
A. 99-01-030 Telecom Division 

Decision 99-03-001 ®rroflffiln~IIA\[ L 
BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

In the Matter of the Application of Leg<lcy 
Telecommunications Corporation, a Texas 
Corpor,ltion, for a Certificate of Public Convenience 
and Necessity to Provide InterLATA and IntraLATA 
Telecommunications Scrvice in California as a 
Switchless RescUer. 

OPINION 

Application 99-01-030 
(Filed January 22, 1999) 

Legacy Telecomnlunications Corporation, a Texas ~()rporation, filed an 

application on January 22, 1999, for a certifi('ate of public convenience and necessity to 

prOVide inter - and intra- loc<ll access and tr,lI\sport area services in California as a non­

dominant interexchange carrier. This applk<ltion was filed pursuant to the registration 

process adoptCtt in Decision (D.) 97-06-107 and rdated decisions. 

The applictlllt was qualified to use the registration process, complied with the 

filing requirements for a registration application, and there were no protests to the 

apptictltion. The apptic.lnt was llualified to and requested an exemption from hlriffing 

rCtluirelll.ents. Applicant also agreed to abide by the consumer protection rules adopted 

in D. 98-08-031, as modified from time to time. Therefore, pursuant to the authority 

gr.lnted to the Executive Director by Decision 97-08-050, the applic.lnt should be 

gr.mted a ~erti(icale of public convenience and Jlffessity to provide this service. 

This is an uncontested matter in which the decision gr.ulls the reHd requested. 

Accordingly, pursuant to Public Utilities Code section 311(g)(2), the otherwise 

applicable 30 day period for public review and comment period is being waived. 

Frndings of Fact 

I. The applic,ltion was filed on January 22, 1999, and appeared in the Commission's 

D.1.ily Calendar on January 28, 1999. 
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2. There were no timely protests to the application. 

3. The applicant was qualified to and rCtluested an exemption from tariffing 

requirements. Applicant also agreed to abide by the consumer protection rules adopted 

in D. 98-08-031, as modified from time to time. 

COnclusions of law 

1. Applicant should be gr.,nted the requested certificate of public convenience and 

necessity subject to the conditions in the attached appendix. 

2. Applicant should be gmnted an exemption from the requirement to file tariffs. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 

1. A certificate of public convenience and necessity is granted to Legacy 

Telecommunications Corporation to opcmte as a switchless rescUer of inter-Local 

Access and Tmnsport Area (LATA) aIllI, to the extent authorized by Decision 9-1-09-065, 

intr,'-LATA telecommunications services offered by communication common carriers in 

Ca1ifornia subject to the conditions set forth in the att<lChed appendices. Applicant is 

assigned corporate identification number U-61:30-C which shall be included ii, the 

c<'pHon of all filings m<'tde with this Commission. 

2. Applktu\t is exempt from the requirement to file tMiffs subject to the cOllditions 

set forth in the atlilched appendices. 

3. Application No. 99-01-030 is closed. 

This order is effective today. 

D.lted March I, 1999, at San Fr .. mcisco, California. 

Executive Director 
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NON-DO}"lINANT INTEREXCHANGE CARRIER REGISrRATION 

1. If YOll requested confidential treatment of the finallcial portions of your 

application, it was gmnted and those materials will renlain under seal for one year from 

the date of the decision. If you wish to cOIUinue the seal on those materials beyond the 

one year period, you must make a formal request no later than thirty days prior to the 

expiration of the year explaining the reasons why you believe such extension is 

1U_'('essary. 

2. You are subject to the following (ees which must be regularly remitted: 

a. The current 0.0% surcharge applk.:lbJc to all intmstate serviccs except 
for those excluded by Dccision (D.) 9-1-09-065, as modified by 
D.95-02-050, to fund the Uliiver&11 Lifcline Telephone Service (PubJic 
Utilities (PU) Code § 879; I{esolution T-16245, D('('ember 3, 1998); 

b. The current 0.192% surcharge appHcilble to all intrastate services 
except for those excluded by D.9-1-09-065, as modified by 0.95-02-050, 
to fund the California Relay Service and Communications Deviccs 
Fund (PU Code § 2881; 0.98-12-073, Dcccmber 17, 1998 (.012%); 
Resolution T-16257 (.18%), Oeccmber 17,1998); 

