll must make a formal request no later than thirty days prior to the 

expiration of the year explaining the reaSOl\S why you believe such extei\Sion is 

necessary. 

2. You arc subject to the following fees which must be regularly remitted: 

a. The current 2.4 % surcharge applicable to all intrastate services except 
for those excluded by Decision (D.) 9-1-09-065, as modified by 
D.95-02-050, to fund the Universal Lifeline Telephone Service (Public 
Utilities (PU) Code § 879; Resolution T-16098, December 16,1997); 

b. The (urrent 0.25% surcharge applko1ble to aU intrastate services except 
for those excluded by D.9-1-09-065, as modified by D.95-02-050, to fund 
the California Relay Service and Communications Devices Fund (PU 
Code § 288li Resolution T-l6090, December 16, 1997); 

c. The user fcc provided in PU Code §§ 431-435, which is 0.11 % of gross 
inlr.1state revenue for the 1998-1999 fiscal ye.u (Resolution M-4789); 

d. The current surcharge applicable to all intr.lstt'lte services except for 
those excluded by 0.9-1-09·065, as modified by 0.95-02-050, to fund the 
California High Cost Fund·A (PU Code § 739.30; 0.96-10-066, pp. 3-4, 
App. B, Rule 1.C; set by I{esolution T·16117 at 0.0% for 1998, effective 
February 19, 1998); 

c. The current 2.87% surcharge applic.lble to all intrastate services except 
for those excluded by 0.9-1-09-065, as modified by D.95-02-05O, to fund 
the CaJifornia High Cost Fund-B (D.96-1O-066, p. 191, App. B, 
Rule 6.F.); and 

f. The current 0.05% surchMge applicable to all intr.lst.1te services except 
for those excluded by 0.94-09-065, olS modified by 0.95-02-050, to fund 
the California Tcleconnect Fund (set by Resolution T· 1 6165, effective 
August I, 1998). 

These fees may change periodk.llly. You will be notified of such changes. 
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3. You arc exempt from Rule 18(b) of the Contmission's Rules of Practice and 

Pnxedute. 

4. You are exempt from PU Code §§ 816-830. 

5. You arc exempt from PU Code § 851 when the transfer or encumbrance serves to 

secure debt. 

6. You shall file a written acceptance of the certificate granted ir\ this proceeding. 

7. Prior to htitiating service, you shall provide the Comntission's Consumer 

Services Division with the your designated contact person(s) for purposes of resolving 

consumer complaints and the correspOJtding telephone number. This informatiC)11 shall 

be updated if the name or telephone nun\ber changes Of at least ant'lually. 

8. You shall notify this COlhmission in writing of the date iliterLATA service is first 

renderetl to the public within five days after service begins and again withh\ five days 

of when intr.'lLATA serviCe begins. 

9. You shall keep your books and records in accordance with the Uniform System 

of Accounts spcdfied in Title 47, Code o( Feder." Regulations, P<ut 32. 

10. In the event your books and records are rCtluired for inspection by the 

Commission or its staff, }'ou shall either produce such records at th~ Commission's 

offices or reimburse the Commission for the reasonable costs incurred in having 

Commission slt,ff lr,wcl to your office. 

11. You shaH file al\ annual report, in compliance with GO lO-t.A, on a c<,lendar-},eilr 

b.1Sis using the information retlllest (orm dcvclopCtt by the Commission ShlfE and 

cont"ined it\ Appendix U. 

12. You shall ensure that }'our employees compl)' with the provisions of Public 

Utilities (PU) Code § 2889.5 rcg<1n.iing solicitation of customers. 

13. The certificate gnmted (\nd the authority to render service under the r.ltes, 

charges, and rules authorized wilt expire if nol exercised within 12 mOllths after the 

c{fccti\'e date of this order. 
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1,1. \Vithin 60 days of the effective date of this onter, you shaH comply with PU Code 

§ 708, Employee Identification Cards, and notify the Director of the 

Telecommunications Division in writing of its con1pliante. 

15. If you arc 90 days or more late in filing an annual report or in rel'l1iUing the fees 

listed above, Tclcconlmunications Division shall prepare (oeCommission considef<"ltion 

a resolution that revokes your CPCN, unless you have received the ,vritten permission 

of Telecommunications Div,sion to file or remit late. 

16. You have requested an exemption from the requirement to file tarilfs and have 

represented to the Con\mission that you arc qualified for such atl exen\ption and 

further that you will abide by the Commission's ~onsun\er protection rules adopted in 

0.98-08-031 as modified from time to tinte. 

17. You n\ust abide by the Commission's consumer prot<x-lion rules adopted in 0.98-

OS-031 as modified from time (0 titlle. A topy of the currently effective rules is 

Appendix C to this decision. 

