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Decision 99-09-050 September 16, 1999 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

Order Instituting Rulemaking on the 
Commission's Own Motio~ into Competition for 
Local Exchange Service. 

Order Instituting Investigation on the 
Commission's Own Motion into Competition for 
Local Exchange Service. 

OPINION 

I. Background 

Rulemaking 95-04-043 
(Filed April 26, 1995) 

Investigation 95-04-044 
(Filed April 26, 1995) 

Decision (D.) 95-12-056, issued on December 20,1995, adopted interim 

rules governing local exchange co;mpetition within the market territories of 

Pacific Bell (Pacific) and GTE California Inc. (GTEC). Among other things, the 

Commission's rules established interconnection standards in General Order (GO) 

133-B for both Competitive Local Carriers (CLC) and Incumbent Local Exchange 

Carriers (!LECs) Intercompany Interconnection Service Orders (llSOs) and 

required that LECs submit reports to the Commission on all overdue 

Intercompany Interconnection Held Service Orders (llHSOs). On 

February 23, 1998, Cox California Telcom, Inc. (Cox) filed a Petition to Modify 

D. 95-12-056 (the Petition.) 

Cox requests that the Commission modify Ordering Paragraph (OP) 52 of 

D.95-12-056, which defines reporting standards for llHSOs, to ensure that !LECs 

accurately report CLCs trunk service orders, the provisioning of which are 

delayed by an ILEC. 
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II. Position of Parties 

Generally, 1IHSOs must be reported when service is not provided within 

15 days of a "mutually agreed-upon due date." Id. at OP 52. The mutually 

agreed-upon due date starts the IS-day clock. Cox expresses concern, however, 

if an ILEC refuses to agree to a due date (i.e., a Firm Order Commitment (FOC) 

date) for an IIHSO. The ILEC can essentially avoid the Commission's IIHSOs 

reporting requirements, because the IS-day time period is never triggered. As a 

result, Cox argues, an !LEC can engage in provisioning delay tactics, whereby 

the Commission cannot properly track the timeliness of its trunk provisioning (or 

lack thereof) for CLCs. Consequently, Cox claims, its ability to offer local 

exchange service to its customers is seriously impaired. 

Cox claims Pacific delayed the provisioning of critical tandem trunk 

IIHSOs by refusing to provide Cox with a FOC date for the trunk orders for more 

than 30 days after a January 7, 1998 order was received, as discussed in the 

Affidavit of Richard Smith, attached to the Cox Petition. Specifically, Cox argues 

that refusal to provide Cox with a FOC date for IISOs warrants a change in the 

reporting requirements for IIHSOs. 

Currently, OP 52 of D.95-12-056 reads as follows: 

An Intercompany Interconnection Held Service order (IIHSO) shall be 
reported when the service is not provided within 15 days of the mutually 
agreed-upon due date. 

Cox requests that OP 52 be modified to read as follows: 

An Intercompany Interconnection Held Service Order (IIHSO) shall be 
reported when the service is not provided within 15 days of the mutually 
agreed-upon due date. If such a due date is not agreed-upon by the 
parties within three (3) days of the submission of a service order due to the 
failure of the carrier responsible for provisioning. the service order, then 
the date of submission of the service order should be used in lieu of a 
mutually agreed-upon due date for IIHSO reporting purposes. 
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Responses to the Petition were filed on March 25,1998. A response in 

support of the Petition was filed by the Office of Ratepayer Advocates (ORA). 

Responses in opposition to the Petition were filed by Pacific and GTEC. Cox 

filed reply comments on April 6, 1998. 

ORA not only supports Cox's suggested modification, but believes that a 

broader examination of the intercompany performance measurement and 

reporting standards is necessary. The IIHSO standards were developed as part 

of a series of workshops conducted in 1995 by the Chair of the GO 133-B 

Committee. The participants in those workshops reached consensus about the 

standards and they were subsequently adopted in D.95-12-056. At the time the 

workshops were conducted, local exchange competition had not yet been 

authorized, the Telecom Act of 1996 had not been passed, and few potential 

competitors had actually interconnected to ILEC networks. Thus, ORA argues, 

the standards were necessarily preliminary in nature, and the Commission 

should now reexamine those standards in light of several years of experience in 

the marketplace. ORA recommends the Commission order that a workshop be 

conducted to ~ddress revision of the current standards. 

