
, . , 
'1 ALJ/BAR/tcg ** Mailed 10/8/99 

Decision 99-10-024 October 7, 1999 

BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION OF THE STATE OF CALIFORNIA 

Application of PACIFIC GAS AND . 
ELECTRIC COMPANY for Authority Among 
Other Things, to Decrease its Rates and 
Charges for Electric and Gas Service, and 
Increase Rates and Charges for Pipe 
Expansion Service. 

(Expansion and Gas) (U 39 M) 

Commission Order Instituting Investigation 
into the rates, charges, service, and practices of 
Pacific Gas and Electric Company. 

Application 94-12-005 
(Filed December 9, 1994) 

Investigation 95-02-015 
(Filed February 22, 1995) 

INTERIM OPINION ON PETITION 
FOR MODIFICATION REGARDING POLE LOADING 

On July 12, 1999, Pacific Gas and Electric Company (PG&E) filed a Petition 

for Modification of Decision (D.) 99-06-080. In that petition, PG&E asks that the 

Commission allow it to maintain "Note 7" and clarify that the interim wood pole 

loading minimum safety factor of 2.67 applies to it as a result of 0.99-06-080, the 

Storm Damage Decision. In this decision, we deny PG&E's petition regarding 

Note 7 and clarify that the General Order (GO) 95, Rule 44.2 wood pole loading 

minimum safety factor, as interpreted in 0.98-10-058 applies to PG&E as well as 

other wood pole users. 

Background 

The Storm Damage Decision addressed PG&E's response to the severe 

wind and rainstorms of December 1995. In that decision we directed PG&E to 

pay $85,000 in fines, record all storm-related damage claims below the line, 
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change its claims procedure, modify the wording on its monthly bills regarding 

how to file a claim, and provide certain reports to our staff. We also adopted 

some of the agreements, submitted in the form of joint testimony, reached among 

the Office of Ratepayer Advocates (ORA), the Consumer Services ~ivision's 

Utility Safety Branch (USB), and PG&E. 

Most relevant to PG&E's petition was our discussion of GO 95, our Rule 

for Overhead Electric Line Construction. We stated that we will open a 

rulemaking to determine the appropriate wood pole minimum safety factor for 

Grades /I A," "B," "C," and "F" and the appropriate relationship between the 

safety factor and subsequent additions to existing wood poles. Specifically, the 

Commission stated that we will consider revision of Rule 44.1, Installation and 

Reconstruction, Table 4, Wood Poles and Rule 44.2, Replacement within GO 95, 

Section IV Strength Requirements of All Classes of Lines. Until completion of 

that rulemaking, we stated that the interim wood pole loading minimum safety 

factor that we adopted in 0.98-10-058 - 2.67 - would continue to apply.! Finally, 

we directed PG&E to cancel Note 7 of Construction Drawing 015203 to avoid any 

future confusion on interpretation of GO 95, Rule 44.2.2 

From the record underlying 0.99-06-080, we know that Note 7 instructs 

PG&E employees responsible for determining whether an existing Grade A or B 

wood pole has adequate strength for additional conductor or equipment 

attachments.3 As part of the PG&E, USB, and ORA joint testimony, it was 

1 See D.98-10-058, mimeo., pp. 72-75. 

2 On September 2,1999, we adopted D.99-09-035 wherein we stayed the direction to 
PG&E to cancel Note 7 of Construction Drawing 015203. 

3 The terms "loads," "attachments;" and "underbuilds" are used interchangeably by the 
parties and in D.99-06-080. They refer to additional equipment attached to poles by 
either the utility that owns the pole or by other utilities through joint pole use 

Footnote continued on next page 
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recommended that the Commission cancel Note 7, and adopt a more stringent 

interpretation of the strength requirements rule that would require a safety factor 

of ~.O. In the joint testimony, the three parties also recommended that the 

Commission open a rulemaking to review GO 95. The proposed decision 

recommended the Commission cancel Note 7, interpret GO 95 to apply the 4.0 

safety factor, and rejected the recommendation to review GO 95 in a rulemaking. 

