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REPLY COMMENTS OF THE GREEN POWER INSTITUTE ON THE ALJ'S 
RULING REQUESTING COMMENTS ON RPS EXPENDITURE LIMITATIONS 

Pursuant to the January 24, 2012, Administrative Law Judge's Ruling Requesting 

Comments on Procurement Expenditure Limitations for the Renewahles Portfolio Standard 

Program, in Proceeding R-l 1-05-005, the Order Instituting Rulemaking to Continue 

Implementation and Administration of California Renewables Portfolio Standard 

Program, the Green Power Institute (GPI), the renewable energy program of the Pacific 

Institute for Studies in Development, Environment, and Security, provides these Reply 

Comments on RPS Expenditure Limitations, which address the responses by other parties 

to the questions posed in the Ruling. 

Cost Control, not Excuse from Procurement 

Our major concern about the use of the expenditure limitation specified in new Public 

Utility Code § 399.15 is that it not be used as a means to excuse the utilities from their 

obligations to procure renewable energy. Unless the IOUs believe that these obligations, 

which are detailed in SB 2 (IX), and Decisions D.l 1-12-020 and D.l 1-12-052, will be 

vigorously enforced, we believe that it is unlikely that they will meet their obligations. 

The purpose of the expenditure limitations is to prevent overspending on the part of the 

utilities on achievement of the RPS program goals, not to prevent the achievement of the 

program goals. In their Opening Comments, several of the parties, including the utilities, 

expressed an expectation that the expenditure limitations could be used to slow down, 

limit, or prevent utility RPS procurement, in contravention to the established programmatic 

procurement obligations. This is not the purpose to which the expenditure limitations were 

meant to be put. 
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Procurement and Over Procurement 

In the opinion of the GPI, one of the major issues that has hampered the achievement of the 

state's RPS goals over the past decade has been the failure to distinguish between the 

procurement of RPS PPAs, and the procurement of RPS energy. The development of 

renewable generating projects in California is a risky business, and a long record of 

experience demonstrates that some projects holding PPAs will experience delays and 

failures to achieve full operational status. We are encouraged, therefore, that SB 2 (IX), in 

§ 399.15(c)(3), recognizes and acknowledges that utilities have to procure more energy in 

the form of PPAs for new facilities than the amount of energy that is required for RPS 

compliance, if compliance is to be achieved. In our February 16 Comments, we suggested 

that an over-contracting margin of 30 percent should be used for projects utilizing 

commercially-proven technologies, and higher values for projects using technology that is 

in the process of early commercialization. 

Given that the new law explicitly recognizes the need to over-contract for energy from new 

facilities in order to achieve programmatic mandates, it would be ironic indeed if this 

statutorily-recognized need was used in ways that would prevent the utilities from 

contracting with an adequate margin needed to achieve compliance, or would penalize a 

utility for exceeding their compliance obligations in the event that a greater-than-expected 

amount of their contracted-for RPS energy comes on-line. Hence, we take exception to 

AReM's claim that a minimum margin of contracting above the mandated procurement 

amount is nothing more that the setting of a higher minimum. The procurement mandate is 

based on delivered energy, not contracted-for energy, and using a contracting margin does 

not change the mandate in any way. 

DRA offers an alternative approach to accounting for the necessity to over-contract in 

order to achieve targets that is worth further consideration. Their proposal is to base the 

expenditure limitation on its ultimate bill impact, either on a percentage or a dollar basis. 

More generally, this approach would involve setting the limitation on the basis of a per-

MWh delivered amount, rather than a consolidated amount. Thus, the costs would be 
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confined to those actually incurred, and there would be no penalty if a utility that contracts 

with an adequate margin is fortunate enough to actually receive more than the mandated 

amount of qualifying RPS energy. 

Costs to Include 

SB 2 (IX) is specific about what costs to include in the RPS expenditure limitations. 

Several of the parties, including the utilities, suggest adding costs that are outside of those 

specified in § 399.15(d)(3), such as the costs of renewables integration. Our position is 

that only those costs explicitly specified by the statute should be included in the 

expenditure limitations. 

Several of the parties suggest including the costs of all PPAs in a utility's portfolio, based 

on assumed costs, for the lifetime of the contracts. This would only work if the 

expenditure limitation is set at a level that is, for example, 30 percent greater than the cost 

that is judged reasonable to expend on renewable procurement in order to achieve 

mandates (assuming the GPI's recommended 30-percent contracting margin is used). If the 

costs of PPAs-in-development are to be included in the calculation of RPS procurement 

costs, the mathematically-preferred approach would be to suitably discount the cost of each 

contract, based on the probability of project success. 

In our February 16 Comments, we argued that only actual expenditures for renewable 

procurement should be included in the determination of whether a utility has exceeded its 

expenditure limitation. We continue to believe that. The expenditure limitation, which is 

essentially a budget, and the later determination of actual expenditures, should be for 

whatever time period the budget covers (see below, Time Period for Limitation). The fact 

that many of the generators who provide qualifying energy have years left on their PPAs 

beyond the end of the defined time period does not mean that those costs that are beyond 

the defined time period should be included in the budget, or the later determination of 

costs. To do so would mean including estimated costs in the ultimate determination of 

expenditures compared to budget, which can only lead to conflict. 
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Time Period for Limitation 

In our February 16, 2012, Comments, the GPI suggested that RPS compliance-period 

limitations should be developed for the utilities. Several parties, including SCE and 

PG&E, argue for the use of a single expenditure limitation for each utility, covering the ten-

year period 2011 - 2012. We find the reasoning behind a single, ten-year expenditure 

limitation to be compelling, and so we are changing our position on this matter. 

By determining a single expenditure limitation for a utility over the duration of the current 

phase (2011 - 2020) of the state's RPS program, which presumably would be based on an 

annual analysis of what is needed for each utility to comply with its procurement 

obligations, the utilities will be given maximum flexibility to meet their obligations over 

the course of the period during which they have to achieve rapid renewables growth in 

order to reach the 33-percent renewables level (SCE notes that the utilities have to go from 

20 percent to 33 percent during this period, whereas in fact none of the IOUs were even at 

20 percent as of 2011, and the task is therefore that much more challenging). Similarly, the 

Commission would be able to easily monitor the utilities' procurement performance, and 

adjust the expenditure limitation as necessary, fully consistent with the statutory language 

that is included in SB 2 (IX). 

Dated March 1, 2012 

Respectfully Submitted, 

Gregory Morris, Director 
The Green Power Institute 

a program of the Pacific Institute 
2039 Shattuck Ave., Suite 402 
Berkeley, CA 94704 
ph: (510)644-2700 
e-mail: gmorris@emf.net 
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VERIFICATION 

I, Gregory Morris, am Director of the Green Power Institute, and a Research Affiliate of the 

Pacific Institute for Studies in Development, Environment, and Security. I am authorized 

to make this Verification on its behalf. I declare under penalty of perjury that the 

statements in the foregoing copy of Reply Comments of the Green Power Institute on the 

ALJ's Ruling Requesting Comments on RPS Expenditure Limitations, filed in R.ll-05-005, 

are true of my own knowledge, except as to matters which are therein stated on information 

or belief, and as to those matters I believe them to be true. 

Executed on March 1, 2012, at Berkeley, California. 

Gregory Morris 
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