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Decision 00-02-034 February 17, 2000 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

Rulemaking on the Commission's Own Motion 
into Universal Service and to Comply with the 
Mandates of Assembly Bill 3643. 

Investigation on the Commission's Own Motion 
into Universal Service and to Comply with the 
Mandates of Assembly Bill 3643. 

Rulemaking 95-01-020 
(Filed January 24,1995) 

Investigation 95-01-021 
(Filed January 24, 1995) 

OPINION REGARDING ORA'S PETITION TO MODIFY 
DECISION 97-12-105 AND RESOLUTION T-16176 

1. Summary 

This decision grants the petition to modify Decision (D.) 97-12-105 and 

Resolution T-16176 filed by the Office of Ratepayer Advocates (ORA) to the 

extent the petition requests leave for ORA to serve in vacant positions on the 

Universal Lifeline Telephone Service (ULTS) Marketing Board. In all other 

respects, ORA's petition to modify D.97-12-105 and Resolution T-16176 is denied. 

2. Background 

In D.96-10-066, the Commission created the ULTS Marketing Board 

(ULTSMB) to serve as the sole entity responsible for marketing the UL TS 

program.1 Pursuant to D.96-10-066, the ULTSMB is required to develop an 

annual budget for marketing the ULTS program, devise competitively neutral 

1 The UL TS program provides subsidized basic telephone service to qualifying low­
income residential subscribers in California pursuant to Pub. Util. Code §§ 871 et seq. 
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marketing strategies, and oversee the implementation of ULTS marketing 

campaigns. In carrying out its duties, the ULTSMB is required to operate at all 

times under the direction, control, and approval of the Commission. 

In 0.97-12-105, the Commission adopted a charter for the ULTSMB. The 

adopted charter states that the UL TSMB shall consist of 12 voting members2 

representing the following constituencies: 

Number 0 f 
Representati ves 

3 

3 

3 

1 

1 

1 

Group or 
Industry Represented 

Large & Medium Local Exchange 
Carriers (LECs). 

Competitive Local Carriers (CLCs) and 
Interexchange Carriers(lECs). 

Community-Based Organizations (CBOs). 

Wireless Carriers. 

Small LECs. 

Consumer Services Division. 

In Resolution T-16176, issued on August 6, 1998, the Commission revised 

the charter of the ULTSMB in various respects, but none of these modifications 

affected the number or composition of the ULTSMB's members. 

On AprilS, 1999, ORA filed a petition to modify the charter of the 

ULTSMB adopted in 0.97-12-105, as modified by Resolution T-16176. In its 

petition, ORA asks the Commission to revise the charter of the ULTSMB to 

include a new position on the Board reserved exclusively for ORA. ORA 

2 The ULTSMB also includes a non-voting representative of the Commission's 
Telecommunications Division. 
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supports its petition by asserting that its presence on the ULTSMB is necessary to 

ensure that the UL TSMB adheres to the goals and rules for the Board adopted by 

the Commission in D.97-12-10S. 

On May 5,1999, GTE California Incorporated (GTE) filed a response to 

ORA's petition. GTE states that in Rulemaking (R.) 98-09-005, the Commission is 

considering modifications to the ULTS program that could affect the ULTSMB. 

GTE recommends that the Commission defer ruling on ORA's petition until the 

matters at issue in R.98-09-005 have been decided. 

3. Discussion 

We are not aware of ~ny matter being considered in R.98-09-00S that has a 

bearing on ORA's petition. Therefore, we decline to adopt GTE's 

recommendation to defer consideration of ORA's petition until the matters at 

issue in R.98-09-00S have been decided. 

We are not persuaded by ORA that its presence on the ULTSMB is 

necessary to ensure that the ULTSMB adheres to the goals and rules for the 

Board adopted in D.97-12-105. We have absolute authority and control over the 

ULTSMB, and we do not need ORA's assistance to ensure that the ULTSMB 

complies with our decisions. Therefore, we deny ORA's petition to expand the 

membership of UL TSMB to include a position reserved exclusively for ORA. 

On the other hand, we see no reason why ORA should not be allowed to 

serve on the ULTSMB if there is a vacant position on the Board. The ULTSMB 

has been hindered in its work by a chronic shortage of qualified persons willing 

to serve on the ULTSMB.3 Therefore, to help the ULTSMB garner the resources it 

3 There are currently four vacant positions on the ULTSMB, one each for (i) large and 
medium LECs, (ii) CBOs, (iii) wireless carriers, and (iv) CLCs and IECs. 
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needs to carry out its duties and responsibilities, we shall modify the charter of 

the ULTSMB to allow ORA to serve in any vacant position on the Board.4 If there 

are no vacant positions, ORA may serve asa non-voting member of the 

ULTSMB. When serving on the ULTSMB, ORA shall always represent itself. 

