
A.99-03-009 Telecom Division 

Decision 99-().t-035 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

In the MaUer of the Application of Kore.1 Telecom 
America~ Inc., a Delaware Corporation~ (or a 
Certificate of Public Conveniellce and Necessity to 
Provide InterLATA and IntraLATA 
Tclecol1u1\unicaliolls Service in California as a 
SwitchJess Reseller. 

OPINION 

Applic .. ltiol\ 99-03-009 
(Filed March 3~ 1999) 

Korea Teleconl. America, Inc., a Delaware corporati01\~ filed an application on 

March 3~ 1999, for a certificate of public convenience and necessity to provide inter - and 

intra- local access and transport area services in CaliCornia as a n011-dominallt 

interexchange carrier. This application Was filed pursuant to the registration process 

adopted in Decision (D.) 97-06-107 and related dedsioJ'\s. 

The applicant Was qualiCied to use the registration process, c01nplied with the 

filing requirements for a registration application, and there were no protests to the 

application. The applic.lnt W.1S qualified to and requested an exemption Cronl tariCCing 

requirements. Applicant .llso agreed to abide by the consumer protectioll rules adopted 

in D. 98-08-031~ as modified (rom time to time. ThereCore, pursuant to the authority 

granted to the Executive Director by Decision 97-08-050, the applicant should be 

granted a c('rtiCk.lte of public convenience and necessity to provide this service. 

lllis is an uncontested matter in which the decision gr.lnls the relief requested. 

Accordingly, pursuant to Public Utilities Code section 311 (g}(2:), the otherwise 

applici\ble 30 day period (or public review and comment period is being waived. 

Findings of Fact 

1. The applk.1tioll was (iled on March 3, 199<), and appeared iIl the Conlmission's 

Daily Calendar 01\ March 10, 1999. 

2. 111ere were no timely protests to the applk.ltion. 
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3. The applici:mt was qualified to and requested an exemption from tariffing 

requirements. Applicant also agreed to abide by the consumer protection rules adopted 

in D. 98-08-031, as modified from time to time. 

Conclusions of Law 

1. Applicant should be granted the requested certificate of public convenience and 

necessity subject to the conditions in the attached appendiX. 

2. Applicant should be granted an exemption from the requirement to file tariffs. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 

1. A certificate of public cCHweniel1ce and necessity is granted to Korea TeleCom 

America, Inc. to operate as a switchless reseller of inter-local Access and Tri:inSport 

Area (LATA) and, to the extent aUlhorited by Decision 9-1-09-065, intr.\-LATA 

telecommunications services offered by con\n\unication comn\on carriers in California 

subject to the conditions set forth in the attached appendices. Applicant is assigned 

corporate identification number U-6143-C which shall be included in the caption of aU 

filings made with this Commission. 

2. Applk<lllt is exempt from the requirement to file tariffs subject to the conditions 

set forth in the attached appendices. 

3. Applic<ltion No. 99-03-009 is dosed. 

TIlis order is e((eclive today. 

O<lted April 12, 1999, at San Fr<lncisco, California. 

Executh'e Director 
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NON-DOMINANT INTEREXCHANGE CARRIER REGISTRATION 

1. If you requested confidential treatment of the financial portions of your 

application, it was granted and those materials will remain under seal for one year from 

the date of the decision. If you wish to continue the seal on those materials beyond the 

one year period, you must make a (ormat request no later than thirty days prior to the 

expiration of the year explaining the reasons why you believe such extension is 

necessary. 

2. You arc subject to the following fees which must be regularly remittoo; 

a. The current 0.0% surcharge applicable to aU intrastate services except 
for those excluded by Decisi(>Jl (D.) 9-1-09-065, as modified by 
0.95-02-050, to fund the Universal Lifeline Telephone Service (Public 
Utilities (PU) Code § 879; Resolution T-16245, Occember 3,1998); 

b. The (urrent 0.192% surcharge applicable to all intrastate services 
ex(ept for those excluded by 0.9-1-09-065, as modified by 0.95-02-050, 
to fund the California Relay Service and Comn\unkaHons Devices 
Fund (PU Code § 2881; 0.98-12-073, December 17, 1998 (.012%); 
H.esoJutiol\ T-16257 (.18%), Dt."'Cember 17, 1998); 

