
A.98·12·029 Telecom Division 

Decision 99·02·052 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

11\ the Malter of the AppJk.\tion of ATN 
Communications, Inc., a Delaware Corpomtion, for a 
Certificate of Public Convenience and Nccessity to 
Provide InterLATA and IntraLATA 
Telecommunications Service in California as a 
Switchless Rcscller. 

OPINION 

Application 98·12·029 
(Filed December 29, 1998) 

ATN Comn\lmications, Inc., a Delaware corporation, filed an applicatiol\ on 

December 29, 1998, tor a certificate of public conv~mience and necessity to prOVide inter 

- ,\nd intra-local access and transport area scrvices iI\ California as a non·dominant 

interexchange carrier. This application was filed pursuant to the registration pro<:ess 

adopted h\ DedsiOJ\ (D.) 97·06-107 and related decisions. 

The applk<u\t was qualified to use the registration process, complied with the 

filing requirements for a registri:ltion application, al\d there were no protests to the 

applict:llion. The appli<'i:lnt was qualified to and requested an exemption from tariffing 

rt.'t}uirements. App!iCi:lnt also agreed to abide by the consumer protcdion rules adopted 

in D. 98·08·031, as modifit'd (rom time to time. Therefore, pursuant to the authority 

gr.lnted to the Executive Diredor by Decision 97·08-050, the applicant should be 

granted a certificate of pubJic convenience and necessity to provide this service. 

This is an tlncoJ\(cst~d matter in which the dC<'ision grants the reHef requested. 

Accordingly, pursuant to Public Uti1ities COtte section311(g)(2), the otherwise 

applicilhle 30 day period for public review and comment period is being w.lived. 

Findings of Fact 

1. The applic.ltion w.,s filed on DccCl'nbcr 29, 1998, and appeared in the 

Commission's D.lil}' Calendar on January 7, 1999. 
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2. There were no timely protests to the application. 

3. The applicant was qualified to and requested an exemption from tariffing 

requirements. Applicant also agreed to abide by the consumer protection rules adopted 

in D. 98-08-031, as modified (rom time to time. 

Conclusions of Law 

1. Applicant should re granted the requested certificate of public convenience and 

nt'(essity subjcctto the conditions in the attached appendix. 

2. Applicant should re granted an exenlption (rom the requirement to file tariUs. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 

1. A certificate of public convenience and necessity is granted to ATN 

Communications, InC'. to operate as a switchless rescUer of inter-Local Access and . 

Tr,U\sport Area (LATA) and, to the extent authorized by D(.'(;ision 94-09-065, intra­

LATA tcl(.'(;ommunications services offered by COll"lnHtnication common carriers in 

California subject to the conditions set forth in the attached appendices. App1iC<'lllt is 

assigned corporate identification number U-6119-C which shall be included in the 

caption of all filings made with this Cormn.ission. 

2. Applicant is exempt from the requirement to file tariffs subjcct to the conditions 

sct forth in the attached appendices. 

3. Application No. 98-12-029 is dosed. 

This order is effective today. 

D.,ted Februar)' 8. 19991 at &11\ Fmndsco, California. 

~£ 
Executive Director 
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APPENDIX A 
Pagel 

NON-DOMINANT INTEREXCHANGB CARRIER REGISTRATION 

1. J( YOli requested confidential treatment of the financial portions of your 

application, it was granted and those materials will remain under seal lor one year (lOIn 

the date of the decision. If you wish to continue the sei,t on those materials beyond the 

one year period, you must make a formal request no later than thirty days prior to the 

expiration of the year explaining the reasons why you believe such extension is 

necessary. 