c. The user fee providcd in PU Code §§ 431-435, which is 0.11 % of gross 
intr'lstatc revenue (or the 1998-1999 fisc'll ye.u (Resolution M-4789); 

d. The current surcharge applic.lble to all intr.\shlte services exccpt (or 
those excluded by D.9-1-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund the 
California High Cost Fund-A (PU Code § 739.30j 0.96-10-066, pp. 3-4, 
App. 8, Rule l.C; set by Resolution T·16242 at 0.0% for 1999, dfective 
D('('embcr 3, 1998); 

e. The currcnt3.8% surcharge appJicable to all intr.lstate services except 
(or those excludCtt by D.9-1-09-065, as modified by D.95-02-050, to fund 
the California lligh Cost Fund-8 (D.96·10-066, p. 191, App. B, Rule 6.F.; 
Iksolution T·162..J4, dfectivc DLX'embcr 3, 1998); and 

f, The current 0.05% surcharge applictlb!e to all intrtlst,lte services except 
for those excluded by D.9-1-09-065, as modified by D.95-02-050, to fund 
the California Teleconnect Fund (set by ({esolution T-16235, cffectivc 
November 19, 1998). 

These (ces may change peri{)(iically. You will be notified of such changes. 
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3. You are exempt from Rule 18(b) of the Commission's Rules of Pr(lclice and 

Procedure. 

4. You arc exempt from PU Code §§ 816-830. 

5. You arc exempt ((om PU COlle § 851 when the transfer or encumbrance serves to 

secure debt. 

6. You shall file a written acceptance o( the certificate gr(mted in this proceeding. 

7. Prior to initiating servict?, you shall provide the Commission's Consumer 

Services Division with the your designated conh\ct person(s) for purposes of resolving 

consumer complaints and the corresponding telephone number. This infofll\ation shall 

be updated if the nan\e or telephone number changes ()( at least annually. 

8. You shall notify .this Commission in writiIlg of the dilte intNLATA scrvicc is first 

rendered to the public withit\ fivc days after scrvice begins and again within fivc days 

of when intraLATA scrvke beghlS. 

9. You shall keep your books and records in accordance with the Uniform System 

of Accounts specified in Title 47, Code of Fede 1'.1 I l{egu la lions, Part 32. 

10. In the event your books and records arc reqUired for h\spedion by the 

Commission or its staffl you shall either produce stich records at the Commission's 

offices or reimburse the CommissiOil (or the re,lsonable costs incurred in having 

Commission Shlff travel to your office. 

11. You Sllllll file iln annual report, in compliance with GO 10-1·A, on a c.1tendar·year 

basis using the infornlation request form deVeloped by the Commission St.1ff and 

cOllh1ined in Appellltix U. 

12. You sll<lll ensure that your employees comply with the provisions of Public 

Ulititics (PU) Code § 2889.5 regcltding soJicit.ltion of customers. 

13. The certificate gr.lnted and the authority to render service under the r.1tcs, 

charges, .1nd rules authorized will expire if not exercised within 12 months after the 

cffedive date of this order. 
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14. \Vithin 60 days of the effective date of this order, you shall comply with PU Code 

§ 708, Employee Identification Cards, and notify the Director of the 

Telecommunications DivisiOJl in writing of its ~ompJiance. 

15. If you arc 90 days or n\orc late in ming an annual report or in remitting the fees 

listed above, Te1econ\JllUnications Division shall prepare for Commission (onsilteratioI\ 

a resolution that revokes your CPCN, unless you have received the written permission 

of Telecommunications Division to file or remit late. 

16. You ha\tc requested an eXenlptlon frOn\ the requirement to file tariffs and have 

represented to the Conl.n\ission that you are quaJiHec.1 (or such an exemption and 

further that you will abide by the Commission's consun\er protection rules adopted in 

D.98-08-031 as modified from tinle to tinle. 

17. You must abide by the Comnl.ission's consumer protection rules adopted in D.98· 

08-031 as modified from time to time. A (OP)' of the currently effective rules is 

App<'ndix C to this decision. 

(END OF APPENDIX A) 
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TO; ALL INTEREXCHANGETELEPHONE UTILITIES 

Article 5 of the Public Utilities Code grants authority to the California Public Utilities 
C0l11mission to require all public utilities doing business in California to file reports as 
specified by the Commission on the utilities' California oper.ltions. 

