
From: 
Sent: 
To: 

Cc: 

Redacted 

6/24/2010 4:12:56 PM 
Caulson, Megan (MCaulson@semprautilities.com); Darrah.Morgan@sce.com 
(Darrah.Morgan@sce.com); 'Blumer, Werner M.' (werner.blumer@cpuc.ca.gov); 
Redacted Hayes, John 
(JHayes@semprautilities.com) 
Garber, Stephen (Law) l/o=PG&E/ou=Corporate/cn=Recipients/cn=SLG01: Hughes. 
John (Reg Rcl) (70=PG&E/OU=CorDoratc/cn=Rccipicnts/cn=J8HS):. Redacted 

Redacted 

lisa.ornelas@sce.com (lisa.ornelas@sce.com); Allen, Peter 
(peter.allen@cpuc.ca.gov); Schumacher, Brian D. (brian.schumacher@cpuc.ca.gov); 
Loring.Fiske-phillips@sce.com (Loring.Fiske-phillips@sce.com) 

Bee: 
Subject: RE: Rule 15 - Developers as Permanent Customers 

Werner, 

Here is PG&E's response to your questions. 

1. Is the developer required to establish an electric service account to avoid deficiency payments in 
case the house/commercial facility is not sold in 6/12 months from the date of readiness to 
serve? There is no requirement for the developer to establish a service account. Practically speaking, 
the developer will establish some level of service for either security or marketing/sales purposes. To 
minimize these issues, PG&E works with the developer to schedule an appropriate time to install and 
energize the distribution and service facilities required by the developer. 

2. Does above suffice even if no electricity is consumed? The tariff implies that for residential service 
there is no consumption required anyway. Electricity doesn't need to be consumed for the clock to 
begin. The key is that PG&E is ready to serve, not that the customer is actually consuming energy. 

3. If the distribution line extension is "ready to serve", but no service extension exists, does that trigger 
the 6/12 months period before deficiency payments are due? This assumes that houses planned are 
not yet built or never will, or that houses before the last at the distribution line end are not 
built. Generally speaking, PG&E does not extend its distribution or service facilities (wire) in the field 
until the developer's project is well underway and there appears to soon be a need for service. 
However, PG&E timeclock begins when its facilities are energized or ready to be energized, not 
when the customer actually uses electricity. 

4. Would it be useful to clarify any uncertainty about above and the initial issue in Rules 15 and 16? 
How? PG&E doesn't believe these issues needs to be clarified. 

Please feel free to call me at Redacted if you have any questions. 

Redacted 
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From: Blumer, Werner M. [mailto:werner.blumer@cpuc.ca.gov] 
Sent: Thursday, June 24, 2010 12:02 PM 

Redacted Darrah.Morgan@sce.com; Hayes, John; Redacted To: Caulson, Megan; 
Cc: Hughes, John (Reg Rel)jRedacted [Garber, Stephen (Law); Lisa.Ornelas@sce.com; Loring.Fiske-
phillips@sce.com; Schumacher, Brian D.; Allen, Peter 
Subject: RE: Rule 15 - Developers as Permanent Customers 

All, 

I fully agree with the interpretation of Section 15.C.2 by PG&E and SDG&E as it clearly speaks to 
developers (agencies) acting for a ultimately permanent customer. 

My questions are then: 

1. Is the developer required to establish an electric service account to avoid deficiency payments in 
case the house/commercial facility is not sold in 6/12 months from the date of readiness to serve? 

2. Does above suffice even if no electricity is consumed? The tariff implies that for residential service 
there is no consumption required anyway . 

3. If the distribution line extension is "ready to serve", but no service extension exists, does that trigger 
the 6/12 months period before deficiency payments are due? This assumes that houses planned are 
not yet built or never will, or that houses before the last at the distribution line end are not built. 

4. Would it be useful to clarify any uncertainty about above and the initial issue in Rules 15 and 16? 
How? 

Thank you very much for past and future input in this discussion. 