In comments on the proposed decision, PG&E argued that it only agreed 

to the more stringent interpretation of GO 95 and cancellation of Note 7 in the 

context of also getting a review of GO 95 in a rulemaking. PG&E argued that 

applying the 4.0 factor to it and not others that may attach equipment to the same 

poles would destroy the consistency among all utilities and other pole users 

endorsed and confirmed when the Commission adopted the 2.67 interim safety 

factor. In reply comments, ORA supported the adoption of the 4.0 safety factor 

and stated that since PG&E was the only electric utility in California using an 

internal design guideline like Note 7, cancellation of it would place PG&E on 

equal footing with similarly situated electric utilities. 

The Petition 

Ultimately, as noted above, the Commission adopted the recommendation 

to cancel Note 7, and stated that it would continue to apply the 2.67 interim 

safety factor. It is this action which prompted PG&E to file its petition. PG&E 

agreements. This subject is addressed in D.99-06-080 in the section titled Underbuilds, 
pages 27-36 (mimeo.). 
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claims the Storm Damage decision is internally inconsistent on what safety factor 

should apply to PG&E pending the outcome of the pole loading rulemaking. It 

points to language that requires the cancellation of Note 7 (e.g. Ordering 

Paragraph 11, Conclusion of Law 13) and language that states that the interim 

safety factor adopted in D.98-10-058 continues to apply (e.g. Conclusion of Law 

13, discussion on p. 35) as the source of the inconsistency. PG&E requests that 

we clarify the decision by eliminating the requirement that PG&E cancel Note 7 

and allow the interim safety factor to remain in effect until the rulemaking 

concludes. It argues that the interim safety factor has been in place since ' 

December 1998, has the broad support of pole users, is uniformly applied, and 

that there is no evidence to support applying a different safety factor to PG&E. 

ORA filed a response, recommending the Commission deny the petition. 

ORA argues that D.99-06-080 clearly directs PG&E to eliminate its interpretation 

of GO 95 that allows the loading of wood utility poles to their replacement or 

rehabilitation value without providing an allowance for deterioration - Note 7 of 

Construction Drawing 015203. It argues that PG&E is seeking to avoid the 

expense of maintaining a safe and reliable electric system and the Commission's 

authority to order PG&E to cease unsafe loading practices. It asks the 

Commission to sanction PG&E for PG&E's failure to comply with ordering 

paragraph 11.4 ORA argues that PG&E is the only utility in California that 

interprets GO 95 to allow for the reduction of the safety factor for wood poles to 

2.67 by means of additional loadings with no allowance for deterioration. It cites 

0.98-10-058 for the proposition that the Commission expected utilities to perform 

engineering analysis that takes deterioration into accou,nt when new or changed 

4 ,ORA sets forth its reasons for recommending a sanction in its response to PG&E's 
motion for stay of ordering paragraph 11. We will address whether a sanction is 
appropriate in our decision on the motion for stay. 
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attachments to poles were being considered. In addition, ORA asks the 

Commission to institute a rulemaking to address safety factor issues for all pole 

owners and owners of all supporting structures in California to consider 

adopting standards set forth in the National Electrical Safety Code. 

Discussion 
In 0.99-06-080, it was our intention to continue to apply the uniform 

minimum wood pole loading safety factor contained in GO 95, interpreted in the 

manner described in 0.98-10-058, that is, replacement or reinforcement of a wood 

pole is required when the safety factor drops to 2.67. In that decision, we 

recounted the testimony USB gave in this proceeding, Exhibit 511, p. 32: 

"USB believes that due to pole d2terioration, G.O. 95 allows the 
minimum safety factor to be reduced. Section 44.2 modifies the 
minimum safety factor by reducing it (for Grade A and B 
construction) to not less than 2/3. As stated in this section, a 
. reduction is allowed for I deterioration or changes in construction 
arrangement or other condition subsequent to installation.' As an 
example, a safety factor of 4 can be reduced to 2.67 as allowed by 

, Section 44.2." 

