
A.99-03-060 Telecom Division 

Decision 99-05-001 

BEFORE THE puauc UTIUTIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

In the Matter of the Application of ATMa, Inc., a 
Califonua Corporation, (or a. Certificate of Public 
COlwenience and Necessity to Provide InterLATA 
and IntraLATA Teleconunun.icationsService in 
California as a Facilities-based Carrier. 

OPINION 

Application 99-03-060 
(Filed March 30, 1999) 

ATMa, Inc., a California corporation, filed an application 01\ March 3D, 1999, for a 

certificate of public convenience and necessity to provide inter ~ and intra· local access 

and transport area services in California as a non-dominant intetexchange carrier. This 

application was filed pursuant to the registration process adopted in Dedsion 

(D.) 97-06-107 and related decisions. 

The applicant was qualified to use the registration process, complied with the 

filing requirements (or a registnltion application, and there were no protests to the 

application. nle applicant was qualified to and requested an exen"lption (rom tariWng 

requirements. Applicant also agreed to abide by the consumer protection rules adopted 

in D. 98-08-031, as modified from time to time. 111ercforc, pursuant to the authority 

gmnted to the Executive Director by DecisiOl\ 97-08-050, the applicant should be 

granted a certificate of public convenience and neccssity to provide this servke. 

This is an U1\contested matter in which the decision gr.Ults the relief requested. 

Accordingly, pursuant to Public Utilities Code section 311(g)(2), the otherwise 

applic .. ,blc 3O-day period (or public review al\d conu\\cnt period is being waived .. 

Findings of Fact 

1. TIle appJic.ltion WAS filed on March 30, 1999, and appeared in the Commission's 

Daily Calendar 01\ April 2,1999. 

2. TIlere were no tin\cly protests to the appliC<ltion. 
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3. 1l\(~ appliCi:Ult was qualified to and requested an exemption from tariffing 

requirements. Applicant also agreed to abide by the consumer protection rules adopted 

in D. 98-08-031, as modified from time to time. 

Conclusions of Law 

1. Applicant should be granted the requested certificate of public convenience and 

necessity subje<:l to the conditions in the attached appendix. 

2. Applicant should be granted an exemption (rom the requirement to file tariffs. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 

1. A certificate of public convenience .ul.d necessity is granted to ATMa, Inc. to 

operate as a {adlities-b.clsed carrier of inter-Local Access and Transport Area (LATA) 

and, to the extent authorized by Decision 94-09-065, intra-LATA telecommunki.ltions 

services o((ered by conmmnication ConUl\on carriers in California subje<:t to the 

conditions set forth in the attached appendices. Applicilnt is assigned corporate 

identification number U-6158-C which shall be included in the caption of all filings 

made with this Commission. 

2. Applicant is exempt (rom the requirement to file tariffs subject to the conditions 

set forth in the attached appendices. 

3. Application No. 99-03-060 is dosed. 

This order is effective today. 

D.1ted May 3,1999, at San Francisco, California. 

Executive Director 
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APPENDIX A 
Pi'lge 1 

NON-DOMINANT INTEREXCHANGE CARRIER REGISTRATION 

1. f( you requested confidential treatment of the financial portions of your 

application, it was granted and those materials will remain under seal (or one year (£om 

the date of the decision. Ii you wish to continue the seal on those materials beyond the 

one year period, you must make a formal request no later than thirty days prior to the 

expiration of the year explaining the reasons why you believe such extension is 

necessary. 

2. You are subject to the following fees which must be regularly remitted: 

a. The current 0.0% surcharge applicable to all intrastate services except 
for those excluded by Decision (D.) 9-1-09-065, as modified by 
D.95-02-050, to fund the Universal Lifeline Telephone Service (Public 
Utilities (PU) Code § 879; Resolution T-16245, December 3,1998); 

b. The current 0.192% surcharge applicable to all intrastate services 
except {or those excluded by 0.94-09-065, as modified by 0.95-02-050, 
to fund the California Relay Service and ConHlumkations Devices 
Fund (PU Code § 2881; 0.98-12-073, D~ember 17, 1998 (.012%); 
Resolution T-16257 (.18%), Decen\ber 17, 1998); 

