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BEFORE THE PUBLIC UTILITIES COMMISSION 
OF THE STATE OF CALIFORNIA 

) 
Order Instituting Rulemaking to Continue ) Rulemaking 11-05-005 
Implementation and Administration of California ) (Filed May 5, 2011) 
Renewables Portfolio Standard Program. ) 

) 

SAN DIEGO GAS & ELECTRIC COMPANY (U 902 E) 
REPLY COMMENTS ON THE ADMINISTRATIVE LAW JUDGE'S JULY 12, 2011 

RULING REQUESTING COMMENTS ON IMPLEMENTATION OF NEW 
PORTFOLIO CONTENT CATEGORIES FOR THE RENEWABLES PORTFOLIO 

STANDARD PROGRAM 

I. 
INTRODUCTION 

In accordance with the Rules of Practice and Procedure of the California Public Utilities 

Commission (the "Commission" or "CPUC") and the Administrative Law Judge's Ruling 

Requesting Comments on Implementation of New Portfolio Content Categories For the 

Renewables Portfolio Standard Program dated July 12, 2011 (the "ALJ Ruling"), San Diego Gas 

& Electric Company ("SDG&E") hereby submits these reply comments to address the arguments 

and proposals made by other parties in their respective opening comments, submitted on August 

8, 2011 in the above-captioned proceeding. The issues discussed concern certain areas of inquiry 

in the ALJ Ruling regarding implementation of new portfolio content categories for the 

Renewable Portfolio Standard ("RPS") program. The sections below are numbered in 

accordance with the original numbering set forth in the ALJ ruling. 
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II. 
DISCUSSION 

4. How should the phrase in new § 399.16(b)(1)(A) "...scheduled from the eligible 
renewable energy resource into a California balancing authority without 
substituting electricity from another source" be interpreted? Please provide 
relevant examples. 

RESPONSE: Various parties attempt to define "substitute energy." The Utility Reform 

Network ("TURN") suggests that substitute energy refers to "mix and match" products 

developed to satisfy the minimal delivery requirements previously established by the California 

Energy Commission ("CEC"), and argues that ancillary services can qualify for Category 1 but 

system power cannot.1 The Division of Ratepayer Advocates ("DRA") suggests that to avoid 

being classified as substitute energy, the electricity and the associated renewable energy 

certificate ("REC" or "e-tag") should be identifiable as both (1) originating at the same source 

and (2) being scheduled to the point of interconnection as close to simultaneously as is 

technically and economically feasible.2 The Coalition of California Utility Employees ("CUE") 

suggests that "netting imports over periods longer than one hour" results in the delivery of 

substitute energy.3 SDG&E agrees with TURN's general concept that Category 1 should not 

include products where RECs are "e-tagged" to imports of system power. These transactions 

should count towards Category 2. SDG&E also agrees with DRA's general concept that only the 

megawatt-hours ("MWHs") from the eligible renewable energy resource ("ERR") delivered in 

any particular hour should count towards Category 1. However, SDG&E disagrees with CUE's 

proposal that such deliveries must be netted within each hour instead of monthly. Netting on a 

monthly basis allows the ERR a reasonable margin of error in scheduling its energy as close to 

simultaneously as is technically and economically feasible as DRA supports, while avoiding the 

1 TURN Opening Comments at 3-4. 
2 DRA Opening Comments at 2. 
3 CUE Opening Comments at 3. 
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unnecessary complication of tracking short-term fluctuations between scheduled and generated 

quantities inherent in ERR operation. Therefore, SDG&E proposes that such MWHs be tracked 

at the end of the month. This allows for imbalance energy services to serve their intended 

purpose, which is to balance transient under- and over-generation of all system resources within 

a balancing authority relative to their hourly schedules to meet load obligations. Tracking 

monthly also allows for less administrative burden and cost. SDG&E does not believe that the 

Legislature intended to make imbalance energy services a Category 2 product. 

