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QUESTION 17 

What national standards (e.g. ANSI XXXX) does PG&E use to determine the accuracy 
requirements for commercial gas meters? 

ANSWER 17 

PG&E requires its meter manufacturers to comply with the national accuracy performance 
specifications for meters set forth in the following national standards. 
The American National Standards Institute (ANSI) standards for displacement-type gas 
meters: 

» ANSI B109.1, American National Standard for Diaphragm-Type Gas Displacement 
Meters (Under 500 Cubic Feet Per Hour Capacity) 

' ANSI B109.2, American National Standard for Diaphragm-Type Gas Displacement 
Meters (500 Cubic Feet Per Hour Capacity and Over) 

' ANSI B109.3, American National Standard for Rotary-Type Gas Displacement 
Meters 

The American Gas Association (AGA) standard for turbine gas meters: 
• AGA Report No. 7, Measurement of Natural Gas By Turbine Meters 

PG&E complies with the accuracy requirements for gas meters established in General 
Order (G.O.) 58A, "Standards for Gas Service in the State of California." Specifically, 
paragraph 12(b) of G.O. 58A requires that gas meters, when installed for the use of any 
customer, must register usage within no more than one percent over and two percent under 
the actual usage. 
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