Pacific opposes the Petition, and disputes Cox's assertions that Pacific 

failed to agree to a due date for certain orders placed on January 7, 1998. Pacific 

supplemented its responses with a declaration of Harry Tom, Pacific Bell account 

manager assigned to the Cox account. Mr. Tom states that Pacific received the 

orders which Cox discusses on January 8,1998, (not on January 1h) for 6 DS-1's 

(not six trunks lines by Mr. Smith alleges) for Pacific's Los Angeles tandem. 

On January 19, 1998, Pacific informed Cox there were no facilities available 

at the Anaheim tandem, and that no due date could be given because Pacific did 

not know when facilities would be available. On February 6,1998, Pacific 

informed Cox that facilities would be available to fill Cox's order on 
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February 26, 1998. Pacific located 5 OS-l's on February 19, 1998 - 43 days after it 

received the order, compared to a 34 day normal interval for this number of 
trunks (144). 

Pacific received the order for the 3-0S~1's ordered by Cox out of Pacific's 

Los Angeles tandem on January 12, 1998. Cox was informed that it contained 

incorrect information on January 15, 1998, and Pacific was informed that Cox 

would correct this information. Cox never corrected the information, but 

cancelled the order on March 19, 1998. Pacific-explains it never gave a FOC with 

a due date because it never received corrected order information from Cox. 

Pacific claims Cox's proposed modification to 0.95-12-056 requires that a 

due date for provisioning service orders be agreed upon in an unreasonably 

short amount of time. Pacific's standard interval for giving CLCs a due date is 

seven days; Cox agreed to this in its interconnection agreement. Pacific claims 

that arriving at a mutua.lly agreeable due date within three days for all CLCs is 
simply not possible. 

Pacific claims Cox's proposed modification completely undercuts the 

intent of the reporting requirements. The reporting requirements are intended to 

inform the Commission of orders held 15 days beyond the due date, because 

competitors rely on the due date. Pacific claims Cox's proposed modification 

fundamentally changes the purpose of the reporting from identifying orders held 

beyond a mutually agreeable date to establishing a 15-day standard interval for 

provisioning all orders. Pacific believes such a modification is contrary to 

D.95-12-056 which concluded that the Commission "could not realistically 

specify a standard provisioning time," and also ignores the intervals expressly 

permitted in Cox's interconnection agreement. 
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Pacific argues that Orders should not be reported to the Commission as 

held simply because the CLC does not like the available date, or because it takes 

more than 15 days to install. Pacific's standard intervals for installing trunks are 

~0-40 days from receipt of an order, dependIng on the number of trunks ordered. 

Pacific claims Cox's proposed modification could result in every order being 

incorrectly reported as a held service order. 

Comments were also filed by GTEC in opposition to Cox's Petition. GTEC 

argues it is inappropriate to change industry standards on the strength of this. 

one incident. Even assuming Pacific failed in this instance to timely provide Cox 

with an FOC date, GTEC finds no indication of a general problem with 

establishing FOC dates. To date, GTEC has not received an interconnection 

trunk order from Cox, but typically provides FOC dates within five days of 

receipt of a valid complete order. In some instances (particularly in the case of 

expedited requests) a longer period may be required to provide that date to 

allow for a field visit to ensure the availability of facilities. (See, Declaration of 

Ron Soto, attached as Attachment A to GTEC's Response.) GTEC believes 

disputes over FOC dates are appropriately addressed through interconnection 

agreements, not through a change in Commission rules. 

Cox filed a third-round reply on April 6, 1998. Cox disagrees with Pacific's 

statement of events involving its service order requests. Cox emphasizes that in 

any case, Pacific admits it did not provide Cox with a due date for its 

January 8,1998 orders for six DS-ls from Pacific's Anaheim tandem until 

February 6,1998, over four weeks after the orders were placed. 

