
A.98-12-027 Telecom Division 

Decision 99-02--048 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

In the Matter of the Applkation of Asia Access 
Telecom, Inc., a Delaware Corporation, for a 
Certificate of Public Convenience and Necessity to 
Provide InterLATA and IntraLATA 
Telecommunications Service ill. California as a 
Facilities-based Carrier. 

OPINION 

Applic.ltion 98-12-027 
(Filed December 24, 1998) 

Asia Access Telecom., Inc., a Delaware corporation, filed an application on 

December 24, 1998, for a certificate of public convenience and I\ecessity to ptovide inter­

and intra-local access and transport area services in Cali£Ofl\ia AS it non-donl.inant 

interexchange carrier. This application was filed pursuant to the registration proceSs 

adopted in Decision (D.) 97.()6-107 and telat~d decisions. 

The applicant was llualified to use the registratiOl\ process and complied with the 

filing t(Xluirements for a registr<ltion application; there were no protests to the 

appJk.1tion; and the draft huiUs submitted were not rejecteli by the Commission's 

Teleconununki:ltions Division. Therefore, pursuant to the authority gr<lnted to the 

Executive Director by 0.97-08-050, the appJic .. lll.t should be granted a certifk .. lte of 

public convenience and necessity to provide this sNvice. 

This is an uncontested matter in which the decision grants the relief rl."(}uest(Xt. 

Accordinglr, pursuant to Public Utilities Code section 311 (g)(2), the otherwise 

applicable 30 day period for public review and commelU Is behl.g waived. 

Findings of Fact 

1. The applicatioll was filed 01\ December 24, 1998, and appc.1I(Xt in the 

Commission's Dail}' Calendar on January 7,1999. 

2. There were no timely protests to the application. 
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3. The draft tariffs were not rejected by the Commission's Telecommunications 

Division. 

Conclusion of Law 

Applicant should be granted the requested certificate of public convenience and 

necessity subject to the conditions in the attached appendix. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 

1. A certificate of pubJic convenience and necessity is granted to Asia Access 

Telecom, Inc. to operate as a facilities-based carrier of intet-Local Access and Transport 

Area (LATA) and, to the extent authorized by Decision 94-09-065, intra-LATA 

telecommunications Services offered by communication comn\on carriers in California 

subject to the conditions set forth in the attached appendix. AppJicant is assigned 

corporate identification number U-6118-C, which shaH be included in the caption of aU 

filings made with this Commission. 

2. Application 98-12-027 is closed. 

This order is clfcctivetoday. 

Dated Pebruar}' 8, 1999, at 8.1n Fr~\ndsco, California. 

~~ft 
Executive Director 
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APPENDIX A 
(Page 1) 

NON-DOMINANT INTEREXCHANGE CARHIER REGIS [RATION 

1. If you requested confidential treatment of the financial portions of your 

application, it was granted and those materials will remain under seal for one year from 

the date of the decision. If you wish to continue the seal on those materials beyond the 

one year period, you must make a formal request no later than thirty days prior to the 

expimtlon of the year explaining the reasons why you believe such extension is 

O(~cessar}' . 

2. You are subje<:t to the following lees which must be regularly remitted: 

a. The current 0.0% surcharge applicable to all intrastate services except 
for those excluded by Dedsion (D.) 9-1-09-065, as u\odified by 
0.95-02-050, to fund the Universal Lileline Telephone Service (Public 
Utilities (PU) Code § 879; Resolution T-16245, December 3, 1998); 

b. The current 0.192% surcharge applicable to all intrastate services 
except lor those excluded by D.9-1-09-065, as modified by 0.95-02-050, 
to lund the California Relay Service and Communications Devices 
Fund (PU Code § ~8S1j D.98-12·073, effective D~en\bcr 17, 1998 
(.012%); Resotution T·16257 (.18%), December 17, 1998); 

c. The user fee provided iI\ PU Code §§ 431-435, which is 0.11 % of gross 
intrastate revenue for the 1998-1999 fiscal yeM (Resolution M-4789); 

