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COMMENTS OF THE GREEN POWER INSTITUTE ON THE 
ALJ'S RULING REQUESTING COMMENTS ON CONTENT CATEGORIES 

Pursuant to the July 12, 2011, Administrative Law Judge's Ruling Requesting Comments on 

Implementation of New Portfolio Content Categories for the Renewahles Portfolio 

Standard Program, in Proceeding R-l 1-05-005, the Order Instituting Rulemaking to 

Continue Implementation and Administration of California Renewables Portfolio 

Standard Program, the Green Power Institute, a program of the Pacific Institute for 

Studies in Development, Environment, and Security (GPI), provides these Comments, 

which address the questions posed in the Ruling. 

This Ruling is focused on new CA Public Utilities Code § 399.16, which was enacted as 

part of SB 2 (lx), the 33-percent RPS legislation passed earlier this year. The Ruling poses 

24 questions, which we address by question number without restating the questions, per 

instructions in the Ruling. We address selected questions from the Ruling. 

1. The GPI believes that the phrase, "eligible renewable energy resource electricity 

products" means any electrical product produced by a California-eligible generator and 

sold (and sometimes resold) in the marketplace. 

2. The GPI believes that the Ruling successfully translates the language in the statute into 

Standard English. 

4. SB 2 (lx) removes the Delivery requirement that previously was a component of the 

California RPS program. In our opinion, the qualification under consideration here 

addresses the same issue, but from a different angle. Here, we are looking at an out-of-

state resource whose electrical output is being scheduled directly into a California 

balancing authority. Practically speaking, this means that the electricity will have a single 

NERC e-tag with a routing leading directly from the generator into California control. This 

is a stricter requirement than the state's current version of the Delivery requirement, which 
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allows separate input and output e-tags to be matched up for purposes of demonstrating 

Delivery. 

5. In connection with developing rules for the use of TRECs in the RPS program, the 

Commission has identified the category of out-of-state generators with firm transmission 

rights into California as one that might be eligible for future categorization as Bundled, 

subject to further deliberation. The new statutory language puts electricity that has a single 

e-tag into California in the same category as in-state electricity (§ 399.16 (b)(1)(A)). Firm 

transmission rights allow a generator to schedule all of its output into California on a single 

e-tag, so in our opinion such a generator falls into the § 399.16 (b)(1)(A) category, and 

these new categories (§§s 399.16 (b)(1), (2), and (3)), in effect, replace the Bundled vs. 

Unbundled categories currently used to differentiate between TRECs and bundled RECs. 

6. The transactions referred to in question # 4 above can be tracked by NERC e-tags. 

8. Same answer as # 2 above. 

10. As written, § 399.16 (b)(1) can include transactions that involve the transfer of RECs 

separately from the underlying electricity, when the generator is located in-state, or directly 

interconnected to a California balancing authority. According to concepts and terminology 

that was in use before SB 2 (lx), this would be classified as TRECs. However, with the 

new legislation, these transactions are now in category § 399.16 (b)(1). The description of 

§ 399.16 (b)(3) includes the phrase: "including unbundled renewable energy credits, that do 

not qualify under the criteria of paragraph (1) or (2)." These are unbundled RECs, but they 

do qualify under paragraph (1). Their inclusion under paragraph (1) does not conflict with 

the language in paragraph (3). 

15. In the opinion of the GPI, § 399.16 (b)(2) refers to intermittent resources that are 

located out-of-state (or outside of a California balancing authority). We are unaware of any 

reason why an in-state intermittent resource would need firming or shaping, and we are 

similarly unaware of any reason why a baseload generator would need firming or shaping 

services, whether located in-state or out-of-state. 
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16. Yes. For firmed and shaped products only a portion of the electricity that is procured 

inside a California balancing authority under the contract originates with the eligible out-

of-state generator. To qualify under § 399.16 (b)(1), all of the electricity must be 

accountable under e-tags originating with the eligible generator, and ending inside a 

California balancing authority. 

17. In the opinion of the GPI, the phrase, "count in full" is linked to the phrase, "if 

[certain] conditions are met." In other words, these contracts should be counted in full 

unless those certain other conditions are not met, in which case presumably those unmet 

conditions would govern the situation. 

18. In the opinion of the GPI, the new legislation requires a change in the rules that the 

Commission has established for the use of TRECs. New § 399.16 only limits out-of-state 

TRECs, not all TRECs. It follows logically that the CPUC should now conform its rules to 

the new statute. 

20. The GPI's only comment on this item concerns the second bullet, the issue of whether 

or not to remove the Delivery requirement for contracts already in place. In our opinion, 

creating artificial differences between contracts always has the potential to lead to 

unintended and unproductive outcomes. Moreover, the new legislation clearly 

demonstrates that state policy on this issue has changed. We recommend that on the date 

that the new legislation becomes effective, all Delivery requirements be removed from the 

Commission's RPS rules. 

23. Since the inception of the California RPS program there has been a tension between 

the relative merits of in-state vs. out-of-state generators. Question # 23 simply updates the 

issue to the context of the new legislation. The fact is that some of the benefits to 

California ratepayers from renewables do not depend on the location of the generator, and 

some of the benefits do. For example, the greenhouse-gas benefits for Californians of 

substituting renewables for fossil fuel use do not depend on the location of the generator. 

The jobs benefits and other local economic-development benefits, as well as the local air-
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quality benefits of renewable generation do depend on the location of the generator. There 

can be no doubt that all eligible renewables provide benefits for California ratepayers, but 

in-state generators provide greater benefits than out-of state generators. In other words, 

with regards to benefits, we see a significant difference between generators in category 1 

vs. generators in categories 2 and 3. Regarding categories 2 and 3 we see limited 

difference between the two in terms of overall benefit level. 

24. Given that the window during which SB 2 (lx) will take effect is only 2'A months 

(Oct. 15 - Dec. 31, 2011), and that a good deal of rule making has to take place before the 

new, compliant program can take effect, we believe that in the interest of business certainty 

it makes sense to designate January 1, 2012 as the date on which SB 2 (lx) goes into effect. 

Dated August 8, 2011 

Respectfully Submitted, 

Gregory Morris, Director 
The Green Power Institute 

a program of the Pacific Institute 
2039 Shattuck Ave., Suite 402 
Berkeley, CA 94704 
ph: (510)644-2700 
e-mail: gmorris@emf.net 
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VERIFICATION 

I, Gregory Morris, am Director of the Green Power Institute, and a Research Affiliate of the 

Pacific Institute for Studies in Development, Environment, and Security. I am authorized 

to make this Verification on its behalf. I declare under penalty of perjury that the 

statements in the foregoing copy of Comments of the Green Power Institute on the ALJ's 

Ruling Requesting Comments on Content Categories, filed in R.l 1-05-005, are true of my 

own knowledge, except as to matters which are therein stated on information or belief, and 

as to those matters I believe them to be true. 

Executed on August 8, 2011, at Berkeley, California. 

Gregory Morris 
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