Cox denied that its proposed modification to OP 52 would require ILECs 

to provision all nsos within 15 days of the order, unless ILEC can provide a due 

date within three days of the order. Cox only seeks to establish a reporting 
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requirement for an !LEC's failure to provide a CLC with a due date within three 
days of the order; 

III. Discussion 

We find no justification to adopt Cox's proposed modification to OP 52 of 

D.95-12-056. As a basis for the proposed modification, Cox points to one 

incident between itself and Pacific in which Cox was dissatisfied with Pacific's 

responsiveness to Cox's service request. A review of the parties' recitation of the 

disputed facts surrounding the incident suggests that clearer communication on 

the part of both Pacific and Cox may have at least minimized the extent of the 

problem or misunderstanding. In any event, the occurrence of the single dispute 

at issue here over the timeliness of responding to a service order request does not 

provide a reasonable basis to undertake a generic change in the Commission rule 
as prescribed in OP 52. 

Disputes over specific incidents of the nature alleged by'Cox are more 

appropriately addressed through the filing of a complaint ,or other dispute 

resolution process which may be called for under an interconnection agreement. 

There has been no demonstration of a widespread abuse of the existing rules. 

Moreover, the specific modification proposed by Cox would arbitrarily impose a 

three-day IIHSO response time requirement without any showing as to a factual 

basis supporting the reasonableness of such a shortened response time for all 

IIHSOs. Cox's proposed requirement could cause an excessively large number of 

orders being reported as held orders simply because of the arbitrary three-day 

response rule. As a consequence, the informational value of the report could be 

impaired as a tool to identify true problems. 

In D. 95-12-056, we expressly declined to adopt "one-size-fits-all" 

provisioning or response times for IIHSOs, recognizing the diversity of factors 

affecting response and provisioning intervals. Cox has not justified a departure 
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from this principle. To the extent that generic changes to GO 133-B may be 

warranted, however, this rulemaking proceeding is not the appropriate place to 

take up such a change. The Commission has opened a separate rulemaking 

Rulemaking (R.) 98-06-029) specifically to address the need for revisions to 

GO 133:-B. Any generic concerns of Cox regarding GO-133-B reform are more 

appropriately the subject of that rulemaking. Likewise, ORA' proposal for 

workshops to address revisions to GO-133-B are more appropriately addressed 

in R.98-06-029. 

For all of the reasons outlined above, Cox's Petition for Modification is 

denied. 

IV. Comments on Draft Decision 

The draft decision of the ALJ in this matter was mailed to the parties in 

accordance with Pub. Util. Code § 311(g) and Rule 77.1 of the Rules of Practice 

and Procedure. Comments were received on September 2,1999, and reply 

comments were received on September 7,1999. We have reviewed the 

comments, and taken them into account in finalizing this order. 

Findings of Fact 

1. Under rules adopted in D.95-12-056, IIHSOs must be reported when 

service is not provided within 15 days of a mutually agreed upon due date' 

pursuant to GO 133-B. 

2. D.95-12-056 did not impose a specific date by which parties must reach 

agreement on service order provisioning because of the diversity of 

circumstances underlying various types of service orders. 

3. Cox filed a Petition to Modify D.95-12-056, to impose a rule requiring the 

reporting of IIHSOs if a due date for provisioning of a service order is not agreed 

to by the parties within three days of submission of a request. 
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4. No basis has been provided to indicate that Pacific could reasonably 

determine a service order provisioning due date and respond to Cox within three 

days. 

5. Cox's proposed requirement could cause an excessively large number of 

orders being reported as held orders simply because of the arbitrary three-day 

default rule, thereby impairing the informational value of the IIHSO report. 

6. The Commission has opened a separate rulemaking (R.98-06-029) 

specifically to address the need for revisions to GO 133-B, including 

consiqeration of service quality standards for all telecommunications carriers. 

Conclusions of Law 

1. Disputes over specific instances of service order response timeliness of the 

nature alleged by Cox are more appropriately addressed through the filing of a 

complaint or other dispute resolution process which may be called for under an 

applicable interconnection agreement. 

2. Any generic concerns of Cox or of ORA regarding GO-133-B reform are 

more appropriately the subject R.98-06-029, rather than the Local Competition 

proceeding. . 

3. Cox's Petition for Modification ofD.95-12-056 should be denied. 
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ORDER 

IT IS ORDERED that: 

1. The Petition of Cox California Telecom, Inc. to Modify Decision 95-12-056 

is hereby denied. 

2. This order is effective today. 

Dated September 16, 1999, at San Francisco, California. 
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