ORA shall also be treated as a "state agency" with regard to its participation on 

the ULTSMB in terms·of expense reimbursement, per diem, and conflict-of­

interest rules.s 

In its comments on the proposed decision, ORA claims that it is necessary 

to create a permanent voting position for ORA on the ULTSMB in order to 

ensure that ratepayer interests are represented on the Board. We are not 

persuaded. We remind ORA that the purpose of the ULTSMB is to market the 

ULTS program to low-income households in a competitively neutral manner. To 

this end, we reserved positions on the ULTSMB for (1) community-based 

organizations with expertise in serving the needs of low-income households, and 

(2) major competitive interests within the telecommunications industry. This 

composition of UL TSMB members is meant to provide the Board with the skills, 

experience, and expertise that it needs to fulfill its responsibilities. While ORA 

4 Rule 47(h) of the Commission's Rules of Practice and Procedure states that the 
Commission, in response to a petition for modification, may modify the decision as 
requested, or modify the decision in some other way consistent with the requested 
modification. Today's decision modifies D.97-12-105 in a way that is consistent with 
the modification requested by ORA. 

S Representatives ot'state agencies serving on Commission advisory boards generally do 
not receive expense reimbursement or per diem from the public moneys that fund the 
boards' activities. Representatives of state agencies also have to comply with conflict­
of-interest rules and reporting requirements that may not be applicable to other board 
members. 
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can contribute time and effort to the ULTSMB, ORA has failed to show that it has 

any special qualifications that warrant a permanent position on the ULTSMB.6 

To implement today's decision, we will modify the ULTSMB's charter to 

include the following text: 

3.1.1. The Director of the Commission's Office of Ratepayer Advocates 
(ORA) or the Director's designee may serve on the ULTSMB if 
(i) there is a vacant position on the Board due to a lack of 
qualified representatives from the LEes, IECs, CLCs, or CBOs; 
and (ii) ORA is appointed to the vacant position by the 
Commission. ORA may have only one representative on the 
ULTSMB. Once appointed to a position, ORA may serve in the 
position for the remaining term of that position. If there are no 
vacant positions, ORA may serve as a non-voting member of the 
ULTSMB without appointment by the Commission. 

Within 60 days from the effective date of today's decision, the ULTSMB shall file 

at the Commission's Docket Office an executed copy of the ULTSMB's charter 

that has been modified to conform with today's decision. 

The ULTSMB shall have 60 days from the effective date of this decision to 

fill the existing vacant positions on the Board in accordance with the procedures 

set forth in 0.97-12-105, Ordering Paragraphs (OPs) 23 and 24. ORA may fill any 

vacant position that remains after 60 days for the remaining term of that 

position.7 If in the future we decide to appoint ORA to serve in a vacant 

6 This decision allows ORA to serve as a non-voting member of the ULTSMB if ORA is 
unable to fill a vacant voting position on the Board. Thus, ORA will always be able to 
represent ratepayer interests before the Board. 

7 ORA must provide written notice of the vacant position it is filling on the ULTS to the 
following parties: The Commission's Executive Director, the Director of the 
Telecommunications Division, and the other members of the ULTSMB. 
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position, we shall do so in accordance with the same procedures that we use to 

appoint the other voting members of UL TSMB. 8 

4. Public Utilities Code Section 311 (g) 

The draft decision of Administrative Law Judge Kenney was mailed to the 

parties in accordance with Pub. Util. Code § 311(g) and Rule 77.1. Comments on 

the draft decision were filed by ORA on January 25,2000. ,No reply comments 

were filed. We have taken ORA's comments into account, as appropriate, in 

finalizing this decision. 

Findings of Fact 

1. The charter for the ULTSMB adopted in D.97-12-105, as modified by 

Resolution T-16176, does not authorize ORA to serve on the ULTSMB. 

2. The ULTSMB operates at all times under the direction, control, and 

approval of the Commission. 

3. It is not necessary for ORA to serve on the ULTSMB in order to ensure that 

the UL TSMB adheres to the goals and rules for the ULTSMB adopted by the 

Commission in D.97-12-105. 

4. The work of the UL TSMB has been hindered by a chronic shortage of 

q~alified persons willing to serve on the Board. 

5. Allowing ORA to serve in vacant positions on the ULTSMB would help 

the Board carry out its duties and responsibilities. 

