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OPENING BRIEF OF TURN ON FINANCIAL SECURITY REQUIREMENTS

Pursuant to the Assigned Commissioner and Administrative Law Judge (ALJ) Amended

Scoping Memo and Ruling, issued January 14, 2011 in R.03-10-003, and the ALJ’s Ruling

Amending Procedural Schedule, issued January 7, 2011 in R.07-05-025, The Utility Reform

Network (TURN) respectfully submits this opening brief on the issues of financial security

requirements for Energy Service Providers (ESPs) and Community Choice Aggregators (CCAs)

under Public Utilities Code in Section 394.25(e), and the use of such security deposits to cover

the required reentry fees if an ESP or CCA involuntarily returns its customers to utility bundled

service without adequate prior notice.

TURN addressed many of these very same issues in its “Comments of TURN on ESP

Security Deposits and Reentry Fees Pursuant to Decision No. 03-12-015,” which were submitted

to this Commission in A.00-11-038 on February 4, 2004, nearly SEVEN YEARS ago. While

this issue has clearly languished for quite some time, TURN basic interpretation of Section

394.25(e) has not changed, nor have the substantive requirements of the statute. The following

text - taken directly from TURN’S 2004 comments - continues to express our position.

“TURN appreciates the Commission's action in seeking comments on this important

issue. And, let there be no doubt, TURN firmly believes that this IS an extremely important

issue. This Commission must not forget that during the darkest days of the energy crisis in the

winter of 2000-2001 a number of ESPs ‘dumped’ their customers back onto bundled service,

sometimes without even notifying the customers of what was happening. And those involuntary

returns of customers forced the utilities, and ultimately the State, to purchase significant

additional quantities of spot market power at the very time that the cost of that power was at its

highest. Indeed, no small portion of the costs that all customers are now repaying through the
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DWR Bond Charge came about as a direct result of this ‘dumping.’ Even the direct access (DA)

customers who, at the time, were led to believe that they were still getting ‘the benefit of the

bargain’ of their DA contracts are now paying the costs of the DWR bonds that were sold to pay

off the State's energy crisis debts. Clearly, there IS a real and important consumer protection

issue at stake here, even (and perhaps especially) with respect to those ESPs who serve only

large commercial and industrial customers. This sad chapter of California history must never be

allowed to repeat itself, and this proceeding provides the perfect time and place to ensure that

result.

“The critical statutory language at issue here can be found in Section 394.25(e) of the

Public Utilities Code, as enacted by AB 117 (2002):

If a customer of an electric service provider or a community choice aggregator is 
involuntarily returned to service provided by an electrical corporation, any reentry fee 
imposed on that customer that the commission deems is necessary to avoid imposing 
costs on other customers of the electrical2 corporation shall be the obligation of the 
electric service provider or a community choice aggregator, except in the case of a 
customer returned due to default in payment or other contractual obligations or because 
the customer's contract has expired. As a condition of its registration, an electric service 
provider or a community choice aggregator shall post a bond or demonstrate insurance 
sufficient to cover those reentry fees. In the event that an electric service provider 
becomes insolvent and is unable to discharge its obligation to pay reentry fees, the fees 
shall be allocated to the returning customers.

“While this language appears to be relatively straightforward, TURN is concerned that

the Commission, in D.03-12-015, appears to harbor some uncertainty as to whether such a

‘reentry fee’ even exists. Therefore, the first task at hand must be to clearly delineate what is

meant by the term ‘reentry fee.’ D.03-05-034 required that DA customers returning to temporary

or transitional bundled service pay ‘the incremental cost that will be imposed on the system due

TURN notes that not long ago in the state of Texas several ESPs failed during a period of high spot market prices, 
resulting in their customers defaulting to provider of last resort service.

2 The word “electrical” was inserted into the statute to replace the word “electric” in 2005. Except for that non­
substantive amendment, the statute remains the same today as it was in 2004.
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to the additional short-term power supplies procured to serve them’ (p.19). This was to ensure

that the remaining bundled service customers would not be burdened with added costs, and

would remain indifferent to the return of former DA customers

“TURN submits that, to the extent that the TBS rate paid by a returning DA customer

exceeds the bundled portfolio price at any given point in time, that differential should be

understood to represent the ‘reentry fee imposed on that customer that the commission deems is

necessary to avoid imposing costs on other customers of the electric corporation,’ as provided in

Section 394.25(e). Indeed it is difficult for TURN to understand how any other interpretation of

the TBS rate could be sustained under the statute. The imposition of the TBS rate when spot

prices are high appears to be designed precisely to prevent a recurrence of the circumstances that

arose during the energy crisis, when the State was forced to purchase high-priced spot power to

serve returning DA customers.

