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BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

Rulemaking on the Commission's Own Motion 
into Universal Service and to Comply with the 
Mandates of Assembly Bill 3643. 

Investigation on the Commission's Own Motion 
into Universal Service and to Comply with the 
Mandates of Assembly Bill 3643. 

Rulemaking 95-01-020 
(Filed January 24, 1995) 

Investigation 95-01-021 
(Filed January 24,1995) 

OPINION DENYING MCI AND SPRINT'S 
PETITION TO MODIFY DECISION 96-10-066 

1. Summary 

This decision denies the petition to modify Decision (D.) 96-10-066 filed by 

MCl Telecommunications Corporation (MCl) and Sprint Communications 

Company L.P. (Sprint). In their petition, MCl and Sprint sought to modify 

D.96-10-066 to "clarify" that the requirement in D.96-10-066 for local exchange 

carriers (LECs) to offer a choice of flat-rate or measured-rate local service applies 

only to LECs that receive money from one of the universal service funds. 

2. Background 

This proceeding was established by Order Instituting Rulemaking 

(aIR) 95-01-020 and Order Instituting Investigation (all) 95-01-021 (lithe 

Universal Service Docket"). One of the purposes of the Universal Service Docket 

is to develop rules to ensure that basic telephone service remains affordable and 

ubiquitously available. To this end, the Commission issued D.95-07-050 which 
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proposed to require LECs to provide their residential customers with a minimum 

level of basic telephone service. The decision also proposed that the minimum 

level of basic telephone service provided to residential customers include a 

choice of flat-rate or measured-rate local service ("flat or measured service").! 

Comments on the aforementioned proposals were submitted by the parties 

on September 1, 1995. Reply comments were submitted on December 1, 1995. In 

D.96-10-066, the Commission adopted a modified form of the proposals that 

required all LECs, except 17 small carriers, to provide their residential customers 

with a choice of flat or measured service,.2 

On January 21,1997, MCr and Sprint jointly filed a petition to modify 

D.96-10-066 ("petition"). In their petition, Mcr and Sprint ("Petitioners") state 

that D.96-10-066 could be misinterpreted to mean that all LECs are required to 

offer a choice of flat or measur~d service. Petitioners ask the Commission to 

modify D.96-10-066 to "clarify" that LECs are not required to offer a choice of flat 

or measured service unless a LEC receives money from one of the universal 

service funds.3 

Responses to the petition were filed by AT&T Communications of 

California, Inc. (AT&T), the California Department of Consumer Affairs (DCA), 

GTE California Incorporated (GTE), the Office of Ratepayer Advocates (ORA), 

Pacific Bell (Pacific), and Time Warner AxS of California, L.P. (Time-Warner). 

A joint response was filed by The Utility Reform Network (TURN) and Utility 

Consumers' Action Network (UCAN). On March 21, 1997, Petitioners filed a 

1 D.95-07-050, Appendix A, Rule 4.B.8. 

2 D.96-10-066, Appendix B, Rule 4.B.9. 

3 The universal service funds are (i) the California High Cost Fund-A (CHCF-A), (ii) the 
CHCF-B, and (iii) the Universal Lifeline Telephone Service fund. 
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reply to the responses after receiving permission to do so from the assign~d 

Administrative Law Judge (ALJ). 

3. Positions of the Parties 

Petitioners present several reasons why the Commission should modify 

D.96-10-066 to "clarify" that LECs are not required to offer a choice of flat or 

measured service unless a LEC receives money from one of the universal service 

funds. First, Petitioners assert that D.96-10-066 itself indicates that only those 

