
BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION 
OF THE STATE OF CALIFORNIA 

Order Instituting Rulemaking to Continue 
Implementation and Administration of 
California Renewables Portfolio Standard 
Program. 

Rulemaking 11-05-005 
(Filed May 5, 2011) 

COMMENTS OF MARIN ENERGY AUTHORITY ON 
IMPLEMENTATION OF NEW PORTFOLIO CONTENT CATEGORIES FOR THE 

RENEWABLES PORTFOLIO STANDARD PROGRAM 

Elizabeth Rasmussen 
Regulatory and Legal Counsel 
MARIN ENERGY AUTHORITY 
781 Lincoln Avenue, Suite 320 
San Rafael, CA 94901 
Telephone: (415) 464-6022 
Facsimile: (415)459-8095 
E-Mail: erasmussen@marinenergyauthority.org 

August 8, 2011 

SB GT&S 0241243 



BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION 
OF THE STATE OF CALIFORNIA 
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Rulemaking 11-05-005 
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COMMENTS OF MARIN ENERGY AUTHORITY ON 
IMPLEMENTATION OF NEW PORTFOLIO CONTENT CATEGORIES FOR THE 

RENEWABLES PORTFOLIO STANDARD PROGRAM 

I. INTRODUCTION AND SUMMARY 

In accordance with the schedule contained in the Administrative Law Judge's Ruling 

Requesting Comments on Implementation of the New Portfolio Content Categories for the 

Renewables Portfolio Standard Program, dated July 12, 2011 ("July 12 Ruling") , the Marin 

Energy Authority ( "MEA") respectfully submits to the California Public Utilities Commission 

("Commission") the following comments on the July 12 Ruling regarding implementation of the 

Renewables Portfolio Standard ("RPS") directives included in Senate Bill ("SB") 2 (lx) (2011). 

MEA is the first community choice aggregator ("CCA") in California and has the 

objective of dramatically increasing the use of renewable and greenhouse-gas free electricity in 

its service territory. In 2010, MEA achieved 26.9% RPS-qualifying energy1 in its resource mix 

and within the past eight months has entered into three long-term power purchase agreements - a 

large number for an entity of MEA's size - with in-development, in-state RPS-eligible facilities. 

The comments set forth below reflect MEA's strong interest in having a reasonable and 

measured transition to the new SB 2 (lx) rules and creating a regulatory environment which 

1 Marin Energy Authority August 2011 Semi-Annual Compliance Report Pursuant to the California Renewables 
Portfolio Standard, as submitted to the Commission on July 26, 2011. 
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creates certainty for all load -serving entities ("LSEs"), incentivizes RPS procurement, and 

recognizes RPS procurement efforts under the pre- SB 2 (lx) rules. 

II. RESPONSES TO QUESTIONS POSED IN JULY 12 RULING 

As directed in the July 12 Ruling, MEA offers its responses to various questions posed 

therein. At this time, MEA has no comment on the following questions: 1 through 16, 18 ,19, 

21, and 23. 

A. QUESTION 17 

Section 399.16(d) provides that: 
"Any contract or ownership agreement originally executed prior to June 1, 2010, 
shall count in full towards the procurement requirements established pursuant to 
this article, if [certain] conditions are met..." 

• How should the phrase "ownership agreement" be interpreted in this 
context? Please provide relevant examples. 

• How should the phrase "count in full" be interpreted? Include consideration 
of: 
a) The requirements in D.07-05-028 (implementing current § 399.14(b)) 

that, in order for procurement from a short-term contract with an 
existing facility to count for RPS compliance, a minimum quantity of 
contracts longer than 10 years and/or contracts with new facilities must 
be signed in the same year as the short-term contract sought to be 
counted; 

b) The requirement in new § 399.13(b) for minimum procurement from 
contracts of at least 10 years' duration; 

c) The restrictions set out in new § 399.13(a)(4)(B) on the use of 
procurement from contracts of less than 10 years' duration and on 
procurement meeting the portfolio content of § 399.16(b)(3) in 
accumulating excess procurement that can be applied to subsequent 
compliance periods. 

MEA directs is response specifically to the new California Public Utilities Code ("PU 

Code") Section 399.16(d) provision that pre -June 1, 2010 contracts or ownership agreements 

should "count in full" towards the procurement requirements. We will call these contracts and 

ownership agreements "Pre-Qualifying RPS." So, for example, if an entity is required to procure 
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20% RPS -eligible energy, and that entity has Pre -Qualifying RPS equal to 15% of that entity's 

retail energy sales , only the remaining RPS -eligible procurement obligations (5% in this 

example) would be subject to the "bucket" determinations set forth in new PU Code Section 

399.16. 

1. "Minimum Quantity" Rules 

In conjunction with determining what qualifies as Pre -Qualifying RPS, the Commission 

must determine when the rules set forth in Decision ( "D.") 07-05-028 are replaced with the rules 

set forth in new PU Code Section 399.13(b). 

