
A.99-0-l-01S Telecom Division 

Decision 99-05-047 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

In the Matter of the Application of Enhanced 
Communications Network, Inc., a Delaware 
Corporation, for a Certificate of Public Convenience 
and Nffessity to Provide InterLATA and IntraLATA 
Telecomn\unicatloJ\s Service in California as a 
Switchless ReseUer. 

OPINION 

Application 99-04-018 
(Filed April 19, 1999) 

Enhallced Communications Network, Inc., a Delaware corporation, filed an 

applicatioll on April 19, 1999, (or a certificate o( public convenience and necessity to 

provide inter - and inlra- local a('cess and tranSport area services in California as a non­

dominant interexchange carrier. TItis application was filed pursuant to the registratiOl\ 

process adopted in Decision (D.) 97-06-107 aIld related decisions. 

TIle applicant was qualified to use the registration process, complied with the 

filing requirements (or a registration applk"ltioll, and thete were no protests to the 

applictltion. TIle applicant was qualified to and requested an exempliO}l from tarU(h'g 

tequirements. Applicant also agreed to abide by the consun\er protection rules adopted 

in D. 9S-08-031, as modified [rom time to time. There{ore, pursuant to the authority 

gran.ted to the Executive Director by Decision 97-08-050, the applicant should be 

gn,'\nted a certificate o( public conveniel'~e an.d necessity to provide this service. 

11\is is an uncontested maHer in which the decision grants the reHe( requested. 

Accordingly, purSUat\t to Public Utilities Code sccliOJ\ 311 (g)(2), the otherwise 

applic<lbJe 30-day period for public review and comment period is ~ing waived. 

Flndrngs of Fact 

1. The applici\tion was filed on April 19, 1999, and appeared in the Commission's 

D.lily Calendar on April 23, 1999. 

2. TItcre were no timely protests to the application. 
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3. TIle applicant was qualified to and requested an exemption (rom tariffing 

requirements. Applicant also agreed to abide by the consumer protection rutes adopted 

in D. 98-08-031, as modified (rom time to time. 

ConclusIOns of Law 

1. Applicant should be granted the requested certificate of public convenience and 

necessity subject to the conditions in the attached appendix. 

2. Applicant should be granted an exemption (rom the requiren\ent to file tariUs. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 

1. A certificate of public convenience and necessity is granted to Enhanced 

Commulucations Nelworkl Inc. to operate as a switchless reseller of inter-local Access 

and Tral\Sport Area. (LATA) andl 1o the extent authorited by Decision 94-09-0651 intra­

LATA telecommunications services offered by con\filtlnicationcOnUl\On carriers in 

California subject to the conditions set (orth in the attached appendices. Applicatlt is 

assigned corporate identification number U-6162-C which shall be included in the 

caption of all filings made with this Conmlission. 

2. Applicant is exempt from the requirement to file tariffs subject to the conditions 

set (orth in the attached appendices. 

3. Application No. 99-04-018 is dosed. 

TIlis order is effective today. 

Dated May 241 1999, at &1n Francisco, California. 

Executive Director 
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APPENDIX A 
Pagel 

NON-DOMINANT INTEREXCHANGH CARRIER REGISIRA TlON 

1. If you requested confidential treatment of the financial portions of your 

application, it was granted and those materials will remain under seal for one year from 

the date of the decision. f( you wish to conlinue the seal on those materials beyond the 

ol'1.e year period, you must nlake a formal request no later than thirty days prior to the 

expiration of the year explaining the reasons why you believe such extension is 

neces..~1ry. 

2. You arc subject to the following fees which Il\ust be regularly remitted: 

a. The current 0.0% surcharge applicable to all intnlstate services except 
for those excluded by Decision (0.) 94-09-065, as modified by 
0.95-02-050, to fund the Universal Lifeline Telephone Service (Public 
Utilities (PU) Code § 879; Resolution T-16245, December 3,1998); 

h. l11e cllttent 0.192% surcharge applic~lble to all intnlstate services 
except for those excluded by 0.94-09-065, as modified by D.95-02-050, 
to fund the California Relay Service and Communications Devices 
Fund (PU Code § 2881i 0.98-12-073, December 17, 1998 (.012%); 
Resolution T-16257 (.18%), December 17, 1998); 