~t. The current surcharge applic •• ble to all intrastate services except for 
those excluded by D.9-1-09-065, as mO<.lified by 0.95-02-050, to fund the 
California High Cost Fund-A (PU CO<.te § 739.30; D.96-10-0661 pp. 3-4, 
App. B, Rule 1.C; set by Resolution T-16242 at 0.0% for 1999, cfC('(tive 
December 3, 1998); 

c. The current 3.8% surcharge applk.lble to all intrastate services except 
for those exdutlcd by 0.9-1-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund 
the California High Cost Fund-B (D.96-10-066, p. 191, App. 8, Rule 6.F.; 
Resolution T-16244, eile<:ti\,c December 3, 1998); and 

f. l'hc ClIrrent 0.05% surcharge applic.\ble to all intr.lslilte services except 
for those excluded by 0.94·09-065, as modified by D.95·02·050, to lund 
the California Tclcconned Fund (set by l{('solution T-16235, efffftive 
November 19,1998). 

These fees may change periodically_ You will be notified of such changes. 
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3. You are exempt (rom Rule 18(b) o( the Commission1s Rules of Practice and 

Procedure. 

4. You arc exempt (rom PU Code §§ 816-830. 

5. You arc exempt from PU Code § 851 when the transfer or encumbrance serves to 

secure debt. 

6. You shall file a written acceptance of the certificate granted in this proceeding. 

7. a. You arc authorized to file with this Commission tariff schedules (or the 

provisioIl of the services gmnted in your certificate of public convenience and necessity. 

You nlay not offer these servkes until tarifls are on tile unless you have unless you have 

separately been granted an exemption Iron ... tarilf filings subject to all of the conditions 

of such exemption. Your initial filing shall be made in accordance with General Order 

(GO) 96-AI excluding Sections IV, V, and VI, and shall be e((ective Ilot less than one day 

after filing. You shall comply with the provisions in your tariffs. 

b. The effectiveness of your fulure tariffs is subject to the schedules set forth in 

Ordering PM<lgr.1ph 5 of 0.90-08-032 (37 CPUC2d 130 at 158), as modified by 

0.91-12-013 (42 CPUC2d 220 at 231) and 0.92-06-034 (44 CPUC2d 617 at 618): 

"5. All NDIECs arc hCl'eby placed on notice that their California tariff 
filings will be pt<X"esscd in accordance with the following 
effectiveness schedule: 

"a. Inclusion of FCC-approved rates for interstate services in 
California public utilities tariff schedules shall bc(ome 
effective on onc (1) day1s notice. 

lib. Uniform rate rCttuctions for cxisting services shall become 
cEfective 0)\ five (5) ttays' notice. 

lie. Uniforn ... r.,te hl('[eases, except for minor r<lte increases, for 
existing services shall become cEfcctive on thirty (30) days' 
notice, and shaH r~llire bill inserts, a message on thc bill 
itself, or first class mail notice to cllstomers of the pending 
increased r.1tes. 

lid. Uniforn\ minor rate increases, as detinett in 0.90-11·029, lor 
existing services shall bc(On\C C(feclive on not less than five 
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(5) working days' notice. Customer notification is not 
required for such minor rate increases. 

"e. Advice letter filings for new services and (or all other types 
of tariff revisions, except changes in text not af(ccting rates 
or relocations of text in the tari(f schedules, shalll.X'Come 
eHective on (orty (40) days' notice. 

"f. Advice letter filings merely revising the text or location of 
text material which do not cause an increase in any rate or 
charge shall bc<:on\e effective on not less than five (5) days' 
notice." 

8. You may deviate from the following prOVisions of GO 96-A: 

(a) paragraph 1I.C.(I) (b), which requires consccutive sheet numbering and prohibits the 

reuse of sheet numbers, and (b) paragraph I1.C.(4), which requites that fla separate sheet 

or series of shccts should be used for each rute." Tariff filil\gs incorporating these 

deviations shall be subject to the approval of the Commission's Tc1ccon\munications 

Division. TarilE filings shall reflect all fees M\d surcharges to which applicant is subject, 

as noted above. You are also exempt frm1l. GO 96-A, paragraph III.G.(l) and (2) which 

requires service of advice letters on competing and adjacent utilities, unless such 

utilities have specifically requested such service. 

