
A.99-03-040 Telecom Division 

Decision 99-04-077 

BEFORE THE PUBLlC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

In the Malter of the Application of TON Services, Inc., 
a Utah Corporation, for a Certificate of Public 
Convenience and Necessity to Provide InterLATA 
and IntraLATA Telecommunications Service in 
California as a Switchless RescUer. 

OPINION 

Application 99-03-040 
(Filed Match 19, 1999) 

TON Services, Inc., a Utah (orporation, filed an applicatioll on March 19,1999, 

(or a certificate o( public convenience and I\ecessily to provide inter - alld intra-local 

access and transport area services in Cali(ornia as a non-dominant h\ferexchange 

carrier. TIlis application was filed pursuant to the registration process adopted in 

Decision (D.) 97-06-107 and related decisions. 

The applicant was qualified to use the registration process, complied with the 

(iling requirements (or a registmtiol' application, and there were I'lO protests to the 

applicc.1lion. 111e appliCt1l1t was quaHfied to and requested an exemption (rOil' tariffing 

requirements. Applkant also agreed to abide by the consumer protectiOll rules adopted 

in 0.98-08-031, as modified (rom time to time. Therefore, pursuant to the authority 

gnlilted to the Executive Director by Decision 97·08-050, the applicatH should be 

granted a certificate of public convenience and necessity to provide this service. 

This is an uncontested matter in which the decision gmnts the relief requested. 

Accordingly, pursuant to Public Utilities Code section 31 1 (g) (2), the otherwise 

applicable 30 day period (or public review and comment period is being waived. 

Findings of Fact 

1. TIle application was filed on March 19, 1999, and appeMed bl the Commission's 

D<lily Calen.dar on March 24, 1999. 

2. TIlere were no timely protests to the appHcation. 
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3. TI\e applicant was qualified to and requested an exemption from tariffing 

requirements. Applicant also agreed to abide by the consumer protection rules adopted 

in D. 98-08-031, as modified from lime to time. 

ConclusiOns of law . 

1. Applicant should be granted lhe requested certificate of public convenien(e and 

n~essity subject to lhe conditions in the attached appendix. 

2. Applicant should be gmnted an exemption from the requirement to file tariffs. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 

1. A certificate of public convenience and necessity is granted to TON services ... Inc, 

to operate as a switchless reseller of inter-Local Access and TrallSport Area (LATA) and, 

to the extent authorized by Decision 94-09-065, intra-LATA telecomn\unications 

services offered by communication common carriers in California subject to the 

condiHons set (orlh in the attached appendices. Applicant is assigned corporate 

identification Ilmnber U-6152-C which shall be included in lhe capHon of all filings 

made with this Commission. 

2. Applk.uH is exempt from the requirement to file tariffs subject to the conditions 

set forth in the attached appendices. 

3. Application No. 99-03-0-10 is closed. 

1l1is order is effective tod.lY. 

D.lted April 26, 1999, at San Fmncisco, Ca1ifornia. 
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\VESLEY 
Executive Djrector 
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APPENDIX A 
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NON-DOMINANT INTEREXCHANGE CARRIER REGISTRATION 

1. If you requested confidential treatment of the (inancial portions of your 

application~ it was granted and those materials will remain under seal for Olle ye.lf (rom 

the date o( the decision. If you wish to continue the seal on those materials beyond the 

one year pcriod~ you must make a formal request no later than thirty days prior to the 

expiratiofl of the year explaining the reasons why you believe such extension is 

necess.'lry. 

2. You are subject to the (ollowing fees which must be regularly remitted: 

a. The current 0.0% surcharge applicable to all intrastate services except 
(or those excluded by Decision (D.) 94-09-065~ as modified by 
0.95-02-050, to fund the Universal Li(eline Telephone Service (Public 
Utilities (PU) Code § 879; Resolution T-16245~ D('('ember 3~ 1998)i 

b. The current 0.192% surcharge applk.lble to all intrastate services 
except for those excluded by D.9"-09-065~ as modified by 0.95-02-050, 
to lund the Calilornia Relay Service and Communications Devices 
Fund (PU Code § 2881i D.98-12-073, December 17,1998 (.0l2%)i 
Resolution T-16257 (.18%), December 17, 1998); 

c. The user fee provided in PU Code §§ 431-435, which is 0.11 % of gross 
intr.1state revenue for the 1998-1999 (iscal year (Resolution M-4789); 

