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PG&E Responses to Follow-Up Questions Regarding Use of 2010 Vintage RECs

Question 1: Under the existing 20% RPS rules, does PG&E believe that it can bank any 
procurement from 2010 to 2011 if PG&E has no surplus procurement in 2010? If so, 
please identify the statutory language or Commission orders that support this position.

Answer 1:
By asking the CPUC to approve the pending short-term RPS transactions, PG&E is not 
proposing to bank procurement from 2010 to 2011, and in no way believes this issue 
implicates existing or future banking rules for the RPS program. Rather, this issue is one 
of REC retirement dates and whether RECs can be purchased in one year and used in 
another for initial counting, not so-called “rollover” counting, which is what banking is 
in effect. The concept of banking, as implemented by the Commission, applies to surplus 
RECs that have been used or retired in WREGIS for compliance and therefore are no 
longer able to be traded. In contrast, the pending short-term deals are conceptually no 
different than a purchase in 2012 of RECs that were generated in 2011 but never used for 
compliance in 2011, and which the purchaser would want to count initially (that is, for 
the first time) for compliance in 2012. That transaction would not be considered 
“banking,” but rather REC procurement during the allowed 3-year REC trading period 
under the CPUC’s TREC Decision. Similarly, a final resolution approving the pending 
short-term deals would allow the PPAs to become effective and thereby allow PG&E to 
procure, as of the date that the PPA is effective, 2010-vintage RECs for use in the 2011­
2013 compliance period (or, alternatively, the 2011 compliance year under the existing 
20% RPS Rules).

In response to Ql, PG&E did not deliver more than 20% of its retail sales as RPS-eligible 
electricity in 2010. Thus, PG&E did not have excess procurement when compared to the 
annual procurement target under the existing 20% RPS Program. In this sense, PG&E 
did not have “surplus” procurement in 2010 and therefore would not be carrying forward. 
However, these existing banking rules are not the basis under which PG&E believes it 
can count 2010 RECs in 2011, as outlined above. Further, both legislative language 
about the time to retire RECs1 and CPUC decision language from the TREC decision that 
allowed a 3-year REC trading period,2 are interpreted by PG&E as having settled that 
issue fairly definitely within certain prescribed time limitations.

Question 2: If PG&E does have surplus procurement in 2010, does PG&E believe that 
under SB 2 it can carry forward surplus generation from 2010 to 2011? If so, please 
identify the supporting statute or Commission orders that support this position.

Answer 2:
As set forth above, by asking the CPUC to approve the pending short-term RPS 
transactions, PG&E is not proposing to bank procurement from 2010 to 2011.

1 SB 2 (IX), Section 399.21(a)(6) (pending effectiveness).
2 See D.l 1-01-025, App. A at 12 (Ordering Paragraph 10) (revising D.10-03-021).
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As indicated in response to Ql, PG&E did not have excess procurement when compared 
to the annual procurement target under the existing 20% RPS Program and therefore 
would not be carrying forward.

However, the use of “surplus” in the question is ambiguous because it may refer to other 
regulatory benchmarks. First, SBX1 2 provides that “[f]or any retail seller procuring at 
least 14 percent of retail sales from eligible renewable energy resources in 2010, the 
deficits associated with any previous renewables portfolio standard shall not be added to 
any procurement requirement pursuant to this article.”1 Surplus may refer to any actual 
2010 RPS-eligible deliveries that exceeded 14% of retail sales. In that case, PG&E does 
have a surplus, since it reported deliveries of 15.9% (not including the 2010-vintage 
RECs associated with the pending short-term deals). PG&E believes this is an open issue 
in the 33% RPS legislation implementation.

Additionally, “surplus” could refer to any existing banked surplus remaining under the 
20% RPS Program from years prior to 2010. PG&E believes it may have a small 
remaining bank of such prior-year surpluses as of the end of 2010 (assuming the 
continued earmarking of post-2010 deliveries to 2010 and earlier years, as allowed under 
the existing 20% RPS Program).

PG&E continues to review the statute and existing Commission orders regarding the 
definition and treatment of surpluses given the apparent “clean slate” approach of the 
33% RPS legislation.

1 SBX1 2 (§399.15(a)).
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