
A.98-10-0-l1 Telccorn Division 

Decision 98-12-032 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNtA 

In the Matter of the Application of Progr(?ssh'e 
Conc(?pts, Inc., a Te>.:as Corporation, for a Certificate 
of Public Conv(?nience and Necessity to Provide 
InterLATA and IntraLATA Telecommunications 
Scrvice in California as a Switchless RescUer. 

OPINION 

Application 98-10-041 
(Filed October 28, 1998) 

Progressive Concepts, fnc., a Texas corporation, filed an application on Cktober 

28,1998, for a certificate of public cOllvenience and necessity to prOVide inter - and 

intra- t()("al access and transport area services in California as a non-dominant 

interexchange carrier. This application was filed pursuant to the registration process 

adopted in Decision (0.) 97-06-107 and related decisiOils. 

The applicant was qualified to use the registratio!'} pro<:ess, complied with the 

filing requirements (or a registration application, and there were no protests to the 

application. The applicant Was qualified to and requested an exemption from tari(fing 

requirements. Applicant also agreed to abide by the consumer protection rutes adopted 

in 0.98-08-031, as modified from time to time. Therefore, pursuant to the authority 

granted to the Executive Director by Decision 97-08-050, the applicant shouM be 

granted a certifica.te of public convenience and necessity to provide this service. 

Findings of Fact 

1. The applic(llion ,va.s filed on CXtobcr 28, 1998, and appeared in the Commission's 

Daily Calendar on November 6, 1998. 

2. There were no timely protests to the application. 

3. The apllJicant was qualified to and requested an exemption from tariffing 

requirements. Applicant "Iso agreed to abide by the consumer protection rules adopted 

in D. 98-08-031, as modified from time to time. 
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ConclusIons of law 
1. Applicant should be granted the requested certificate of public convenience and 

necessity subject to the conditions in the attached appendix. 

2. Applicant should be granted an exemption from the requirement to file tari(fs. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 

1. A certificate of public cOIweniente and necessity IS granted to Progressive 

Concepts, Inc. to operate as a switchlcss rescUer of inter-Local Access and Transport 

Area (LATA) and, to the extent authorized by Decision 9-1-09-065, intra-LATA 

telcc(nnmunications services o1(eted by COJllmUnicatlOl\ common carriers in California 

subject to the conditions set forth in the i1ttachcd appendices. Applicant is assigncd 

corpor.1te identification number U~6105-C which shall be included inthe caption of an 
filings made with this COnl.lllisSioll. 

2. Applic.1nt is exempt from the tcquiren\ent to file tarif(s subject to the conditions 

set forth in the attached appendkcs. 

3. Application No. 98-10-0U is closed. 

This order is e([ective today. 

Dated December 8, 1998, at San Francisco, California. 

Exccutive DirtXtor 

- 2-



Telecom Division 

APPENDIX A 
Page 1 

NON-OOMINANT INTEREXCHANGE CARRIER REGISTRATION 

1. If you requested confidential treatment of the financial portions of your 

application, it was granted and those materials will remain under seal for one year from 

the date of the decision. If you wish to continue the seal on those materials beyol'ld the 

one year period, you must make a formal request no ]ater than thirty days prior to the 

expiration of the ye<1r explaining the reasons why you bclie\'c such extension is 

necessary. 

2. You are subject to the following fees which must be regularly remitted: 

a. The current 2.4 % surcharge applicable to aU intrastate services except 
for thosc excluded by Decision (D.) 9-1-09-065, as modified by 
D.95-02-050, to fund the Universal Lifeline Telephone Scrvice (Public 
Utilities (PU) Code § 879; Resolution T-16098, December 16, 1997); 

b. The current 0.25% surcharge applicable to all intrastate services except 
for those excluded by 0.94-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund 
the California Relay Service and Comm.unications Devices Fund (PU 
Code § 2881; Resolution T-l6090, December 16, 1997); 

c. The user fcc provided in PU Code §§ 431-435, which is 0.11 % of gross 
intrashlte reVenue for the 1998-1999liscal ye.u (Resolution M-47S9); 

d. The current surcharge applicable to all intrastate services excellt (or 
those excluded by D.9-1-09-065, as modified. by 0.95-02-050, to fund the 
California High Cost Fund-A (PU Code § 739.30; D.96-10-066, pp. 3-4, 
App. B, Rule 1.C; set b}' I~esolution T-161 17 at 0.0% for 1998, ef(ective 
February 19, 1998)j 

