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I. Introduction 
Pursuant to the July 15, 2011 Ruling (Ruling) of Administrative Law Judge 

(ALJ) Anne Simon, L. Jan Reid (Reid) submits these reply comments in Rulemak­

ing 11-05-005 concerning procurement targets and compliance requirements for 

the Renewables Portfolio Standard (RPS) program. Reply comments are due on 

Monday, September 12, 2011. I will send this pleading to the Docket Office using 

the Commission's electronic filing system on September 12, 2011, intending that 

it be timely filed. 

II. Summary and Recommendations 
I have relied on state law and past Commission decisions in developing 

recommendations concerning the implementation of Senate Bill 2(lx) (SB2(1X)). 

I recommend the following:1 

1. The Commission should set RPS compliance goals of 19% in 2011, 20% 
in 2012, 21% in 2013, 22.33% in 2014, 23.67% in 2015, and 25% in 2016. 
(p. 3) 

2. The Commission should not count the Annual Procurement Target 
(APT) deferral as part of retail sales as recommended by the Alliance 
for Retail Energy Markets (AReM). (pp. 5-6) 

3. Pursuant to new PUC § 399.16(d), the Commission should find that an 
entity may not use procurement banking for energy associated with 
contracts executed after May 31, 2010. (p. 7) 

4. The Commission should find that REC-only contracts may not be 
banked because the Commission did not authorize the use of REC-
only contracts until January 13, 2011. (p. 7) 

1 Citations for these recommendations and proposed findings are given in 
parentheses at the end of each recommendation and finding. 
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5. Retail sellers should consider the benefits of portfolio diversification 
when establishing a mix of long-term and short-term contracts in their 
RPS portfolios, (p. 9) 

6. The Commission should order the IOUs to consider the benefits of 
portfolio diversification when establishing a mix of long-term and 
short-term contracts in their RPS portfolios, (p. 9) 

7. The Commission should not adopt The Marin Energy Authority's 
(MEA's) recommendation related to pre-qualifying RPS. (pp. 7-8) 

My recommendations are based on the following proposed findings: 

1. The Commission was established by the California Constitution and 
has broad authority under the law. (p. 3) 

2. PUC § 399.15(b)(2)(B) requires that "In establishing quantities for the 
compliance period from January 1, 2011, to December 31, 2013, 
inclusive, the commission shall require procurement for each retail 
seller equal to an average of 20 percent of retail sales." The 
Commission cannot calculate an average for a three-year period 
unless it establishes a compliance target for each year. (p. 3) 

3. The California legislature did not intend for deferrals to be counted 
as part of retail sales. Otherwise, the legislature would not have 
eliminated the statutory language that authorized the Commission 
to allow flexible compliance mechanisms such as deferrals, (pp. 5-6) 

4. The Commission can apply the net deficits for all years prior to 2010 
to the retail seller's ongoing procurement requirement, (p. 6) 

5. The Commission does not have the authority to apply flexible com­
pliance rules after December 8, 2011. (p. 9) 

6. The Commission is obligated to establish policies that are consistent 
with California law, even if that means changing the RPS 
procurement rules retroactively, (p. 8) 
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III. Targets for Intervening Years 

A. AReM's Comments 
The Alliance for Retail Energy Markets (AReM) states that "AReM believes 

that the Commission should avoid setting specific targets for the intervening 

years of the compliance period because the statute does not require the 

Commission to limit procurement flexibility in that way, nor does it permit the 

Commission to impose penalties for failure to achieve any specific procurement 

target in the intervening years." (AReM Comments, p. 6) 

First of all, the Commission is an agency established by the California 

Constitution and has broad authority under the law. The Commission is not 

limited by the "strict construction" of a particular statute. The Commission has 

authority that goes beyond the specific authority granted in a particular statute 

and the Commission can exercise its best judgment in a manner consistent with 

state and federal law. 

AReM cites no legal precedents or statutes that specifically prohibit the 

Commission from establishing compliance goals for the intervening years. 

Therefore, the Commission has the authority to establish such goals. 

Secondly, PUC § 399.15(b)(2)(B) requires that "In establishing quantities 

for the compliance period from January 1, 2011, to December 31, 2013, inclusive, 

the commission shall require procurement for each retail seller equal to an aver­

age of 20 percent of retail sales." The Commission cannot calculate an average 

for a three-year period unless it establishes a compliance target for each year. 

Therefore, I recommend that the Commission set RPS compliance goals of 

19% in 2011, 20% in 2012, and 21% in 2013. (See Opening Comments of L. Jan 

Reid, pp. 5-7) 
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B. Calpine's Comments 
Calpine argues that: (Calpine Comments, p. 3, footnotes omitted) 

SB 2 (lx) explicitly recognizes that retail sellers need only 
demonstrate procurement "equal to an average of 20 percent of 
retail sales" over the 2011-2013 compliance period and that retail 
sellers "shall not be required to demonstrate a specific quantity of 
procurement for any individual intervening year." Thus, no 
compliance targets may be set for the intervening years in the 
2011-2013 compliance period. 