10. "Unbundled renewable energy credits" are a type of transaction meeting the criteria 
of § 399.16(b)(3). Does § 399.16(b)(1) include any transactions that transfer only RECs 
but not the RPS-eligible energy with which the RECs are associated (for example, a 
transaction in which an RPS-eligible generator having a first point of interconnection 
with a California balancing authority sells unbundled RECs to a California retail 
seller)? Why or why not? 

If your response is that unbundled REC transactions are or may be included in § 
399.16(b)(1), please also address how a particular transaction can be characterized and 
verified as belonging in a particular portfolio content category. 

RESPONSE: TURN explains in opening comments that any transaction involving the 

transfer of the RECs to the retail seller serving the net metered customers should count as a § 

399.16(b)(1) product since the customer generator is being compensated for both the energy 

provided to the retail seller and the RECs associated with the energy.4 SDG&E agrees, and 

points out that this logic also applies to transactions where the retail seller is purchasing energy 

from an ERR under one contract and purchasing RECs -from the same ERR - under a separate 

contract.5 In both transactions, the generator is being compensated for both the energy provided 

to the retail seller and the associated RECs. Such transactions clearly should be included in § 

399.16(b)(1). 

4 TURN Opening Comments at 6. 
5 SDG&E Opening Comments at 10. 
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In addition, unbundled REC transactions with renewable generating facilities that meet 

the interconnection or delivery requirements also should be included in § 399.16(b)(1). Category 

3 only applies to cases where a resource does not otherwise meet the statutory criteria for either 

of the other two categories. The determining factor of whether a product may be included in § 

399.16(b)(1) is not "the form of the last transaction" as proposed by TURN, but whether the 

renewable generating facility meets one of two criteria: (i) the facility has a first point of 

interconnection with a California Balancing Authority ("CBA"); or (ii) the facility otherwise 

provides for actual delivery, including dynamic transfer.6 The legislation does not distinguish 

between bundled or unbundled transactions when determining eligibility for § 399.16(b)(1). 

The legislative history to SB 2 also makes clear that unbundled REC transactions can 

quality as Category 1 products. The discussion of the "Renewable Loading Order" in the Senate 

Energy, Utilities and Communications Committee's February 15, 2011 bill analysis makes clear 

that an unbundled REC can qualify for any product category depending on the extent to and 

manner in which associated energy comes into the State - direct delivery (Category 1), firmed 

and shaped (Category 2) or other (Category 3). The important point is that if unbundled RECs 

that are not directly connected to a CBA can be considered Category 2, as the bill analysis 

suggests, then unbundled RECs that are directly connected to a CBA must necessarily be 

considered as a Category 1 product.7 SDG&E understands that SB 2 was not amended after this 

committee analysis was issued. 

6 TURN Opening Comments at 5. 
7 SB 2 (IX) (Stats. 2011, Ch. 1) See Legislative history: 
http://info.sen.ea.gov/pub/11-12/bill/sen/sb 0001-0050/st sen comm.html 
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12. "Firmed" is not defined in SB 2 (lx). Please provide a definition or description of 
this term. Please include relevant examples. 

13. "Shaped" is not defined in SB 2 (Ix). Please provide a definition or description of 
this term. Please include relevant examples. 

14. "Incremental electricity" is not defined in SB 2 (lx). Please provide a definition or 
description of this term. Please also address: how a particular transaction can be 
characterized as providing incremental electricity. Please provide relevant 
examples. Please also address: whether there are or should be any more particular 
relationships between the generation of the RPS-eligible electricity and the 
scheduling of the "firmed and shaped" incremental electricity into a California 
balancing authority (for example, the electricity must be scheduled into a California 
balancing authority within one month of its generation; or, the energy that is 
delivered must come from generators in the same balancing authority area as the 
RPS-eligible generation). Please provide relevant examples. Please also address: 
whether the definition proposed is based on contract terms or on the characteristics 
of the electricity that is ultimately delivered into a California balancing authority. 
Please provide relevant examples. 

15. Should § 399.16(b)(2) be interpreted to refer only to energy generated outside the 
boundaries of a California balancing authority, or may it refer also to energy 
generated within the boundaries of a California balancing authority? Please provide 
relevant examples. Should this section be interpreted as applying only to 
transactions where the RPS eligible generation is intermittent? Is the location of the 
generator within or outside of a California balancing authority area relevant to your 
response? 