e. The current 2.87% surcharge applicable to all intrastate services cxccpt 
(or those (,xduded by 0.9-1-09-065, a.s modified by 0.95-02·050, to fund 
the California High Cost l~und·U (0.96-10-066, p. 191, App. H, 
Rule 6.11.); and 

f. The current 0.05% surcharge app1ic<lbJe to all intmstate services except 
for those excluded by 0.9-1-09-065, as modified by 0.95-02-050, to lund 
the California Telcconncct Fund (set by Resolution T-16165, dfeclh'e 
August 1, 1998). 

These lees may change periodkaU)', You will be notified of such changes. 
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3. You arc exempt from Ru1e 18(b) of the Commission's Rules of Pmclice and 

Procedure. 

4. You arc exempt from PU Code §§ 816-830. 

5. You arc exempt (rom PU Code § 851 when the transfer or encumbrance serves to 

secure debt. 

6. You shall file a written acceptance of the certificate granted in this proceeding. 

7. Prior to initiating service, you shall provide the Commission's Consun\er 

Services Division with the your designated contact person(s) (or purposesof resolving 

consumer complaints and the corresponding telephone number. This information shall 

be uptlaied if the name or telephone number changes or at least annually. 

8. You shall notify this Commission in writing of the date interLATA service is first 

rendered to the publk withirtlive days after service beginS and again within five days 

of wlwn intraLATA sen'ice begins. 

9. You shall keep your books alld records in accordance with the Uniform System 

of Accounts specified in Title ·t7, Code of Federal Regulations, Part 32. 

10. In the event )'OU1 books and records are required for inspection by the 

Commission or its staff, you shall either produce such records at the Commission's 

oCfic('s or reimburse the Commission for the r('asonable costs incurred in having 

Commission sh1(f tmvel to your offke. 

11. You shall file an anllual report, in compJiance with GO tQ.t-A, on a calendar-year 

b.1Sis using the information request form developed by the Commission Staff and 

contc1inec.i in Appenttix B. 

12. You shall ensure that your employees comply with the provisions of Public 

Utilities (PU) Code § 2889.5 regarding solicitation of customers. 

13. The certificate granted and the authority to render service under the rates .. 

charges, and rules authorized will expire if not exercised within 12 month~ after the 

cCfective date of this orc.ter. 
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14. \Vithin 60 days of thc effective date of this order, you shall comply with PU Code 

§ 708, Employcc Identific",tion Cards, antl notify the Director of the 

Telecommunications Division in writing of its compliance. 

15. If you arc 90 days or rnore late in fHing an annual report or in remitting the fees 

listed above, Telecommunications Division shall prepare [or Commission consideratioll 

a resolution that revokes your CI'CN, unless you have received the written permission 

of Telecommunications Division to file or renlit late. 

16. You have requested an exemption (rom the requirement to file tariffs and have 

represented to the Commission that you are qualified for such an exemption and 

further that you will abide by the Commission's consumer protection rules adopted in 

0.98-08-031 as modified from time to time. 

17. You must abide by the Con\n\ission's cOnSumet protection rules adopted irk D.98-

OS-031 as modified (rom tin\c to time. A ('opY of the currently effective rules is 

Appendix C to this decision. 

(END OF APPENDIX A) 
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TO: ALL INTEREXCHANGE TELEPHONB UTILITIES 

Article 5 of the Public Utilities Code grants authority to the California Pllblk Utilities 
Commission to require all public utilities doing business ill California to file reports as 
specified by the Commission on the utilities' California operations. 

A specific annual report form has not yet ~n prescribed for the California 
intctexchange telephonc utilities. However,you·are hereby directed tosublllit an 
original and two copks of thc iniormationtcquested in AttadU1\Cnt A nolaler than· 
March 31st of the yeadoHowing the careflltar year {Or which the annual report is 
submitted. . 

Address your report to: 

California Public Utilities Conln\iSsion 
Auditing and CompJiance BttlOCh, Room 3251 
505 Van Ness Avenue 
San Francisco, CA 94102-3298 

Ft,Uure to file this information Oil time ll\ay resuIt in a penalty as provided (or in §§ 2107 
and 2108 of the Public Utilities Code. 