Under the rules set forth in D.07-05-028, in order for a LSE: 

to be able to count for any RPS compliance purpose energy deliveries from 
contracts of less than 10 years' duration ("short-term") with RPS-eligible facilities 
that commenced commercial operation prior to January 1, 2005 ("existing 
facilities"), in each calendar year enter into contracts of at least 10 years' duration 
("long-term") and/or short-term contract s with facilities that commenced 
commercial operation on or after January 1, 2005 ("new facilities") for energy 
deliveries equivalent to at least 0.25% of that LSE's prior year's retail sales (the 
"minimum quantity"). (D.07-05-028 at 33.) 

D.07-05-028 also (i) allowed carry -forwards of amounts in excess of the minimum 

quantity requirement, (ii) allowed repackaged compliant underlying contracts to be compliant, 

(iii) eliminated the minimum quantity requirement when the LSE reaches the RPS goal, and (iv) 

in the case of new LSEs, applied the minimum quantity requirements beginning in that LSE's 

second year of operations. (D.07-05-028 at 34.) 

New PU Code Section 399.13(b), on the other hand, addresses only a minimum 

requirement for contracts of 10 years or longer - and does not reference contracts of any duration 

with new facilities - in order for shorter-term contracts to be counted as RPS eligible. The new 

Code Section also does not contain the specific provisions included in D.07 -05-028 mentioned 

above. 
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As further discussed in MEA's response to Question 24 below, new PU Code Section 

399.13(b) should not be implemented until the January 1 following implementation of the new 

RPS Eligibility Guidebook, as amended by the California Energy Commission (" CEC") to 

reflect SB 2 (lx) ("New RPS Eligibility Guidebook"). SB 2 (lx) does not specify a start-date for 

new PU Code Section 399.13(b), so the Commission has considerable leeway in determining 

when, and on what terms, it should begin to apply. Notwithstanding its passage date in early 

2011, SB 2 (lx) retroactively applies certain rules to a June 1, 2010 compliance date. It is 

essential in this circumstance that LSEs and their respective customers are not subjected to 

supplementary procurement obligations and associated costs despite complying with then -

existing and continuing Commission rules and orders. It is the Commission's obligation to 

ensure a fair transition to the new SB 2 (lx) rules. 

For this reason, ME A recommends: 

First, any transition to a new "m inimum quantity" methodology should occur at a year -

end since those calculations are performed on a calendar -year basis. For example, if a LSE had 

entered into a short-term RPS-compliant contract under the old rules prior to June 1, 2010, and 1) 

at the end of 2010 entered into a long -term contract or a contract with a new facility, pursuant to 

the D.07 -05-028 rules; or 2) the aforementioned short -term RPS -compliant contract specified 

energy deliveries from "new facilities", then, in either case, the pre-June 1, 2010 contract should 

be considered a Pre-Qualifying Contract. 

Second, any surplus "minimum quantities" under the old methodology should be rolled 

over into the new methodology. That is, LSEs should not start from scratch if they have been 

surpassing Commission requirements ; any accrued or "banked" surplus "minimum quantities" 

should be applicable to an LSE's RPS obligations in future compliance periods. 
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Third, since the new "minimum quantity" requirements are more restrictive since they do 

not allow contracts with new facilities to count towards the "minimum quantity," the new 

"minimum quantity" level should be revisited and perhaps lowered. 

Fourth, clarifying rules will need to be prepared in an equivalent manner to the old 

"minimum quantity" rules u nder D.07 -05-028 that apply to new PU Code Section 399.13(b). 

These should include: (i) allowances for carry -forwards of amounts in excess of the new 

minimum quantity requirement, (ii) allowances for repackaged compliant underlying contracts to 

be compliant, (iii) an elimination of the minimum quantity requirement when a LSE reaches the 

specified RPS requirement, and (iv) in the case of new LSEs, applying the minimum quantity 

requirements beginning in that LSE's second year of operations. 

2. Carry-Forward of Pre-Qualifying RPS Energy 

With regards to the restrictions set forth in new PU Code Section 399.13(a)(4)(B) 

addressing excess procurement, all Pre -Qualifying RPS should be grandfathered and allowed to 

be carried forward. In the case of Pre -Qualifying RPS, these contracts and agreements were 

entered into in good faith and prior to the existence of SB 2 (lx), and LSEs should be properly 

credited for working to achieve or exceed Commission mandates and to accomplish state RPS 

objectives. The LSEs should also have the ability to choose which carry -forwards they can use 

in future years, whether carried-forward "bucket" RPS energy or carried -forward Pre-Qualifying 

RPS - either designation should be treated equivalently for compliance purposes with Pre -

Qualifying RPS satisfying any and all of the identified "bucket" procurement obligations. 

B. QUESTION 20 

SB 2 (lx) amends Pub. Res. Code § 25741 to, among other things, eliminate the 
current requirement that RPS-eligible energy must be "delivered" to end-use retail 
customers in California. The requirement for delivery is implemented by the CEC 
in its Renewables Portfolio Standard Eligibility Guidebook (RPS Eligibility 
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Guidebook) (3d ed. December 19, 2007). It is also incorporated into the 
characterization of a REC in D.08-08-028. 
• At what point in time should the Commission consider the "delivery" 

requirement ended (e.g., on the effective date of SB 2 (lx); or as of January 1, 
2011; or on the effective date of the CEC's revisions to the RPS Eligibility 
Guidebook reflecting the repeal)? 