2. You arc subject to the following fees which must be fegularly (emitted: 

a. The current 0.0% surcharge applicable to all intrastate services except 
lOf those excluded by Decision (D.) 94-09-065, as modified by 
0.95-02-050, to lund. the Universal Lifeline Telephone Service (Public 
Utilities (PU) Code § 879; Resolution T-16245, December 3, 1998); 

b. The current 0.192% surcharge applicable to a.1I intra.state scrvkes 
except lor those excluded by 0.94-09-065, as modified by 0.95-02-050, 
to lund the California Relay Service and Communications Devices 
Fund (PU Code § 2881; 0.98-12-073, December 17,1998 (.012%); 
Resolution T-16257 (.18%), December 17, 1998); 

c. The user lee prOVided in PU Code §§ 431-435, which is 0.11 % ol gross 
intrastate revenue for the 1998-1999 fiscal yeM (Resolution M-4789)i 

d. The current surcharge applic'1ble to all intr~1state services except for 
those excluded by D.94-09-065, as modified by D.95-02-05O, to fund the 
California High Cost Fund-A (PU Code § 739.30i D.96-10-066, pp. 3-4, 
App. D, Rule 1.C; set b)' Resolution T-16242 at 0.0% (or 1999, e({edive 
December 3, 1998); 

c. The current 3.8% surcharge applicable to all intr .. \sh1te sCfvices except 
lor those excluded by 0.94-09-065, as I1l()(Hfied by 0.95-02-050, to (und 
the California High Cost Fund-B (0.96·10-066, p. 191, App. B, Rule 6.11.; 
Resolution T-16244, effective Dccember 3, 1998); and 

f. The current 0.0.5% surcharge applicable to all intrash1te services except 
for those excluded b}' 0.94-09-065, as Ill()(lified b}' D.95-02-050, to lund 
the California Telcconncct I~und (set by Resolution T -16235, e(fective 
November 19, 1998). 

These fees may change peri()(ticllUy, You will be notified of Stich changes. 
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3. You are exempt (rom Rule 18(b) of the Commission's Rules of Pr(1.ctice and 

Proced u re. 

4. You are exempt from PU Code §§ 816-830. 

5. You are exenlvt from PU Code § 851 when the transfer or encumbrance serves to 

secure debt. 

6. You shall file a writtell. a~(eptance of the (ertiCic,,'\te granted in this proceeding. 

7. Prior to initiating service, Y9u shall provide the Commission's Consumer 

Services Division with the your designated contact person(s) lor purposes of resolving 

consumer cOrtlplaints at\d the correspondh\g telephone number. This information shall 

be updated if the name or telephone number changes or at least annually. 

8. You shall notify this Con\mission in writing of the date interLATA service is first 

rendered to the public within five days after service begins and again within five days 

of when intraLATA service begins. 

9. You shall keep your books ilnd records in accordance with the Uiliforn\ SysteI'n 

of Accounts specified in Title 47; COtte of Feder.l. Regutations, Part 32. 

10. In the event your books and records Me required [or inspediOll by the 

Commission or its staff, you shal1 either produce such rC'Cords at the Commission's 

offices or reiJ\\bursc the Commission for the reasonable costs incurred in having 

Commission staff tr~wcl to your office. 

11. You shall file an annual report, in compliance with GO 1m-A, 01\ a calendar.year 

basis using the information request (orn\ developed by the Comn\ission St.,£( and 

cont.lined in Appendix B. 

12. You shall ensure that your eillployees comply with the provisions of Public 

Utilities (PU) COtie § 2889.5 regarding soJicil<1.tion of customers. 

13. Thc certWc.,te gmntcd and thc authority to render service under the rates, 

charges, and rules authorized will expire if not exercised within 12 months after the 

cf('(':tivc date of this order. 
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14. \Vithin 60 days of the c{{ective date of this order, you shall comply with PU Code 

§ 708, Employee Identification Cards, aJ''1d notify the Director of the 

Telecomn\unkations Division in writing of its compliance. 

15. If you are 90 days or mote latc in filing an annual report or in remitting the fees 

listed above, Telecommunications Division shall prepare lor Commission consideration 

a resolution that revokes your CPCN, unless you have received the written permission 

of Telcconununlcatlc>l\s Division to file or ren\it late. 

16. You have requested an exen\ption from the requirement to file tariffs and have 

represented to the Commission that you are qualified for such an exemption and 

(urther that you will abide by the Commission's consun\er protection rules adopted in 

0.98-08-001 as n\odilicd lromtin\e to time. 

17. You must abide by the Commission's consumer protection rules adopted in D.98~ 

08-031 as modified (ronl tin\e to time. A copy o( the curtenlly dfective rules is 

Appendix C to this decision. 

