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REPLY COMMENTS OF THE UNION OF CONCERNED SCIENTISTS ON THE 

IMPLEMENTATION OF NEW PORTFOLIO CONTENT CATEGORIES FOR THE 

RENEWABLES PORTFOLIO STANDARD PROGRAM 

Pursuant to the July 12, 2011 Ruling Requesting Comments on Implementation of New 

Portfolio Content Categories for the Renewahles Portfolio Standard Program ("Ruling"), the 

Union of Concerned Scientists ("UCS") respectfully submits these reply comments in response 

to how the Commission should implement the portfolio content categories for the Renewahles 

Portfolio Standard ("RPS") program, as set forth in SB 2 (lx). 

I. ELECTRICITY PRODUCTS THAT ARE NOT DIRECTLY INTERCONNECTED 

TO A "CBA" MUST BE ABLE TO SHOW AN HOURLY OR SUBHOURLY 

IMPORT SCHEDULE TO MEET THE REQUIREMENTS OF § 399.16(b)(1)(A) 

The plain language of § 399.16(b)(1)(A) requires that any ELIGIBLE renewable energy 

resource relying upon ancillary services shall maintain "an hourly or subhourly import schedule 

into a California balancing authority" in order to maintain "bucket 1" status. Pacific Gas and 

Electric Company ("PG&E"), Los Angeles Department of Water and Power ("LADWP"), and 

San Diego Gas and Electric Company ("SDG&E") propose to verify "bucket 1" generation by 

comparing WREGIS certificates (that track the electricity generated by the eligible renewable 

energy resource) with e-tags, which verify electricity deliveries made to California, on a monthly 

basis.1 While UCS understands that WREGIS currently tracks renewable electricity generation 

on a monthly, not hourly basis, we interpret the statute to require proof of real-time (hourly or 

subhourly) generation into a California balancing authority ("CBA") in order to qualify as a 

1 PG&E at 11; LADWP at 7; SDG&E at 4. 
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"bucket 1" resource. Several other parties acknowledge the fact that hourly metered data exists 

and could be used for such verification purposes. 

Furthermore, UCS believes it's important that the hourly metered data and e-tags be 

provided to the California Energy Commission ("CEC") for verification. Southern California 

Edison ("SCE") proposes to NOT submit "e-tag, schedule, metering, and other supporting data 

that provides evidence of the product categorization at the time of the showing."3 UCS sees no 

reason to withhold necessary verification data, even if the verification process cannot be 

automated at this time. 

In addition, UCS disagrees with Powerex that unbundled renewable energy credits 

("RECs") can be used to "true up" non-renewable electricity that provided ancillary services and 

meet the requirements of § 399.16(b)(1).4 Unless electricity from an eligible renewable energy 

resource can be delivered into a CBA on an hourly or subhourly schedule, it should fail to meet 

the requirements of § 399.16(b)(1). 

II. FIRMED AND SHAPED ELECTRICITY PRODUCTS THAT PROVIDE AN 

INCREMENTAL ELECTRICITY IMPORT SHOULD PROVIDE VALUE 

BEYOND REC-ONLY TRANSACTIONS 

Most parties that submitted initial comments on the Ruling responded to questions 12, 13, 

and 14 which, when combined together, address what types of eligible renewable energy 

products should qualify for § 399.16(b)(2). The diversity of party comments indicates that there 

is no singular operational definition of "firmed and shaped eligible renewable energy resource 

electricity products providing incremental electricity..." in use today. UCS does not believe it 

would be appropriate for the Commission to simply continue using the CEC's existing definition 

2 Powerex at 5; TransWest at 10; Iberdrola at 4; enXco at 8. 
3 SCE at 4. 
4 Powerex at 8. 
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of "firmed and shaped" electricity products as CMUA, WPTF, Shell Energy, and AReM 

suggest.5 In fact, the Legislature took specific steps to differentiate out-of-state renewable 

energy transactions that do not deliver renewable electricity into a CBA on a real-time basis but 

nevertheless provide a distinctive and additional benefit to California ratepayers beyond the 

value contained in REC-only transactions. If the Legislature did not specifically intend to create 

a meaningful distinction between "firmed and shaped" electricity products and "REC-only" 

electricity products, it would not have created separate portfolio content categories, or redefined 

"firmed and shaped" beyond the existing CEC definition, which allows transactions to appear as 

"firmed and shaped" when they are functionally equivalent to REC-only deals. 