Sincerely, 

Werner Blumer 
CPUC - Energy Division 

From: Caulson, Megan [mailto:MCaulson@semprautilities.com] 
Sent: Thursday, June 24, 2010 11:17 AM 
To Redacted Darrah.Mornan@srp.rom; Hayes, John; 
Cc: Hughes, John (Reg Rel); Redacted 

Redacted 
Garber, Stephen (Law); Blumer, Werner M.; 

Lisa.Ornelas@sce.com; Loring.Fiske-phillips@sce.com 
Subject: RE: Rule 15 - Developers as Permanent Customers 

Dara, 

SDG&E considers a developer as an Applicant (but not necessarily permanent) from both the definition 
of Applicant in Rule 15 and the language in the Basis of Allowances Section (15.C.2). 

Since Rule 15 defines an Applicant as a "person or agency requesting utility to supply electric service", 
we consider a developer as one who would qualify as a "person requesting electric service" and 
therefore qualifies as an applicant. Basically, developers request the utility to supply electric service for 
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projects, which ultimately results in service to an applicant for permanent service. 

Rule 15.C.2 addresses allowances, and specifically addresses an applicant for a subdivision or 
development. 15,C,2,b specifies conditions which provide evidence that permanent service will be 
established. As you noted, 15.C.2 grants allowances to both applicants for permanent service OR to an 
applicant for a subdivision or development. Because of this language in red (and the definition) we 
consider a developer also an applicant -- not necessarily the permanent applicant, but one acting on 
behalf of the subdivision or development. 

Thanks, 
Megan Caulson 
SDG&E Regulatory Tariffs 

From: . Redacted 
Sent: Tuesday, June 22, 2010 12:16 PM 

Redacted To: Darrah.Morgan@sce.com; Caulson, Megan; Hayes, John; 
Cc: Hughes, John (Reg Rel);lRedacted jGarber, Stephen (Law); 
werner.blumer@cpuc.ca.gov; Lisa.Ornelas@sce.com; Loring.Fiske-phillips@sce.com 
Subject: RE: Rule 15 - Developers as Permanent Customers 

Darah, 

An Applicant is defined in PG&E's Rule 15 as: 

"APPLICANT: A person or agency requesting PG&E to supply electric 
service" 

I would say that a developer is ultimately the agent of the (end-use) 
customer and therefore can be an Applicant. 

Redacted 

From: Darrah.Morgan@sce.com [mailto:Darrah.Morgan@sce.com] 
21, 2010 3:14 PM 
Caulson@semprautilities.com; JHayes@semprautilities.com; To: 

La 1 IVIIWUYi JUI IW i 

Redacted 
Redacted 
Cc: Hughes, John (Reg Rel); Redacted ; Garber, Stephen (Law); 
werner.blumer@cpuc.ca.gov; Lisa.Ornelas@sce.com; Loring.Fiske-phillips@sce.com 
Subject: Rule 15 - Developers as Permanent Customers 
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As you might recall, SCE filed Advice 2453-E to begin considering and treating 
developers as a permanent Rule 15 Applicants, rather than treating the eventual end-
use customer as the permanent applicant. We received a Data Request and 
exchanged several e-maiis with Werner Biumer of the Energy Division as a result. Both 
SDG&E and PG&E were also kind enough to agree to file an advice letter and include 
"developer" in their respective Rule 15 Applicant definitions; however, I'm not sure that 
will be necessary. 

I believe all our Rule 15.C.2. Basis of Allowances provisions are the same; therefore, 
can you tell me why you consider a developer as the permanent Applicant or do you 
consider a developer as an Applicant (not necessarily permanent) by virtue of the tariff 
language below in red font? 

2. BASIS OF ALLOWANCES. Allowances shall be granted to an Applicant for 
Permanent Service, or to an Applicant for a subdivision or development under the 
following conditions: 

a. SCE is provided evidence that construction will proceed promptly and financing 
is adequate, and 
b. Applicant has submitted evidence of building permit(s) or fully-executed home 
purchase contract(s) or lease agreement(s), or 
c. Where there is equivalent evidence of occupancy or electric usage satisfactory 
to SCE. 