A specific alHlual report form has not yet bc~n prescribed lor the Cali(ornia 
interexchange telephone utilities. However, }'OU arc hereby directed to submit an 
original and two copies of the information requested in Attachment A no later than 
t\farch 31~' of the year following the calendar year for which the annual report is 
submitted. 

Address your report to: 

California Public Utilities Commission 
Auditing and Conlpliance Bf<lnchi Room 3251 
505 Van Ness Avenue 
&1n Franciscoi CA 94102-3298 

Failure to file this information on time may result in a penalty as provided [or in §§ 2107 
and 2108 of the Public Utilities Code. 

If you have .Uly question concerning this matteri please caU (415) 703-1961. 
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Information Requested of California Inlerexchange Telephone Utilities. 

To be filed with the California Public Utilities Commission, 505 Van Ness Avent.Ie, 
Room 3251, San Fr.mcisco, CA 9-1102-3298, no later than March 31st of the year 
(ollowing the calendar year (or which the annual report is submitted. 

1. Exact legal name and U # of reporting utilit)'. 

2. Address. 

3. Name, title, address, and telephone number of the person to be contacted 
concerJ'liJ1g the reported information. 

4. Name and title of the officer having custody of the general books of account 
and the address of the office whet.; such books are kept. 

5. Type of organization (e.g., corporation, partnership, sole proprietorship, etc.). 

If incorporated, specify: 

a. D,lte of filing articles of incorporation with the Secretary of State. 

b. Stilte in w'hlch incorporated. 

6. Commission decision number gr<mting oper.lting authority and the date of 
that decision. 

7. D.lte oper.1Uons ",·ere begun. 

8. Description of other business activities in which the utilit}' is engaged. 

9. A list of all affiliated comp,'nics and their relationship to the utility. St.lte if 
aHiliate is a: 

a. l~egulated pubJic utility. 

b. Publicly held corpomtion. 

10. Balance sheet as of December 31st of the ye.u for which information is 
submitted. 

Income statenlent (or California Opcr.1tiOilS (or the calendar yeM for which information 
is submitted. 

(END OF APPENDIX 8) 
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Consumer Prole<lion Rules 

Det.ui((ed Services (Contract Option) 

a. Rate information and information regarding the terms and 
conditions of service shall be provided in writing UpOll request by a 
current or potenthd customer. All of the riltes, ternts and 
conditions of service must be stated in a contmct that must be 
signed by the customer and otherwise be enforceable. Although no 
terms may be incorporated by rcfetellce, formulae may be used to 
calculate rates or charges, where the components of the [orn\Ulae 
can be readily ascertained [rom a public source. All ambiguities 
will be construed against the carrier. A carrier shall make available 
to any customer, who retluests in writing, inJormatiOJl about other 
service plalls pertaining to the product(s) or servke(s) the customer 
is ordering and [or which the cllstomer is eligible. 

b. The contract must pro\'ide (or written notice to the customer 
at least 7 calendar days prior to termination of service by the 
carrier, and refund of allY customer deposits within 30 tlays after 
service has been terminated. 

Rul(' 2: No change in the r.ltes, terms, and conditions of any sCTvice 
specified in such a contract shall be enforce.lble unless such change 
is set forth in a writing signed by the customer who signed the 
original contmct, or that customer's duly authorized agent. As 
currently provided in D.97-06-096 (as Illay be amended or 
superceded), cllstomers must be notified of any change of 
ownership of the_comp.ll1y_providing sCTvice to the customer as 
foHows: 

a. The notice must be in writing; 

b. The c.urier n\usl pro\'ide it to customers no later than 30 days 
before the proposed tr.lns(cri 

c. The nolice must contain a strtlightforw.ud description of the 
upcoming tmnsfer, any lees the cllstomer will be expected to p.1Y, a 
st.ltemenl of the customer's right to switch to another carrier, and a 
toll-Cree telephone number for qllestiO]lS; and 
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d. The notice and the carricr's description of scrvice to customers 
must be induded in the advice letter seeking approval of the 
changc in O,\fliCrship_ 

t\. PursU('\I\\ to Public Utilities Code § 2889.5, no carrier Of any 
person, finn, or corporation representing a carrier, shall change a 
cushm\cr'sptesubscribcd tclephone service provider \\'ithout the 
custonicr's authorization. All carriers shall C'omply with the 
provisions of ~ 2889.5 as well as other applic,\ble state and federal 
law as they n\ay be amended or superceded ftom time to time. 
Carricrs shan be held liable for any VIolation of § 2889.5 including, 
but not lin'litcd to, the unauthorized termination of a customer's 
service with an existing carricr and the $ubseque)'lt unauthorized 
transfer of the customer to the carrier's own service. Violations 
may incur a penalty or fhie pursuant to Public Utilities Code § 2107 
as well those allowed pursuant to other law and Commission 
poJicy .. 