16. Should the requirement in § 399.16(b)(1)(A) that the generation must be "scheduled 
from the eligible renewable energy resource into a California balancing authority 
without substituting electricity from another source" be interpreted to mean that no 
firmed and shaped electricity, as set forth in § 399.16(b)(2), may be considered as 
meeting the requirements of § 399.16(b)(1)(A)? Please provide relevant examples. 

RESPONSE: SDG&E agrees with TURN's suggestion that "firmed and shaped" 

(Category 2) products should provide more value than a Category 2 product.8 However, 

TURN's proposal to impose new criteria - not otherwise included in the statute - for products to 

qualify under Category 2 places unnecessary limitations that could result in increased costs to 

ratepayers. Although it is important to clarify what the legislation means and to determine how 

8 TURN Opening Comments at 8. 
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best to implement the provisions of SB 2, this rulemaking process will not benefit from adding 

new concepts that were not contemplated by the lawmakers. SDG&E supports the comments of 

DRA — that any definition of "incremental" must not be overly restrictive so as to increase the 

transaction costs that are ultimately borne by the ratepayer.9 Such an approach also is consistent 

with one of the "guiding principles" identified in the ALJ Ruling: "Proposals should avoid 

creating unnecessary transaction costs for buyers and sellers in RPS procurement transactions 

and should encourage least-cost and best-fit procurement."10 

SDG&E responds to TURN's specific suggestions below. 

(1) The product must be purchased by means of an agreement or set of 
agreements between a renewable generator and a load-serving entity for the 
combined purchase of renewable energy credits and electricity at the generator 
busbar. The purchase agreement must cover a duration of not less than 5 years. 

RESPONSE: SDG&E believes that ratepayers will benefit from allowing retail sellers 

to negotiate firming and shaping transactions separately from the purchase of RECs. Coming to 

terms on both the REC and power portions of a Category 2 transaction at the same time creates 

unnecessary complexity in the negotiating process, especially if the products come from different 

providers. In order to allow for the most efficient negotiation process, retail sellers should have 

the flexibility to execute the renewable deal and then find the appropriate firming and shaping 

product. 

(2) Any energy used for compliance with this product category must be scheduled 
into a California balancing authority within the same calendar year as generation 
originally occurring at the facility. 

RESPONSE: The discussion of the appropriate time frame for power deliveries to occur 

should happen in conjunction with the discussion of the definition of incremental energy. The 

size of the pool of available imports will impact the retail seller's ability to utilize such resources 

9 DRA Opening Comments at 8. 
10 ALJ Ruling at 3. 
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within a specific time frame. The more restrictive the time frame, the less opportunity will be 

available for providing the least expensive transaction for ratepayers. 

(3) Any firming and shaping electricity must be provided from the same Balancing 
Authority (or WECC sub-region) where the renewable generator is located and 
cannot be provided under any supply agreement that predates the original 
execution of the renewable generation contract. 

RESPONSE: As long as the firming and shaping resource comes from an arrangement 

that was executed after June 1, 2010, the retail seller should not be precluded from utilizing 

existing arrangements. TURN'S suggestion to limit such resources to those that are entered into 

after the execution of the original renewable power agreement is unnecessary and could result in 

increased ratepayer costs by requiring the utility to enter into additional firming and shaping 

transactions instead of utilizing cost effective deals that may already be in place. 

(4) The product shall result in a fixed price delivery of energy and RECs to a 
California Balancing Authority over the life of the contract. 

RESPONSE: The addition of a "fixed price" requirement for Category 2 products does 

not allow retail sellers to take advantage of all of the hedging products that are available in the 

market, nor does it recognize the portfolio-wide hedging that IOUs currently perform. The retail 

seller could combine a REC purchase with a firming and shaping deal based on market prices, 

and then separately procure a hedging product. RPS rules should provide enough flexibility for 

retail sellers to provide the most economical deal for ratepayers. 