8 The proced ure used by the Commission to appoint persons to serve full terms on the 
ULTSMB is described in 0.97-12-105, mimeo., p. 17. The procedure used by the 
Commission to fill vacancies that occur when members leave the ULTSMB prior to the 
expiration of their terms is described in 0.97-12-105, OPs 23 and 24. 
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6. ORA did not demonstrate that its area of expertise is (i) related to the 

primary duties and responsibilities of the ULTSMB, or (ii) needed by the 

ULTSMB to fulfill its duties and responsibilities. 

7. The procedure used by the Commission to fill vacancies on the ULTSMB 

that occur when members leave the UL TSMB prior to the expiration of their 

terms is described in 0.97-12-105, OPs 23 and 24. 

8. The procedure used by the Commission to appoint persons to serve full 

terms on the ULTSMB is described in 0.97-12-105, mimeo., p. 17. 
" 

Conclusions of Law 

1. There is no issue being considered in R.98-09-005 that has any bearing on 

ORA's petition to modify 0.97-12-105. 

2. ORA failed to demonstrate a need to create a permanent position on the 

ULTSMB reserved exclusively for ORA. 

3. ORA's petition to modify 0.97-12-105 should be denied to the extent the 

petition seeks to add a position to the UL TSMB reserved exclusively for ORA. 

4. ORA's petition to modify 0.97-12-105 should be granted to the extent the 

petition requests authority for ORA to (i) serve in vacant positions on the 

ULTSMB, and (ii) serve as a non-voting member of the ULTSMB if there are no 

vacant positions on the Board. 

5. The UL TSMB should have 60 days to fill all vacancies on the Board in 

accordance with the procedure set forth in 0.97-12-105, OPs 23 and 24. ORA 

should be allowed to fill any vacancy that remains after 60 days. 

6. Any future appointment of ORA to fill a vacant position on the ULTSMB 

should be done in accordance with the procedures described in 0.97-12-105, 

mimeo., p. 17, and OPs 23 and 24. 
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7. ORA, when serving on the UL TSMB, should always (i) represent itself, and 

(ii) be treated as a "state agency" in terms of expense reimbursement, per diem, 

and conflict-of-interest rules and reporting requirements. 

8. The following order should be effective immediately. 

ORDER 

IT IS ORDERED that: 

1. The petition to modify Decision (D.) 97-12-105 and Resolution T-16176 

filed by the Office of Ratepayer Advocates (ORA) is denied to the extent the 

petition seeks to add a new position to the Universal Lifeline Telephone Service 

Marketing Board (ULTSMB) reserved exclusively for ORA. 

2. ORA's petition to modify 0.97-12-105 and Resolution T-16176 is granted 

to the extent the petition requests authority for ORA to (i) serve in vacant 

positions on the ULTSMB, and (ii) serve as a non-voting member of the ULTSMB 

if there are no vacant positions on the Board. 

3. The charter for the ULTSMB adopted by the Commission in 0.97-12-105, 

as modified by Resolution T-16176, is modified to include a new Section 3.1.1 

that states as follows: 

The Director of the Commission's Office of Ratepayer Advocates 
(ORA) or the Director's designee may serve on the ULTSMB if 
(i) there is a vacant position on the Board due to a lack of qualified 
representatives from the LECs, IECs, CLCs, or CBOs; and (ii) ORA is 
appointed to the vacant position by the Commi~sion. ORA may 
have only one representative on the ULTSMB. Once appointed to a 
position, ORA may serve in the position for the remaining term of 
that position. If there are no vacant positions, ORA may serve as a 
non-voting member of the ULTSMB without appointment by the 
Commission. 
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4. Within 60 days of the effective date of this order, the ULTSMB shall file at 

the Commission's Docket Office an executed copy of its charter that has been 

modified to include the new text identified in the previous Ordering Paragraph. 

5. The ULTSMB shall have 60 days from the effective date of this order to fill 

all vacancies on the Board that exist as of the effective date of this order. The 

ULTSMB shall fill these vacancies in accordance with the procedure set forth in 

D.97-12-105, Ordering Paragraphs (OPs) 23 and 24. ORA may fill any vacancy 

that remains after 60 days for the remaining term of that position. 

6. ORA shall provide the following persons with written notice of any 

vacancy that ORA fills pursuant to the previous OP: the Executive Director, the 
, 

Director of the Telecommunications Division, and the other members of the 

ULTSMB. 

7. Any future appointment of ORA to fill a vacant position on the ULTSMB 

shall be done in accordance with the procedures described in D.97-12-105, 

mimeo., p. 17, and OPs 23 and 24. 

8. ORA, when serving on the ULTSMB, shall always (i) represent itself, and 

(ii) be treated as a "state agency" in terms of expense reimbursement, per diem, 

and conflict-of-interest rules and reporting requirements. 

This order is effective today. 

Dated February 17, 2000, at San Francisco, California. 
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Commissioners 