Dara Morgan 
SCE - Regulatory Policy & Affairs 
Pax 22086 / 626 302-2086 
Fax 21626/626 302-1626 
Darrah.Morgan@sce.com 

Redacted 

04/09/2010 
01:09 PM 

"Biumer, Werner M." <werner.blumer@cpuc.ca.gov> 
cDarrah Mnrnan@sr.e r.nm> "Qartw Stephen (Law)" <SLG0@pge.COm>, Redacted 

Redacted „ |"Hughes, John (Reg Rel)" <J8HS@pge.con 
"Caulson, Megan" <MCaulson@semprautilities.com> 

Subject: RE: DATA REQUEST: Compliance with R. 92-03-050 standardization of Rules 15 a 
and SCE AL 2453-E 

Werner, 

Along that same vein and for the sake of constitency, PG&E agrees to modify the 
definition sections of its Rule 15 and Rule 16 to conform with the "Applicant" language 
proposed by SCE. The new definition will read. 

Applicant: A person, developer, or agency requesting utility to supply electric 
service 
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To further clarify this new Rule 15/16 definition of "Applicant", with respect to the 
definition of "Applicant" found elsewhere in PG&E's tariffs, it is likely that we will also file 
for changes to the definition of "Applicant" in our Rule 1, These changes will be along 
the lines of the more expansive definition of Applicant found in SCE's Electric Rule 1, 

We expect to file these changes in the next couple of weeks. 

Please call if you have any questions. 

Redacted 

Regulation and Rates 
Manager, Gas and Electric Tariffs 

Redacted 

From: Caulson, Megan rmailto:MCaulson@semprautilities.com 1 
Sent: Friday, April 09, 2010 12:41 PM 
To: 'Blumer, Werner M.' 
Cc: I Redacted | 'Darrah.Morgan@sce.com' 
Subject: FW: DATA REQUEST: Compliance with R. 92-03-050 standardization of Rules 
15 and 16 and SCE AL 2453-E 

Werner, 

Hope you've been doing well... 

Per your note below, SDG&E has reviewed it's definition of "Applicant" in both Electric 
Rules 15 & 16 and is in agreement with the recommendation from the ED to clarify our 
current understanding/processes by adding the word "developer" to the current 
definition of Applicant. 

I'll get an Advice Letter drafted to modify SDG&E's Electric Rule 15 - Distribution Line 
Extensions (Section J - Definitions) & Electric Rule 16 - Service Extensions (Section H -
Definitions) so that they will read: 

Applicant: A person, developer, or agency requesting utility to supply electric service 

Please let me know if anything changes or we need to do anything further. 

Thanks, 
Megan Caulson 
SDG&E Rates, Regulations & Tariffs 

From: Blumer, Werner M. <werner.blumer@cpuc.ca.gov> 
To: Hughes, John (Reg Rel) <J8HS@pge.com>; Redacted 
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Cc: Darrah.Morgan@sce.com <Darrah.Morgan@sce.com>; Schumacher, Brian D. 
<brian.schumacher@cpuc.ca.gov> 
Sent: Mon Apr 05 11:04:49 2010 
Subject: DATA REQUEST: Compliance with R. 92-03-050 standardization of Rules 15 
and 16 and SCE AL 2453-E 
Dear Mr.. Hughes and I Redacted I 

Subject SCE AL requests inclusion of "developer" in the "Applicant" definition reflecting 
SCE's changed treatment of those with regards to Line and Service extensions in a 
manner already practice with PG&E and SDG&E since 1992. 

Evaluation of this proposal revealed however that PG&E's and SDG&E's tariff does not 
define "developer" specifically as Applicant. For the sake of clarity and compliance with 
R. 92-03-050 for tariff consistency we suggest that PG&E and SDG&E consider 
amending their tariffs accordingly and request your plan on this issue. 

Thank you very much for your response by April 12, 2010. 

Sincerely, 

Werner Blumer 
CPUC - Energy Division 
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