
A,98-12-033 Telecom Division 

Decision 99-02-051. 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

In the Matter of the Application of U. S. Oper"l.tors, 
Inc., a Texas Corporation, (or a Cerlificate of PubHc 
Convenience and NC('essity to Provide InterLATA 
and IntraLATA Tctccollm\llllications Service in 
California as a Switchtess RescUer. 

OPINION 

Application 98-12-033 
(Filed December 30, 1998) 

U. S. Opemtors, Inc., a Texas corporation, filed an application on December 30, 

1998, for a certiHcat~ of public cOl\Ve)\ience and necessity to provide inter - and intra­

local access and transport area services in California as a non-dominant interexchange 

('«lcrier. This applicatiOl\ was filed pursuant to the registration process adopted in 

Dedsion (D.) 97-06-107 and related decisions. 

The applicant was qualified to usc the registration process, complied with the 

filing requirements for a registr.ltion application, and there were no protests to the 

applic.\tion. The applic .. mt W~lS qualified to and requcsted an exenlption (rol1\ tariffing 

rc<}uiremcnts. Applic'll1t also agreed to abide by the consun\cr protection rules adopled 

in D. 98-08-031, as modified from thl\e to time. Therefore, pursuant to the authority 

gf,lnted to the Executive Director by Decision 97-08-050, the applicant should ~ 

gr.lIlted a certiCk.lie of public convenience and necessity to provide this service. 

This is an ullcontested matter in which the decision gmnts the relief requested. 

Accordingly, pursuimt to Public Utilities Code sC('tiOl1311(g)(2), the otherwise 

applic,lble 30 liay period for publfc review and comment period is being w"ived. 

Findings of Fact 

1. The applic,ltion WilS filed on December 30, 1998, and "ppc.ned in the 

Commission's D,lily Calendar OIl January 8, 1999. 

2. There were no timely protests to the application. 
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3_ The applicant was qualified to and requested an exemption from tari(fjng 

requirements. Applicant also agreed to abide by the consumer protection rules adopted 

in D. 98-08-031, as modified from time to time. 

Conclusions of Law 

1. Applkant should be granted the requested certificate of public convenience and 

necessity subject to the conditions in the attached appendix. 

2. Applicant should be granted an exemption fron\ the requirement to file tariffs. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 

1. A certificate of public convenience and neCessity is granted to U. S. Operators, 

Inc. to operate as a switchless (esellel' of inter-Local Access and Tn\nsport Area (LATA) 

and, to the extent authorized by Decision 9-1-09-065, intra-LATA teleconl.1'nunkatlons 

services offered by communication COl1\mOn carriers in California subject to the 

cOllditions set forth in the attached appendkes. Applicant is assigned corporate 

identification number U-6122-C which shall be included in the caption of all filings 

made with this Commission. 

2. Applicant is exempt from the requirement to file tariffs subject to the conditions 

set forth il\ the attached appendices. 

3. Application No. 98-12-033 is dosed. 

This order is effective today. 

D.lted February 8, 1999, at &'\1\ Francisco, California. 

Executive Director 

-2-



A.98-12-033 Telecom Division 

APPENDIXA 
Pagel 

NON-DOMINANT INTEREXCBANGE CARRIER REGISrRATION 

1. If you requested confidential treatment of the financial portions of your 

application, it was granted and those nlateriats will remain under seal for one year from 

the date of the dedsion. If you wish to continue the seal on those materials beyond the 

one year peri()(.i, you must make a formal request no later than thirty days prior to the 

expiration of the year explaining the reasons why you believe such extension is 

neCessary. 

2. You are subject to the following fees which must be regularly remitted: 

a. The current 0.0% surcharge applicable to all intrastate services except 
for those excluded by Decision (D.) 94-09-065, as modified by 
D.95-02-05O, to lund the Universal Lifeline Telephone Service (Public 
Utilities (PO) Code § 879; Resolution T-16245, December 3, 1998); 

h. The current 0.192% surcharge applicable to all intrastate services 
except for those excluded by D.94-09-065, as modified by D.95-02-050, 
to fund the California He)ay Service and Communications Devices 
J:und (PU Cmie § 2881; 0.98-12-073, Dccen\bcr 17, 1998 (.012%); 
Resolution T-16257 (.18%), December 17,1998); 