J( you have any question concerning this matter, plc.lse c"Jl (415) 703-1961. 
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Information Requested of California interexchange Telephone Utilities. 

To be filed with the California Public Utilities Con\missiollJ 505 Van Ness Avenue, 
Room 3251, San Francisco, CA 9H02-3298, no later than l\-farch 31st of the year 
foUowing the calendar year for which the annual report is submitted. 

1. Exact legal name and U # of reporting utility. 

2. Address. 

3. Name, title, addressJ and telephone number of the person to be contacted 
concerning the reported information. 

4. Name and title of the officer having custody of the general books of acc"ount 
and the address of the oUice where sttch books arc kept. 

5. Type of organization (e.g., corpor,\tion, partnership, sole proprietorshipt etc.). 

IE incOi pomtedl specify: 

a. D,1te of (ifillg artides of incorpor.,tion with Ihe Secretary of State. 

b. State it\ which incorporated. 

6. Commission dcdsion number gr.1l1ting oper.1Ung authority and the date of 
that decision. 

7. Date operations were begun. 

8. Dcsaiplion of other business activities in which the utility is engaged. 

9. A list of a1l affiliated comp,mies and their relationship to the utility. State if 
affiliate is a: 

a. Regulated public utility. 

b. PubJicly held corpor(ltion. 

10. Balance sheet as of December 31st of thc ye.u for which information is 
submittc(1. 

IncoJllc st,ltcntent for California operations for the c<\)cndar ye.u for which information 
is submitted. 

(END OF APPENDJX B) 
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ConSllmer Protection Rules 

Detarif(ed Services (Contrad Option) 

a. {{.ate information and infonl1ation regarding the terms and 
conditions of scrvke shall be provided it. writing upon request by a 
current Or potential customer. All of the rates, terfilS and 
conditions of service ll\Ust be stated in a contract that must be 
signed by the customer and otherwise be enforceable. AlthQugh no 
terms may be incorporated by referencc, formulae nlay be used to 
calculate rates or chargcs, \\·here the cOn\poi\~nts of the (ornm)ae 
Cc1n be readily as("crtaincd froI'n a public SOurce. All anlbiguitics 
will be construed against the carrier: A cairier shall make available 
to anycustontcr, who requests in \vriting,inlormationaboutothcr 
scrvke plans pertaining to the product(s) orscrvke(s) the custOJ'tlcr 
is ontering and for which the custon\er is eligible. 

b. Thc contrad must provide (or written notice to the customer 
at least 7 calelldar days prior to tellnination of servkc by the 
carrier, and rcfunlt of any customer tleposits within 30 days after 
service has been tern\inateti. 

Rule 2: No dlange in the rate's, terms, and conditions of any service 
specified itl stich a contmct shall be enforceable unless such change 
is set forth in a writing signed by the customer who signed the 
original contract, or that custon\er's duly authorized agcllt. As 
currently provided in D.97·06-096 (as Illay be amended or 
superceded), cllstomers must be notified of aIly change of 
ownership of thc.company.providing service to the customer as 
{oHows: 

a. The notice must be in writing; 

b. The (,,"tnicr n\llst provide It to customers no later than 30 days 
before the proposed tnlns(eri 

c. The notice must contain a stc<light(orwarddescription of the 
upcoming lr,lllsfet, any (ees the customer will be expected to pay, a 
statement of the customer's right to switch te) another c.uriec, and a 
toJl·frec telephone number (or questions; and 

• 
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d. The notice and. the car deri s description of service to custoIllers 
nlust be included in the advice letter seeking approval of the 
change in ownership. . 

a. Pursuant.to Public Utilities Code § 2889.5, no carrier or any 
person, finll, Or corpotationrepresenting a carricc, shaH change a 
custotner's presubsaibed telephone service provider without the 
customer's auHlorizatioIl. All carriers shall C0J11ply with the 
provisions of § 2889.5 as \vell as other applicable state and federal 
law as they Ihay be amended or superceded (romtill\e to time. 
Carriers shall be held liable for any vioJation 6f § 2889.5 hlclttding, 
but not Ihnited to, the unauthorized t~nl\hlati()n of a customer's 
serviCe with an existing carrier and lhesubscquent unauthorized 
transfer of the clistontcr to the carrier's own service. Vio)atiOl'lS 
may incur a penalty or fine pursuant to Public Utilities Code § 2107 
as wetl those allowed pursuant to other law ['\nd ConllllissioI\ 
policy .. 