9. You shall file as part of your initial tariff, after the e((edive date of this order, a 

service area t1\ap. 

10. Prior to initiating service, you shall provide lhe Con\mission's Consumer 

Services Division with the your designated contact person(s) for purposes of resolving 

consumer complaints and the corresponding telephone number. This information shalt 

be updated if the name or telephone number changes or at least annually. 

11. You shall notify this Commission in writing of the date interLATA service is 

first rendered to the public within five days after service begins and agi\in within five 

days of when intr.1LATA service begins. 

12. You shall keep your books and records in accordance with the Uniforn\Systelll 

of Accounts specified in Title 47, Code of Federal Regulations, Part 32. 
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13. In the event your books and records are required for inspection by the 

Commission or its staff, you shall either produce such records at the Commission's 

offices or reimburse the Commission for the reasonable costs incurred in having 

Commission staf( travel to your office. 

U. You shall file an annual report, in compliance with GO 1M-A, on a calendar­

year basis using the information request forn'l. developed by the Commission Staff and 

contained in Appendix B. 

15. You shall ensure that your employees comply with the provisions of Public 

Utilities (PU) Code § 2889.5 regarding solicitation of customers. 

16. The certificate granted and the authority to rellder service under the rates, 

charges, and rules authorized will expire if not exerdsCtt within 12 months after the 

e((ective date of this order. 

17. \Vithin 60 days of the c(fective date of this order, you shall comply with PU 

Code § 708, Employee Identification Cards, aI\d notify the Director of the 

Telecommunications Division in writing of its compliance. 

18. If you are 90 days or more late in filing an annual report or in remitting the fees 

listed ahovel Telecommunic.1tiolls Division shall prepare (or Commission consideration 

a resolution that revokes your CPCNI unless you have received the written permission 

of Telecommunications Division to file or remit late. 

(END OF APPENDIX A) 
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TO: ALL INTEREXCHANGE TELEPHONE UTILITIES 

Article 5 of the Public Utilities Code grants authority to the California Publk Utilities 
Commission to require all public utilities doing business in California to file reports as 
specified by the Comn\ission on the utilities' California operations. 

A specific annual report (orm has I\ot yet been prescribed for the California 
interexchange telephone utilities. However, you arc hereby directed to submit an 
original and two copies of the information requested in Attachment A no later than 
March 31 sl o( the year (oIlO\ ..... itlg the calendar year (or which the annual report is 
subn\itted. 

Address your report to: 

California Public Utilities Commission 
Auditing and Compliance Br~1nch, Room 3251 
505 Van Ness Avenue 
&1n Francisco, CA 9·H02~3298 

Failure to file this information on time may result in a penalty as provided (or in §§ 2107 
and 2108 of the Public Utilities Code. 

If you have any question concerning this matter, please call (415) 703-1961. 
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Information Requested of California Intcrexchange Telephone Utilities. 

To be filed with the Ca1ifornia Public Utilities Commission, 505 Van Ness Avenue, 
Room 3251, &1n Francisco, CA 9-1102-3298, no later than Match 31st of the year 
following the calendar )'ear for which the annual report is submitted. 

1. Exact legal name and U # of reporting utility. 

2. Address. 

3. Name, title, address, and telephone number of the person to be ~ontacted 
concerning the reported information. 

4. Name and title of the officer having custody of the general books of account 
and the address of the office where such books arc kept. 

5. Type of organization (e.g., corporation, partnership, sole proprietorship, etc.). 

If incorporated, specify: 

a. Date of filing artides of incorpon,tion with the Secretary of State. 

b. State in which hlcorpomtcd. 

6. Commission decision number granting opefilting authority and the date of 
that decision. 

7. D.,le opcr .. ,tions were begun. 

8. Description of other business activities in which the utility is engaged. 

9. A Jist of all a((iliated companies and their relationship to the utility. State if 
affiliate is a: 

a. Regulated public utility. 

b. Publicly held corpor~'tion. 

10. Balance sheet as of December 31st of the year (or which information is 
submitted. 

11. Income shltcment {or California opcr.1Uons for the calendar year (or which 
information is submitted. 

(END OF APPENDIX B) 