c. The user fee provided in PU Code §§ 431-435, which is 0.11% of gross 
intrllstate revenue {or the 1998-1999 fiscal year (Resolution M-4789}i 

d. TIle current surcharge applicable to all inlr,lstate services except for 
those excluded by D.9-1-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund the 
California High Cost l~und-A (PU Code § 739.30; D.96-10-066, pp. 3-4, 
App. H, Rule I.Ci set by Resolution T-16242 at 0.0% (or 1999, effective 
December 3, 1998); 

e. The current 3.8% surcharge appJic<\ble to all intrllstate services except 
for those excluded b)' 0.94-09-065, as modified by D.95-02-05O, to (und 
the California High Cost Fund·a (D.96-1O-066, p. 191, App. 8, I{ule 6.F.; 
I{esoluliOl\ T-16244, c(fective December 3, 1998); and 

f. TIle current 0.05% surcharge appJic<lb!e to all intrastate services except 
(or those excluded by D.9.J-09-065, as modified by D.95-02-05O, to fund 
the California Tcleconnect }:und (set by Resolution T -16235, effective 
No\'ember 19, 1998). 

These fees may change periodicaUy. You wiH be notified of such changes. 



A.99-03-009 Telecom Division 

APPENDIX A 
Page 2 

3. You arc exempt from Rule 18(b) of the Commission's Rules of Pr.lCtice and 

Procedure. . 
4. You arc exel'npt (rom PU Code §§ 816-830. 

5. You arc exempt from PU Code § 851 when the transfer or encumbrance serves to 

secure debt. 

6. You shall file a written acceptance of the certificate granted in this proceeding. 

7. Prior to initiating service, you shall provide the Commission's Consumer 

Services Divisio]'\ with the your designated contact person(s) for purposes of resolving 

conSUfner con'lplaints and th~ corresponding telephone number. This information shall 

be updated if the nan\e or telephone number changes or at least annually. 

8. You shalll\otify this Comrnission in writing of the date interLATA service is first 

rendered to the pubHe within five days after service begins and again within five days 

of when intraLATA service begins. 

9. You shall keep your books and records in accordance with the Uniform System 

of Accounts specified in Title 47, Code of Feder.lIHegulations, Part 32. 

to. In the evel\t your books and records arc required for inspection by the 

Commission or its staff, you shall either produce such records at the Commission's 

offices or reimburse the Commission for the re .. ,sonabte costs incurred in having 

Comn\ission staff lr.lvel to }'our office. 

11. YOlt shall file an annual report, in compliance with GO t04-A, on a calendar-year 

basis using the information request (orm developed b}t the Commission Staff and 

contained in AJ>pendix B. 

12. You shall ensure that your employC<'s comply with the provisions of (>ubUe 

Utilities (PU) Code § 2889.5 regarding solicitation of customers. 

13. The certific'lte gr.lIlted and the authority to render service under the rates, 

charges~ alld rules authorized will expire if not exercised within 12 I'nonths after the 

cffeclivc dale of this order. 
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14. \Vithin 60 days of the effective date of this ordell you shall comply with PU Code 

§ 7081 Employee Identification Cards, and notify the Dircdor of the 

Tc1econ\Jl\unicatiOlls Division in writing of its compliance. 

15. If you Me 90 days or mote late in fHing all annual report ot in remitting the [ees 

listed abovel Te1e('on\munications Division shall prepare [or Commission consideration 

a resolution that revokes your CPCNI unless you have reCeived the written permission 

of Telecommunications Division to file ot remit late. . 

_ 16. You have requested an'cxemptiOl\ from the requirement to me tariffs and have 

represented to the Commissiol\ that you are qualified (or such an eXe[nptiOit and 

further that you will abide by the Comntission's cOnsun\er protection rules adopted in 

D.98-08-031 as in.odified fronl Hnle to HOle. 

17. You must (\bidc by the COn\n\ission's (onsun\cr protection rules adopted in D.98· 

08-031 as n\odified from time to time. A copy of the currently effective rutes is 

Appendix C to this dcdsion. 

(END OF APPENDIX A) 
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TO; ALL INTEREXCIIANGH TELEPHONE UTILITIES 

Article 5 of the Public Utilities Code grants authority to the California Public Utilities 
Commission to require all public utilities doing business in California to file reports as 
specified by the Commission on the utiHtics' California operations. 