(END OF APPENDIX A) 
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TO; ALL INTEREXCHANGH TELEPHONE UTILlTlrs 

Article 5 of the Public Utilities Code grants authority to the California Public Utilities 
Commission to require all public utilities doing business in California to file reports as 
specified by the Commission on the utilities' California operations. 

A specific annual report form has not yet been ptescribed for the California 
interexchange telephone utilities. However, you are hereby directed to submit an 
original and two copies of the information requested in Attachment A no later than 
March 31st of the year following the calendar year for which the annual report is 
submitted. 

Address your report to: 

California PubHc Utilities Commission 
Auditing and Con\pliancc Branch, Rooin 3251 
505 Van Ness Avenue 
San FrancisCo, CA94102-3298 

Failure to file this information On tinl.e may result in a penalty as provided (or in §§ 2107 
and 2108 of the Public Utilities Code. 

If you have any question concerning this matter, please call (415) 700-1961. 
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Information Requested of California Interexchange Telephone Utilities. 

To be filed with the California Public Utilities Commission, 505 Vall Ness Avenue, 
Room 3251, San Fr.1ncisco, CA 9 .. H02·3298, 110 later than March 31st of the year 
following the calendar year (or which the annual report is submitted. 

1. Exact legal name and U # of reporting utility. 

2. Address. 

3. Name, title, address, and telephone number of the person to be contacted 
concerning the reported. information. 

4. Name and title of the o(fker having custody of the general boOks of account 
and the address of the office where such books are kept. 

5. Type of organiZ<:1tiol\ (e.g./ corporation, partnership, sole proprietorship, etc.). 

If incorporated, sp~ify: 

a. Date of filing artides of incorporation with the Secretary of State. 

b. State iI\ which incorporated. 

6. Commission decision nunlbcr granting operating authority and the date of 
that decision. 

7. D.1te operations were begun. 

8. Desnipliol\ of other business activities in which the utility is engaged. 

9. A list of all affiliated companies and their relationship to the utilit)'. State if 
a(filiate is a: 

a. Regulated public utility. 

h. Publicly held corporation. 

10. Balance sheet as o( December 31st of the year for which infornlation is 
submitted. 

Income statement for California oper.ltions for the calendar year for which il\Cormatlon 
is submitted. 

(END OF APPENDIX B) 
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Consumer Protection Rules 

Dctari((cd Services (Conlr.let Option) 

a. Rate information and information regarding the terms and 
conditions of service shall be provided in writing upon request by a 
current or potential customer. All of the rales, terms and 
conditions of service must be stated in a contr.let that must be 
signed by the customer and otherwise be enforceable. Although no 
terms may be incorporated by reference, formulae may be used to 
calculate rates or charges, where the components of the formulae 
('an be readily ascertained from a public source. All ambiguities 
will be construed against the carrier. A carrier shall make available 
to any custon'ler, who requests in writing, information about other 
service plans pertaining to the product(s) or servke(s) the custonler 
is ordering and for which the customer is eligible. 

b. The contract nlust provide (or written notice to the customer 
at least 7 calendar days prior to termination of service by the 
('arrier, and refund of any customer deposits withh\ 30 days after 
service has been terminated. 

Rille 2: No change in the r.ltes, terms, and conditiol\s of m\y service 
specified in such .1 contr.let shall be enforceable unless such change 
is set forth in a writing signed by the customer who sig.led the 
original contract, or that custonler's duly authorized agent. As 
currently provided in D.97-06-096 (as may be amended or 
superceded), customers must be notified of any change of 
ownership of the_company_providing service to the customer as 
follows: 

a. The notice must be iI\ writing; 

b. The c.urier must provide it to customers no later than 30 days 
before the proposed transfer; 

c. The notice must contaill a str.lightfon ... ",d description of the 
upcoming transfer, any fees the customer will be eXI--'t."'Ctcd to pay, a 
statement of the customer's right to switch to another carrier, and a 
toll-free telephone number for quesHons; and 
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d. The notice and the carriers description of service to (Ustonlers 
must be included in the advice Icller seeking approval of the 
change in ownership. 

