
A.98-10-0-l2 Telecom Division 

Decision 98-12-031 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STAlE OF CAUFORNIA 

In the MaHer of the Application of Network 
International, LLC, a ~1aryland Lin\itcd Liability 
Company, fot a Certificate of Public Convenience 
and Necessity to Provide h\terLATA and intraLATA 
Telc<:omn'lunkations Service in California as a 
Switchless RescUer. 

OPINION 

Application 98-10-0·12 
(Filed October 28, 1998) 

Network h\ternalionat
J 

LLC, a Maryland limited liability (oJ'l'lpany, filed an 

application on October 28, 1998, for a certificate of public convenience and necessity to 

proYic.te inter _ (lnd it'llra- local access ",\tl tri\l\sport arca scrvkes in C(llifornia as a non­

c.ton'th\iU\t intcrexchange carricr. This application was HIed pursuant to the registration 

process adopted in Decision (D.) 97-06-107 (lnd related decisions. 

l0he applic<11\t was qualificd to use the regish't1tiO)\ process, compBcd with the 

filing requirements fot a registration application, and there were no protests to the 

application. The t,pplicat\t was qualified to and rC(lltestcc.t an exempliOI\ from tariffil\g 

rec.luiren\ents. Applicant also agreed to abide by the consun\er protcctiOl\ rules adollted 

in 0.98-08-031, as modified (ron.t tin.\e to tim.e. Therefore, purSUal\\ to the authority 

gmnted to the Executive Director by Decision 97-08-050, the applicant should be 

grtu,ted t\ certificatc of public convenicncc and nc<:essity to provide this service. 

Findings. of Fact 
1. The applic~ltion was filed on October 28,1998, and appeared in the Commission's 

D.1ily Calelldar on November 6, 1998. 

2. There were no Hnlel}' protests to the application. 

3. The applic.;\llt was qualified to and tequested an exempHon from tariffing 

requirements. Applicant also agreed to abide by the consumer protectioJ'\ rules adopted 

in D. 98-08-031, as modified fro11\ time to timc. 
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Conclusions of Law 

1. Applicant should be gmnted the requested certificate of public convenience and 

necessity subject to the conditions in the attached appendix. 

2. Applicant should be granted an exemption ftom the requirement to file tarifls. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 

1. A certificate of public co)wenience and neCessity is granted to Network 

International, LLC to operate as a switchless reseHer of inter-Local Access and 

Transport Area (LATA) and, to the extent authorized by DecisiOI19.t-09-065, intra­

LATA telecommunications services offered by communicatioll common catriers in 

California subject to the conditions set forlh in the attached appendices. Applicant is 

assigned corporate identifkation IlUJ1'lber U-6106-c which shall be included in the 

caption of all filings made with this Comn'lission. 

2. Applic<.lnt is exempt from the requirement to file tariffs subject to the conditions 

set forth in the attached appendices. 

3. ApplicatiOll No. 98-10-O-J2 is dosed. 

This order is effective tOday. 

Dated December 8, 1998, at &"\n Fr.mcisco, California. 

Executive Director 
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NON-DOMINANT INTEREXCI-IANGE CARRIER REGISfRATION 

1. If you requested confidential treatment of the financial portions of your 

application, it was granted and those l1'1.aterials will remain under scat for one year from 

the date of the decision. U you wish to continue the seal on those materials beyond the 

one year period, you must make a forlllal request no later than thirly days prior to the 

expiration of the year explaining the reasons why you bclie\'e such extension is 

nccess.u), . 
2. You arc subject to the following fees which must be regularly remitted: 

a. The current 2.4 % surcharge applicable to all intrastate services except 
for those excluded by Decision (D.) 94.-09-065, as modified by 
D.95-02-05O, to {Ulll! the Universal Lifeline TclephOl\e Scrvice (Public 
Utilities (PU) Code § 879; Resolution T -16098, December 16, 1997); 

b. The current 0.25% surcharge applicable to all intrastate services except 
for those excluded by 0.94.-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund 
the California Relay Scrvice and Con\Jl\unications Devices Funli (PU 
Code § 2881; Resolution T-l6090, December 16, 1997); 

c. The user fee provided in PU Code §§ 431-435, which is 0.11 % of gross 
intmsh1.te revenue for the 1998-1999 fiscal year (Resolution M-4789); 

d. The current surcharge appJk'1.btc to an intr.1.sh,te services except for 
those excluded by 0.94.-09-065, as mo...tified by 0.95-02-050, to fumt the 
California High Cost I~und-A (PU Code § 739.30; 0.96-10-066, Pl'" 3-4, 
App. il, Rule t.C; set by Resolution T-16117 at 0.0% for 1998, effective 