(0.98-10-058, mimeo., p. 74, and Conclusion of Law 49.) We adopted 2.67 as the 

minimum safety factor. We did so understanding that engineering analysis may 

be necessary to determine whether poles have adequate space and strength to 

accommodate a new or reconstructed attachment. (Id., mimeo., p. 116, Findings 

of Fact 23,26.) We agree with ORA that such an analysis should take 

deterioration of the pole into account. Reading Rule 44.2 as allowing a reduction 

in safety factor to not less than two-thirds of the appropriate safety factor solely 

as the result of construction ar~angement ignores other conditions plainly 

recognized in Rule 44.2, namely deterioration. 

Many of our orders in 0.99-06-080 directed further study of the potential 

wood pole overloading problem on PG&E's system, but we also stated our 

concern that wood poles, generally, may be being built out to the 2.67 safety 
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factor, leaving no safety cushion for natural deterioration.s A Grade A wood 

pole may be installed and meet or exceed the 4.0 safety factor. Attachments may 

be made shortly thereafter without dropping below the 2.67 minimum safety 

factor, for example. However, given utility pole inspection and maintenance 

schedules, that pole may not be inspected for upwards of twenty years. 

Conditions in the intervening years may have caused deterioration of the pole, 

lowering the safety factor to below the minimum. Attachments early in the 

inspection and maintenance cycle of a pole increase the likelihood that the safety 

" factor will reach replacement levels undetected. Building out a pole to the 2.67 

safety factor may leave no safety cushion for upwards of twenty years. At 

present, the utility must make a judgement as to whether an attachment will 

likely result in a drop in the safety factor to the minimum, given deterioration, 

before the next scheduled inspection. 

In comments, PG&E argues that its Note 7 requires that both load and 

deteriora tion be considered in the safety factor calculation, and is therefore 

consistent with the draft decision's interpretation of GO 95. We disagree. 

PG&E's Note 7 does not provide for any judgement as to whether an attachment 

will likely result in a drop in the safety factor to or below the minimum given 

deterioration before the next scheduled inspection. PG&E's !'Jote 7 does not 

account for the troubling scenario described above, where attachments occur 

early in the inspection and maintenance cycle of a pole, leaving a pole's safety 

factor at replacement or reinforcement levels undetected for upwards of twenty 

years. 

5 We specifically noted that the Comments of the California Coalition and the 
Comments of GTE California, Inc., make it clear that they believe the safety factor may 
be degraded to 2.67 merely by additional attachments, regardless of the age of the pole. 
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Pursuant to GO 95, Rule 44.2, the safety factor may drop because of 

deterioration, changes in construction arrangement, and other conditions 

subsequent to installation. We emphasize that, at a minimum, the safety factor 

must not drop below 2.67, and if it does, then GO 95 requires replacement or 

reinforcement. We will modify 0.99-06-080 to make it clear that loading a pole 

until it reduces the safety factor to not less than two-thirds of the appropriate 

safety factor without taking deterioration of the pole into account is not in 

compliance with Rule 44.2 of GO 95. In the rulemaking we intend to open to 

consider revision of the wood pole minimum safety factor, we will explore 

whether it is appropriate to separately account in the GO for reductions in the 

safety factor due to deterioration and due to construction arrangement. 

Our requirement in 0.99-06-080 that PG&E cancel Note 7 was intended to 

eliminate an internal design guideline used by PG&E but no other utility. 

According to ORA, Note 7 allows for the reduction of the safety factor for wood 

poles to 2.67 without allowance for future deterioration (ORA's "safety 

cushion"). We directed its cancellation "to avoid any future confusion." PG&E's 

claim that cancellation of it would leave the 2.67 minimum in place for all 

utilities and pole users except PG&E is unfounded. What governs is the 

Commission's decision and GO, not an internal design guideline.6 0.99-06-080 

continues to apply the interpretation of GO 95, Rule 44.2, adopted in 0.98-10-058 

for all utilities and pole users. Specifically, the minimum safety factor for Grade 

A and B construction may be reduced to not less than two-thirds of the 

appropriate safety factor in allowance for deterioration, changes in construction 

6 PG&E does not make it clear in its petition why it believes its internal design 
guideline, and not the GO and decisions interpreting it, would govern. PG&E does not 
explain why it believes that c~cellation of an internal design guideline that is consistent 
with the GO would result in a different minimum safety factor applying to it relative to 
other utilities and pole users. 
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arrangement, and other conditions subsequent to installation. Thereby, a safety 

factor of 4 may be reduced to not less than 2.67. We deny PG&E's request that 

we allow it to maintain Note 7. 