c. TIle user fee provided in PU Code §§ 431-435, which is 0.11 % of gross 
intrastate revenue for the 1998-1999 fiscal year (Resolution M-4789); 

d. TIle current surcharge applicable to all intrastate services except for 
those excluded by 0.94-09-065, as modified by D.95-02-05O, to fund the 
California High Cost Fund-A (PU Code § 739.30; 0.96-10-066, pp. 3-4, 
App. B, Rule 1.C; set by Resolution T-16242 at 0.0% for 1999, effective 
December 3, 1998); 

e. TIle current 3.8% surcharge applicable 10 all intmst.lte services except 
for those excluded by 0.94-09-065, as modified by 0.95-02-050, to fund 
the California High Cost Fund-B (D.96-10-066, p. 191, App. B, Rule 6.F.; 
Resolution T-16244, effective December 3, 1998); and 

f. TIle current 0.05% surcharge applicilble to all intmstate services except 
for those excluded by D.94-09-065, as modified by D.95-02-05O, to fund 
the Californja TelecolUlect Fund (set by Resolution T-16235, effective 
November 19, 1998). 

TIl('se fees may change periodic.1Ily. You will be notified of such changes. 
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3. You are exempt (rom Rule lS(b) o( the Commission's Rules o( Practice and 

Procedure. 

4. You are exempt (rom PU Code §§ 816-830. 

5. You are exenipt (tom PU Code § 851 when the transfer or encumbrance serves to 

secure debt. 

6. You shall file a written a«eptance o( the certificate granted in this proceeding. 

7. Prior to initiating servire, you shall provide the Commission's Consumer 

Services Divisio)'\ with the your designated contact person(s) (or purposes of resolving 

conSUOler conlplaints and the corresponding telephone number. This information shall 

be updated i( the name Or telephone number changes Or at least alUlually. 

8. You shaH notify this Commission iI\ writing of the date h\terLATA service is first 

rendered to the public within five days after service begins al\d agah\ within five days 

of when intra LATA service begins. 

9. You shall keep your books and records in accordance with the U.u(orm System 

of Accounts specified in Title 47, Code of Federal Regulations, I'.ut 32. 

10. 11\ the event your books and records are required for h\Speclion by the 

Conmussion or its staff, you shall either llroduce such records at the Commission's 

of (ices or reimburse the Commission {or the re.1sonable costs incurred in having 

Conmussion staff tmvel to your office. 

11. You shall file an annual report, in compliar~ce with GO l04-A, on a calendar-year 

b.lSis using the huormation request form developed by the Commission Staff and 

contained in Appendix B. 

12. You shall ensure that your employees comply with the provisiol\s of Public 

Utilities (PU) Code § 2889.5 regi.uding solidtCltion of customers. 

13. The certificate granted and the authority to render service under the rates, 

charges, and rules authorized will expire if not exercised within 12 months after the 

ef(eclive date of this order. 
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14. Within 60 days of the effective dale of this order, you shall comply with PU Code 

§ 708~ Employee Identification Cards, and notify the Director of the 

TelecomnlUnkalions Division in writing of its compliance. 

15. Ii you are 90 days or more late in filing an annual report or in remitting the fees 

listed above, Telecommunications Division shall prepare for Comn\ission consideration 

a resolution that revokes your CPCN, unless you have received the written perinission 

of Teletonununications Division to (ile or remit late. 

16. You have requested an exemption (rom the requirement to iile tariffs and have 

represented to the Commission that you are qualified for such an e)!eIllption and 

further that you will abide by the Conunission's consumer protedion rules adopted in 

0.98-08-031 as modified {rom time to tinte. 

17. You n\ust abide by the Conunission's consun\er protection rules adopted hlO.98-

08-031 as modified (rom thile to time. A copy of the currently effective rutes is 

Appendix C to this decision. 

(END OF APPENDIX A) 
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TO: ALL INTEREXCHANGB TELEPHONE UTILITIES 

Article 5 of the Public Utilities Code grants authority to the California Public Utilities 
Commission to require all public utilities doing business in Calilarnia to file reports as 
specified by the Commission On the utilities· California operations. 

A specific alUlUal report form has not yet been prescribed for the California 
interexchange telephone utilities. However, you ate hereby directed to subnut an 
original and two. copies of the information requested it\ Attadmlent A no later than 

. March 31 st of the year following the calendar year (or which the annual report is 
subnutted. 