17. Section 399.16(d) provides that: "any contract or ownership agreement originally 
executed prior to June 1, 2010, shall count in full toward the procurement requirements 
established pursuant to this article, if [certain! conditions are met..." 

* How should the phrase "ownership agreement" be interpreted in this context? Please 
provide relevant examples. 

* How should the phrase "count in full" be interpreted? Include the consideration of: 
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o the requirements in D.07-05-028 (implementing current § 399.14(b)11) 
that, in order for procurement from a short-term contract with an 
existing facility to count for RPS compliance, a minimum quantity of 
contracts longer than 10 years and/or contracts with new facilities must 
be signed in the same year as the short-term contract sought to be 
counted; 

o The requirement in new § 399.13(b)12 for minimum procurement from 
contracts of at least 10 years' duration; 

o The restrictions set out in new § 399.13(a)(4)(B) on the use of 
procurement from contracts of less than 10 years' duration and on 
procurement meeting the portfolio content of § 399.16(b)(3) in 
accumulating excess procurement that can be applied to subsequent 
compliance periods. 

RESPONSE: As explained in SDG&E's opening comments,13 the reference "count in 

full" was intended to grandfather transactions already entered into by June 1, 2010 and to ensure 

that existing contracts were not de-rated or otherwise treated of lesser value in contributing 

toward meeting the compliance obligations. TURN'S proposal to limit the ability to bank 

grandfathered transactions disrupts the commercial expectations of contracts that are already 

effective and, as such, should be rejected. Contracts signed prior to June 1, 2010 were executed 

under a regime that allowed for both banking and earmarking as flexible compliance methods, 

and did not restrict the use of short term contracts for flexible compliance. SB 2, on the other 

hand, limits the use of short terms contracts and Category 3 products for banking. With this in 

mind, the "count in full" language in § 399.16(d) serves to ensure that contracts that were signed 

with the assumption that the product included the full flexible compliance value under the old 

11 Current § 399.14(b) provides: "The Commission may authorize a retail seller to enter into a contract of less than 
10 years' duration with an eligible renewable energy resource, if the commission has established, for each retail 
seller, minimum quantities of eligible renewable energy resources to be procured either through contracts of at least 
10 years' duration or from new facilities commencing commercial operations on or after January 1, 2005." 
12 New § 399.13(b) provides: "A retail seller may enter into a combination of long- and short-term contracts for 
electricity and associated renewable energy credits. The commission may authorize a retail seller to enter into a 
contract of less than 10 years' duration with an eligible renewable energy resource, if the commission has 
established, for each retail seller, minimum quantities of eligible renewable energy resources to be procured through 
contracts of at least 10 years' duration." 
13 SDG&E Opening Comments at 15. 
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rules should not be subject to the flexible compliance limitations under the new rules. Any other 

interpretation poses a direct conflict with the "count in full" language and will increase ratepayer 

costs by requiring additional RPS procurement. 

DRA takes the position that contracts executed prior to June 1, 2010 that contain 

subsequent amendments should be viewed as re-executed and subject to the new rules.14 DRA's 

proposal ignores the plain language and direct intent of the statute and should be rejected. As 

explained by SDG&E in its opening comments,15 as long as a pre-June 2010 contract meets the 

statutory criteria set forth in Section 399.16(d), that contract should be grandfathered and "count 

in full." 

III. 
CONCLUSION 

SDG&E appreciates the opportunity to provide these reply comments and supports the 

Commission's efforts to expeditiously implement the numerous changes SB 2 makes to the RPS 

program. 

Respectfully submitted this 19th day of August, 2011 

/s/ Steven C. Nelson 

Aimee M. Smith 
Steven C. Nelson 
101 Ash Street, HQ-12 
San Diego, California 92101 
Telephone: (619)699-5136 
Facsimile: (619) 699-5027 
SNelson@sempra.com 

Attorneys for 
SAN DIEGO GAS & ELECTRIC COMPANY 

14 DRA Opening Comments at 10. 
15 SDG&E Opening Comments at 15-17. 
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