c. The user fcc provided ill PU Code §§ 431-435, which is 0.11 % of gross 
intr~lshlte revenue for the 1998-1999 fiSCill yecU (Resolution M-4789); 

d. The current surcharge applicable to all intrashlte services except for 
those excluded by 0.94-09-065, as modified by D.95-02-050, to fund the 
CaliCornia High Cost Fund-A (PU Code § 739.30; 0.96-10-066, pp. 3-4, 
App. 8, Rule 1.C; set by Resolution T-16242 at 0.0% for 1999, cfflXtive 
December 3, 1998); 

e. The current 3.8% surcharge applicable to aU intmstate services except 
for those excluded by 0.94-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund 
the California High Cost Fund-B (0.96-10-066, p. 191, App. 8, Rule 6.F.; 
Resolution T-16244, effective December 3,1998); and 

f. The current 0.05% surcharge applic<lble to all intr.lstate services except 
for those excluded by 0.94-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund 
the Cali(ornia Tcteconncct Fund (set by Resolution 1'-16235, effective 
November 19, 1998). 

These fees may change periodically. You will be noti(fed of such changes. 
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3. You are exempt from Rule 1S(b) of the Commission's Rules of Pr.lctice and 

Procedure. 

4. You afe exempt from PU Code §§ 816-830. 

5. You are exempt from PU Code § 851 when the tral\Sfer or encun\br.lnce serVes to 

secure debt. 

6. You shaH file a written. acceptance of the certificate grMl.ted in this pr()('eeding. 

7. Prior to initiating service, you shall ptovide the Commission's Consumer 

Services Division with the your designated contact person(s) for purposes of tesolving 

consumer complaints and the corrcspol\ding tc!ephone nun\bcr. This information shall 

be updated if the name or tc!ephone nunlbcr changes Or at least annually. 

8. You shall notify this Commission in writing of the date interLATA service is first 

rendered to the public within five ltays after service begins and again within five days 

of when intmLATA service begins. 

9. You shall keep your books and records in accordallce with the Uniform System 

of Accounts spcci(ied in Title 47, Code of Feder.,l Regulations, PMt 32. 

10. In the event your books iH\d J'C(orlis are required for inspection by the 

Commission or its staff, you shall either produce such records at the Commission's 

offi<~es or reimburse the Con\missiOl\ for the re.lsonable costs hlcurred in having 

Commission staff tmyel to you r office. 

11. You shall file an annual report, in compliance with GO 1o.t-A, on a calendar-yeM 

b.lsis using the infornlation request form develollcd by the Commission Sh,ff and 

contained in Appendix B. 

12. You shall el\Sure that your employees comply with the proVisions of Public 

Utilities (PU) Code § 2889.5 reg.trding so1icihltion of clIstomers. 

13. The certificate granted and the authority to render service under the rates, 

charges, and rules authorized will expire If not exercised within 12 months after the 

c((edi\'e date of this order. 
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14. \Vithin 60 days of the cf(e<tive {late of this ordcr, you shall comply with PU Code 

§ 708, Employee Idcntific<,Uon Cards, and notify the Director of the 

Tde<omlHurtications Division in writing of its compliance. 

15. If you arc 90 days or more late in filing an annual report or in rcmitting the fees 

listed above, Tclecommunications Division shall prepare for COn\mission consider.,tion 

a (esolution that revokcs your CPCN, unless you have rcceived the writtcn permission 

of Tclecommunications Division to file or rcmit latc. 

16. You have requcsted an exemption from the requiremcnt to file tarifts and have 

represented to the Commission that you are qualified for such an exemption and 

further that you will abide by the Commission's consumer protection rules adopted in 

0.98-08-031 as 111.0dificd from tinie to tinie. 

17. You must abide by the COl1\mission's(Ol\SUl\\el' protection rules adopted iI\ D.98-

08·031 as modified from time to time. A copy of the currently effective rules is 

Appendix C to this decision. 

(END OF APPENDIX A) 
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TO: ALL INTEREXCHANGH TELEPHONE UTILITIES 

Article 5 of the Public Utilities COt.te grants authority to the California Public Utilities 
Commission to require all public utilities doing business in Califomia to file reports as 
specified by the Commission on the utilities' California operations. 