d. TIle current surcharge applkt,ble to all intn1shlte services except (or 
. those excluded by 0.94-09-065, as modified by D.95-02-050, to lund the 
California High Cost Fund-A (PU Code § 739.30; D.96-10-066, pp. 3-4, 
App. H, Rule 1.Ci set by Resolution T-16242 at 0.0% (or 1999, e(fecllve 
D('('ember 3, 1998); 

e. The current 3.8% surcharge applk.lble to all inlmstate services except 
for 'those excluded by 0.9"-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund 
the Califon\ia High Cost Fund-H (0.96-10-066, p. 191, App. 8, Rule 6.F.i 
Resolution T-16244, effective Dccen\ber 3,1998); and 

f. TIle current 0.05% surcharge applic.lble to aU inlmstate services except 
(or those excluded by 0.9"-09-065, as modified by D.95-02-050, to (und 
the California Teleconnect Fund (set by Resolution T-16235, ef(edive 
November·19,l998). 

111ese fees may change periodically. You will be notified of such changes. 
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3. You are exempt fronl Rule 18(b) of the Commission's Rules of Practice and 

Procedure. 

4. You are exempt from PU Code §§ 816-830. 

5. You are exempt froni PU Code § 851 when the transfer or el'l.cumbrance serves to 

secure debt. 

6. You shall file a written acceptance of the certificate granted ill this proceeding. 

7. Prior to initiating service, you shall provide the ConmussioI\'s Consurl\cr 

Services Division with the your designated contact person(s) for purposes of resolving 

consumer compJaints and the correspol'l.ding telephone nun\ber. 111is hUornlation shall 

be updated if the flame Or telephone I\un,bei changes Or at least annually. 

8. You shaUnotify this Comnussion in writing of the date hHerLATA service is fir'st 

rendered to the public within five days after service begins and again within five days 

of when intraLATA service begins. 

9. You shall keep your books and records in accordance with the Ulu(orn\ Systenl 

of Accounts specified in Title 47, Code of Federal Regulations, p.lrt 32. 

10. In the event your books and recouts are requited {or inspection by the 

ConHllissiOI\ or its staff, you shall either produce such records at the CoI'nmission's 

offices or reimburse the Commission (or the reasonabJe costs h1curred in having 

Commission stafl (nwel to your office. 

11. You shaH (He an atlnual report, in complial1ce with GO l04-A, Oil a c<llendar-year 

basis using the informatfon request form developed by the Commission Sta{( and 

containcd in Appendix B. 

12. You shall ensure that your employees comply with the provisions of Public 

Utilities (PU) Code § 2889.5 regarding solicitation of customcrs. 

13. The cerlific.lte gmnted and the authornyto relider service under the rates, 

charges, and rules authorized will expire if not exercised within 12 months altet the 

effective date o( this order. 
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14. \Vithin 60 days of the effective date of this order, you shall comply with PU Code 

§ 70s, Employee Identification Cards, and notify the Director of the 

Telecomn\unkatiolls Division in writing of its co'mpHance. 

15. It you are 90 days or nlore late in (ifit\g an alU\ual repolt Or in remitting the fees 

listed above, TeleconlI1lunications Division sha11 prepare for ConmussiOll consideration 

a resolution that revokes your CPCN, unless you have rcceived the written permission 

of Telecoll\mun.Ications Division to file or remit late. 

16. You haVe requested an exen1ptiOl\ (rom the re<}uiremel'lt to file tariffs and have 

represented to the Commission that you are qualified (or such ail exemplion altd 

further that you will abide by the Conmussion.'s cOI\sumer protection rutes adopted in 

D.98-08-031 as modified {ron\ time to tin'l.e. 

17. You must abide by the Conmussion's C::Ollsumer protection niles adopted in D.98· 

08-031 as modified {ron\ tin\e to time. A copy of the c::urrently effective rules is 

Appendix C to this decision. 

(END OF APPENDIX A) 
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TO; ALL INTEREXCHANGE TELEPHONE UTILITIES 

Artide 5 of the Public Utilities Code grants authority to the California Public Utilities 
Conmlission to require all public utilities doing business in California to tile reports as 
specified by the Conunission on the utilities' Califonlia operations. 