b. No c .. 'reier whose service has been terntinated by a Cllstol'ner 
shall re-establish service [or that customer without the express 
COl\Sent of the cllstomer, which consent may not be founded upon 
any purported tenu in an agreement for service that binds the 
customer to take service from the carTler for a spedHed term, or 
continually. 

c. All soJicihltions by carriers or their ageltts provided to 
customers must be legibJe and printed in 10 point type at a 
minimum. 

d. All promotiOIli.l1 and 1l1arkeltng materials used in the 
offering of dct .. lIi((cd telecommunications serviccs shall be wholly 
separ .. lte fron\ the written contr .. lct the customer signs. AU terms 
must be pJainly sh,ted in understandable languagc, and must be In 
the same language employed whel\ the carrier negotiated the 
contr.let with the custon\cr. 
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A. Each bill must prominently display a toU-free nUlliber (or 
service or billing illquiries, along with an address where the 
customer Blay write to the carrier. 

B. In case of a billing dispute between a customer m\d the carrier, 
the catrier will comply with any customer request (or the carrier 
to lIIidertake an itwestigatioil and review of the disputed 
amount. 

C. If a customer fails to pay the undisputelt portion of the bUfby 
the Due By Date (no sooner than fifteen days of the date of 
presentation) shown on the bill, the carrier n\ay notify the 
custonier in writing of such delinquency and hldicate that 
service n\ay be terminated 

D. A carrier may 110t disconnect service to a customer who has 
submitted a claim to CSD for investigation and decision, has 
either paid the disputed amount or has deposited the amount in 
dispute with the Commission withinseven calendar days after 
the dale the carrier 110lifics the custoincr that the cMrier's 
investigation and review arc cOJHpleted. However, ii' no cvelll 
shall the carrier disconnect service prior to the Due By D.-de 
shown on the bill .. 

E. In no event shall a carrier disconnect sC'rvice to a customer who 
has deposited the full amount in dispute with the Commission 
sO long as the undisputed amount is p'lid. 

Rule 5: Carriers arc restrkted from re!e.1sing nonpubUc customer 
infornlation in accordance with PU Code §§ 2891, 2891.1, and 2893, 
mi.d any other applimble shlte or fedeml statutes or regulations, as 
they may be all\endett from time to time, that pertain to custOl'ner 
privaC)', Curil'rs shall also ('omply, so long as those rules reli.lain 
genemJly applic.lble to other c.uriers, with the Commission's rules 
set forth in Appendix B of Decision Nos. 92860 altd 93361, as 
mOttified, which geli.Crdlly prohibit, with certain exceptions, the 
rcletlse of calling r('('ords and credit information of all subscribers -
both residential and business -absel'lt the rccdpt of a search ' 
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warrant under federal or state or in response to a subpoena or 
subpoena duces tecum authorized by a federal or state judge. 

Rule 6: Consistent with our authority over all other carriers, lEes 
offering detari{(ed service ate directed to cooperate fully by 
respot\ding in a tilllely fashion to any request by the COillmission 
or its staff (or documents including but not limited to the custonler­
carrier (ontraCt, billiIlg r<.'Corlls, custonler c<1l1ing re<:ords, 
solicitations and correspondence front the carrier to the customer, 
applicable third party verifkations, and any other inforfllation or 
documentation regardiI\g a custon\er complaint. The carrier shall 
fully conlply with a request for such documents or inforI'nation by 
the Commission or its staff no later than ten business days from the 
d,lte of request. Failure by an lEe to comply with this rule may 
result in penalties as set forth in PU Code §§ 2107, 2110, and 2111. 7. 

Any limitation of liability provision contained iri a (ontraCt for 
detariffCtI services shall in no W.1Y limit the ability of ,1 complainant 
to recover reparations before the Commission. 

(END OF APPENDIX C) 