A specific al'mual report form has not yet been prescribed for the California 
inteiexchange telephone utilities. However, you are hereby directed to submit an 
original and two copies of the information. requested iti Attachment A no later than 
March 31st of the year following the calendar year for which the annual report is 
submitted. 

Address your report to: 

California Public Utilities Commission 
Auditing and Compliance Branch, ROOIl'l3251 
505 Van Ness Avenue 
&'u\ Francisco, CA 9-H02-3298 

Failure to file this information On lillie rna}' result in a penalty ,lS provided lor in §§ 2107 
and 2108 of the Public Utilities Code. 

If you h.we any question concerning this matter, ple.\se colll (41S) 703-1961. 
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Information Requested of CaHfornia Interexchange Telephone Utilities. 

To be fired with the California Public Utilities Commission, 505 Van Ness Avenue, 
Room 3251, San Fr.HtciS(o, CA 9-1102-3298, no later than March 31st of the year 
foJlowing the calendar year (or which the annual report is submitted. 

1. Exacllegal name and U # of reporting utility. 

2. Address. 

3. Nante, title, address, and telephone number of the person to be contacted 
co~cerrting the reported information. 

4. Name and title of the officer having custody of the general books of aCCOUl\t 
and the address of the office where such books are kept. 

5. Type of organization (e.g., corporatiOlt, partnership, sole proprietorship, etc.).' 

If incorporated, specify: 

a. Date of filing artides of incorporation with the Secretary of State. 

b. Shlte in which hh~orpor'lted. 

6. Commission decision number gmnting operating authority ali.d the date of 
that decision. 

7. Date operc:ltions were begun. 

8. Description of other business activities iii. which the utility is eng,lged. 

9. A list of all affiliated companies and their relationship to the utility. State if 
aWliate is a: 

a. Regulated public utility. 

b. Publicly held corpori,tion. 

10. Balance sheet as of December 31st of the yeM (or which information is 
submitted. 

Income statement lor CaHfornia opcr,lUons lor the calendar year (or which information 
is submitted. 

(END OF APPENDIX B) 
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Consumer l~(otection Rules 

Det.ui((ed Servi«:es (Contract Option) 

a. Rate ituormation and information ,regarding the terlns and 
conditions of service shall be provided in writing upon request by a 
CUl'I'ent Or potential customer. All of the rates, tern\s and 
conditions of service must be stated in a contract that must be 
signed by the customer and othenvisc be enforce,lble. Although no 
terms may be incorporated by reference, formulae n\ay be used to 
calculate rates or charges, where the components of the lormulae 
can be readily ascertained (rom a public souice. All ambiguities 
will be construed against the carrier. A carrier shall make available 
to any customer, who requests it\ writing, iruormation about other 
service plaJ\S pertaining to the product(s) or servke(s) the ~ustomer 
is ordering and lor which the custOnler is eligible. 

b. The contract Blust provide for written notice to the customer 
at least 7 calendar days prior to termination of service by the 
carrier, and reCund of an}' CUstOli.\er deposits withit\ 30 days after 
service has been terminated. 

Rule 2: No change in the nltes; ternlS; and conditions of any service 
specified in such a contract shall be enforceable unless such chat\ge 
is set forth in a writing signed by th~ customer who signed the 
original contract, or that customer's duly authorized agent. As 
currently provided hi. D.97-06-096 (as may be amended or 
superceded), custOll\erS must be notified of any change of 

. ownership of the_col\\pany_providing service to the cllstomer as 
f01l0ws: 

a. The notice must be in writing; 

b. The carrier must provide it to customers no later than 30 days 
before the proposed tr,lnsferi 

c. The notice must (ontain a stnclightforward description of the 
upcoming transfer, any fees the (uston'et will be expected to pay, a 
statement of lhe customer'S right to switch to another carrier, and a 
ton-free telephone number for questions; and 
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d. The notice and the carriers descriplion of service to customers 
must be included in the advice letter seeking approval of the 
change in ownership. 