A specific alUlual report (on'll has }\ot yet been prescribed for the California 
interexchange telephone utilities. However, you are hereby directed to submit an 
original and two copies of the information requested in Attachment A no later than 
March 31~ of the year {oUowh\g the calendar year {or which the alUlual report is 
submitted. 

Address your report to! 

California PubHc Utilities Con\llussion 
Auditing and Con\ptiance Branch, Room 3251 
505 Van Ness Avenue 
San Fmnci~o, CA 94102-3298 

Failure to file this inforn\,\tion on lin1e may result in a penalty as prOVided (or in §§ ~107 
and 2108 of the Public Utililies Code. 

1£ you have any question cOI\cerning this matter, please caB (415) 703-1961. 
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Information Requested of California Interexchange Telephone Utilities. 

To be liled with the California Public Utilities Commission, 505 Van Ness Avenue, 
Roort\ 3251, 5."tn Francisco, CA 94102-3298, no later than March 31st of the year 
following the calendar year (or which the annual report is submitted. 

1. Exact legal name and U # of reporling utility. 

2. Address. 

3. Nam.e, title, address, and telephone number of the persol\ to be contacted 
concernillg the reported information. 

4. Name and title of the officer having cllstody of the general books of account 
and the address of the office where sllch books are kept. 

5. Type of organization (e.g., corporation, partnership, sole proprietorship, etc.). 

I( iI\corporated, specify: 

n. Date of filing articles of illcorporation with the Secretary of State. 

h. State in which incorporated. 

6. Conunission decision number granlit'lg operating authority <utd the date of 
that decision. 

7. Dale open"lUons were begun. 

8. Description of other business activities itt which the utility is engaged. 

9. A list of all a(filiated companies and their reJationship to the utility. State if 
affiliate is a: 

a. Regulated public utility. 

b. Publicly held corpor.ltion. 

10. Balance sheet as of December 31st o( the y<'ar (or which inform<ltion is 
submitted. 

Income statement for CalifornIa opemtions for the {,(llendar year (or which information 
is submitted. 

(END OF APPENDIX B) 
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Consumer Protection Rules 

Detari((ed Servh~~s (Contrad Option) 

a. Rate information and inforn\ation regarding the terms and 
conditions of service shall be provided in writing upon request by a 
curteJ\t or potential customer. All of the rates, terms al1d 
conditions of service must be stated in a COI\traCt that nillst be 
signed by the custon\er and otherwise be eluoiceable. Although no 
ternls nlay be incorporated by reference} formulae may be used to 
calculate fates or charges, where the cOil\ponents of th~ fOfll\llJae 
can be readily ascertained from a public source. All ambiguities 
will be cOilstrued against the a'u'rier. A carrier shaH make available 
to any customer, who requests ill writing, information about other 
service plans pertaining to the product(s) ")r service(s) the customer 
is ordering and {or which the custonier is eligible. 

b. '{he contract l\\llSt provide for \Vrittcl\ l\oli<:e to the cuslonler 
at least 'I c<lleildar days prior to termination of service by the 
carrier} and refund o[ any custoiner deposits within 30 days after 
service has been ternunated. 

Rule 2: No change in the ratcs, terms, and cOl\diliollS of any sCivice 
specified in such a contract shaH be enfotceable unless such change 
is sct forth in a writh\g signed by the customer who signed the 
origit'l:al contract} or that cllstomers duly authorized agent. As 
currently provided in D.97-06-096 (as may be amendNI or 
superceded), customers must be Ilotified of any changc of 
ownership of thc.coJl\panY.providing service to the customer as 
[allows: 

a. The notice must be in writing; 

h. The c.urier mllst provide it to customers no latcr than 30 days 
before the proposed transfer; 

c. The notice nlllst contain a slraightforwcud description of the 
upcoming tmns(er, any fees the cuslon\er will be expe(ted to pay, a 
staterl\ellt o( the- cllstomer's right to switch to another ('<urier} and a 
toll-free telephone number (or quesllons; and 
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d. The notice aI\d the carriers description of service to customers 
must be included in the advice letter seeking approval of the 
change in ownership. 