LECs that receive money from one of the universal service funds are required to 

offer a choice of flat or measured service. Second, Petitioners assert that there is 

no compelling reason to require LECs to offer a choice of flat or measured 

service. Third, Petitioners assert that the service requirements applicable to 

competitive local carriers (CLCs) are contained only in the "Local Competition 

Rules" adopted by the Commission in OIR 95-04-043 and on 95-04-044 ("the 

Local Competition Docket").4 Petitioners state that the Local Competition Rules 

do not require CLCs to offer a choice of flat or measured service. Finally, 

Petitioners claim that if D.96-10-066 does require LECs to offer a choice of flat or 

measured service, then this would constitute a modification of the Local 

Competition Rules. Petitioners claim such a modification would violate 

Pub. Util. Code § 1708 because there was no notice or an opportunity to be heard 

regarding the modification.s 

4 The Local Competition Rules are set forth in D.95-07-054, as modified by D.95-12-056, 
D.95-12-057, and D.96-02-072. 

S Pub. Util. Code § 1708 states, in relevant part, as follows: liThe commission may at 
any time, upon notice to the parties, and with an opportunity to be heard as provided 
in the case of complaints, rescind, alter, or amend any order or decision made by it. 
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Time-Warner supports the petition. AT&T and GTE do not oppose the 

petition. DCA, Pacific, TURN, and UCAN oppose the petition. 

4. Discussion 

We have carefully reviewed the petition to modify D.96-10-066, the 

responses to the petition, and Petitioners' reply to the responses. Based on this 

review, we conclude that the petition should be denied. To begin with, the 

petition is based on the flawed premise that D.96-10-066 is ambiguous regarding 

the requirement for LECs to offer a choice of flat or measured service. The 

Decision is not ambiguous. As the following excerpts from D.96-10-066 

demonstrate, the Decision clearly requires all LECs, except 17 small carriers, to 

offer their residential customers a choice of flat or measured local service: 

In order to effectuate a policy of universal service throughout the 
state, the Commission first needs to develop a list of the service 
elements which make up residential basic service. If the basic 
service definition is too narrowly drawn, some service elements that 
may be essential for participation in society may only be enjoyed by 
those who can afford it. Or, certain urban areas of the state ... may 
enjoy some essential service elements that customers in more rural 
areas may not have. (D.96-10-066, mimeo, p. 19.) 

We believe that it is important to adopt a uniform definition of basic 
service so that all residential telephone customers, no matter where 
they live in California, or what their level of income is, can expect a 
certain minimum level of service. This is especially important in a 
mobile society where people may move across town, or from one 
part of the state to another. For the vast majority of telephone 
customers, they have come to expect and rely on the service 
elements that we listed in D.95-07-050.6 (Ibid., p. 27.) 

6 The service elements listed in D.95-07-050 include "customer choice of flat or 
measured rate service./I (D.95-07-050, Appendix A, Rule 4.B.8) 
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We do not adopt the suggestions by Pacific and AT&T Wireless that 
flat rate service be eliminated [from the definition of basic service]. 
At the [public participation hearings], many consumers expressed 
satisfaction with having a choice of flat or measured rate service. 
Depending on their circumstances, some preferred measured rate 
service, while others preferred flat rate service. The flat and 
measured rate options preserve customer choice, and provide 
consumers with a method by which to comparison shop among 
carriers. We believe that if wireless providers desire to compete in 
the local exchange market, they should be required to offer basic 
service in the same type of pricing formats that are offered today by 
wireline carriers. (Ibid., p. 29.) 

For the smaller LECs in California, of which there are 17, we shall 
exempt them from the service element that they be required to offer 
customers the choice of flat or measured rate service, unless the 
smaller LEC currently offers that option. If, however, a new carrier 
decides to offer local exchange service in the service areas of these 
small companies, the new carrier will be required to .provide all the 
service elements listed in Rule 4 of Appendix B.7 Once competition 
arrives in these areas, the incumbent LECs that do not offer 
measured rate service will be forced by market considerations to 
decide whether such an option should be offered to their customers. 
(Ibid., pp. 28-29.) 

Universal service has developed over the years to mean that: (1) a 
certain minimum level of telecommunications service must be made 
available virtually everywhere in the state; and (2) the rate for such 
services remain affordable. (Ibid., Finding of Fact (FOF) 15.) 

In order to effectuate a policy of universal service throughout the 
state, the commission needs to develop a list of the service elements 
which make up residential basic service. (Ibid., FOF 18.) . 

A minimum level of basic service should be adopted so that all 
residential telephone customers in California, regardless of their 

7 The service elements listed in D.96-10-066, Appendix B, Rule 4, include "customer 
choice of flat or measured rate service." (Rule 4.B.9) 
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location or income, can expect a 'certain level of service. (Ibid., 
Conclusion of Law 11.) 