“The consumer protection aspect of Section 394.25(e) is apparent in the requirement that

the ESP (or community choice aggregator) that causes the involuntary return of the customer to

bundled service shall be responsible for this reentry fee. Unlike what happened in early 2001,

the legislature clearly intended that, in any future occurrence of this nature, it should be the ESP

[or CCA] and NOT CUSTOMERS, either bundled or DA, who pays this reentry charge. And a

demonstration of the assured ability to pay such a charge was made a condition of registration for

ESPs [and CCAs], regardless of the size of the customers they serve.

“In response to the Commission's specific questions in OP 6 [of D.03-12-015], then, it is

clear that there IS an important consumer protection value to be served by a properly designed

deposit, bond and/or insurance requirement for ESPs [and CCAs] serving customers of any size.

However, the current security deposit requirement, which would not exceed $100,000 even for
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the largest ESP, seems woefully inadequate to cover the potential risk of a large number of DA

customers being dumped back onto bundled service when spot prices are high. The amount of

security required for this purpose could be substantial, and could be measured by the DA load of

a given ESP times the difference between the spot market (TBS) price and the utility's bundled

service portfolio price. And the spot price, as history has shown, could readily reach $150 per

megawatt-hour or more, ultimately constrained only by whatever price mitigation exists in the

wholesale electric markets administered by the ISO.

“In light of these realities, TURN submits that the current deposit requirement MUST be

modified and expanded in order to provide adequate protection to both DA and bundled service

customers in the event of a large ESP default at a time when spot prices are high. This

protection is especially important for DA customers, because Section 394.25(e) clearly

provides that the returning customer will bear the reentry fees if the ESP cannot. At the same

time, TURN does not believe that a cash deposit is the only way of establishing sufficient credit

backing for the ESP's obligation. Normal commercial credit mechanisms, such as letters of

credit, performance bonds, or insurance coverage should be allowed, as long as there is sufficient

assurance that the ESP will be able to cover the reentry charges for any customers that it

involuntarily returns to bundled service. TURN must confess some uncertainty, however, over

whether the existence of an investment grade credit rating for the ESP (or a parent company

offering to guarantee the ESP's obligations) should be considered sufficient security in and of

itself. As we learned the hard way over the last few years, even a highly-rated, widely-acclaimed

business entity such an Enron can tumble from investment grade to junk status in an

astonishingly small amount of time. The Commission must ensure, in establishing the credit

requirements for ESPs who will be serving large amounts of load, that there exists sufficient
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security to protect both DA and bundled customers if the ESP suddenly decides to return all of

its DA load to bundled.service when spot prices are high, and particularly if that ESP ends up

declaring bankruptcy.”

Returning to the present day, we find that the financial security requirements for ESPs

and CCAs remain a hotly contested issue, despite the relatively clear language of Section

394.25(e), which this Commission has thus far FAILED TO IMPLEMENT for over seven years.

It has been argued, for example, that the statute does not explicitly guarantee returning DA

customers the “right” to purchase utility power at normal bundled service rates, given the

existence of the TBS rate. TURN respectfully submits that this line of argument turns the statute

on its head. Section 394.25(e) requires that: “any reentry fee imposed on that customer that the

commission deems is necessary to avoid imposing costs on other customers” shall be the

responsibility of the ESP or CCA and not the returning customer. To argue that there is no cost

to bundled service customers because the returning customer must pay the TBS rate simply

ignores one of the major points of the statute. Given that any premium of the TBS rate over the

regular bundled service rate would otherwise be the obligation of the returning customer, that

premium IS the “reentry fee” that, under the statute, must be the responsibility of the ESP or

CCA, and must be secured through appropriate financial arrangements. Any contrary

interpretation lacks a reasonable basis in the words of the statute.

Parties have likewise suggested that this Commission has never adopted a “reentry fee”

for returning DA and CCA customers. But as TURN pointed out in its February 23, 2004, reply

comments in A. 00-11-038:

From the context of Section 394.25(e) itself, and from other portions of

Assembly Bill (AB) 117 (2002) that were enacted at the same time, it should be obvious that the
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‘temporary bundled service’ (TBS) rate adopted for customers returning to bundled service in

D.03-05-034 (and finalized in D.04-01-013) represents precisely what the legislature had in mind

by the term ‘reentry fee.’ The TBS rate is what a customer returning from direct access or

community aggregation to bundled service must pay for a six month period, absent prior notice

to the utility, pursuant to D.03-05-034 (p.35). And it is clear that the reason for this requirement

is that it was deemed ‘necessary to avoid imposing costs on other customers of the electric

corporation.’

“In fact, Section 366.2(c)(l 1) of the Code, enacted at the same time as Section 394.25(e)

as part of AB 117, provides clear direction to the Commission for the establishment of a ‘reentry

fee’ such as the TBS rate:

(11) Following adoption of aggregation through the ordinance described in 
paragraph (10), the program shall allow any retail customer to opt out and to 
continue to be served as a bundled service customer by the existing electrical 
corporation, or its successor in interest. Delivery services shall be provided at the 
same rates, terms, and conditions, as approved by the commission, for community 
choice aggregation customers and customers that have entered into a direct 
transaction where applicable, as determined by the commission.