Calpine confuses a compliance target with a compliance requirement. 

A compliance target is a goal established by the Commission. Although the 

Commission should expect retail sellers (such as Calpine) to make a good-faith 

effort to meet or exceed a target, the Commission may not fine the retail seller if 

it does not meet the compliance target. Compliance targets and reporting are 

important because they give the Commission a report on the progress of retail 

sellers toward meeting their eventual compliance requirements. The 

Commission can then address RPS procurement problems as they arise and 

make necessary changes to the RPS system. 

C. PacifiCorp's Comments 
PacifiCorp states that: (PacifiCorp Comments, pp. 4-5) 

PacifiCorp proposes that the Commission adopt a more flexible 
approach by setting a range for what constitutes "reasonable 
progress." Further, the Commission should consider setting 
compliance period goals for intervening years that may be 
demonstrated by mechanisms other than actual procurement. For 
instance, an entity could have actually procured 21 % in 2014 but 
may have made substantial progress, e.g. through negotiated 
contracts or other means, toward actual procurement. 
Incorporating non-procurement factors into what constitutes 
"reasonable progress" is desirable because it will more accurately 
reflect a retail seller's progress toward meeting the goal for the 
entire compliance period. 
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The Commission should not adopt a "reasonable progress" standard as 

proposed by PacifiCorp. The message of SB2(1X) is clear. The state legislature 

wants actual RPS procurement: not flexible compliance, and certainly not 

"reasonable progress." 

Therefore, the Commission should not adopt a "reasonable progress" 

standard as suggested by PacifiCorp. 

IV. Deferrals 
In its response to Question 3, AReM states that: (AReM Comments, p. 9) 

The 14% figure should be based on actual procurement made for 
2010 requirements consistent with the 20% program rules 
applicable to the 2010 compliance year. That means that the 14% 
should include procurement of eligible renewable resources 
procured and received for 2010 delivery, plus actual delivered 
procurement from prior years that the retail seller banked in 
accordance with established CPUC rules. It should also include 
the 0.25% APT deferral as well. 

The Commission should not count the APT deferral as part of retail sales 

as recommended by AReM. Prior to the passage of SB2(lx), state law required 

the Commission to adopt: 

Flexible rules for compliance, including rules permitting retail 
sellers to apply excess procurement in one year to subsequent 
years or inadequate procurement in one year to no more than the 
following three years. The flexible rules for compliance shall apply 
to all years, including years before and after a retail seller procures 
at least 20 percent of total retail sales of electricity from eligible 
renewable energy resources. (PUC § 399.14(a)(2)(C)(i)) 

SB2(lx) repealed PUC § 399.14 and replaced it with a new section. 

The legislative counsel has pointed out that SB2(lx) "would delete an existing 

requirement that the PUC adopt flexible rules for compliance for retail sellers." 

(SB2(lx) Legislative Counsel's Digest, p. 2) 
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It is clear that the legislature did not intend for deferrals to be counted as 

part of retail sales. Otherwise, the legislature would not have eliminated the 

statutory language that authorized the Commission to allow flexible compliance 

mechanisms such as deferrals. 

V. Net Deficits 
AReM argues that "For any entity with a net deficit under this approach 

that is eliminated, the entity should be relieved of the obligation to procure those 

quantities and should not be subject to a compliance review or any penalty for 

that net deficit." (AReM Comments, p. 13) 

An entity should not be relieved of the obligation to procure those 

quantities as suggested by AReM. The Commission should rely on the plain 

language of the new statute. PUC § 399.15(a) states that "For any retail seller 

procuring at least 14 percent of retail sales from eligible renewable energy 

resources in 2010, the deficits associated with any previous renewables portfolio 

standard shall not be added to any procurement requirement pursuant to 

this article." 

Since the statute refers to "deficits associated with any previous renewa­

bles portfolio standard," it is clear that the Commission can apply the net 

deficits2 for all years prior to 2010 to the retail seller's ongoing procurement 

requirement. 

2 The net deficit is total deficits minus total surpluses for all years through 2010. 
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VI. Procurement Banking 

A. AReM's Comments 
AReM argues that "Specifically, an entity's bank as of December 31, 2010, 

net of any deficit that is forgiven as a result of the application of the 14% 

threshold, should be fully usable by that entity in future compliance periods, as 

provided for in the grandfathering provisions of the statute." (AReM 

Comments, p. 20) 

AReM's position is inconsistent with the new statute. PUC § 399.16(d) 

states that "Any contract or ownership agreement originally executed prior to 

June 1, 2010, shall count in full towards the procurement requirements 

established pursuant to this article . . ." Thus, contracts executed after May 31, 

2010 may not be banked. 