A specific annual report form has not yet b('('n prescribed (or the California 
interexchange telephone utiHties. However, you are hereby directed to subn\it at't 
original and two copies of the inforrnation requested in Attachn\el1t A no later than 
Match 31.t of the year following the calendar year for \vhich the annual report is 
submitted. 

Address your report to! 

California Public Utilities Con\n\ission 
Auditing and CompHan~e Branch, Room 3251 
505 Van Ness Avenue 
San Francisco, CA 9-l102<l298 

Failure to Cite this il\forinatiOl\ on time may result it\ a penalty as provided for in §§ 2107 
and 2108 of the Public Utilities Code. 

If you ha\'e any question concerning this maUer, plc.\se C.ll1 (415) 703·1961. 
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Information Requested of California Interexchange Telephone Utilities. 

To be riled with the California Public Utilities Commission, 505 Van Ness Avenue, 
Room 3251, San Frandsco, CA 94102-3298, no later than March 31st of the year 
following the (\llendar year for which the annual report is submitted. 

1. Exact legal name and U # of reporting utility. 

2. Address. 

3. Nan'le, title, addrcss, and telephone nun\ber of the person to be contacted 
concerning the reported information. 

4. Name and title of the oUlcer having custody of the general books of account 
and the address of the o(ficc where such books arc kept. 

5. Type of organization (e.g., corponltion, partnership, so1e proprietorship, etc.). 

If incorporclted, spedfy: 

a. Dille of filing articles of incorpori\tion with the Secretary of State. 

b. State in which incorporclted. 

6. CommissioJl decision number gremting operclting authority and the date of 
that decision. 

7. Delte opereltions were begun. 

8. IJcscription of other business activities in which the utility is engaged. 

9. A list of all affiHated companies and their relationship to the utility. State if 
affiliate is a: 

a. Regulated public utility. 

b. Publicly held corpomtion. 

10. Balance sheet as of Dcccmber 31st of the year for which information is 
submitted. 

Income shltcment for Califon\iel opcccltions for the cal(>ndar year (or which information 
is submitted. 

(END OF APPENDIX B) 
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Consumer Protection Rules 

DetariHed Services (Contract Option) 

a. Rate information and infornlation regarding the terms and 
conditions of service shall be provided in writing upon request by a 
current Or potential customer. All of the rates, terms and 
conditions of service n\ust be stated in a contract that must be 
signed by the customer and otherwise be enforceable. Although no 
terms may be incorporated by referel\ce, formulae may be uscd to 
calculate Tiltes or charges, where the components of the formulae 
can be readily ascertained from a public source. All ambiguities 
will be construed against the carrier. A carrier shall make available 
to any custonler, who requests ill \vriling, information about other 
service plans pertaining to the product(s) or service(s) the customer 
is ordering and for which the cllstomer is eligible. 

b. The contrtl.Ct must provide tot written notice to the customer 
at least 7 calendar days prior to tenninalion of service by the 
c.urier, and refund of any customer deposits within 30 days after 
service has been terminated. 

Rul£' 2: No change in the r.ltes, terms, and cOilditions of any service 
specified in such a contrllCt shall be enforc('.lble unless such change 
is set forth in a writillg signed by the customer who signed the 
original contract, or that customer's duly authorized agent. As 
currently provided in 0.97-06-096 (as may be amended or 
superceded), customers must be notifiC<.1 of any change of 
o\\'nership of the.company_providing service to the customer as 
follows: 

a. The notice must be in writing; 

b. The (arrier must provide it to customers no later than 30 days 
before the proposed trlll1sferi 

c. The notice mllst contllin a strllightCorward description of the 
upcoming tr.lnsfer, any fees the customer will be expected to pay, a 
statement of the customer's right to switch to another c.urier, and a 
toll-free telephone number (or questions; and 
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d. The notice and the carrier's description of service to customers 
must be included in the advice letter seeking approval of the 
change in ownership. 