All incumbent local exchange carriers ... and all competitive local 
carriers ... who offer local exchange residential service, shall provide 
all of the service elements listed in Rule 4 of Appendix B. (Ibid., 
Ordering Paragraph (OP) 7.a.) 

Carriers providing local exchange residential service shall, at a 
minimum, provide all elements of basic service, except as provided 
in Rule 4.C. below.s (Ibid., Appendix B, Rule 4.A.) 

Basic service includes the following service elements ... customer 
choice of flat or measured rate service. (Ibid., Appendix B, Rules 4.B 
and 4.B.9.) 

Petitioners next assert that 0.96-10-066 indicates that only those LEC-s that 

receive money from one of the universal service funds should be required to 

offer a choice of flat or measured service. The above excerpts from ·P.96-10-066 

demonstrate that this assertion is incorrect. The Decision clearly requires all 

LECs, except 17 small carriers, to offer a choice of flat or measured service. There 

is no exemption for LECs that do not'receive money from one of the universal 

service funds. 

Petitioners next assert that there is no compelling reason to require LECs to 

offer a choice of flat or measured service. We disagree. We find that the above 

excerpts from 0.96-10-066 present a persuasive case for why it is necessary for 

LECs to offer their residential customers a choice of flat or measured service. 

Petitioners next assert that CLCs are only subject to the service 

requirements set forth in the Local Competition Rules (which do not include a 

S Rule 4.C. exempts 17 smaller LEes from the requirement to offer a choice of flat or 
measured service. 
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requirement for CLCs to offer a choice of flat or measured service). We disagree .. 

Decision 96-10-066, which was issued in the Universal Service Docket, explicitly 

requires those CLCs that provide local exchange residential service to offer a 

choice of flat or measured service.9 Furthermore, in 0.95-07-054, the decision 

that adopted the Local Competition Rules, the Commission stated that it had 

issued a decision (i.e., 0.95-07-050) five days earlier in the Universal Service 

Docket that contained proposed "universal service rules,lo" As noted previously 

in today's decision, the proposed universal service rules included a requirement 

for LECs to offer a choice of flat or measured service. Consequently, there is no 

basis to the Petitioners' assertion that Local Competition Rules adopted in 

0.95-07-054 decided the issue of whether CLCs should be required to offer a 

choice of flat or measured service. 

Finally, Petitioners state that if D.96-10-066 does require LEes to offer a 

choice of flat or measured service, this would constitute a modification to the 

Local Competition Rules. Petitioners assert that they were not provided with 

notice and an opportunity to be heard on this modification to the Local 

Competition Rules as required by Pub. Uti!. Code §170B. We find no merit in this 

assertion for two reasons. First, the Local Competition Rules do not address the. 

issue of whether LECs should be required to offer the choice of flat or measured 

service. Therefore, the adoption of this requirement in D.96-10-066 did not 

modify the Local Competition Rules. Since there was no modification to the 

Local Competition rules, Pub. Util. Code §170B is not applicable. Second, even if 

Pub. Uti!. Code §170B were applicable, the statue's requirement for notice and an 

9 D.96-10-066, OP 4 and Appendix B, Rule 4.B.9. 

10 60 CPUC 2d 611, at 637. 
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opportunity to be heard has been met: the Petitioners were repeatedly notified 

that the Commission was considering whether to require LECs to offer a choice 

of flat or measured service11; and Petitioners were provided with an opportunity 

to be heard on this matter.12 

5. Public Utilities Code Section 311 (g) 

The draft decision of Administrative Law Judge Kenney was served on the 

parties in accordance with Pub. Uti!. Code § 311(g) and Article 19 of 

Commission's Rules of Practice and Procedure. No comments were filed. 

Findings of Fact 

1. In D.96-10-066, the Commission stated that all LECs, except 17 small 

carriers, are required to offer a choice of flat or measured service. 

2. In D.95-07-054, the decision that adopted the Local Competition Rules, the 

Commission indicated that (i) it had issued D.95-07-050 five days earlier in the 

Universal Service Docket, and (ii) D.95-07-050 contained proposed universal 

service rules. 