February 19, 1998); 
e. The current 2.87% surcharge applicable to all intr~1.sh'te services except 

for those excluded by 0.9-1-09-065, .'5 mo...tified by 0.95-02-050, to fum! 
theC'l1ifolnia High Cost l~und·B (0.96-10-066, p. 191, App. il, 

Rule 6.F.); aIld 
f. The current 0.05% surcharge applic<1.bte to all intrashlte services except 

{or those excluded by 0.94.-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund 
the California Telcconncct Fund (set by Resolution T-1616S, effective 

August 1, 1998). 
These fees may change peri<xlically. You will be notified of such changes. 
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3. You are exempt from Rule 18(b) of the Commission's Rules of Practice and 

Procedure. 

4. You are exempt from PU Code §§ 816-830. 

5. You are exempt from PU Code § 851 when the transfer or encumbrance serves to 

secure debt. 
6. You shall file a written acceptance of the certificate granted in this proceeding. 

7. Prior to initiating service, you shall provide the Commission's Consun\er 

Services Division with the your designated contact perS01\(s) for purposes of resolving 

COl\5Umer complaints and the con'espondil1g telephone nun\bcr. This information shall 

be updated if the I\<\n\e or telephone number chaliges or at least annually. 

8. You shall notify this Comn'lission in writing of the date interLATA service is first 

remteted to the public within five ltays after service begins and agah\ within five days 

of when in\r~\LATA servke begins. 
9. You shall kee}-} your books and rc<ords in accordance with the Uniform System 

of Accounts spcdfied in Title 47, Code of Fetter,,} Regulations, Ptlft 32. 

10. In the event your books and records are requited for inspection by the 

Commission or its slaff, you shan either prodllc~ such re<'or\ts at the COl\\mission's 

o(£ices or reimburse the Commission (or the reasonable costs incurred in having 

Commission staH trtwel to your office. 

11. You shall file an annual report, in COIl"lpJiance with GO 10-1-A, on a calendar-year 

b.1Sis using the information (Ct.ll1est {orn\ developed by the Commission Staff and 

cont.\it\ell in Appendix B. 
12. You shall ensure that your employees comply with the provisions of Pub1ic 

Utilities (PU) Code § 2889.5 regartHng solicitation of clistomers. 

13. l"he certificate grimted and the authority to render service under the rates, 

charges, and rules authorized will expire if not exercised withh\ 12 n\onths after the 

effC(tlve ltate of this order. 
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14. \Vithin 60 days of the effective date of this order, you shaH comply with PU Code 

§ 70s, Employec IdentificaliOl\ Cards, and notify the Director of the 

Tc1('('on'Ul\UnicatioI\s Division in writing of its compliance. 

15. If you arc 90 liays or more latc in filil\g an annual report or in ren\itting the fees 

listed abOve, Tc1ccomnltlllications Division shall prepare for Commission considera.tion 

a resolution that teVokes your CPCN, Ul\le.» you have received the written pcrn\ission 

of Telecommunications DivisiOl\ to file or I'en\it late. 

16. You have requested an exemption froll\ the requirement to file tariffs and have 

represented to the Comn\ission that you arc qualified for such an exemption and 

further that you , .... ill abide by the Commission's consumer protcdion rules adopted in 

0.98-08.031 as Il\(}(iified from thne to time. 

17. You must abide by the Commission's consumer protection rules adopted in 0.98-

08-031 as modified from time to time. A copy of the currently effective rules is 

Appendix C to this dccisi('H\. 

(END OF APPENDIX A) 
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TO; ALL JNTEREXCHANGD TELEPHONE UTILITIES 

Article 5 of the Public Utilities Code grants authority to the California Public Utilities 
Commission to require aU public utilities doing business in California to file reporls as 
specified by the Commission on the utilities' California opemtions. 

A specific annual report form has not yet bcell prescribed for the California 
interexchange telephone utilities. However, you arc hereby directed to submit an 
original and two cDpies of the information requested in Attachment A no later than 
March 31!>1 Df the yeat following the c~\lcndar year for which the annual repDrt is 

submitted. 