(END OF APPENDIX A) 
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TO; ALL INTEREXCHANGE TELEPHONE UTILITIES 

Article 5 of the PubHc Utilities Code gmnts authority to the California PubHc Utilities 
COn\])lission to require all public utilities doing business in California to file reports as 
specified by the Comniission on the utilities' California operations. 

A specific annual report (orm has not yet been pc('scribcd (or the California 
interexchange telephone utilities. However, you arc hereby directed to submit an 
origitlal and two copies of the information requested in Attachment A Ito later than 
March 31!>t of Ihe year following the calendar year for which the annual report is 
submitted. 

Address your report to: 

California Public Utilities Commis. .. ion 
Auditing and COllipliaI1CC Branch, Room 32-51 
503 Van Ness AVel\Ue 
San Ff<'\ncisco, CA 9-1102-3298 

Failure to lite this information on time may result in a penally as providett for in §§ 2107 
and 2108 of the Public Utilities Code. 

I( you have any question concerning this matteI, pte<lSC <, .. n (415) 703~1961. 
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Information Requested of California Interexchange Telephone Utilities. 

To be HIed with the CaHfornia Public Utilities Commission, 505 Van Ness Avenue, 
Room 3251, San Fnmcisco, CA 94102-3298, no later thal\ March 31st of the year 
following the calendar year for which the annual report is submitted. 

1. Exact legal namE? and U II of reporting utility. 

2. Address. 

3. Name, title, address, and telephone number of the person to be contacted 
concerning the reporled information. 

. . 
4. Name and title of the oUker having custody of the gelleral books of account 

and the address of the oUice where such books arc kept. 

5. Type of organization (e.g., corporation, parhtership, sole proprietorship, dc.). 

If incorpoc;;ltcd, specify: 

a. D.,te of filing articles of incotpomtion with the s«retary of State. 

h. State in which incorpor<lted. 

6. Commission dcdsion number gmllting op('C~lting authority .lIld the liatc of 
that decision. 

7. D.,te opemtions were begun. 

8. Description of other business activities in which the utility is engaged. 

9. A Jist of al1 Mfilialed comlMnies and their rdationship to the utility. St~lte if 
affiliate Is a: 

a. RCgU~1tcd public utility. 

b. Publicly held corpomtion. 

to. Balance sheet as of December 31st of the yeM (or which information is 
submitted. 

Il'tcom~ statement for Ca1i£omia openltions for the c'llcndar y(',u for which inform.\tion 
is submitted. 

(END OF APPENDIX 8) 
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DetariUed Services (Contr.lct Optiol) 

Rille 1: 

a. Rate information and infonllaHon regarding the tenlls "11d 
conditions of Service shall be provided iil writing upon request by a 
current Or potential customer. All of the rates, terms and 
conditions of service must be staled ina contract that nlust be 
signed by the customer and otherwise be enfoicc<t.ble. Although 110 

ternlS tnay be incorpor<t.ted by reference, fOrnhdae Illay be used to 
calculate rates or charges, whe-rethe cOn\pOnents of the fornlulae 
can be readily asCertained front a public source. J\1l ambiguities 
will be construed against the carrier. A carrier shall nlakea.vailabte 
to any customer, who requests inwriting.. information about other 

. service pJaris pertaining to the pnxtuct(s) or sNvice(s) the (t1S10Jller 
is ordering and for which the customer is eligible. 

h. The cOntnlctmust provide for wrinen notice to the customer 
at least 7 ('.,Ientlar days prior to tcrn1ination of service by the 
canier, and refund of any customer deposits within 30 days after 
service ha.s been ten'llinated. 

Rule 2: No change in the r.ltes, terms, alid conditions of <lny scrvice 
specified in such a contnlct shall be el\for<eable unless such change 
is set Corth in a writing signed by the customer who signett the 
original contract, or that customer's duty authorized agent. As 
currently providett iIl D.97-06-096 (as may be amended or 
superceded), cllstomers must be notified of any change of 
ownership of the.company.providit1g service to the customer as 
follows: 

a. The l\otice mllst be in writh\g; 

h. The cMrier must provide it to customers no later than 30 days 
before the proposed tmnsferi 

c. The notice must conhlin a stmight(orwMd description of the 
upcoming transfer, allY fees the ClIstoll\er wm be expected to pay, a 
statement of the cllston1er's right to switch to another cMeier, at\d a 
toU-free telephone ntlll1bcr (or questions; and 
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d. The notice and the carrier's description of serviCe to custonlers 
must be included in the advice letter seeking approv(\) of the 
change in ownership. 