c. The user fee provided in I'U Code §§ 431-435, which is 0.11 % o{ gross 
intrastate revenue for the 1998-1999 fiscal yeM (Resolution M-4789); 

d. 11le current surcharge applicable to all inlr.lshlte services except lor 
those excluded by D.94-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund the 
California High Cost Fund-A (PU Code § 739.30i 0.96-10-066, pp. 3-4, 
App. B, Rule 1.Ci set by Resolution T-16242 at 0.0% {or 1999, (,(feclive 
December 3, 1998); 

e. TIle current 3.8% surcharge applic<.'lble to all intrastate services except 
for those excluded by 0.94-09-065, as modified by 0.95-02-050, to lund 
the Calilornia High Cost Fl1nd-B (0.96-10-066, p. 191, App. B, Rule 6.11.; 
Resolution T-16244, effective December 3,1998); and 

f. The current 0.05% surcharge applicable to all intr.1Sh'lle services except 
for those excluded by 0.94-09-065, as modified by D.95-02-05O, to fund 
the California Teleconnect Fund (set by Resolution T-16235, eflective 
November 19, 1998). 

TI1CSC lees may change periodically. You will be notified of such changes. 
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3. You are exempt (rom Rule 18(b) of the Commission's Rules of Practice and 

Procedure. 

4. You are exempt (tonl PU Code §§ 816-830. 

5. You are exempt ftom PU Code § 851 when the transfer or encumbrance serves to 

secure debt. 

6. You shaH file a written acceptance of the certificate granted itt this pioceeding. 

7. Prior to initiating service, you shall provide the Conmussion's COI1sumer 

Services Division with the your designated contact person(s) (or purposes of resolving 

consulner complab\ts and the correspol\ding telephone number. This inforn\ation shall 

be updated if the Ilame or telephone number changes or at least mmually. 

8. You shaH notify this Commission in writing of the date interLATA service is first 

rendered to the public withirl. (ive days after service begh1s and again within (ive days 

of when intraLATA service begiI\S. 

9. You shall keep your books and records in accordance with the Uni(orm System 

of Accounts specified itt Title 47, Code of Fedentl Regulations, PMt 32. 

10. In the event your books and records are required (or inspection by the 

Comrnission or its sla((, you shall either produce such records at the Commission's 

o(fices or reimburse the COIl\n\ission (or the reasonable costs incurred in having 

COll\n'l.ission slaff travel to your office. 

1t. You shan file at\ annual report, in compJiance with GO 1M-A, 01\ a ci,lendar-year 

basis using the huormation request (orm developed by the Commission Staff and 

contained in Appel'l.dix B. 

12. You shaH ensure that your employees comply with the provisions of Public 

Utilities (PU) Code § 2889.5 regarding solicitation of customers. 

13. The certificate granted and the authority to render service under the mtes, 

charges, and rules authorized will expire if not exercised withh112 months after the 

effective date of this order. 
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14. \Vithin 60 days of the effective date of this order, you shaH comply with PU Code 

§ 708, Employee Identification Cards, and notify the Dire<::lor of the 

Teleconmhmicalions Division in writing of its cOlllpliance. 

15. If you are 9() days or more late in filing an almual report or itl renulling the fees 

listed above, Telecommunications Division shall prepare for Commission consideration 

a rewIutiOIt that revokes your CPCN, unless you have received the wrillel\ permission 

of Telecommunications Division to file or remit late. 

16. You have requested an exen\ptiOl\ fron\ the requirement to file tariffs and have 

represented to the COl\ul\ission that you are qualified for such an exemption at\d 

further that you will abide by the Commission's consumer prolectiOl\ rules adopted in 

D.98-08-001 as modified from tin\e to tin\e. 

17. You must abide by the ConmUSSiOl\'S consumer protection rules adopted in 0.98-

08-031 as modified (rom tin\e to time. A copy of the currently effective rules is 

Appendix C to this decision. 

(END OF APPENDIX A) 
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TO: ALL INTEREXCHANGE TELEPHONE UTILITIES 

Article 5 of the Public Utilities Code grants authority to the California Public Utilities 
Commission to require all public utilities doing business in California to (ife reports as 
specified by the Commission on the utilities' California operatiOl'ts. 