a. Pursuant to Public Utilities Code § 2889.5, no (Mrier or any 
person, firnt, or corporation representing a carrier, shall change a 
customer's ptcsubscribed telephone Service provider without the 
custorner's authorization. All carriers shall comply with the 
provisions o( § 2889.5 as well as other applicable state and federal 
law as they nlay be am.ended or supel'~eded fronl time to tinte. 
Carriers shall be held liable (or any violation of § 2889~5 including, 
but not limited to, the unauthorized termination of a custonler's 
serviCe with an existing carrier and the subsequ~nt unauthorized 
transfer of the cusioil\Cr to the carriets pwn service. Violations 
may incur a penalty or fine pUrSUal\t to Public Utilities Code § 2107 
as well those allowed pursuant to other law and COIl\n\ission 
poticy .. 

b. No carrier whose service has been terminatCt.t by a customer 
shall re-establish service for that custOll\er without the express 
consent of the customer, \\'hkh conscnt li\ay not be founded upon 
any purported tern\ in al\ agrcen\ent for service that binds the 
custOnlt'r to take service fro11\ the carrier for a specified tern'l or 
continually. 

c. All soHcitations by carriers or their agents prOVided to 
custon\ers must be legible and printed in 10 point type at a 
minimum. 

d. All promotional and Illarketing materials used in the 
offering of detariffcd telecommunications services shall be wholly 
scpar.1te from the wfinN\ contract the customer signs. An terms 
must be plainly shltcd in understandable language, and must be it\ 
the S<ln.te language Clllp!Oycd when the carrier ncgotiated the 
contract with the custon\ct. 
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A. Each bill must prominently display a toll·frcc number for 
service or billiItg inquiries, along with An address where the 
customer may write to the carrier. 

B. In case of a billing dispute between a customer and the carrietl 
the carrier will comply with Any customer request [or the carrier 
to undertake an investigation and review of the disputed 
amount. 

C. If a ('ustonter fails to pay the undisputed portion of the bill by 
the Due By Date (no SOOI\er than fifteen days of the dateo{ 
presentation) shown on the bill, the carrier nlaynotify the 
customer in writing of such delinquency and indicate that 
service nlay be tenllinated 

D. A carrier may not disconne<:t serviCe t6 a customer who has 
submitted a da.in\ to CSD(or investigation and dcdsionJ has 
either paid the disputed An\Ount or has'deposited the an\ount in 
dispute with the Commission within seven calendar days atter 
the date the catriel' notiffesthe customer that the carrier's 
investigation and review are (ompleted. However, in no event 
shall the carrier diSconnect service prior to the Due By Date 
shown on the hill .• 

E. Itl no event shaH a ~anier disconnect service to a (ustomer who 
has deposited the lull amount in dispute with the Commission 
so long as the undisputed amount is paid. 

t 

Rule 5: Carriers are restrkted from releasing nonpubJic (ustomer 
information in acCordal\Cc with PU Code §§ 2891, 2891.1J and 2893, 
al\d any other applicable state or federal statutes or regu1ations, as 
they n,ay be amended from time to time, that pertain to customer 
privacy. Carriers shall also complYJ so long as those rules renlain 
generally applicable to other carriers, with the COilmliss{on's rules 
set forth in Appendix B of Dedsi01\ Nos. 92860 and 93361; as 
modified, w~kh generally prohibit, with certain exceptions, the 
retease of Callil\g records and ({edit information of all subscribers -
both iesldcrltial and business -absent the receipt of a s('(\fch 
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warrant under federal or state or in response to a subpoena or 
subpoena duces tecum authorized by a federal or state judge. 

Rule 6: Consistent with our authority over all other carriers, IECs 
offering detari(fed service are dirtXted to cooperate fully by 
responding in a timely fashion to any request by the Commission 
or its staff for dOcuntenls h\duding but neit limited to the custon\er­
carrier contract, billing records, customer calling records, 
solicitations and corl'espondeltce from the carrier to the custornerl 
applicable third party verifications, and any othcr iniornlation or 
ltOcumentation regarding a customer complaint The carrier shall 
fuHy cOfllply with a request for such documents or information by 
theCommissioJ\ or its staff no later than tcn business days fron\ the 
(iate of request. Failul'e by an lEe to comply with this rule ntay 
result in penalties as set forth in PU Code §§ 2107, ~1l0, and 2111. 7. 

Any Ihltitation of tiabilit}t provision contained in a contract for 
dctarillcd services shall in no way linlit the ability of a complainant 
to r'C('OVer reparations before the Contn\ission. 

(END OF APPENDIX C) 