Finally, we address ORA's request that we open a rulemaking to consider 

adoption of the National Electrical Safety Code for strength and loading 

requirements associated with wood utility poles. As recounted above, we stated 

in D.99-06-080 that we will open a rulemaking to consider the issue of revision of 

wood pole minimum safety factors and their replacement or reinforcement. 

Once that rulemaking is open, ORA or any party may refer us to The National 

Electrical Safety Code requirements in filed comments. ORA's request is denied. 

Comments on Draft Decision 

The draft decision of the administrative law judge in this matter was 

mailed to the parties in accordance with Pub. Util. Code § 311(g) and Rule 77.1 of 

the Rules of Practice and Procedure. Comments were filed on September 27, 

1999, and reply comments were filed on October 4,1999. Comments were filed 

by PG&E and ORA. Both parties support adoption of the draft decision, and 

recommend changes to its wording but not its result. These comments were 

taken into consideration and the draft decision was revised. 

Specifically, we changed the decision to reflect the fact that a pole may not 

be inspected for deterioration for upwards of twenty, rather than five, years. 

Also, we remove the discussion and related direction to USB to review 

Chapter 3, Specifications, of the Joint Pole Manual. PG&E states that since 

submission of this proceeding, the Manual has been replaced; that its document 

successor does not address minimum requirements for wood pole loading. We 

also respond to PG&E's comments on its Note 7. 
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Findings of Fact 

1. In D.99-06-0S0, we intended to continue to apply the uniform minirp.um 

wood pole loading safety factor contained in GO 95, interpreted in the manner 

described in D.9S-l0-05S. 

2. In D.9S-l0-05S, we adopted 2.67 as the minimum safety factor for Grade A 

and B wood poles, pursuant to GO 95, Rule 44.2. We did so understanding that 

engineering analysis may be necessary to determine whether poles have 

adequate space and strength to accommodate a new or reconstructed attachment. 

3. Reading Rule 44.2 of GO 95 as allowing a reduction in safety factor to not 

less than two-thirds. of the appropriate safety factor solely as the result of 

attachments ignores other conditions plainly recognized in Rule 44.2, namely 

deterioration, and would be inconsistent with D.9S-l0-05S. 

Conclusions of Law 

1. We should modify D.99-06-0S0 to make it clear that loading a pole until it 

reduces the safety factor to not less than two-thirds of the appropriate safety 

factor without taking deterioration of the pole into account is not in compliance 

with Rule 44.2 of GO 95. 

2. PG&E's petition to modify D.99-06-0S0 to allow it to maintain Note 7 

should be denied. 

3. ORA's request that we open a rulemaking should be denied. 

4. This proceeding should remain open for the purpose of addressing pending 

applications for rehearing. 
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ORDER 

.. 
IT IS ORDERED that: 

1. Decision (D.) 99-06-080 is modified at page 35. The first sentence in the 

first full paragraph on that page should be followed by this sentence: 

We would regard such an underbuild not in compliance with General 
Order (GO) 95, Rule 44.2, for it would ignore one of the conditions wherein 
reduction of the safety factor prior to replacement or reinforcement may 
occur, namely, deterioration. 

2. Pacific Gas and Electric Company's petition to modify D.99-06-080 to allow 

it to maintain Note 7 is denied. 

3. Office of Ratepayer Advocates' request that we open a rulemaking is 

denied. 

4. This proceeding remains open for the purpose of addressing pending 

applications for rehearing. 

This order is effective today. 

Dated October 7,1999, at Los Angeles, California. 
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