a. Pursuant to Public Utilities Code § 2889.5, no carrier or any 
person, firm, or corporation representing a carrier, shall change a 
customer's presubscribcd telephone service provider without the 
customer's authorization. All carriers shaH comply with the 
provisions of § 2889.5 as weU as other applicable state and (eder .. ,l 
law as they may be amcndetl or superceded froIll time to time. 
Carriers shall be held liable for any vi01atioJ\ of § 2889.5 induding.. 
but not liJllited to, the unauthorized termination of a custom.er's 
service with an existing carrier and the subsequent unauthorized 
transfer of the customer to the cMrier's own service. Violations 
may incur a penalty or fine pursuant to Public Utilities Code § 2107 
as well those aHowed pursuant to other law and COnlmission 
policy .. 

b. No carrier whose service has been teflninatCtt by it customer 
shall re-esh1blish service for that customer without the express 
consent of the custom.ef, which consent may not be founded upon. 
any purported term in an agreement for SC'r\'icc that binds the 
customer to take service from the ciurier (or a spedfied term, or 
continually. 

c. All soIidh1tions by c .. 1Hiers or their agents provided to 
customers must be legible and printed in to point lype at a 
minimum. 

d. All promotion.,) and llMrketing materials used in the 
offering of detariffed telC('ommunic~,tions ser\'ices shall be whony 
scpar.1te fronl the written contr,1ct the customer signs. All terms 
must be plainly stated in underst .. mdable languagc, and nlllst be in 
the same language employcd when the carrier negotiated the 
conlr.lct with the customer. 
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A. Each bin nl.ust ptominently display a toll-tree flUmber for 
service Or billiflg inquiries~ alOJlg with an address where the 
CUslOlllcr may write t6 the carrier. 

B. In case Of a billing dispute belwcell a customer and the carrier, 
the carrierwillcomply with any custoiner requcst for the carrier 
to undertake an hWcsligation and {evie,v of the disputed 
amount. 

C. If a customer fails to pay the undisputed portion of the bill by 
the Due By Date (no Sooner than fifteen days of the date of 
prescntation) shown on the billl the carrier may notify the 
customer in writing of such delinquenty and indicate that 
service olay be ten'ninatcd 

D. A carrier nlay not disc<;Hlll.cct service to a custoI'ner who has 
subinitted a dain\ to CSD Jor iIwcstigation and decisiOll, has 
either paid the disputed amOUl\t or has deposited the an\ount in 
dispute with the CommiSsion within seven calelldar days after' 
tIle date the carrier notifies the ('uston\er that the carrier's 
hwestigation and review are completed. However, in no evell.t 
shall the carrier disconnect servke prior to the Due By D.1te 
shown 01\ the bill .. 

E. ]1\ no event shall a carrier (tisconned service to it customer who 
has deposited the full amount in dispute with the Commission 
so long as the ui\disputed amOUtH is p'lid. 

Rule 5: Carriers are restricted from releasing nonpublfc customer 
in(ormaUoll in accordance with PU Code §§ 2891, 2891.1, and 2893, 
and i\I\y other applicable state or feder.,l statutes or regulations, as 
they l'nay be amended from time to time, that pertain to customer 
privacy. Carriers shall also comply, so long as those rules remain 
gener.,Uy applk.lble to othet carriers, with the Commission's rules 
set (orth inAppendix B of Decision Nos. 92860 and 93361, as 
modified, which generally prohibit, with cerhlin exceptions, the 
release of ('atling rc<ords and ctcdit inforlllation of all subscribers -
both residential all.d business -llbsent the receipt of a search 
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warrant under federal or state or in response to a subpoena or 
subpoena duces tccuO\authorized b}' a fedenl. or state judge. 

Rule 6: Consistent with our autho~it)~ OVer all other carriers, lEes 
offering detariffed seryice arc directed to coopcmte fully by 
responding in ~ timely fashion to any request by the ConlIuission 
or its staff fOr documel'l.ts including but not liJ'nited to the custOnler­
carrier contract, billing records, customer calling records, 
solicitations and correspondence fromthec.urierto the cllsto}'}\er, 
applicable third party Verifications, and an}' other information or 
d6cun\cntation regarding a customer cOnlpl<'int. The carrier shall 
fully coriiply ,,,ith it request for such documents or information by 
the COl\\Inission or its staff no later thall ten business days from the 
date of request. F~ilul'e by· an lEe to comply with this rule fl1<ly . 
result in penalties as set forth in PU Code §§ 2107, 2110, and 2111.7. 

Any limitation ofliability provision contained in a contr~lct for 
detarHfed serviCes shall in no way Ihnit the ability of a complainant 
to I'tX"OYer rcpar,ltions before the Commission, 

(END OF APPENDIX C) 