Address your report to: 

California Public Utilities Commission 
Auditing and Compliance Branch, Room 3251 
505 Vall Ness Avenue 
San Francisco, CA 94102-3298 

Failure to (ife this information on time may result it\ a penalty as provided (or in §§ 2107 
and 2108 of the Public Utilities Code. 

If you have any question concenung this maUer, ple.lse call (415) 703-1961. 
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Information Requested or California Interexchallge Telephone Utilities. 

To be (iJed with the California Public Utilities Commission, 50S Van Ness Avenue, 
Room 3251, 5.1n Francisco, CA 94102-3298, no later than March 31st of the year 
following the calendar year for which the annual report is submitted. 

1. Exact legal name and U II of reporting utility. 

2. Address. 

3. Naole, litle, addI'eSsl and telephone number of the person to be contacted 
concerning the reported information. 

4. Name and title of lhe officer having custody of the gel\era) books of account 
and the address of the office where such books are kept. 

5. Type of organization (e.g., corporation, partnership, sole proprietorship, etc.). 

If incorporated, $peci(y: 

a. Date of filing articles of incorporation with the Seaetary o(State. 

b. State in which incorporated. 

6. ComntissiOl\ decision number granting operating authority and the date of 
that decision. 

7. Date operaliol\s were begun. 

S. Description of other business activities in which the utility is engaged. 

9. A list of all aUiliated companies and their relationship to the utility. State if 
affiliate is a: 

a. Regulated public utility. 

b. Publicly held corpomtion. 

10. Balance sheet as of Oe<:ember 31st of the year for which information is 
submitted. 

Income statclHent lor California operations {or the c.,lendar year lor which infofJnatiol\ 
is subn\itted. 

(END OF APPENDIX 8) 
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Consumer Protection Rules 

Detarifled Servi(es (Contract Option) 

Rule 1: 

i'l. Rate information and information regarding the terms and 
conditions of service shall be provided in writing upon request by a 
current or potential customer. All of the rates, tenus aJ\d 
conditions of service must be stated in a contract that must be 
signed by the customer and otherwise be 'enforceable. Although n6 
terms may be incorporated by iefetert~e, lormulae may be used t6 
calculate rates or charges, where the components of the lormulae 
can be readily ascertained ftom a public SOurce. AU ambiguities 
Will Qe construed against the carrier. A cartier shall make available 
to any customer, who requests in writing, information about other 
service plans pertaining to the product(s) Of service(s) the custon\er 
is ordering and (or which the customer is eligible. 

b. . The contract niust provide (or written notice to the customer 
at least 7 calendar days prior to tetntinatlon of service by the 
carrier, and re(UItd of any customer deposits within 30 days alter 
service has been terl'lunated. 

Rule 2: No chaJlge hl the rates, terJilS, and conditions of any service 
sped(ied in such a COI\tnlct shall be enforceable unless stich change 
is set forth in a writing sig.led by the customer who signed the 
original contract, 01' that cllstomer's duly authorized agent. As 
currently provided in 0.97-06-096 (as may be amended or 

. superceded), custon\ers must be notified o( any change of 
ownership of thc_cOmpal\y.providing service to the customer as 
follows: 

a. TIle notice n\ust be in wrilitlg; 

h. TIle carrier must provide it to cuslomers no later than 30 days 
before the proposed tnlJ\Sferi 

c. The notIce n\ust contain a straightforward descrlpliOl\ of the 
upcomh\KtraJ\sfer, any lees the customer will be expected to pay, n 
statement 01 the customer's right Jo switch to another carrier, and a 
toll·lree telephone number (or questions; and 



A.99-04-01S 

Rille 3: 

Telecom Division 

AppendixC 

Page 2 

d.ll\e notice and the c~rrier's description of service to Ctistorners 
must be included in the advice letter seeking approval of the 
change in ownership. 