A specifiC 3lUlUal report form has not yet beel) prescribed (or the California 
intcrexchallge telephone utilities. HoweverJ you are hereby directed to submit an 
origillal and two copies of the information requested in Attadmtent A no later than 
March 31 st of the year following the calendar year for which the annual report is 
submitted. 

Address your report to: 

Cali(ontia Public Utilities Conunission 
Auditing and Compliance Branch, Room 3251 
505 Van Ness Avel\ue 
San Francisco, CA 94102-3298 

Failure to file this information 01\ time may result in a penalty as provided (or ht §§ 2107 
at'td 2108 of the Public Utilities Code. 

f( you have any question concerning this maUer, please c .. ,11 (415) 703-1961. 
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Information Requested of California Interexchange Telephone Utilities. 

To be filed with the California Public Utilities COHlmission, 505 Van Ness Avenue, 
Roo III 3251, Sail Francisco, CA 94102-3298, no later than March 31st of the year 
following the calendar year for which the alUUlal report is submitted. 

1. Exact legal name and U " of reporting utility. 

2. Address. 

3. Name, title, address, and telephone number of the person to be contacted 
concerning the reported information. 

4. Name al'ld title of the offiCer having custody of the general books of account 
and the address of the office where such books are kept. 

5. Type of organization (e.g., corporation, partnership, sole proprietorship, etc.). 

If incorpomted, specify: 

a. Date of filing articles of incorporation with the Secretary of State. 

b. State in which incorporated. 

6. CommissiOll decisiOJ\ number granting operating authority and the date of 
that decision. 

7. D.lle opemtions Were begun. 

8. DescriptiOJ\ of other busit\ess activities in which the utility is engaged. 

9. A list of all affiliated companies and their relationship to the lltility. State if 
affiliate is a: 

a. Regulated publie utility. 

h. Publicly held corporation. 

10. Balance sheet as of December 31st of the year for which information is 
submitted. 

Inconle statement (or California operations for the calendar year for which information 
is submitted. 

(END OF APPENDIX 8) 
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Consumer Protection Rules 

Delaritfed Services (Contract Option) 

a. Rate information and information regarding the terms and 
conditions of service shall be provided in writing upon request by a 
current or potential custon\er. All of the rates, terms Mid 
conditiol1S of service must be stated in a contract that "\\lst be 
signed by the ~ustomer and otherwise be enforceable. Although no 
terms n'tay be incorporated by reference, (ornullae may be used to 
(alculate rates or charges, where the components of the formulae 
can be readily ascertained fron\ A public source. An ambiguities 
will be construed against the ~arrier. A carrier shall make available 
to al\Y customer, who requests in writing, information about other 
service plans pertaining to the product(s) or service(s) the Clistolller 
is ordering and for ''''hieh the customer is eligible. 

h. TIle ~onlract must provide {or written notice to the cllstomer 
at least 7 calendar days prior to termination of service by the 
(.urier, and refund of any customer deposits within 30 days after 
service has been terminated. 

Rille 2: No change in the riltes, terms, and conditions of any service 
specified in such a ~onlract shaH be enforceable unless such change 
is set forth in a writing signed by the cllstomer who signed the 
original contnlctl or that custonler's duly authorized agent. As 
currently provided in 0.97-06-096 (as may be an\cnded or 
superceded), Cllstolllers must be notified of any change of 
ow,\ership of the.company_providing service to the customer as 
follows: 

a. The notice must be in writing; 

h. The c.urier must provide it to customers no later than 30 days 
before the proposed tmllsfer; 

c. 111e notice must ~onhljn a stmightforward description of the 
upcoming tr.1Ilsfer, any (ees the cllstomer will be expected to pay, a 
statement of the customer's right to switch to another carrier, and a 
toll-free telephone number (or questions; and 
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d. TIle notice and the carrier's description of service to customers 
must be iIlcluded in the advice letter seeking approval of the 
change in ownership. 