Address your report to: 

California Public Utilities Commission 
Auditing and CDmpliance Branch~ Room 3251 
505 Van Ness Avenue 
San Fr.",dS('o, CA 9-1102-3298 

J:ailurc tD file this information Dn time may result in a penalty as provided lor in §§ 2107 
and 2108 of the Public Utilities Code. 

If you h,we any question concerniilg this nlatter, please (.,11 (,115) 703-1961. 
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Information Requested of California Interexchange Telephone Utilities. 

To re filed with the California Public Utilities Commission, 505 Van Ness Avenue, 
Roon\ 3251, &'m Francisco, CA 94102-3298, 1\0 later than March 31st of the year 
following the calendar year for which the al\l\ual report is submitted. 

1. Exact legal name al\d U # of reporting utility. 

2. Address. 

3. Name, title, address, and telephone number of the pcrsOl\ to be contacted 
concerning the reported informatiOll. 

4. Nan\c at\d title of the officer having custody of the gelleral books of account 
and the address of the office where such books arc kept. 

5. Type of organization (e.g.} (orpot.ltion, partnership, sole proprietorship, etc.). 

If in(orpor~'ted, spC'Cify: 

a. Dilte of filing articles of incorpomtion with the Secretary of State. 

b. State in which inCOrpOftlted. 

6. Commissi01\ decision number gr(l)\ting ope£<lth\g authority and the date of 

that dC'Cision. 

7. Date opemtiOl\S were begun. 

8. Description of other business activities in which the utilit)· is engaged. 

9. A list of all affiliated conlpanies and their relationship to the utiHty. Shlte if 

affiliate is a: 

a. Regulated public utility. 

b. Publicly held corpoI.1tion. 

10. Balance sheet as of December 31st of the year for which in(oIlllation is 

submitted. 

Income statement for California oper.ltions for the calendar year for which information 

is submitted. 

(END OF APPENDIX B) 
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Consumer Protection Rules 

Detariftcd Servlas (COJ\tract Opllon) 

a. I{ate infoni.\ation and irtforni.ation regarding the terms and 
conditions of service shall be provided in writing upon request by a 
current or poten.tial customer. All of the ratcs1 terll\S and 
conditions of service tl'lust be stated in a contract that must be 
signed by the ~uston\er amt (,therwisc be enforceable. Althoughno 
tetnls nlay be itlcorporated by re(erence, forn\uhle may be used to 
calculate rates or charges, where the components of the formulae 
can be readily asCcrtained fron\ a public source. All ambiguities 
will be cOI\strued agah\St the carrier. A carrieI' shatll'ltake available 
to any Cl1ston)el', who requests ht writing, infoin'tation about other 
service plal\S pertaining to the produd(s) or service(s) the cuslOnter 
is ordering and for which the Cllston\er is eligible. 

h. The contract nlust provide (or written notice to the custontel' 
at least 7 (,alendar days prior to termination of service by the 
('arrier, and rdUl\d of atly customer deposits within 30 days aiter 
service has been ten'ninated. 

Rult'" 2: No change in the r.l.tesl tern\s, cutt! ('onditiol\s of any service 
specified in such a contrtld shall be enforceable unless such ('hange 
is set forth in a writing SigllC<.t by the customer who signed the 
original contr,lct, or that customer's duly authorized agent. As 
currently provided in D.97-06-096 (as nlay be l'\ll\cnded or 
superceded), custon\ers must be notified of any changc of 
ownership of the.company.providing service to the customer as 
follows: 

a. The notice must be in writitlg; 

h. The ctUricr must provIde it to (uston\ers no later than 30 days 
before the proposed tmns(eri 

c. The notice must contain a straightforward description of the 
upcoming transfer, any f~s the cllstomer will be expected to pay, a 
statement of the customer's right to swit(,h to 3ltother (cUrier, and a 
totl-free tdephone number for questions; and 
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d. 'The notice and thc tarrier's dcscription of scrvice to customers 
must be included In the advke letter seeking approval of thc 
change in owncrship. 