a. PUfsuantto Public Utilities Code § 2889.5, no carrier or any 
person, firn\, or corpOration representing a carrier, shall change a 
customer'spresubscribed telephone service provider without the 
customer's authorization. AU carrieis shall comply with the 
provisions of § 2889.5 as well as other applicable state and federal 
law as they may be amended or superceded from time to time. 
Carriers shall be held liable (or any violation 0( § 2889.5 including, 
but not limited to, the unauthorized termination of a custonler's . 
service with an existing carrier and the subsequent unauthorized 
transfer of the cuslorner to the carrier's own service. Violations 
may incur a penally or fine pursuant to Public Utilities Code § 2107 
as well those allowed pursuallt to other la\'/ and COn\D.ussion 
policy .. 

b. No carrier whose service has been tern\inated by a customer 
sha1l re-establish service lor that custorner without the express 
COI\sent of the customer, which ~ol\Serit may not be (oul)ded upon 
any purported ternl in an agreement (01' service th<\t binds the 
customer to take service frol\\ the carrier lor a specified term, or 
~ol\tinually . 

c. All solicitations by carriers or their agents provided to 
customers must be legible and printed in 10 point type at a 
nu ninlUill. 

d. All promotional ~'nd marketing materials used in the 
offering of detari{(ed telecommunications services shaH be wholly 
separate from the written (,Olltract the ('uston\er Sigl\S. All terms 
must be plainly stated itl understandable language, and must be in 
the 5.:1n1e lat\guage employed when the cMrier 11egotiated the 
contract with the customer. 
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A. Each bill m.ust promh\ently display a toll-free number for 
service or billh\g inquiries, along with an address where the 
custon\er m.ay write to the carrier. 

B. In case of a billing dispute between a customer and the carrier, 
the c~rrier will comply with any customer request (or the carrier 
to undertake an investigation and review of the disputed 
an\ounl. 

C. If ~ custon\er lails to pay the undisputed portion of the bill by 
the Due By Date (no sooner than fifteen days of the date of 
presentation) shown on the bill, the carrier n'tay notify the 
custoil\er ill writing of such deliil.quency and indicate that 
service may beternunated 

D. A carrier may not disc01U\e<:t service to a customer who has 
submitted a dain\ to CSD for investigation and decision, has 
either paid tIle disputed amou.'lt or has deposited the an\ount in 
dispute with the Conmussiol\ within seven c.l1el\dar days after 
the date the (,Mrier n·otifies the customer that the ('arrier's 
hwestlgatiOl\ and review are completed. However, iI\ no event 
sh.\ll the carrier disroIUlect service prior to the Due By D.1le 
shown on the hill .• 

E. In no event shall a carrier disconnect service to a customer who 
has deposited the full an\OUl\t in dispute with the Conmussion 
so long as the undisputed amount is paid. 

Rule 5: Carriers are restricted (ron\ releasing l\ol\pubUc customer 
infornMtiol\ ill atcordance with PU Code §§ 2891,1891.1; and 1893, 
and any other applicable state or federal statutes or regulations, as 
they may ~ all\ended (ron\ Hn\e to tillle, that perlain to customer 
privacy. Carriers shall also comply, so long as those rules remain 
generally applicable to other carriers, withlhe Comntission's rules 
setlorth itl Appe.\dix B o( Decision Nos. 92860 ai\d 93361, as 
modified, which gel\eraUy prohibit, with certain excepliol\S, the 
release of calling records and credit inforrnalion of all subscribers -
both residel\tial and business -absent the receipt of a search 

I 
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warrant under federal or state or in response to a subpoena or 
subpoena du~es tecum authorized by a federal or state judge. 

Rule 6: Consistent with our authority over aU other carriers, lEes 
of(ering detarif(ed service are directed to cooperate lully by 
responding in a timely fashIon to any request by the Commission 
or its staff for documents it,c1udil"g but not limited to the custoiner­
carrier contract .. billing rffotds, customer calling I'~ords, 
solicitations and correspondence (rom the cairier to the custonier .. 
applicable third party verifications, al\cl any other h,foflllatior\ or 
doclln\entation regarding a custon\er complaint. TIle carrier shall 
fully comply with a request (or such dOClln\eilts or information by 
the Comnussion or its staff no later than. lett busitl.ess days (ron\ the 
date of request. Failure by all lEe to comply with this rule may 
result h\ penalties asset forth in PU Code §§ 2107, 2110, M\d 2111. 7. 

Any limitation of liability provision contained in a contract (or 
delari((ed services shall iI\ no way limit the ability of a conlplainant 
to recover reparations before the Conunission. 

(END OF APPENDIX C) 