11 D.9S-07-0S0, mimeo, pp. IS, 6, 18, 19, FOFs I, S, 17, COLs 4-7, OPs 2, 3, S, and 
Appendix A. Rule 4.B.8; D.9S-07-0S4, 60 CPUC 2d 611, at 637; and D.95-12-021, 62 
CPUC 2d 690, at 694, 69S, and 697. Petitioners were served with these decisions and 
did not object to the Commission's consideration in the Universal Service Docket of 
the issue of whether LECs should be required to offer a choice of flat or measured 
service. In fact, Petitioners filed joint comments with other parties in the Universal 
Service Docket that supported the Commission's proposal to require LECs to offer a 
choice of flat or measured service. (Reply Comments of the California 
Telecommunications Coalition, dated December 1, 1995, Fns. 1 and 13.) 

12 D.9S-07-0S0, OPs 3 and 4. Petitioners did not pursue their opportunity to be heard on 
this matter. (D.9S-12-021, 62 CPUC 2d 690.) 
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3. In D.9S-07-0S0 the Commission (i) stated its intent to consider in the 

Universal Service Docket a requirement for LECs to offer a choice of flat or 

measured service, and (ii) provided instructions on how to request a hearing on 

this matter. 

4. Petitioners were served with D.9S-07-0S0 and D.9S-07-0S4 .. 

S. Petitioners did not object to the Commission's consideration in the 

Universal Service Docket of the issue of whether LECs should be required to 

offer a choice of flat or measured service. 

6. Petitioners filed joint comments with other parties in the Universal Service 

Docket that supported the Commission's proposal to require all LECs to offer a 

choice of flat or measured service. 

7. The Petitioners did not request a hearing on the issue of whether LECs 

should be required to offer a choice of flat or measured service. 

Conclusions of Law 

1. In D.96-10-066, the Commission required all LECs, except 17 small local 

carriers, to provide a choice of flat or measured service. The Commission did not 

exempt from this requirement those LECs that do not receive money from one of 

the universal service funds. 

2. There is no merit to the Petitioners' assertion that (i) D.96-10-066 could be 

"misinterpreted" to mean that LECs are required to offer a choice of flat or 

measured service, and (ii) D.96-10-066 did not require LECs to offer a choice of 

flat or measured service if a LEC does not receive money from one of the 

universal service funds. 

3. The excerpts from D.96-10-066 in the body of this decision demonstrate 

that it is reasonable to require LECs to offer a choice of flat or measured service. 
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4. There is no merit to the Petitioners' assertion that there is no compelling 

reason to require LECs to offer a choice of flat or measured service. 

5. Service requirements pertaining to CLCs were promulgated by the 

Commission in both the Local Competition Docket and the Universal Service 

Docket. 

6. There is no merit to the Petitioners' assertion that CLCs are only subject to 

the service requirements set forth in the Local Competition Rules. 

7. The Local Competition Rules do not address the issue of whether LECs 

should be required to offer the choice of flat or measured service. 

S. The requirement for LECs to offer a choice of flat or measured service, 

which was proposed in D.95-07-050 and adopted in D.96-10-066, did not modify 

the Local Competition Rules adopted in D.95-07-054. 

9. The Commission provided Petitioners with notice and an opportunity to 

be heard regarding the issue of whether LECs should be required to offer a 

choice of flat or measured service. 

10. There is no merit to the Petitioners' assertion that the adoption of the 

requirement in D.96-10-066 for LECs to offer a choice of flat or measured service 

violated Pub. Util. Code § 170S. 

11. The following order should be effective immediately. 
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ORDER 

IT IS ORDERED that the petition to modify Decision 96-10-066 jointly 

filed by MCI Telecommunications Corporation and Sprint Communications 

Company 1.P., is denied. 

This order is effective today. 

Dated June 22, 2000, at San Francisco, California. 

HENRY M. DUQUE 
JOSIAH 1. NEEPER 
RICHARD A. 'BILAS ' 
CARLW.WOOD 

Commissioners 

President Loretta M. Lynch, being necessarily 
absent, did not participate. 
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