a. Pursuant to Public Utilities Code § 2889.5, no carrier or any 
person, (irni, or corporation representing a carrier, shall change a 
customers presubscribed telephone service provider wilhout the 
customer's authorization. All carriers shall comply with the 
provisions of § 2889.5 as well as other applicable state and {ederal 
law as they lIMy be amended or superceded (rom time to lime. 
Carriers shan be held liable (or any violation of § 2889.5 including, 
but not limited to, lhe unauthorized termInation of a customer's 
service with m\ existing carrier and the subsequent unauthorized 
trm\sfer of the customer to the carrier's own service. Violations 
may inCUf a penalty or fitle pursuant to Public Utilities Code § 2107 
as well those allowed pursuant to other law and Commission 
policy .. 

b. No cilrrier whose service has been teniunated by a customer 
shall re-establish service (or that custon\er without the express 
consent of the clistomer, which consent may not be founded upon 
any purported term in at\ agreement (Of service that binds the 
customer to take service (rom the carrier (Or a specified term, or 
continually. 

c. All solicitations by cMriers or their agents provided to 
customers must be legible and printed in 10 point type at a 
miniml1lll. 

d. All promotional and marketing nlaterials used ill the 
offering of detarilfed telecommunk.ttions services shall be wholly 
separate from the written contn'ct the customer signs. All terms 
must be plaia\ly stated in understandable Ictnguage, and must be in 
the same language employed when the c.'\Crier negotiated the 
contrllct with the custon\cr. 
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Rule 4: 

A. Each bill must prominently displ<\y " toU-(ree nUI\\bet for 
service or hilling inquiries, along with all. address \Vhere the 
customer may write to the carrier. 

B. In case of a billing dispute between a' customer alld the catrierj 
the carrier will comply with any customer request for the carrier 
to undertake an hwestigation And ieview'ol the disputed 
anlounl. 

. . 

C. If a cUstonh?r {ails t6 pay the u.ndisputed pOrtion of the biU by 
. the Due By Date (1\0 sOOJler than fifteen days of the date of 
presentation) showl\ on the bill, the ca(rier may notify the 
customer in writing of such delinquency and h\dicAle that 
service may be ternunated 

D. A carrier may not discorU'tect service to a customer who has 
submitted a dain\ to CSD [or investigation and'decision, hM 
either paid the disputed anloUl\l or has deposited the anloUl'll in 
dispute with theConul1issioll withh\ seVel\ calendar days after 
the date the carrier notifies the customer that the carrier's 
investigatiol\ al\d review are con'pleted. However, in no event 
shall the carrier discOI\11C('t service prior to the Due By D.lle 
shown on the bill .. 

E. hi no event shall a. cairier discOIUled service to a customer who 
has deposited the full amount itl dispute with the Commission 
so long as the undisputed amoUl\t is paid. 

Rule 5: Carriers are restricted [ro[\\ releasit\g nonpublic customer 
information in accordantc wHh PU CQde §§ 2891, ~S91.1J and 2893, 
and any olher applicable 'state or lederal statutes or regulations, as 
they may be an\eJlcled (roin time to tin\e, Ihat pertain to customer 
privacy. Carriers shall also con'ply, so long as those rules remain 
gcnemlly applk.lble to other c;.\friers, with the Commission's rules 
set forth itl Appendix B of Oe<;isioll Nos. 92860 and 93361, as 
modifi~~, whkh generally prohibit, with' certail\ exceplfons, the 
release of calling tecordsand credit infornlation o( a1l sllbS(riber's­
both residential ai'll! business -absent the (C(cipt of a sc"rch 
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warrant under federal or state or in response to a subpoena or 
subpoena duces tecum authorized by a federal or slate judge. 

Rule 6: Consistellt with our authority over all other carriers, lEes 
offering detiuiiied service ate directed to cooperate (ully by 
responding in a timely fashion to any request by the Commission 
or its sta({ lor documents including but not limited to the customer­
carrier contract, billing records, cuslon\er calling records, 
solicitaliol\S and correSpondence from the carrier to the customer, 
applicable third parly verificatiO)'lS, and any other information or 
documentation regarding a clIstomer complaint. TIle c'-'nier shaH 
(ully comply with a request (or such docmnel\ts or information by 
the Conul\ission Of ·its staff no later than ten business days (rOnl the 
dateof request. Failure by an lEe to comply with this rule may 
result ir\ penalties as·set forth ill PU Code §§ 2107, 2110, an~d 2111.7. 

AI\y lill\itaHon o( liability proviSion contained in a contract for 
detari{{ed services shall in no way limit the ability of a complainant 
to recover reparations before the Conunission. 

(END OF APPENDIX C) 