a. Pursuant to Public Utilities Code § 2889.5, no carrier or any 
person, firm, or corpOratiol\ represenling a carrier, shall change a 
custon\ers presubscribed telephone service provider without the 
customer's authorization. All carriers shall comply with the 
provisions of § 2889.5 as well as other applicable state and federal 
Jaw as they may be amended or superceded (ronl tin\e to tillle. 
Carriers shall be held liable for any violation of § 2889.5 including. 
but 1101 limited to, the unauthorized terminatiOll of a customers 
service with an existing carrier and the subsequent unauthorized 
transfer of the customer to the carrier's own service. Violations 
may incur a penally or fine pursuant to Public Utilities Code § 2107 
as well those allowed pursuant to other law and Conunission 
policy .. 

h. No ('.urier whose service has been terminated by a customer 
shall re-establish service for that custOnler without the express 
consent of the cllstomer, which consent may not be founded upon 
any purported term in an agrccment (or service that binds the 
customer to take service from the carrier for a specified tern\, or 
continually. 

c. An solicitations by caniers or thdr agents provided to 
customers must be legible and printed in 10 point type at (\ 
minimum. 

d. All promotional and marketing materials used in the 
offering of detari((ed telecommunic.ltions services shaH be wholly 
sep.u.1te from the written contmct the customer signs. All terms 
must be plainly stated in ul\derstandable language, and must be ill 
the s.'1n\e language employed when the c.urier negotiated the 
contmcl with the customer .. 
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A. E.ach bill must prominently display a toll-iree number (or 
service or billing inquiries, along with an address where the 
customer may write to the carrier. 

B. In case of a billing dispute betweel\ a customer and the carrier, 
the carrier will comply with any customer request ior the carrier 
to undertake an investigation and review of the disputed 
amount. 

C. If a customer {ails to pay the undisputed portion of the bill by 
the Due By Date (1\0 sooner than fifteen days of the d<lte of 
presentation) shown on the bill, the canier may nOlify the 
customer in writing of such delinquency and indicate that 
service may be terminated 

D. A (\'urier may nol discOlUlect service to a customer who has 
submitted a claim to CSD (or investigation and decision, has 
either paid the disputed aI'llount or has deposited the amount in 
dispute with the Commission within seven ci.ltendar days niter 
the dnte the ('.urier notifies the customer that the (,nnier's 
investigation nnd review are completed. However, in no event 
shall the canier discOlUlCCt service prior to the Due By Date 
shown on the bill .. 

E. In no event shall a ('Meier disCOJUlect service to a customer who 
has deposited the fun amount in dispute with the Commission 
so long as the undisputed amollnt is paid. 

Rule 5: Cnrriers nre restricted from releasing non public customer 
information in n('cordance wHh PU Code §§ 2891, 2891.1, and 2893, 
and nny other applicable state or fedeml statutes or regulations, as 
they may be amended from time to time, that pertain to customer 
privacy. C.uriers shall also comply, so long as those rules remain 
genemlly a.pplk .. tble to other caniers, with the Comn\isslon's rules 
set forth in Appendix B of Decision Nos. 92860 a.nd 93361, as 
modified, which genemlly prohibit, with cerh)in exceptions, the 
release of c<tHing records a.nd credit inform.ltion of a11 subscribers­
both residential nnd busines..<> -absent the receipt of a se.uch 
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warrant under lederal or state or in respoltSe to a subpoena or 
subpoena duces tecum authorized by a federal or state judge. 

Rille 6: COI\sislent with our authority over all other carriers, lEes 
offering detari({ed service are directed to cooperate (ully by 
responding itt atin\ely fashion to any request by theConunission 
or its staff lor docunlenls indudit'lg but not linuted to the customer­
carrier cOIHract, billing records, customer calling records, 
solicitations al\d correspondence front the carrier to the custol1'ler, 
applicable third party verifications, and any other information or 
documentation regarding a custonler complaint. The carrier shall 
fully comply with a request for such documents or inforn\ation by 
the Commission or its staff 110 later than tell busitless days (rom the 
date of request. Failure by an lEe to comply with this rule may 
result in penalties as set (orth in PU Code §§ 2107, 2110, and 2111.7. 

Any Iin'litation of liability provision contained in a contrclct {or 
. detari((ed services shall in 1\0 way limit the ability o( a complainant 

to recover repamlioJ\s before the Commission. 

(END OF APPENDIX C) 