B. Calpine's Comments 
Calpine argues that "Unlimited forward banking of excess procurement 

from bundled and REC-only transactions should be allowed." (Calpine 

Comments, p. 9) 

The Commission can only authorize unlimited forward banking if a 

contract was executed prior to June 1, 2010. (See Reid Comments, p. 15) 

REC-only contracts cannot be banked, because the Commission did not authorize 

the use of REC-only contracts until January 13, 2011. (See D.11-01-025) 

C. Marin Energy Authority's Comments 
The Marin Energy Authority (MEA) argues that "any new methodology 

for determining excess procurement and banking should allow for the use of 

Pre-Qualifying RPS, such as grandfathered short-term contracts, in the excess 

procurement equation." (MEA Comments, p. 8) 
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The Commission can only authorize unlimited forward banking if a 

contract was executed prior to June 1, 2010. (See Reid Comments, p. 15) 

REC-only contracts cannot be banked because the Commission did not authorize 

the use of REC-only contracts until January 13, 2011. (See D.11-01-025) 

Therefore, the Commission should not adopt MEA's recommendation 

related to pre-qualifying RPS. 

D. PacifiCorp's Comments 
PacifiCorp argues that: (PacifiCorp Comments, p. 2) 

Any application of the 33% program to compliance years 
occurring before the effective date of SB 2 (lx) will result in 
retroactive application of new rules. Such retroactive application 
of the law may be subject to a takings claim to the extent that there 
is a loss of value in transactions made for the purpose of achieving 
compliance with the RPS program. 

In several instances, the statute mandates retroactive application of new 

rules. For example, the Commission can only authorize unlimited forward 

banking if a contract was executed prior to June 1, 2010. (See Reid Comments, 

p. 15) REC-only contracts cannot be banked because the Commission did not 

authorize the use of REC-only contracts until January 13, 2011. (See D.11-01-025) 

The Commission is obligated to establish policies that are consistent with 

state law, even if that means changing the RPS procurement rules retroactively. 

If PacifiCorp believes that certain sections of SB2(1X) violate the Fifth 

Amendment (takings clause) to the United States Constitution, PacifiCorp should 

file suit in federal court instead of attempting to resolve this issue at the Commis­

sion. It is the United States Supreme Court, not the CPUC that has the authority 

to determine whether or not a particular law is unconstitutional. 
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VII. Flexible Compliance 
In response to Question 10, AReM incorrectly states that "nothing in the 

new statute changes the prior year's compliance regime." (AReM Comments, 

p. 21) 

The Commission does not have the authority to apply flexible compliance 

rules after December 8, 2011. (See Reid Comments, answer to Question 11) Prior 

to the passage of SB2(lx), (PUC § 399.14(a) (2) (C)(i) gave the Commission 

authorization to adopt flexible compliance rules. SB2(lx) repealed PUC § 399.14 

and replaced it with a new section. The legislative counsel has pointed out that 

SB2(lx) "would delete an existing requirement that the PUC adopt flexible rules 

for compliance for retail sellers." (SB2(lx) Legislative Counsel's Digest, p. 2) 

VIII. Minimum Quantities 
In response to Question 6, the Independent Energy Producers Association 

(IEPA) argues that "Retail sellers should have the ability to respond to changes in 

demand and market conditions to vary the proportion of long-term and short-

term contracts in their portfolios from year to year." (IEPA Comments, p. 9) 

Retail sellers should also consider the benefits of portfolio diversification 

when establishing a mix of long-term and short-term contracts in their RPS 

portfolios. The Commission should adopt this suggestion as optional for 

unregulated entities but mandatory for the IOUs. 
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IX. Conclusion 
The Commission should adopt my recommendations for the reasons given 

herein. 
* * * 

Dated September 12, 2011, at Santa Cruz, California. 

L. Jan Reid 
3185 Gross Road 
Santa Cruz, CA 95062 
Tel/FAX (831) 476-5700 
janreid@coastecon.com 
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VERIFICATION 

I, L. Jan Reid, make this verification on my behalf. The statements in the 

foregoing document are true to the best of my knowledge, except for those 

matters that are stated on information and belief, and as to those matters I 

believe them to be true. 

I declare under penalty of perjury that the foregoing is true and correct. 

Dated September 12, 2011, at Santa Cruz, California. 

L. Jan Reid 
3185 Gross Road 
Santa Cruz, CA 95062 
Tel/FAX (831) 476-5700 
janreid@coastecon.com 
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