Once enrolled in the aggregated entity, any ratepayer that chooses to opt 
out within 60 days or two billing cycles of the date of enrollment may do so 
without penalty and shall be entitled to receive default service pursuant to 
paragraph (3) of subdivision (a). Customers that return to the electrical 
corporation for procurement services shall be subject to the same terms and 
conditions as are applicable to other returning direct access customers from the 
same class, as determined by the commission, as authorized by the commission 
pursuant to this code or any other provision of law. Any reentry fees to be 
imposed after the opt-out period specified in this paragraph, shall be 
approved by the commission and shall reflect the cost of reentry. The 
commission shall exclude any amounts previously determined and paid pursuant 
to subdivisions (d), (e), and (f) from the cost of reentry, (emphasis added)

The TBS rate was specifically designed to ‘reflect the cost of reentry’ as required by Section

366.2(c)(l 1). Indeed, any other type of reentry charge would likely run afoul of this provision as
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NOT being based on ‘the cost of reentry.’ A charge such as the TBS rate is unquestionably what

the legislature had in mind when enacting Section 394.25(e).

“The TBS rate is set based on the spot market price of power, which can be higher or

lower than the bundled portfolio price at any given time. But, to the extent that the TBS is

higher, the excess of that rate over the bundled portfolio price must be considered a ‘reentry fee’

subject to the provisions of Section 394.25(e). Most importantly, under that section, such a

reentry fee ‘shall be the obligation of the electric service provider or a community choice

aggregator’ and NOT the returning customer, if the return was involuntary on the customer's part

and none of the other statutory exceptions apply.

“Once the governing statutes are properly understood, it becomes clear why all ESPs

must be required to comply with the bond or insurance provisions of Section 394.25(e). Absent

the ability of the ESP to pay the reentry fee, the involuntarily returned DA or community

aggregation customer would be forced to pay the fee, which is exactly the outcome that the

legislature was attempting to prevent by enacting this section.”

In the current proceedings it has also been argued that DA customers are “big boys” that

can either negotiate appropriate protections against their ESP’s default in their DA service

contracts, or else accept the risk of being involuntarily returned to potentially very expensive

TBS service. Under this line of reasoning, Section 394.25(e), as interpreted by TURN and IOUs,

is unduly “paternalistic” and does not represent good public policy.

Regardless of the merits, or lack thereof, of this argument, it is one that must be presented

to the Legislature and not to this Commission. The Legislature has already spoken to the issue

when it enacted the statute, and this Commission is bound to enforce the law, whether it
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considers it wise or foolish. If DA customers truly believe that they do not need the protections

of Section 394.25(e), they are free to seek its repeal.

While the “paternalism” argument has surface appeal, particularly in context of large,

sophisticated customers such as Safeway and WalMart, one must remember the historical

context in which Section 394.25(e) was enacted, as discussed above. During the height of the

energy crisis, the Legislature could have decided that involuntarily returned DA customers

should pay spot market rates (as reflected in the TBS rate today), rather than the then-frozen

bundled service rates. Indeed, such proposals were given serious consideration in the Capitol.

However, legislators’ concerns are not limited solely to protecting their residential and small

business constituents who take bundled service. If the largest employer in an assembly or senate

district is confronted with being subjected to ruinously expensive spot electricity prices because

of a DA supplier’s default - prices that could put that employer out of business in a matter of

weeks - the Legislature can (and did via the enactment of Section 394.25(e)) decide that forcing

that large employer to pay spot market prices is simply unacceptable from a public policy

standpoint. While one might disagree with that policy judgment, it is clearly one that is within

the province of the Legislature to make, and it did so by enacting Section 394.25(e).

DA customers have argued that if ESPs are required to post financial security to insure

against the costs of a potential supplier default, then the cost of DA service will increase. That

observation may very well be true, but the “insurance value” inherent in maintaining an ESP or

CCA financial security requirement was apparently worth the cost in the Legislature’s view. Just

as the Legislature can require all drivers to carry automobile liability insurance, it can also decide

that the costs and risks of another electricity crisis (however unlikely that may appear to be
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today) are simply too severe to leave uninsured. This Commission is not empowered to second

guess that judgment.

There are those who contend that the events of 2000-2001 could never be repeated, and

perhaps they will be able to convince the Legislature that they are correct. But TURN would

prefer to rest on the adage that “those who forget the past are doomed to repeat it.” In any case,

this Commission is bound by Section 394.25(e) and must find that ESPs and CCAs are required

by that statute to post financial security sufficient to insure that both involuntarily returned DA

and CCA customers AND bundled service customers are protected in the event of an ESP or

CCA default, or other involuntary return of customers to utility service.

Respectfully submitted,

THE UTILITY REFORM NETWORK

January 24, 2011

/s/By:

Robert Finkelstein 
Legal Director
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