SB 2 (lx) materially changes the CEC's definition of "firmed and shaped" electricity 

products by requiring that such transactions provide "incremental" electricity to a CBA. UCS 

strongly agrees with enXco that load-serving entities ("LSEs") should not be allowed to simply 

"affix RECs to 'business as usual' energy deliveries (even if under contracts signed after June 1, 

2010), with pricing for such deliveries reflecting the cost of, for example, natural gas-fired 

generation, or coal-fired generation, with no relationship to the underlying characteristics of the 

renewable energy generator in the contract."6 PG&E and SCE propose to define "incremental 

electricity" as any electricity that is imported pursuant to a contract signed on or after June 1, 

2010.7 UCS fails to see any way in which this proposal is meaningful for future RPS 

transactions. PG&E and SCE's proposal would allow virtually any electricity import, except for 

those associated with contracts that existed as of June 1, 2010, to meet the requirements of § 

399.16(b)(2). For example, electricity deliveries stemming from a contract that was executed in 

2011 would still be considered "incremental" when bundled to RECs in 2015. Moreover, 

5 This was suggested by CMUA at 7; WPTF at 8; Shell Energy at 7; AReM at 11. 
6 enXco at 13. 
7 SCE at 18; PG&E at 21. 
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electricity from facilities were already delivering electricity to California on June 1, 2010 could 

be tagged to RECs and called incremental as long as the deliveries occurred through a contract 

that was renegotiated after June 1, 2010. 

UCS suggests that the most straightforward way to define contracts that meet the 

requirements of § 399.16(b)(2) is to require certain transactional elements that can be clearly 

verified through the terms of a contract and provide additional benefits to ratepayers. UCS 

agrees with Iberdrola, The Utility Reform Network ("TURN"), the Center for Energy Efficiency 

and Renewable Technologies ("CEERT"), and the Independent Energy Producers' Association 

("IEP") that "firmed and shaped" transactions should include the purchase of energy and RECs 

from an eligible renewable energy resource, as well as firming and shaping services that will 

deliver an incremental electricity import to California. The terms of the firming and shaping 

product must be provided at a fixed price that corresponds with the associated renewable energy 

contract.8 UCS also agrees with TURN, CEERT and Iberdrola that incremental electricity 

should be defined as electricity that is not in the portfolio of the retail seller at the time the 

contract is executed.9 

UCS believes that the criteria suggested above are straightforward, easily verified, and 

provide additional ratepayer benefits beyond REC-only transactions because they represent a 

complete package for both the LSE and the renewable energy provider in a way that supports the 

development of new renewable energy resources, provides a price hedge value to the LSE, and 

provides California with an additional electricity import. 

8 Iberdrola at 16; TURN at 8; CEERT at 14; IEP at 12. 
9 TURN at 8; CEERT at 14; Iberdrola at 17. 
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III. PORTFOLIO CONTENT LIMITS SHOULD BE APPLIED TO PROCUREMENT 

THAT OCCURRED ON OR AFTER JUNE 1, 2010 

The portfolio content limits in § 399.16(c) apply to "all procurement credited towards 

each compliance period" and since the first compliance period established in SB 2 (lx) begins on 

Jan. 1, 2011, the portfolio content limits shall apply towards all procurement that will be used to 

meet the compliance requirements that begin Jan. 1, 2011. However, SB 2 (lx) explicitly 

categorizes contracts that were signed before June 1, 2010 as immune from the portfolio content 

limits. Therefore, any procurement contracts that were signed on or after June 1, 2010 should be 

subject to the limits imposed by § 399.16(c). This position is supported by PG&E and IEP.10 

SCE, AReM, and WPTF suggest that procurement content limits should apply starting Jan. 1, 

2011 or later.11 Since SB 2 (lx) explicitly grandfathered contracts signed before June 1, 2010 

from the portfolio content limits, there should be no question that such limits apply to contracts 

signed on or after June 1, 2010. 

Respectfully submitted, 

Laura Wisland 
UNION OF CONCERNED SCIENTISTS 
2397 Shattuck Avenue, Suite 203 
Berkeley, CA 94704 
Phone: (510)843-1872 
Facsimile: (510)843-3785 
E-Mail: lwisland@ucsusa.org 

Dated: August 19, 2011 

10 PG&E at 27; IEP at 14. 
11 SCE at 25; AReM at 13; WPTF at 12. 
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VERIFICATION 

I, Laura Wisland, am a representative of the Union of Concerned Scientists and am 

authorized to make this verification on the organization's behalf. The statements in the 

foregoing document are true to the best of my knowledge, except for those matters which are 

stated on information and belief, and as to those matters, I believe them to be true. 

I declare under penalty of perjury that the foregoing is true and correct. 

Executed on August 19, 2011 in Berkeley, California. 

Laura Wisland 

6 

SB GT&S 0631277 