• Does the "delivery" requirement end at that time for generation under RPS 
contracts of utilities that were already approved by the Commission? Only for 
generation under contracts signed by utilities after the end of the delivery 
requirement? 

• How should the plan you propose be applied to ESPs? to CCAs? 

MEA supports eliminating the "delivered" requirement on the January 1 f ollowing 

implementation of the N ew RPS Eligibility Guidebook (the "Delivery End Date"). Tying the 

repeal of the delivery requirements to the effective date of RPS Eligibility Guidebook revisions 

will ensure that all LSEs continue to operate within a known framework before transition occurs 

and will allow LSEs to diligently prepare for this transition. This recommendation will also 

allow sufficient time, without a specific deadline, for the CEC to develop thoughtful, 

comprehensive and clearly -articulated revisions to the RPS Eligibility Guidebook before 

subjecting jurisdictional entities to new obligations and guidelines. Furthermore, a January 1 

effective date will synchronize reporting cycles, which have historically focused on full calendar 

years, with the effective date of related reporting guidelines. Finally, by creating certainty in the 

Delivery End Date, all LSEs will be able to ensure that their procurement complies with the final 

rules decided upon by the Commission and the CEC. Such a process would embody sound 

planning principles that will provide market participants with clearl y defined rules before such 

rules must be followed. 

In the case of community choice aggregators ("CCAs") specifically, MEA believes the 

delivery rules should apply to all contracts or ownership agreements entered into on or before the 

Delivery End Date. MEA takes no position on how the delivery requirement s are applied to 
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investor-owned utilities ("IOUs") and energy service providers ("ESPs") , however MEA notes 

that it is important to provide all LSEs with certainty and advance notice of the rules. 

C. QUESTION 22 

Is any post-contracting verification of the portfolio content category needed to track 
and determine compliance with RPS procurement obligations for utilities? for 
ESPs? for CCAs? If yes, is the CEC responsible for undertaking it? is this 
Commission? 
• What information would be required for such verification? 
• Would any changes be needed to WREGIS to accommodate your proposal? 

MEA believes that no post -contracting verification of the portfolio content category is 

needed beyond any minor modifications of current annual and semi -annual reporting 

requirements currently in place, and minor modification to the WREGIS system. Such revisions 

to the WREGIS reporting framework may include flagging facilities as (i) Pre-Qualifying RPS; 

or (ii) as one of the specific RPS categories or "buckets" set forth in new PU Code Section 

399.16. To accommodate these changes, the Commission and CEC may choose to consider 

incorporating subtle enhancements to the existing RPS certification process and WREGIS 

registration process for renewable generators. Such revisions to the ~eporting 

framework may include the development of transactional designations for each REC that will 

ensure transparency during RPS reporting, minimize verification efforts and facilitate reviews by 
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MEA is a very small LSE and h as a strong interest in ensuring that there is no dramatic 

increase in administrative burdens related to RPS compliance beyond the current satisfactory 

requirements. Any reporting changes emanating from the implementation of SB 2 (lx) 

requirements should attempt to streamline related processes and minimize the administrative 

burdens imposed on jurisdictional entities as well as regulators/oversight agencies. 

D. QUESTION 24 

The First Extraordinary Session of the Legislature is still in session. Because SB 2 
(lx) becomes effective 90 days after the end of this special session, the provisions of 
SB 2 (lx) will not be in effect until mid- October 2011, at the earliest, and the end of 
2011, at the latest. Please review your proposals and identify any issues of timing 
that should be addressed. Should the Commission simply carry forward the existing 
RPS rules through calendar year 2011? Why or why not? 

MEA recommends implementing the pre-SB 2 (lx) RPS rules, where possible, until the 

January 1 following the fmaliz ation of the New RPS Eligibility Guidebook. One of the key 

factors in the successful and seamless roll -out of the new RPS rules will be certainty for the 

LSEs which need to comply with the rules. This is best achieved by setting fixed and final rules 

in the New RPS Eligibility Guidebook prior to the effectiveness of the new RPS rules. The new 

rules should have the objective of incentivizing RPS procurement under the new SB 2 (lx) rules 

and recognizing RPS procurement efforts under the pre - SB 2 (lx) rule s. Implementation of the 

new rules should focus on these objectives while minimizing potential confusion and 

administrative burdens associated with this transition. 

III. CONCLUSION 

MEA thanks the Commission, Assigned Administrative Law Judge Simon and Assigned 

Commissioner Ferron for their consideration of these comments. 
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Respectfully submitted, 

Elizabeth Rasmussen 
Regulatory and Legal Counsel 

By: /s/ Elizabeth Rasmussen 
ELIZABETH RASMUSSEN 

For: 
MARIN ENERGY AUTHORITY 
781 Lincoln Avenue, Suite 320 
San Rafael, CA 94901 
Telephone: (415)464-6022 
Facsimile: (415)459-8095 
E-Mail: erasmussen@marinenergyauthority.org 

August 8, 2011 

10 

SB GT&S 0241252 