_ a. Pursuant to IJublic Ut ilit res Code § 2889.5, no carrier Or any 
person, firm, or corporation representing a carrier, shall change a 
customer's presubscribed te]ephcm.e service provider without the 
customer's authorization. All carriers shall comply with the 
provisions of § 2889.5 as wen as other applicable state and federal 
law as they nlay be amet'ldcd or superceded from time to tim.e. 
Carriers shall be held liable for any violation of § 2889.5 including, 
but not lin\ited to, the unauthorized termination of a customer's 
service \\'ith <\1"\ existing carrier and the subsequent unauthorized 
transfer of the customer to the carrier's own service. VioJatiolls 
nlay incur a penalty or fine pursuant to Public Utilities Code § 2107 
as well those alloWed pursuant to other law and Comn\ission 
policy .. 

b. No carrier whose service has been terminated by a (Ustonler 
shall fe-establish service for that customer without the express 
consent-of the cllstomer, which consent may not be founded upon 
any purported ten')\ in an agreement for service that binds the 
customer to take service froln the cmrier for a specified lenn, or 
continually. 

c. All solicitations by cturiers or their agcnts provided to 
customers must be legible and printed in 10 point type at a 
minimum. 

d. AIJ promotional and marketing materials used it\ the 
offering of delariffed lelecommuniCtltions services shaH be wholly 
scpar .. ,te from the written contract the customer signs. All terms 
must be plt\inl)' stated in understandable l,ulguage, and must be in 
the same language employed when the carrier negotiated the 
contract with the custolller. 
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Rule 4: 

A. Each bill must prominently display a toll-Crce number (Of 
scn'ice or billing inquiries, along with an address where the 
customer may write to the carrier. 

B. In case of a billing dispute between a customer and the catrier, 
the carrier will comply with al'y cllston'ler request (or the carrier 
to undertake an investigation and review of the disputed 
amount. 

C. If aCllston\er fails to pay the undisputed portion of the bill by 
the Due By D,lte (no sooner than fifteen days of the date of 
presentation) sho\~m on the bill, the carrier niayrtotify the 
customer in writing of such delinquency and indicate that 
service may be terminated 

D. A carriet may not disConnect service to a customer who has 
subnlitted a dahli to CSD for investigation and decision, has 
either paid the disputed amount or has deposited the amount in 
dispute with the Conimissio]\ within sever\ calendar days after 
the date the carrier notifies the custOIl\ct that the carrier's 

. investigation and teview ate completed. However, in no event 
shall the carrier disconned service prior to the Due By Date 
shown on the bill .. 

E. 11\ nO event shall a c.urier discCH\ned service to a customer who 
has deposited the full amount in dispute with the Cornmission 
so Jong as the undisputed amount is paid. 

Rule 5: Carriers are restrickd {rOll\ rcreasing nonpl1blic customer 
information in accordancc with PU Code §§ 2891, 2891.1, and 2893, 
and any other applic.lbJc state or fedeml statutes or regulations, as 
they may bc amended Irom tilliC to tlmc, that perMit\ to cllstomer 
privacy. Carrierssh~ll also comply, so long as those rules rcniai" 
genefally applicable fo other c<lrriers, with the ConU'nission's rulcs 
set (orth in Appcndix B of lA~isior\ Nos. 92860 and 93361, as 
modified, which generally prohibit, with cert;\in cxceptions, the 
release of calling records and credit information of all subscribers­
both residCI'ttialand business -abscnt the receipt of a search 
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warr.1nt under federal or state or in response to a subpoena or 
subpoena duces tecum authorized by a federal or state judge. 

Rule 6: Consistent with our authority over all other carriers~ lEes 
offering detariffed service are directed to cooperate fully by 
responding in a lin\ely fashion to any request by the Commission 
or its staff (or documents including but not limited to the customer­
carrier contract, billing records, custon\et calling records~ 
solicitations and correspondence front the carrier to the customer, 
applicable third parly verifications, and any other informatiOl\ or 
documentation regarding a customer complaint. The carrier shall 
Cully comply with a request for such documents or information by 
the Commission or its sta£( no laier than ten business days (rom the 
date of request. Failure by an IEC to comply with this rute may 
result in penalties as set forth in PU Code §§ 2107, 2110, and ~111. 7. 

Any limitation of liabilil)' provision contained in a contract (or 
detariHed services shall in I'10 way limit the ability of a complainant 
to recover reparations before the Commission. 

(END OF APPENDIX C) 