a. Pursuant· to Public Utilities Code § 2889.5, no carrier or any 
person, firm, or <'orporation rcprcSCl\tit\g a carrier, shall change a 
custonlcr's prcsubS(ribedtetephonc service provider without the 
custonlerJs authorization. AU carriers shall (,oil\ply with the 
proYisiorisof § 2889.5 as well as other appJicable state and federal 
law as theyn'l.i\y beanlel'l.dcd or supetcctted iron\ tinleto timc. 
Carriers shall be held liable for any violation of § 2889.5 includIng, 
but I\ollin\itat to, the unauthorized terminatlol\ of a custonlcr's 
service \vith an existing carrier and the subsCt.luent unauthorized 
ttansfer of the <,ustomer to the c~'rrier's 0\'11\ servke. ViolatiOilS 
may incur a penalty or (inc pursual\t to Public Utilities Code § 21()7 
as well those allowed pursuant to other law and Commission 
poltey .. 
h. No carrier whose service has been terminatett by a <,ustomer 
shall re-establish service fol' that customer without the express 
COl\Sent of the customer, which ('onsent may l\Ot be founded upon 
any purported tenn in an agreement for service that bInds the 
customer to take service from the carrier (or a spC'Cified tennl or 

COl\tinuatty. 
c. All solicihltions by carriers or their agents provided to 
clistomers IllUst be legible and printed in 10 point type at n 

minimum. 
d. All promotional and marketing matcrh\ls llsed in the 
o(feriltg of detarif(cd telecommunications services sh"U be wholly 
separ,\te from the written <'ontmct the cliston\er Sigl\S. All tern\s 
must be plainly Shltcd in understandable tanguagcJ and must be in 
the sante language employed when the cMrier negotiated the 
contr,lct \, .. ith thc <,ustomer. 
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A. Each bill must prominently display a toB-Cree num~r (or 
service ot billing inquiries, along with an address where the 
custOl"llCr may write to the ('arrier. 

B. In case of a hilling dispute between a customer and the carrier, 
the carrier wiJI comply with any customer request (or the carrier 
to undertake an investigation and review of the disputed 
a nlOUnt. 

C. If a ClistoI'ner fails to pay the Ultdispute(t portion of the bill by 
the Due By D4te (no sooner than fi(tcendays or the date of 
prese)\tation) shown onthe bill, the carrier may notiCy the 
(ustomer in writing of su~h dclitlquCI1CY and indkatethat 
S1?fVicc may be termiriated 

D. A cairier may not disconned service to aCliston\er who has 
subnlitted a claim to (SO (or hivestigation and decision, has 
eit~er paid the disputed .1i'l1ount or has deposited the antount in 
dispute with the COll1mrssio)\ within seven c",lendar days after 
the date the carrier notifies the customer that the carrier's 
investigation al\d review are completed. However, in no event 
shaH the carrier disconnect service prior to the Due By Date 
shown on the bill. . 

E. In nO event shall a carrier disconned service to a customer who 
has deposited the (uJ) amount in dispute with the Commission 
so long as the undisputed amount is p_1M. 

Rule 5: Carriers arc restricted (ronl rcleasing nonpubJic customer 
information in accon.lance with l'U Code §§ 2891, 2891.1, and 2893, 
and any other "pplicitlble state or fedeml statutes or regulations, as 
they rnay be alnendcd (rom time to time, that perhlin to customer 
privacy. Carriers shaH also comply, so long as those rules remain 
generally applicable to other (,<lniers, with the Commission's rules 
set (orth in Appendix B of Decision Nos. 92860 and 93361, as 
IllO<.lifiedJ which gcncr"lly prohibit, with ccdahl exceplfons, the 
release olcalling rcc::ords and credit infornlation of "n subscri~rs -
both residential .u\d business -absent the receipt of a search 
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warn:utl under fcdetel} or stelte or hl response to a subpoena or 
subpoena duces tcculli authorized by a federal or state judge. 

Rule 6: Consistent with our authority over all othcr (arriers, fECs 
offethlg detariffcd service atc directed to cooperate (ully by 
responding in a timely fashion to any request by the Comn\lssiOl\ 
or its staff for doculll.ents hlduding but not linl.itcd to the customet'­
carrier contractl billing records, customer calling r<xords, 
solicitations alld correspoll.dcl\ce ((on\ the carrier to the customer, 
appli~able third pMty veriftcatlons, and any other huormation or 
dOCufncntatiOI\ regarding a customer cOll\plaint. The carrier shaH 
futly con\pl)' with a request for such d()(ull\cnts or ituoI'n'tation by 
the Con\nl.ission or its staff 1\0 later than tel\ business days from the 
date of request. Failure by an lEe to comply with this rute may 
result in ~naltics as set forth in PU Code §§ 21071 1110, and 2111. 7. 

Any limitation of liability provision ~onh,ined iI\ a contract (or 
detariHed services shaH in no way limit the ability of a complainant 
to r~over reparations before the COfmnission. 

(END OF API)ENDIX C) 