a. Pursuant to Public Utili tics Code § 2889.5, no carrier or any 
person, firm, or corporation representing a car'rier, shall change a 
customers presubscribed telephone service provider without the 
customer's authorization. AU carriers shall conlply with the 
ptovlslons of § 2889.5 as well as other applicable state and federal 
Jaw as they inay be amended or superceded fronltin\e to tin\e. 
Carriers shall be held liable for any violation of § 2889.5 including, 
but not Iin\ited to, the unauthorized ternlination of a customer's 
service with an existing carrier and the subsequent unauthoriied 
transfer ot the customer to the carrier's own service. Violations 
may incur a penalty or (ine pursuant to Public Utilities Code § 2107 
as well those aUo\\fed pursuant to other law and Commission 
policy .. 

b. No carrier whose servke has been terminated by a custoulcr 
shall fe-establish service (or that custoIller without the express 
consent of the customer, which consent may not be fOUI\dc<t upon 
any purported term an an agreement for service that binds the 
customer to take service (ron\ the carrier (or a specified term, or 
continually. 

c. All solicitations by carriers or their agents provided to 
customers must be legible and printed in 10 point type at a 
minimum. 

d. All promotional and marketing materials used in the 
offering of detariUed telecomnlunlcations services shall be wholly 
sepamte ftom the written contract the customer signs. All tenl\S 
must be plainly stated in undershmdable language, and nlust be iI\ 
the &,\me language employed when the carrier negotiated the 
contract with the customer. 



Rufe 4: 

Telecom Division 

Appendix C 

Page 3 

A. Each biJI must prominently display a toll-free number for 
service or billing inquiries, along with an address where the 
customer may write to the carrier. 

ll. In case of a billing dispute between a customer and the courier, 
the carrier will comply with any customer request for the carrier 
to undertake an investigation and review of the disputed 
amount. 

C. If a customer fails to pay the undisputed portiOl\ of the bill by 
the Due By Date (no sooner than fifteen days of the date of 
presentation) shown on the bill, the carrier may notify the 
customer in writing of such delinquency and indicate that 
service may be terminated 

D. A carr~er may not disconnect service to a customer who has 
submitted a claim to CSD for investigation and decision, has 
either paid the disputed amount or has deposited the amount in 
dispute with the Commission within seven calendilr days after 
the date the carrier notifies the custonler that the carrier's 
investigation and review are completed. However, in no event 
shall the cMrier disconnect service prior to the Due By Date 
shown on the bill. . 

E. In no evellt shall a carrier disconnect service to a customer who 
has deposited the full amount in dispute with the CommissiOl\ 
so long as the undisputed an\ount is paid. 

Rule 5: Carriers arc restricted from rele.,sing nonpubtic customer 
information in accordance with PU Code §§ 2891, 2891.1, and 2893, 
and any other applk.lble state or [eder". statutes or regulations, as 
they may be ilmended from time to time, that pertain to customer 
privacy. Ccfrriers shall also comply, so tong as those rules remain 
generally applk.1ble to other carriers, with the Commission's rules 
set forth in Appendix B of Dedsion Nos. 92860 and 93361, as 
modified, which genemll}' prohibit, with certclin exceptions, the 
release of c.1lling records and credit information of all subscribers -
both residential and business -absent the receipt of a se.uch 
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warrant under federal or state or in response to a subpoena or 
subpoena duces tecum authorized by a federal or state judge. 

Rille 6: Consistent with our authority Over all other carriers, IECs 
offering detariffed servke ate directed to cooperate fully by 
responding in a tln\ely fashion to any request by the Comrnission 
or its stalf lor documents including but not limited to the custotnet­
carrier contract" billing records, custorner calling ce(ords" I 

solicitations and correspondence from thecMricr to the customer, 
applicable third party verifications, and any other information or 
documentation regarding a custoillel' conlpbint. The carrier shall 
fully con\ply with a request [or such doeun\cnts or information by 
the Comn\ission or its stall no latcr than tell business days [ron\ the 
date of request. Failure by an lEe to comply with this rule may 
result in penalties as set forth in PU Code §§ 2107, 2110, and 2111. 7. 

Any Hmitation of liability provision contained in a contract [or 
detariffed servkes shan in no way Unlit the ability of a con\pJainant 
to recover repan\tions before the Con\n\issiOil. 

(END OF APPENDIX C) 