b. No cMrier whose service has been terminated by ['\ customer 
shall re-establish service for that CllstOnl.cr without the eXl'ress 
consent of the customer, which consent may not be founded upon 
any purported term in an agreement (or service that binds the 
custom.er to take service fronl the carrier for a specified term, or 
continually. 

c. All soJicittltions by carriers or their agents provided to 
custOll\NS must be legible and printed in10 point type at a 
minimum. 

d. All promotional and m.arkeUng materials used in the 
offering of detariffed lelccomn\unications services shaH be wholly 
separ.lte (rom the written contr.let the customer sIgns. AU terms 
must be plainlystated in understandable language, and must be in 
the SMale Janglh1.ge employed when the carrier negotiated the 
-:onlmct with the customer. 
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Rille 4: 

A. Each bill must pronlinently display a toll-frec nun'tbei for 
service or billing inquiries, along with an address where the 
customer may write tothe cMrier. 

S. Itl case of abilting ~fisputc bctWecll a customer and the carrier, 
the carrier will comply with any custoil'ter request lor the carrier 
to undertake an investigation and review of thcdisputcd 
an\011nl. 

C. Ii a cllston\er tails to pay the undisputed portioJl of the bill by 
the Due By Date (no soOnt:r than (i(teen days of the date of 
presentation) shown on the bill, the carrier may notify the 
(Uston'ter in writing of such delhlquency and indkate that 
service ma}' betermhlated 

D. A carrier 11\ay not disconned service to a customer who has 
submitted a dah'll to CSo (or investigation and ltedsion, has 
either paid the disputed a1\\ount or has deposited the amount in 
~tispute with the Comnlission within seven catelldar days after 
the tiMc the cMrier l'totiiies the customer that the carrier's 
investigation aI'ld review are completCtI. However, in no evcnt 
shall the carrier disconn«t service prior to the Due By Date 
shown on the bill .. 

ll. In no event shall a carrier disconnet:t service to a customer who 
has deposited the (ull amount in dispute with the Commission 
so long as the undisputed amount is p~lid. 

Rule 5: Carriers arc restricted (tom rc1e~lSh\g nOl"lpublic clistOl:ner 
information in accordance wHh PU Code §§ 2891, 2891.1, and 2893, 
and 4'\11)' other applicable 51<lte or (e({eml statutes or regulations, as 
they n)ay be amended from time to tifne, that pertain to customer 
privacy. Carriers shaH also comply, so long as those rules remain 
gener,llly "ppJic<lble to other cMricrs, '\'ith the Conlmission's rules 
set forth in Appendix B of Dcdsion Nos. 92860 and 93361, as 
modified, which gener"Uy prohibit, with certain cXceptiOJ1S, the 
release of ('.lHing records and credit inforrilation of all subscribers -
both residential <1ml business -absent the rC(eipl of a search 
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warrant under federal or state or in. response to a subpoena or 
subpOena duces tecUn) authorized by a federal or state judge. 

Rule 6: COJlSistent with our authority over an other car~iers, JECs 
offering deta'rHEed service are directed to coopcrale(uily by 
responding in A timely fashion to anyrcquestby theCon1mi~loJ'\ 
or its staff for documents indudhlg but not lil'nited to the customer­
carrier contrad, billing records, custonter calling records, 
solicitations and correspondence from the carrier to the cllstOnler, 
applicable third party vcrificc,tions, and an.y other information or 
documentation tegardh'g a custoll\er complaint. The carrier shall' 
fuUy cOlllpl}' with a request {or such docunlcnts orin{ormatiol1 by 
the Coml'nission Or its stall no later than ten business days ironl the' 
date of request., Failure by an 1Ee to comply with this rule Jnay 
result in pcllalties as set forth in PU Code §§ 21071 2110, and 2111. 7. 

Any linlitation of liability provision contained in a contract for 
liclarif£ed services shall in no way limit the ability of a con"lpJainant 
to r«oVer repar.,Uons before the COni,mission. 

(END OF APPENDIX C) 


